Suffolk, společně s jehničkami?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2016 21:12
radekkkkkk

XXX.XXX.137.15

Dobrý den,

jako začínající chovatel se chci zeptat. Mám 5ks jehniček SF narozená v lednu 2016. A mám i beránka SF taky narozen leden 2016, Někdo mi radí mít beránka odděleně cca do října.
Někdo mi radí že ho můžu nechat společně s jehničkami. Díky za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2016 22:01

radekkkkkk napsal(a):
Dobrý den,

jako začínající chovatel se chci zeptat. Mám 5ks jehniček SF narozená v lednu 2016. A mám i beránka SF taky narozen leden 2016, Někdo mi radí mít beránka odděleně cca do října.

Přemýšlejte.

ono když vám ten beránek připustí jehničky na jejich první říji, není to úplně dobré. slyšel jste, začínající chovateli, někdy o pohlavní a chovatelské dospělosti?

1.6.2016 22:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

radekkkkkk napsal(a):
Dobrý den,

To je právě potíž začínajících chovatelů, že koupí jehničky a beránka zároveň a pak se diví, že je jehnice připuštěná na 1/2 roce a že jsou těžké komplikované porody. Já radím nejprve nakoupit jehnice a nechat je pořádně narůst a dospět. Beránek může být klidně mladší. I 5ti měsíční beran si poradí s roční ovcí a pokud jich nedostane 50, ale 5 je vše v pohodě. Ten kdo vám radí nechat ho společně s jehnicemi asi nezažil komplikace při porodu. Kdy je malá ovce a velké jehně a ještě navíc má špatnou polohu.

2.6.2016 00:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Do konce července je můžete nechat spolu a pak oddělit. Jestli od nich chcete jehňata už příští rok a jsou lednové a dobře rostené, tak bych se toho nebál. Ono ty mladé jdou do říje většinou až později.

2.6.2016 07:24

Tak tak, do konce cervence by nemely zabreznout. Pak uz riziko je. Navic zalezi i na tom, jestli to neni smrncnuty treba romanovkou jak u nas byva zvykem prodavat 100% suffolky :) Pak by bylo riziko i do toho cervence.

2.6.2016 14:34
pulsta

XXX.XXX.230.61

Letošní jehnice nepřipouštět... Před par lety jsem udelal experiment. Dvě jehnice připustil v pul roce věku a dvě az za rok... Vysledek? Ty dve dříve, komplikace u porodu a nikdy uz nenarostou. Jsou menší, méně osvalené, celkově o hodně slabší, nez ty další dvě...
Ty druhé, připuštěné v roce a pul, každa porod bez problémů a každa pořád dvojcata, letos jedná trojčata, odchované absolutně bez zásahu a přikrmování... Má rada... Beránka koncem července oddělit, nebo zabít... Příští rok na podzim připustit...

2.6.2016 14:45

Je rozdil pul rok a 9-11 mesicu. Navic... kdyz jsou rozeny v lednu tak rok a pul znamena ze do rije pujdou az v roce + 8-11 mesicu. Takze skoro dva roky stara ovce. Nebo vam zabreznou tyhle rocky v cervnu? Snad leda ze byste jim zaridil kratsi dny ve chlivku zatmivanim? :) Suffolk dost pribiraj, dva roky stara ovce muze bejt i ztucnela. S tim ale nemam zkusenosti, jen od krav, ze se to nema prehnat s oddalovanim, spis nez podle veku se to bere podle kil. Za me pokud rostou a pribiraj, tak k nim pustit berana v pulce listopadu. Jehnata se budou rodit uz skoro do travy a 11 mesicu stara suffolka nebude mit problem dorust. Bude mit s nejvetsi pravdepodobnosti jedinacka, ktereho v pohode uzivi takze ji zbyde energii i pri dokonceni jejiho rustu.

2.6.2016 14:56

I na romanovku by to bylo v pul roce brzo:
Jehničky i beránci pohlavně dospívají již v 5-6 měsících věku. Jehnice lze poprvé zapouštět v 7-8 měsících věku o hmotnosti 40 kg.

Suffolk
jehnice lze zapouštět při dobrém odchovu v 10-12 měsících věku o hmotnosti 50-55 kg.

A tech 50-55 kg vam kdyz je dobrej rok udelaj. Lednovy jehnice urcite.

2.6.2016 15:06
lukasce

XXX.XXX.114.253

Stotožnuji se s názorem Mastnacka.

Jen bych dodal, že jehnice by měla na podzim vážit přes 50kg a neměl být s plemenem SF problém. Předloni jsem taky nechal nakrýt 10- ti měsíční ovečku, která následně odchovala jedno hezké jehně. Letos má nádherné dvojčata...

Kolega vloni nechal poprvé nakrýt tři skoro dvouleté prvničky a měl z důvodu nadměrného ztučnění problémy (jedna mu dokonce nezabřezla).

S pozdravem, Lukáš.

2.6.2016 15:08
lukasce

XXX.XXX.114.253

lukasce napsal(a):
Stotožnuji se s názorem Mastnacka.

Jen bych dodal, že jehnice by měla na podzim vážit přes 50kg a neměl být s plemenem SF problém. Předloni jsem taky nechal nakrýt 10- ti měsíční ovečku, která následně odchovala jedno hezké jehně. Letos má nádherné dvojčata...

Kolega vloni nechal poprvé nakrýt tři skoro dvouleté prvničky a měl z důvodu nadměrného ztučnění problémy (jedna mu dokonce nezabřezla).

S pozdravem, Lukáš.

Hm, nějak pomalu píší, všechno jste dodal v druhém příspěvku. Lukáš.

2.6.2016 20:26
radekkkkkk

XXX.XXX.140.31

Děkuji za rady, Do července nechám beránka u oveček. Pak oddělím a dám ho v listopadu zpět. A nebo mu koupím zástěru :D http://www.farmercz.cz/cz/potreby-pro-chov-ovci/reprodukce-ovci/525905fe506c7-zastera-pro-berana-60-x-30-cm.

2.6.2016 21:54

Já jen ještě přidám svoji zkušenost: spoléhala jsem na to, že v létě holky nejsou v říji (nemám asezonní plemena) a stalo se, jsem 28.12. našla v chlívku novorozeně...
Takže já bych možná ani ten červenec nenechávala. Sice je to spíš minimální náhoda, ale jisté riziko tam je...
Nejjistější je je úplně oddělit. Zástěra ne každému samci vydrží 100%.

2.6.2016 22:00

Jo, me by taky zastera nevydrzela :).

2.6.2016 22:07

mě taky ne. Hlavně ta kuchyňská

3.6.2016 07:24
ustulina

XXX.XXX.22.113

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je rozdil pul rok a 9-11 mesicu. Navic... kdyz jsou rozeny v lednu tak rok a pul znamena ze do rije pujdou az v roce + 8-11 mesicu. Takze skoro dva roky stara ovce. Nebo vam zabreznou tyhle rocky v cervnu? Snad leda ze byste jim zaridil kratsi dny ve chlivku zatmivanim? :) Suffolk dost pribiraj, dva roky stara ovce muze bejt i ztucnela. S tim ale nemam zkusenosti, jen od krav, ze se to nema prehnat s oddalovanim, spis nez podle veku se to bere podle kil. Za me pokud rostou a pribiraj, tak k nim pustit berana v pulce listopadu. Jehnata se budou rodit uz skoro do travy a 11 mesicu stara suffolka nebude mit problem dorust. Bude mit s nejvetsi pravdepodobnosti jedinacka, ktereho v pohode uzivi takze ji zbyde energii i pri dokonceni jejiho rustu.

Letos mi rodily i 3letý prvničky (divnej název, že), ovce jak stodoly, vemínka při porodu - nádhera nádherná a téměř u všech bezproblémová macatá dvojčata. Maminky jsou 50% Suf. připuštěné Suf.
Vim, čekat 3 roky je už trochu extrém, ale tim chci jen říct, že to jde i takhle "pozdě".

3.6.2016 09:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

ustulina napsal(a):
Letos mi rodily i 3letý prvničky (divnej název, že), ovce jak stodoly, vemínka při porodu - nádhera nádherná a téměř u všech bezproblémová macatá dvojčata. Maminky jsou 50% Suf. připuštěné Suf.
Vim, čekat 3 roky je už trochu extrém, ale tim chci jen říct, že to jde i takhle "pozdě".

Tohle patří trochu jinam, ale... Kozička narozená v květnu se mě zdála na připouštění malá a tak jsem ji nechala dorůst. Další rok zůstala jalová. Pořád se nad ní vznášela hrozba uklidit do mražáku. Jaksi nebyl čas a běhala vesele do podzima. Tak jsem ji zavezla za ženichem a těšila se na kůzlátka. Komplikovaný porod trojčat, nepřežilo ani jedno. Mléko dávala výborné a dost. Na podzim jsem ji dala ještě šanci a jela k ženichovi. Porodila sama nádhernou kozičku a je to velice vzorná matka. Takže první užitek v podobě mléka ve 3 letech a první kůzle ve 4 letech.

3.6.2016 10:33
lilo

XXX.XXX.201.210

No kdyz si to prepocteme na zenske tak take nechodime s desetiletou nejlepe je dvacetileta tricetileta prvnicka se jeste da ale uz muze byt problem...
a co porod to orginal... rozhodne nepodcenovat ale take neprecenovat... usetri se pripadny zklamani...

Přidejte reakci

Přidat smajlík