Provozní a sanitační řád - poradíte prosím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2016 13:50
ver

XXX.XXX.161.38

Dobrý den, pustili jsme do vyřizování prodeje mléka ze dvora a kvs od nás chce vytvořit provozní a sanitační řád. Už mi ale, milá´´ paní úřednice odmítla sdělit, co vše a jak tam má být? Neporadíte někdo? Případně neměl by někdo nějaký vzor, jak to má vypadat? Díky moc, Veronika.

Georg2

11.7.2016 00:39
Georg2

XXX.XXX.153.0

Pokud jste ze severní Moravy, asi budete mít dost velké problémy - zdejší veterináři by nejraději jakoukoli ŽV zrušili!

13.7.2016 06:48
milcek

XXX.XXX.252.163

Musíš popsat jak čím a kdy čistíš.co a jak používáš na desinfekci desinsekci deratizaci. Vzor asi žádnej neexistuje protože 1000lidí znamená 1000jiných sestav a postupů. Na prodej ze dvora musíš mít mlékomat tam jsou postupy od výrobce to jen opíšeš a zbytek sesmolíš podle toho co všechno děláš a co kde máš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2016 12:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Prodej ze dvora a mlékomat jsou dvě různé věci. Ale bohužel opravdu je pro každý případ jiný sanitační řád, v zásadě ale platí jinak vše, co píše výše uvedený příspěvek.

13.7.2016 18:24
peťak

XXX.XXX.159.147

Takto to píší přímo ve vyhlášce (http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100051481.html):
Provozní a sanitační řád podniku musí obsahovat v části týkající se
a) provozu podniku:
1. hlavní zásady organizace a řízení provozu,
2. prostorové a dispoziční uspořádání podniku, včetně oddělení činností se zřetelem na ochranu surovin a potravin živočišného původu před kontaminací,
3. stručný popis vykonávaných činností včetně jejich objemu, doby výkonu a určení prostorů, kde jsou uváděné činnosti vykonávány,
4. způsob sledování požadovaných teplot potravin živočišného původu,
5. pravidla provádění a vyhodnocování výsledků vlastní kontroly hygienických podmínek výroby;
b) sanitace podniku:
1. způsob a postupy čištění a dezinfekce provozních prostorů a výrobních zařízení, používané čisticí a dezinfekční prostředky,
2. způsob a postupy hubení škůdců (dezinsekce a deratizace), používané dezinsekční a deratizační prostředky,
3. věcný a časový plán provádění dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních činností včetně situačního náčrtu míst určených k pokládání nástrah, způsoby vyhodnocování účinnosti jednotlivých akcí, postupů a prostředků,
4. osoby odpovědné za organizaci a provádění čištění, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, event. smluvní zajištění výkonu těchto činností,
5. vedení dokumentace o provedené dezinfekci, dezinsekci a deratizaci,
6. způsob uskladňování čisticích, dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních prostředků.

Hodně zkušeností má a hodně lidem poradil pan Hrbek (biomleko.com).

13.7.2016 18:25
peťak

XXX.XXX.159.147

Také se k vyřízení prodeje ze dvora odhodlávám, tak držím palce!

14.7.2016 23:10
ver

XXX.XXX.161.38

Díky, vím že to nebude jen tak. U nás jsou veti docela přísní. Ale za pokus to stojí. Budu je otravovat tak dlouho, dokud to neschválí (-: Kdyby se tady našel někdo, kdo by se o svůj sanitační řád podělil, budu ráda. Nějaký vzor, čeho se chytit by byl fajn. Díky.

26.1.2018 20:07
peťak

XXX.XXX.159.147

Ráda bych se zeptala vás, co máte již schválený prodej mléka ze dvora, jak máte v provozním a sanitačním řádu "ošéfované" ty body o dezinsekci, deratizaci atd.? Stačí mucholapky ve stáji a síťky na oknech místnosti s prodejem mléka nebo je nutné něco víc? A s deratizací - stačí přítomnost koček na hospodářství nebo úředníci trvají na rozmístění pastí případně i najímání specializované dezratizační firmy? (i když žádný problém s hlodavci nemáme?). Moc díky za tipy!

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2018 09:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na každé KVS jsou jiné názory. Vy si musíte obhájit své řešení. Záleží vždycky na podmínkách na hospodářství, všude je to jiné a řešení tedy bude taky jiné. Když Vám na něco řeknou, že to nestačí, musíte trvat na tom, že stačí, a dokázat jim to. Není jednotné pravidlo.

27.1.2018 14:28
peťak

XXX.XXX.159.147

Takže ani žádné všeobecně uznávané "minimum" - jenom jim prostě musím dokázat, že mléko uchráním před kontaktem s hmyzem a hlodavci (respektive mít v tom řádu popsané, jak to přesně dělám) a pak je na úředníkovi, jestli mu to přijde dostatečné nebo ne - rozumím tomu dobře?
Každpádně kdybyste někdo měli nějaký konkrétní příklad, s čím měli úředníci problém a co jim naopak stačilo, budu moc ráda.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2018 16:02
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozumíte dobře. Je na Vás, jak své řešení obhájíte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík