Prosím poraďte mi, může být poranění kozy od hmyzu nebo od rohů jiné kozy? Tato koza jich má více a objevují se znovu. Rychle se to hojí, rána není hluboká. Má to i druhá koza, ale zatím měla jen jedno. Ostatní nic nemají.
Právě, že jsem nic nedávala, jen před 3 týdny injekčně Biomec, ale úplně jinam. Druhou díru má na stehně. Před tím měla 2 z boku, to už se jí zahojilo. Mám podezření, že jí trká jiná koza, ale nevím to jistě a nevím která. Když jsem u nich, chovají se jinak - drží se u mě a jen se navzájem jemně odhánějí. Ale trvale s nima bydlet nechci ;-) Jinak koza není nijak vyděšená z ostatních, tak mě napadlo, jestli to nedělá nějaký hmyz - moucha nebo tak něco.
Ja si zase rikam ze ma koza pekne tvrdej kozich na to aby ji tam jina rohama udelala takovou diru... asi bych se zamerila na to ji prohmatat celou jestli nema na tele pripane boule... vredy nebo neco z ceho by to mohlo takle vyhnit... pripadne jestli neni na pastvine nebo v jejim prostredi neco o co by se mohla zranit... mohl by to byt kousanec od jine kozy? ale verte mi ze koza ktera zaziva sikanu od jine tak se ve finale strani... je to na ni poznat...
Kouknu na ní dnes večer, jestli nemá boule. Jinak takhle je to čerstvé, hned to zaschne, udělá se strup a vyloupne se. Do týdne to bývá pryč - nehnisá to. Kousanec by to mohl být, dominantní koza trhá ostatním srst, aby je vyhnala od žrádla. Ale nikdo dříve nic takového neměl, ani tahle koza. To by asi takhle kousala všem, ne jen jedné. Zranit se může o cokoli - větve, přístřešek, dveře chléva apod. Ale že by byla tak pitomá a zranila se několikrát po sobě? To se mi moc nezdá. A určitě není nijak výrazně šikanovaná, kromě toho, že je v pozici mladé kozy. To už jsme tu měli, koza šikanovala ovci. A tahle koza mi přijde psychicky v pohodě, žádná změna v chování. Tak mě napadlo, jestli to není projev nějaké nemoci, nebo od hmyzu co naklade vajíčka pod kůži nebo reakce na ten Biomec? Já fakt nevim... a je mi jí líto, musí to pěkně bolet.
No ale nerikam ze by koza nemohla mit reakci i na hmyzaky... kazdej jsme nejakej a diky proslechtovani vseho se vsim je mozne ze ma koza alergickou reakci... ale po kousnuti hmyzem by tam take nejspis bylo nejprve neco z ceho by to vyhnilo... takze mam spis za to ze ji kouse nejaka soudruzka.
Soudruh nebo soudružka... oboje je v dnešní době rizikové!
https://www.youtube.com/watch?v=bZ54Xf73QOc.