Priznavam sa, v zivote som ovce nechoval ale velmi ma to laka a chcel by som zacat.
Prioritne je to koli spasaniu zahrady (mam pri dome travnatu plochu asi 2200 m2).
Otazkou je ake plemeno a hlavne KOLKO ( travnata plocha asi 2200 m2)
Od oveciek vyzadujem
- plemeno ktore je nenarocne
- plemeno, ktore netreba strihat
- plemeno ktore sa da chovat vonku cely cas
- plemeno odolne proti chladu, vlhku, slnku, proste taky otuzilec
Predpokladam ze prvy rok bude "na skusku", to znamena na jar kupim, na jesen bude grilovacka. Ak budem v chove uspesny, planujem dalej ovecky nechat aj v zime (oplati sa vobec?), popripade odchovat aj vlastne jahnata, neskor mozno aj vyroba produktov z ovcieho syra.
Tak ma velmi neskritizujte, zatial iba citam fora a ucim sa :), ale skuste poradit.
zdar!
Uživatel s deaktivovaným účtem

nighthunter
napsal(a):
Priznavam sa, v zivote som ovce nechoval ale velmi ma to laka a chcel by som zacat.
Prioritne je to koli spasaniu zahrady (mam pri dome travnatu plochu asi 2200 m2).
Otazkou je ake plemeno a hlavne KOLKO ( travnata plocha asi 2200 m2)
Od oveciek vyzadujem
- plemeno ktore je nenarocne
- plemeno, ktore netreba strihat
- plemeno ktore sa da chovat vonku cely cas
- plemeno odolne proti chladu, vlhku, slnku, proste taky otuzilec
Predpokladam ze prvy rok bude "na skusku", to znamena na jar kupim, na jesen bude grilovacka. Ak budem v chove uspesny, planujem dalej ovecky nechat aj v zime (oplati sa vobec?), popripade odchovat aj vlastne jahnata, neskor mozno aj vyroba produktov z ovcieho syra.
Tak ma velmi neskritizujte, zatial iba citam fora a ucim sa :), ale skuste poradit.
zdar!
Máte to malé. to je tak max na dvě jehňata, co si je na jaře odstavená přivezete, a na podzim sníte.
Presne tak... na dve ovecky tak jak uvazujete do budoucna je to male... leda ze by jste mel za humny od dvou hektaru vice... a to nemluivm o senu na zimu kdy pocitate jeden kulaty balik na jednu ovecku jinak na vypaseni 2 jehnata jak pise bodlinka... a ty se strihat nemusi... protoze jdou pred zimou na porazku... v tom pripade by jste asi chtel aby trochu narustala... a tam bych volila nejlepe krizence masnych plemen... rostou nejlepe a jsou odolna...
k tomu strihani... ovce se zkratka strihat musi... existuje sice dorper kterej je masnej.. osobni zkusenost nemam... cena vyssi... a pak kamerunky... ale na tom zase neni moc masa... je to velke jako stredni pes... no pak uz se vsechno striha...
Otázkou je, zda-li je možno celou výměru, kterou uvádíte, označit za plnohodnotnou pastvu, pokud ano, tak 2 jehňata je velice málo, já mám na zahradě (cca 2500m) 4 dospělé berany a minimálně do léta tuto výměru nestíhají vypást, letos jsem jim již dvakrát sesekával přerostlou trávu, a to přitom u nás nijak extra neprší, takže pokud budete mít jehňata jen na výpas a nebudete muset část nechat na krmení, tak já bych to osobně viděl tak na 4-5 jehňat, musíte počítat s tím, že jehňata toho příliš nevypasou, navíc může být docela problém sehnat na jaře již odrostlá jehňata, jelikož budete potřebovat mít jehňata hned od počátku růstu trávy, to znamená někdy v dubnu, shánět jehňata někdy v květnu je pozdě, jelikož bude tráva již narostlá a pokud do takové trávy pustíte jehňata, tak máte do měsíce na zahradě džungli, takže ideálně se po chovatelích porozhlédnout již letos a případně si jehňata zarezervovat, jelikož budete někdy v dubnu potřebovat tak minimálně 3 měsíční jehňata a těch chovatelů, kteří rodí na přelomu roku, případně v lednu příliš není, raději pořídit více a postupně je zabíjet, jak by umiňovala tráva, jistá možnost by bylo sehnat jehničky, kdyby vás totiž chovatelství chytlo, tak by jste na zimu nějakou hned nechal a nemusel další rok shánět jiné kusy.
berrynator
napsal(a):
Otázkou je, zda-li je možno celou výměru, kterou uvádíte, označit za plnohodnotnou pastvu, pokud ano, tak 2 jehňata je velice málo, já mám na zahradě (cca 2500m) 4 dospělé berany a minimálně do léta tuto výměru nestíhají vypást, letos jsem jim již dvakrát sesekával přerostlou trávu, a to přitom u nás nijak extra neprší, takže pokud budete mít jehňata jen na výpas a nebudete muset část nechat na krmení, tak já bych to osobně viděl tak na 4-5 jehňat, musíte počítat s tím, že jehňata toho příliš nevypasou, navíc může být docela problém sehnat na jaře již odrostlá jehňata, jelikož budete potřebovat mít jehňata hned od počátku růstu trávy, to znamená někdy v dubnu, shánět jehňata někdy v květnu je pozdě, jelikož bude tráva již narostlá a pokud do takové trávy pustíte jehňata, tak máte do měsíce na zahradě džungli, takže ideálně se po chovatelích porozhlédnout již letos a případně si jehňata zarezervovat, jelikož budete někdy v dubnu potřebovat tak minimálně 3 měsíční jehňata a těch chovatelů, kteří rodí na přelomu roku, případně v lednu příliš není, raději pořídit více a postupně je zabíjet, jak by umiňovala tráva, jistá možnost by bylo sehnat jehničky, kdyby vás totiž chovatelství chytlo, tak by jste na zimu nějakou hned nechal a nemusel další rok shánět jiné kusy.
Dakujem za nazor, aj mne sa to zdalo zo zaciatku MALO 2 kusy...
99 percent vymery si dovolim oznacit za plnohodnotnu pastvu.

Nojo, jenže zase pokud by na téhle plošce držel zvířata i přes zimu, tak mu toho čtvrtku zhuntují, ikdyž to budou třeba jen 2 ovce - a ty s odchovy pak stejně na tomhle neuživí.
Za mě - na jaře koupit cca 3 jehňata a uvidíte, jak Vás to chytí. Mezi tím se můžete porozhlížet po okolí, zda by se nedalo někde sehnat ještě další kus zeleného, abyste si mohl držet třeba 2 ovce a na jaře k nim koupit od jinud beránka, nechat narůst, připustit holky a pak uklidit do mrazáku. Těžko lze uvažovat, že si ke dvoum bahnicím budete vydržovat plemeníka...
napsal(a):
Nojo, jenže zase pokud by na téhle plošce držel zvířata i přes zimu, tak mu toho čtvrtku zhuntují, ikdyž to budou třeba jen 2 ovce - a ty s odchovy pak stejně na tomhle neuživí.
Za mě - na jaře koupit cca 3 jehňata a uvidíte, jak Vás to chytí. Mezi tím se můžete porozhlížet po okolí, zda by se nedalo někde sehnat ještě další kus zeleného, abyste si mohl držet třeba 2 ovce a na jaře k nim koupit od jinud beránka, nechat narůst, připustit holky a pak uklidit do mrazáku. Těžko lze uvažovat, že si ke dvoum bahnicím budete vydržovat plemeníka...
Cez zimu to skor vidim na nejaku mastal + seno ?
najskor to ale urcite budem riesit iba od jari do jesene.

Ked opravdu chcem, nepitam sa ako de_bil. a jeste ty pozadavky na zvire... ty splnuje akorat tak dobre garazovana sekacka.
napsal(a):
Ked opravdu chcem, nepitam sa ako de_bil. a jeste ty pozadavky na zvire... ty splnuje akorat tak dobre garazovana sekacka.
Radsej sa 100x spytam ako d*bil, ako zacat s niecim co nebude mat efekt a bude to trapenie nie len pre mna ale aj pre zvierata.

Tim chtel basnik (ja) rict, ze nejste prvni kdo chce zacit s chovem nebo spis je mu leno posekat travu. takze uplne zbytecny jednadvacatytisici vlakno o tom, ze nekdo chce eko sekacku. jednoho takovyho pripada jsem letos mel, bylo mu vlastne jedno jestli ovci nebo zebru, hlavne aby nemusel sekat 2000m2 zahradnim traktorem. ten si jeste k tomu myslel, ze v cene je odvoz a vypusteni na jeho pozemek. komedie, ovci s jehnetem jsem mu na konec neprodal. i kdyz jsme se nejdriv dohodli. ten vas dotaz me ho silne pripomnel. jinak bych nereagoval. sekacka je sekacka, zvire je zvire a lenoch se vetsinou stane jeste vetsim lenochem, cest vynimkam.