tmn

XXX.XXX.54.2
Dobry den,
rad bych pozadal o radu. Mame v malem stadu (7 bahnic a 7 jehnat),8 denni jehnici, bahnice je rocka a nema mleko (dostala prvni a druhy den po obahneni 5ml oxytocinu, ale bez uspechu). Vsechny bahnice mely jehnata pred 2 mesici krome teto.
Jehnicku krmime od narozeni mlekem OVIS pro jehnata 7x denne po 3 hodinach davkami tak, aby za den vypila cca 20% sve hmotnosti (vcera mela 4kg). Prvnich 5 dni, dostavala do mleka spetku Glukopuru a obcas par zrnicek himalajske soli. Nema s tim problem, prujem nema a nenafukuje se. Bohuzel nedostala kolostrum. Sehnali jsme Probicol-L, ale az 7 den po narozeni (2ml dle navodu).
Problem je ale v ocich. Po narozeni je mela krvave a jiz druhy den zacalo jedno oko slzet a oko se zakalilo. Treti den se pridalo i druhe oko. Zacali jsme mazat masti Ophthalmo Azulen, kterou jsme meli doma, ale beze zmeny.
Veterinar nam prodal antibiotickou mast s kortikoidy Maxitrol, kterou jsme ji ale po precteni ruznych diskuzi nedali a sehnali jinou ocni mast Floxal (antibioticka). Dnes je to druhy den a jehnicka se obcas zlepsi, ale take se to i navraci do puvodniho spatneho stavu. Jehnicka je s matkou v choulu a vetsinu dne prospi. Nevim jestli je to tim, ze se nepohybuje a skoro nevidi, ale ma velice spatnou motoriku a zacala kulhat na predni nohu (po narozeni byla velice ziva a dlouho se snazila sat od matky). Dnes, presto ze na oci neni slunce asi moc dobre, jsme je vyhnali do vybehu aby se pohybovala.
Jehnici jsme take dali treti den Selevit 1 ml oralne, protoze jsme si netroufli na injekcni podani.
Vcera jsme ji merili pH moci a je 8,2 coz mi vychazi na alkalozu. Nemuze to byt zpusobeno umelym mlekem OVIS? Dle nasi predesle zkusenosti s odmitnutym berankem ktery bohuzel zemrel po mesici na tympanii (neustale se nafukoval, naposledy nepomohlo ani 4x zavedeni sondy do bachoru a aplikace tympavetu) a ktery byl kojeny stejnym mlekem, mel take vysoke pH moci (mezi 8-9).
Bahnice vypada v poradku, ale zda je opravdu v poradku to nevim. Zere, chodi, stoji, beka za stadem.
Nesetkal jste se nekdo s podobnymi problemy? Nejsme chovatele, o ovcich vime jen to, co jsme za posledni 2 mesice vycetli na internetu. Momentalne jsme ale jedini u ovci a nechceme ji nechat bez pomoci.
Velice diky za pomoc.
Ja som taký zachraňovač ale v tomto prípade by som asi nezachraňovala(resp. zachránila skrátením trápenia):( Už to že nedostala kolostrum je predpoklad že imunitný systém nebude pracovať ako má a aj keď by ste ju dostali z tej asi inf.keratokonjuktivitídy tak sa môže pridružiť zas dačo iné...a už to zjavne aj tak je.