Čím zalepiť vemena koze aby nepili mladé už mlieko?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2016 13:56
Peto1

XXX.XXX.201.16

Zdravím všetkých, prosím o radu čím zalepím vemeno kozám aby mlade už nepili mlieko?
Ja som odstavil mladé, zatvoril som ich zvlášť, ale matky kozy mám pustené na volno, po pár dňoch vidím problém v tom, že matky sa nepasú tak intenzívne ako kedysi dokonca vidím že schudli! Mlade stále méčia, ale samozrejme mám úbytok mlieka a to je to čo mi vadí. Viete mi poradiť ako prekabátiť mladé a zároven aby mohli byť pustené v stáde a ja nedochádzal o mlieko? Pretože lepiť im niečo na vemena a potom to 2x strhnút s chlpkami mi nepripada vhodne...dakujem za rady.

21.6.2016 15:08
lilo

XXX.XXX.201.210

Spis jde o to ze kozenam klesne laktace po odstaveni... protoze spicka prichazi cca ve dvou mesicich... pak jde take o to jak mate uz vypasenou pastvinu... protoze ackoliv na ni muze byt travy dostatek... kozy uz se na ni nenapasou... je pro ne stara pomocena atd... a porost nema spravnou vysku.. pasvninu posekat a nechat narust... dalsi je vykyv pocasi.. pokud je moc hic a pak moc chladno vsechno se muze projevit na laktaci nemluve o odcerveni ktere ma vliv na laktaci pokud jsou kozy zacervene laktace jde dolu a kozy hubnou... nebo jeste jde o to zda maji dostatek jadrnnych krmiv... zkratka musite krmit tak aby davka byla produkcni... vetsinou jde ale o kombinaci vice faktoru... zalepit kozam vemena nelze... nekde jsem cetla o podprsenkach na vemena... ale vzhledem k houzevnatosti kuzlat mi to prislo jako utopie... co se mi osvedcilo je nenechavat kozy na pastvine cely den... ale vodit je na pastvu dvakrat denne... pastvinu tolik nepo a nepo a neposlapou... a uz vubec je za tu hodinu nenapadne vyrapovat jakoze utikat z oplutku... dobre je davat pravidelne krmnou davku... a nemluvim o adlibitnim mnozstvi sena... zrovna kdyz jsou doma... koza je specialni zvire a v momente kdy vam laktace zacne klesat uz neni moc moznosti jak ji nahonit...

21.6.2016 15:20
Peto1

XXX.XXX.201.16

Dakujem pekne za rady, dostavaju denne granule takže jadrove maju krmivo, čo sa tyka pastvy samozrejme ešte im bubnovkou kosím a dávam čerstve, odčervené boli po pôrode aj s mladymi,.tiež mi príde hlupost im niečo vešat na vemena, pretože si to strhnú.
Doteraz ked však boli mlade pri nich bolo všetko ok, začalo to až teraz ako som ich odstavil,.tak veru neviem.

21.6.2016 16:19
roklanka

XXX.XXX.46.147

Kozám lze přelepovat vemeno. Znám dva chovatele, kteří přelepováním struků odnaučili kozu samovydojování a dost chovatelů, co přelepují po odstavu a vypouští kozy s kůzlaty na pastvu. Napsala jsem si název té náplasti : Omnifilm 2,5 cm. Osobní zkušenost nemám, ale ty dva chovatele osobně znám a není to " jedna paní povídala".

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2016 21:24

Roklanko, přesně tak. Kupovala jsem kozlíka od chovatele-dojiče, který přelepuje kozenám struky na noc - páskou, která se používá při malování. Taková ta světlá, jakoby papírová.. funguje mu to u všech kusů, takže to asi bude spolehlivé. Jen jistě bude zpočátku chvíli trvat, než člověk vychytá ten grif. Jediné, co mě napadlo, je, aby to malé "nevcuclo"? Ale to je asi blbost...

22.6.2016 12:18

Peto1 napsal(a):
Zdravím všetkých, prosím o radu čím zalepím vemeno kozám aby mlade už nepili mlieko?
Ja som odstavil mladé, zatvoril som ich zvlášť, ale matky kozy mám pustené na volno, po pár dňoch vidím problém v tom, že matky sa nepasú tak intenzívne ako kedysi dokonca vidím že schudli! Mlade stále méčia, ale samozrejme mám úbytok mlieka a to je to čo mi vadí. Viete mi poradiť ako prekabátiť mladé a zároven aby mohli byť pustené v stáde a ja nedochádzal o mlieko? Pretože lepiť im niečo na vemena a potom to 2x strhnút s chlpkami mi nepripada vhodne...dakujem za rady.

Zalepuji náplatí Transpore 3M o šířce 1,25 cm. Je lehce odlepitelná a přitom drží. Zkoušela jsem všelijaké potahy na vemeno, ale to si občas strhly. Přelepení struku je bezproblémové.

22.6.2016 12:35
moonika

XXX.XXX.206.29

A nepoškodzuje to nejako pokožku struku? Tiež nad tým uvažujem.

22.6.2016 12:54
Peto1

XXX.XXX.103.189

Zdravím OREB1 a kde môžem kúpiť takéto náplaste - Transpore 3M o šířce 1,25 cm ? viete mi poradit?

22.6.2016 12:56
Peto1

XXX.XXX.103.189

A tu náplasť lepíte zo spodku cecku? odkial tečie mliečko? či z boku?

22.6.2016 14:05

Náplast někde mají v lékárně jednotlivě, někde asi po 30 ks. Já objednávám celé balení přes internet, protože mi větší balení nevadí, vydrží mi na další rok. Utrhnu kusek asi 6 cm dlouhý, nalepím přes dírku ve struku a křížem přes to druhý. Když se někdy, i když málokdy, podaří kůzleti sundat náplast, příště ještě udělám z dalšího kroužku takovou zajišťovací objímku. Kůži to nedráždí, náplast je dobře snášená. Zpočátku zalepuji struky jen na půl dne, druhou půlku dne nechávám volně, aby se kůzlata napila. Je to takový přechod k odstavení. Potom už lepím 2x denně. Mám kozy a kůzlata celý den spolu a tohle se mi jako jediné opravdu osvědčilo.

22.6.2016 14:44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Roklanko, přesně tak. Kupovala jsem kozlíka od chovatele-dojiče, který přelepuje kozenám struky na noc - páskou, která se používá při malování. Taková ta světlá, jakoby papírová.. funguje mu to u všech kusů, takže to asi bude spolehlivé. Jen jistě bude zpočátku chvíli trvat, než člověk vychytá ten grif. Jediné, co mě napadlo, je, aby to malé "nevcuclo"? Ale to je asi blbost...

Papírová páska na malování se mi neosvědčila, drží dobře, ale špatně se odlepuje a kozám to vadí.

22.6.2016 15:42
moonika

XXX.XXX.206.29

Náplast někde mají v lékárně jednotlivě, někde asi po 30 ks. Já objednávám celé balení přes internet, protože mi větší balení nevadí, vydrží mi na další rok. Utrhnu kusek asi 6 cm dlouhý, nalepím přes dírku ve struku a křížem přes to druhý. Když se někdy, i když málokdy, podaří kůzleti sundat náplast, příště ještě udělám z dalšího kroužku takovou zajišťovací objímku. Kůži to nedráždí, náplast je dobře snášená. Zpočátku zalepuji struky jen na půl dne, druhou půlku dne nechávám volně, aby se kůzlata napila. Je to takový přechod k odstavení. Potom už lepím 2x denně. Mám kozy a kůzlata celý den spolu a tohle se mi jako jediné opravdu osvědčilo.

Super, ďakujem za nápad, skúsim to:).

22.6.2016 19:43

Papírová páska na malování se mi neosvědčila, drží dobře, ale špatně se odlepuje a kozám to vadí.

No vidíte. Každý si prostě musí najít to své

22.6.2016 21:44
Peto1

XXX.XXX.239.236

Kedže som doma nič ine nemal, vyskúšal som tu maliarsku, a hadam to pomože, mlade hned nevedeli ako sa napit,...uvidíme ale čo urobi cez noc a rano hlad,...čo to nestrhnu..

22.6.2016 22:10

Tak dejte pak vědět

23.6.2016 16:24
Peto1

XXX.XXX.103.189

Tak, večer som zalepil, ráno jedna to mala dolu a vycucaná úplne,...tej druhej to vydržalo, ale ta ma aj staršie mlade, tak som zalepil znovu a uvidím,...inak lepí sa to v pohode a ani to dolu nejde tak že by to koze malo spôsobovať bolesť, určite nie, akurat sú mlade vychcane a buchaju do toho a asi to odpadlo,..dôležite ake vemeno aka koza má,..uvidím či teraz cez deň to ostalo alebo to zase dali dole,..pretože chodím do prace a nemam to ako cez deň odsledovať čo stým mlade robia.

24.6.2016 22:28
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já se směju, protože my máme opačný problém! naše Lůca dává denně 4 litry mléka, které nemůžeme spotřebovat, tak ji manžel nechá polovinu odpít její mladé kozičce Míše, aby nemusel tolik dojit!

25.6.2016 09:26
tom.tady

XXX.XXX.182.202

My to lepili křížem přes struk a potom ještě jednou přes to "vodorovně" dokola, aby si náplast kůzlata nestáhla. Problém tam ale být může - zalepit je to potřeba po oddojení, ale vemeno má v té době nejmenší objem. I když náplast měla "vůli" u jedné kozy se objem vemen do dalšího dojení zvětšil tak, že jí páska škrtila a dělaly se tam strupy. Museli jsme kůzlata "odstavit" do mražáku.

25.6.2016 17:17
ančovička1

XXX.XXX.222.190

tom.tady napsal(a):
My to lepili křížem přes struk a potom ještě jednou přes to "vodorovně" dokola, aby si náplast kůzlata nestáhla. Problém tam ale být může - zalepit je to potřeba po oddojení, ale vemeno má v té době nejmenší objem. I když náplast měla "vůli" u jedné kozy se objem vemen do dalšího dojení zvětšil tak, že jí páska škrtila a dělaly se tam strupy. Museli jsme kůzlata "odstavit" do mražáku.

Myslím, že tato metoda se na může nazývat týrání zvířat! kdybyste kozu pořádně krmili, tak bude mít mléka dost pro kůzlata i pro vás! naše Lucka, měla letos trojčata, uživila všechny a dobře, a ještě jsme museli oddojovat.nechali jsme si od ní kozičku, narodila se v únoru,27.6.bude mít 4 měsíce a stále pije mléko od matky, ta ji sice sama už kojit nechce, ale jak jsem psala, manžel kozu podrží a malá pije ráno i večer, dva litry zbývají pro nás, což nám stačí.mala kozička je pěkná, zdravá a silná!

25.6.2016 17:48
moonika

XXX.XXX.194.181

ančovička1 napsal(a):
Myslím, že tato metoda se na může nazývat týrání zvířat! kdybyste kozu pořádně krmili, tak bude mít mléka dost pro kůzlata i pro vás! naše Lucka, měla letos trojčata, uživila všechny a dobře, a ještě jsme museli oddojovat.nechali jsme si od ní kozičku, narodila se v únoru,27.6.bude mít 4 měsíce a stále pije mléko od matky, ta ji sice sama už kojit nechce, ale jak jsem psala, manžel kozu podrží a malá pije ráno i večer, dva litry zbývají pro nás, což nám stačí.mala kozička je pěkná, zdravá a silná!

Máte odvahu toto tvrdiť bez toho aby ste chovateľa poznali. Zo dva x sa mi v chove stalo že kozľa čo malo vemeno pre seba pilo denne 4l, a nám nechalo tak deci... :) Po odstave som som sa divila:) Čo koza/kozľa to originál, momentálne nám jedna dá liter popri 6týž. dvojičkách ale tam si myslím že je to tým že im dáva dosť krátke doby na napitie...(alebo ma po odstave prekvapí:)
A niektorú kozu môžete kŕmiť neviemako ale ak to nemá v génoch tak z nej rekordy nevydolujete.

26.6.2016 20:08
tom.tady

XXX.XXX.182.202

ančovička1 napsal(a):

Jaký týrání, nefungovalo to, tak jsme toho nechali a kuchli kůzlata, cajk ne ? Pěkně po staru...

28.6.2016 12:43
bronek

XXX.XXX.12.102

Mám s tím několikaletou zkušenost vyzkoušel jsem několik náplastí a lepících pásek a nejlepší je krycí páska pro malíře z teska mají jich tam několik druhů ale ta jejich tesko 5cm.široká.Utrhnu asi 12 cm.přelepím svisle a po stranách se slepí k sobě a drží tak akorát.Některá nedrží některá je ostrá, tadle se mi osvědčila nejlépe
Broněk.

7.12.2016 18:59
moonika

XXX.XXX.189.137

Ahojte chcem sa po čase podeliť o skúsenosť s prelepovaním vemena, našej vytrvalkyne ktorá stále neplánovala odstaviť svoju dcéru. Najskôr som prelepovala páskou Omnifilm, je výborná, pre supervynaliezavé kozľatá - odlepovačov, ale myslím že lepí až príliš, ťažko sa dáva dolu a pokožke struku to zas tak dobre nerobí, občas sa jej tam urobili vriedky ktoré som musela vždy poliečiť. Tak som skúsila dávať Omnipor, je tiež hypolaergénna ale nelepí tak silne ale aj tak ju kozička nikdy nestrhla. Vždy ohnem konce kúska ktorým prelepujem aby som za tie miesta mohla potom pásku zo struku potiahnuť a stred pásky, ktorý padne na strukovú dierku ešte zvnútra prelepujem kúskom tej istej pásky aby som nenaťahovala pokožku okolo dierky. Lepím každý struk len jedným kúskom pásky zhora dolu cez dierku a zas hore. Myslím že pre tvar vemena aký má naša Betka je pre lepenie ideálny, malé struky ktoré aj po naplnení vemena len o máličko zhrubnú, neviem ako by toto fungovalo u vemien menej "oddelených od zbytku vemena. Takže pre vemená tomuto podobné veľmi odporúčam :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík