Ahojte, začal som chovať kozy prvý rok a hneď sa stretávam b na začiatku s mnohými problémami. Pôrody prebehli v pohode ( toho som sa najviac obával ), a potom zápal vemena - krv v mlieku, roztrhnutie si vemena tak 5x4cm ( naštastie len kožu a nebola poškodená mliečna žľaza ) - to som si užil skoro dva mesiace dojiť kozu ked ju to bolí, mladý capko - najkrajší a najväčší si zlomil nohu, mal ju zachytenu na strome, potom som chcel konečne mlieko tak im lepím vemeno ( osvedčilo sa mi to- vôbec im to nepadá a nevadí ) a teraz rapídny pokles mlieka, kozy pijú strašne málo vody, zeleného majú dosť, tak isto liznu soľ, granule alebo otruby dva krat denne,...proste nechapem a neviem ako ich prinutit piť viacej vody, dojivosť klesla skoro o polovicu, odčervené sú...skuste poradiŤ,...či im mám hadzať do vody zrno aby boli prinutené piť vodu? alebo niečo iné? dakujem.
Http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3136213/ovce-nepiji-vodu#a3136656
Pokud mají přístup k vodě a nepíjí ji, tak ji nepotřebují a mléko nekleslo k vůli nedostatku vody. Dojivost klesá kvůli hoší kvalitě pastvy a to dojivost začala klesat tak už před 3 týdny. Mě teda u koz neklesá, ale jen díky tomu, že mají dost listí z keřú a stromů, ale ovce už dojí tak jen 20% oproti jaru. (já ale nedávám žádné jádro)
U vás mě napadá jedině změnit granule za jiné, které mají výšší obsah obilovin(jádra) Ale pokles dojivosti stejně nastane.
Je mi jasne že dojivosť klesa, ale odstavím kozlence a keď mám mať konečne mlieko, tak predsa koza ktorá má dojit denne 4litre, nemôže dávať 2 litre, kamáratovi z tej istej dediny doja niektoré skoro 3 na podoj! Dávame im tie iste granule, takže určite to nebude klesaním dojivosti, sme uprostred sezónny kde ma byť mlieka na všetko.
Tak porovnejte pastvu- zelené krmení s kamarádem. Dneska přeháním zvířata na "novou" pastvu(už je to tráva od jara, tak že stará), tak věřím, že dojivost zase na 14 dnů trošku poskočí. Pak je přeženu na novou trávu po prvním výpasu, kdy opět na chvíli dojivost poskočí, ale už nikdy nebude jako - u mne dejme tomu v květnu, kdy jsem zvířata vyhnal na novou trávu.
Pak už u vás zbývá jen možnost začervení koz, případně horší kvality genetického materiálu oproti vašemu kamarádovi.
Ale jen má teorie, třeba se mýlím.
Peto1
napsal(a):
Je mi jasne že dojivosť klesa, ale odstavím kozlence a keď mám mať konečne mlieko, tak predsa koza ktorá má dojit denne 4litre, nemôže dávať 2 litre, kamáratovi z tej istej dediny doja niektoré skoro 3 na podoj! Dávame im tie iste granule, takže určite to nebude klesaním dojivosti, sme uprostred sezónny kde ma byť mlieka na všetko.
Ne každá koza dává 4 litry mléka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ted uz jde trava rek bych na vetsine mist do kopru, nez zase obrazi posekany strniste po destich. A s tim souvisi tvorba mlika.