Emil1

XXX.XXX.49.50
Zdravím, mám problém se stádem Burských koz... neustále se jim vrací hniloby paznehtů a neustále kulhají... ostříháme, dezinfikujeme, koupeme, pak ca 2-3týdny klid a pak zase nanovo... už je to nemožné, kolik to stojí a stráví se s tím času... dnes jsem slyšel o vakcíně Footwax, ale všude se mluví o ovcích... je možné ji použít i na kozy nebo existuje něco podobného?
Díky za radu
Emil.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na vakcinu zapomente. U hniloby je velice dulezity krome osetrovani umistovat zvirata po kazdym osetreni na nezamorenou pastvinu. V destivym pocasi to musi byt alespon mesic aby tam zadna nakazena koza neslapla. Pru slunecnym pocasi prej trva 14dni nez bakterie pojde. Ale ta pastvina nemuze bejt prerostla, chce to posekat a udrzovat nizkej porost aby se vsude dostal vzduch a slunce. Zaroven pri osetrovani jakmile zvire osetrite, nemuze uz pobihat tam kde predtim. Idealni je udelat ulicku s bilou skalicej, nechat tam zvirata hodinu postat, pak potrit valachovou tinkturou a pak dalsi hodinu na suchu a pevnym podkladu. Je to na budku, prosel jsem si tim dvakrat naposledy letos a vic jak mesic dobry. Byl jsem uz ve stavu, ze jsem mel domluvenej vykup celyho stada.
Dalsi vec, pokud mate v pameti ktera zacla kulhat prvni, vyradit.
U vas ale bude asi problem ze kozy denne dojite, takze zamorena dojirna?

napsal(a):
Na vakcinu zapomente. U hniloby je velice dulezity krome osetrovani umistovat zvirata po kazdym osetreni na nezamorenou pastvinu. V destivym pocasi to musi byt alespon mesic aby tam zadna nakazena koza neslapla. Pru slunecnym pocasi prej trva 14dni nez bakterie pojde. Ale ta pastvina nemuze bejt prerostla, chce to posekat a udrzovat nizkej porost aby se vsude dostal vzduch a slunce. Zaroven pri osetrovani jakmile zvire osetrite, nemuze uz pobihat tam kde predtim. Idealni je udelat ulicku s bilou skalicej, nechat tam zvirata hodinu postat, pak potrit valachovou tinkturou a pak dalsi hodinu na suchu a pevnym podkladu. Je to na budku, prosel jsem si tim dvakrat naposledy letos a vic jak mesic dobry. Byl jsem uz ve stavu, ze jsem mel domluvenej vykup celyho stada.
Búrské jsou masné kozy.
jinak s výše psaným souhlasím. stádo sežrat, pastvinu posekat a nechat slunce a sucho udělat dezinfekci a pak koupit nové, zdravé kusy, funguje taky,.
Vakcína nefunguje, zbytečně vyhozené peníze. Vyřadit kulhavé, nechat si nejodolnější kusy a ty dát jinam. Koupat, držet v suchu mimo bláto, stříhat co nejčastěji a důkladně paznehty, třeba po pár dnech, aby se pazneht nikde nezavíral, ale mohl do něj vzduch. A bohužel se oprostit od toho, zachraňovat oblíbené, leč pajdající, kusy.
Mám opačnou zkušenost. FOOTVAX funguje, ale musí se dodržovat doba, kdy je potřeba přeočkovat a nemyslet si, že když ovce nebo kozy nekulhají, tak se nemusí. Je to prevence. Pokud udržíte hnilobu pod kontrolou nebude se nic vylučovat do prostředí. A postupně vyřadíte. Nevím kolik máte kusů, ale "sežrat" 50ti hlavé stádo není jen tak.
Jenom koupat a desinfikovat asi nestačí, chce to podpořit antibiotiky. např. ENGEMYCIN, ALAMYCIN, TETRASOL - Je to antibiotikum s tetracyklinem, ale každé od jiného výrobce, záleží na tom co váš veterinář má.
Statek Libnov

XXX.XXX.149.112
Dobrý den, vakcína je dobrý pomocník na akutní pomoc (společně s ošetřením), ale dlouhodobě nestačí a jde dost do peněz. Jediné dlouhodobě, ikdyž tvrdé řešení je genetická selekce. Určitě jste vypozorovali, že jednotlivé kusy mají různou náchylnost na kulhání. Každý rok ty nejhorší vyřaďte z chovu. Potomci těch náchylných jsou opět kulhavější a slabší. A naopak. A několik nejvíc kulhajících kusů po pastvině neustále roznáší vysoce infekční hnis a tím donekonečna nakažují ty hojící se silnější kusy.
My jsme ještě před pár lety s kulháním u ovčího stáda měli hrozné problémy. Nic moc nepomáhalo.2 roky po sobě jsme vyřadili (pouze) cca 5 ovcí že 40, poté 2roky 2-3 ks. V současnosti vyrazujeme občas 1-2 ks a bez problémů paseme podstatnou část léta bažiny. Ovcím 2x ročně ostriham kopyta, jednotlivci mezi jehnaty občas zakulhaji když je tělo oslabené jinými problémy -ty pak jednotlivé ošetřím extra, naockuji Footwaxem a pokud se problémy opakují, označím na podzimni porážku.
Přeji hodně úspěchů.
Statek Libnov
napsal(a):
Dobrý den, vakcína je dobrý pomocník na akutní pomoc (společně s ošetřením), ale dlouhodobě nestačí a jde dost do peněz. Jediné dlouhodobě, ikdyž tvrdé řešení je genetická selekce. Určitě jste vypozorovali, že jednotlivé kusy mají různou náchylnost na kulhání. Každý rok ty nejhorší vyřaďte z chovu. Potomci těch náchylných jsou opět kulhavější a slabší. A naopak. A několik nejvíc kulhajících kusů po pastvině neustále roznáší vysoce infekční hnis a tím donekonečna nakažují ty hojící se silnější kusy.
My jsme ještě před pár lety s kulháním u ovčího stáda měli hrozné problémy. Nic moc nepomáhalo.2 roky po sobě jsme vyřadili (pouze) cca 5 ovcí že 40, poté 2roky 2-3 ks. V současnosti vyrazujeme občas 1-2 ks a bez problémů paseme podstatnou část léta bažiny. Ovcím 2x ročně ostriham kopyta, jednotlivci mezi jehnaty občas zakulhaji když je tělo oslabené jinými problémy -ty pak jednotlivé ošetřím extra, naockuji Footwaxem a pokud se problémy opakují, označím na podzimni porážku.
Přeji hodně úspěchů.
Takže konečně někdo, kdo má stejné zkušenosti jako já. Už jsem si myslela, že mě odpůrci používání FOOTVAXU utlučou čepicema.
napsal(a):
Bacil nakažlivého kulhání přežívá na vzduchu pouze 10 hodin. Kulhavky na dojírnu až jako poslední a potom vydesinfikovat.
přezdívka
napsal(a):
Mám opačnou zkušenost. FOOTVAX funguje, ale musí se dodržovat doba, kdy je potřeba přeočkovat a nemyslet si, že když ovce nebo kozy nekulhají, tak se nemusí. Je to prevence. Pokud udržíte hnilobu pod kontrolou nebude se nic vylučovat do prostředí. A postupně vyřadíte. Nevím kolik máte kusů, ale "sežrat" 50ti hlavé stádo není jen tak.
Jenom koupat a desinfikovat asi nestačí, chce to podpořit antibiotiky. např. ENGEMYCIN, ALAMYCIN, TETRASOL - Je to antibiotikum s tetracyklinem, ale každé od jiného výrobce, záleží na tom co váš veterinář má.
Přeočkovávali jsme. A ze stáda cca 65 kusů máme teď 25 kusů a znovu pajdají a vidím to tak na deset porážek.
Nemocnou ovci pochopitelně nemůžete připustit, tedy žádná jehňata, žádný potenciální návrat jakýchkoliv financí.
Antibiotické spreje jsou samozřejmostí, stejně tak všemožná chemie, o níž se tady kdy co napsalo. Bojujeme s tím téměř dva roky, to pro představu, a už jsem vyzkoušela opravdu všechno.
Jako jediné řešení vidím opravdu zabití. Jo a k těm desítkám poražených ovcí - fakt to není jen tak sežrat, takže jsme je dávali zadarmo za cenu řezníka, někdy ani to ne. Asi tak.
Nemá cenu to dál rozepisovat, kdo zná, pochopí.

Mam teorii, ze nachylnejsi jsou ovce s vyc jak dvema jehnatama. Jedna z prevenci jsou vyssi davky zinku. Daval jsem tem co hur reagovaly na lecbu 0,5g bily skalice do hrsti ovsa denne. Co jsem nezkousel byla houba, ktera by mela hnilobu likvidovat. Dejte do guglu houba kopyta.
Statek Libnov

XXX.XXX.165.237
Tak tak
ještě jsem zapomněla dodat, že přeočkovavám pokud nakoupím dospělý kus (společně s odčervením a karanténou). Dospělé můžeš, jejichž tělo tuto nemoc dosud nemá nakažení špatně snášejí. Footwax jim dá čas se s tím vyrovnat napoprvé.
Statek Libnov

XXX.XXX.165.237
Statek Libnov
napsal(a):
Tak tak
ještě jsem zapomněla dodat, že přeočkovavám pokud nakoupím dospělý kus (společně s odčervením a karanténou). Dospělé můžeš, jejichž tělo tuto nemoc dosud nemá nakažení špatně snášejí. Footwax jim dá čas se s tím vyrovnat napoprvé.
Reakce na paní "přezdívku".

Podle studii neni vakcina 100% ucinna ani na kenty. jestli jsem to cet spravne. o ockovani si myslim nasledujici - jen to zhorsuje situaci v chovech kdy to prodavajici kupujicimu nerekne. a je zadelano na problem. tim nikoho neosocuju, rikam svuj nazor. osobne nez ockovat jeste proti kulhani tak to zabalim.

profesor1
napsal(a):
Pokud mě paměť neklame, tak starého baču brali všichni čerti, když někdo psal že očkuje proti hnilobě.
Http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1548690/nakazliva-kulhavost-ovci
nejen očkování proti hnilobě ale veškeré očkování odsuzuje. A já s ním sdílím stejný názor.
V začátcích chovu jsem ničemu nerozuměl, nic jsem nevěděl a bylo mi fajn, jako pokročilý chovatel jsem už věděl co všechno se může stát, jaké průsery můžou můj chov potkat a protože jsem tomu všemu chtěl předejít, tak jsem očkoval proti tomuhle, támhletomu i onomu. Teď po dalších pár letech si stále častějc uvědomuju, jak málo tomu všemu vlastně rozumím a než pořád řešit vakcinace a odčervování tak radši nedělám nic. A nechám to na přírodě, však ona si poradí a sama si vyselektuje co je vhodné pro další chov.

profesor1
napsal(a):
Nějak mě to nesedí k té vaší lékárničce
Dobrej postreh :)
Jo baca ten by se rozepsal o ockovani a nejspis by mel pravdu.

profesor1
napsal(a):
Nějak mě to nesedí k té vaší lékárničce
Však jsem tam taky psal, že jezdím léčit zvířata po okolních chovatelích. Odčervováky beru když stříhám ovce, glukozu, fosfor a vápník zas když nám v práci ulehaj krávy, selevit, triavit a podobně když v práci nesajou telata, hormony na říje mám protože každou chvíli někdo z kravínskejch zapomene nechat krávu doma, vyžene jí na pastvinu a pak jim vet holt nepíchne SPG, oestrophan a podobně když je tam nemá. Ale doma fakt už nic moc neléčim. I kvuli tomu se zbavuju stáda nubií, protože ty mi tu prostě nejdou, pořád s nima mám problémy a já chci zvířata radši chovat a né pořád jen léčit.
Doma budu používat když to bude nezbytné jen nějakej menbuton, ruminal, farmatan, tympasol a pokud by přišly nějaké horečky tak třeba i nějaké ATB, protože zas nechci hned každý zvíře co by zazlobilo jen díky tomu že se třeba přežere jablek v sadu hned štřílet jatečákem

A cizí chovatelé když mi volají, že jim něco habruje, tak nechtějí slyšet že si to příroda sama vyselektuje

( jak se strili jatecni pistolej? to se musi upravit pistek aby vyletel ne? leti daleko? Nekdy me sem tam nejaka ovce nase re, ze bych ji taky nejradsi strelil ale pistol mam jen na omraceni )

Jo, správně bych to měl napsat jinak, ale opravdu věříš tomu, že jatečák ti zvíře jen omráčí? Myslíš že se pak s dírou v hlavě a rozstřelenym mozkem probere?
Emil1

XXX.XXX.114.195
Zdravím, kozy nedojím, tedy na dojírnu se vůbec nedostanou. Máte pravdu, že jsou ve stádě odolnější kusy, které zakulhají třeba jednou ročně a kusy, které kulhají skoro pořád. Celkem jich mam 12. Jsou na stejné pastvině s ovcema (Zwartbles, Romney, kříženci) a ty nikdy nezakulhaly...před měsícem jsem na pastvinu pustil i Kamerunské ovce a ty některé začali kulhat... předtím na jiné pastvině 2 roky nic... zpět k očkování - názorů jestli očkovat nebo neočkovat je mnoho, ty nejhorší kusy asi opravdu vyřadím, ale ty lepší bych rád zkusil zachovat. Lze tedy footwax skutečně kromě ovcí použít i u koz?

napsal(a):
Mam teorii, ze nachylnejsi jsou ovce s vyc jak dvema jehnatama. Jedna z prevenci jsou vyssi davky zinku. Daval jsem tem co hur reagovaly na lecbu 0,5g bily skalice do hrsti ovsa denne. Co jsem nezkousel byla houba, ktera by mela hnilobu likvidovat. Dejte do guglu houba kopyta.
Jmenuje se to Chytrá houba a mám s tím dobrou zkušenost, nevím však, jak by působila při silném zamoření. Já jsem ji nasadila na radu dcery, která ji použila úspěšně u koně. Kopyta to vysuší, nesmrdí, prostě ta hnijící část zaschne a odstraní se. Ale ani u koně ani u koz to nebylo kritické. Začala po mírné zimě s venkovním vlhkem kulhat jedna koza dost a jedna trochu, kopýtka (paznehty se mi nelíbí, trvám na kopýtkách )jsem ostříhala, vyčistila, jak to šlo do hloubky a vydezinfikovala. Pak jsem další den udělala zábal z nálevu s chytrou houbou (je to baktericidní přípravek, který působí proti bakteriím hniloby). Zábal se nechá na noze asi půl hodiny a to se opakuje za dva dny ještě asi dvakrát. Opravdu počínající hniloba vyschla, ale myslím, že silnou hnilobu by to asi nezvládlo nebo by to bylo dlouhodobé léčení. Nehledě na to, že aplikace je dost zdlouhavá a u většího množství zvířat celkem nemožná. M.

napsal(a):
Jo, správně bych to měl napsat jinak, ale opravdu věříš tomu, že jatečák ti zvíře jen omráčí? Myslíš že se pak s dírou v hlavě a rozstřelenym mozkem probere?
Hele, jednou nam reznik strelip na dusicky prase a pak jsem ho dost dlouho chytali... od ty doby reznicim radsi sam :).

napsal(a):
Jmenuje se to Chytrá houba a mám s tím dobrou zkušenost, nevím však, jak by působila při silném zamoření. Já jsem ji nasadila na radu dcery, která ji použila úspěšně u koně. Kopyta to vysuší, nesmrdí, prostě ta hnijící část zaschne a odstraní se. Ale ani u koně ani u koz to nebylo kritické. Začala po mírné zimě s venkovním vlhkem kulhat jedna koza dost a jedna trochu, kopýtka (paznehty se mi nelíbí, trvám na kopýtkách )jsem ostříhala, vyčistila, jak to šlo do hloubky a vydezinfikovala. Pak jsem další den udělala zábal z nálevu s chytrou houbou (je to baktericidní přípravek, který působí proti bakteriím hniloby). Zábal se nechá na noze asi půl hodiny a to se opakuje za dva dny ještě asi dvakrát. Opravdu počínající hniloba vyschla, ale myslím, že silnou hnilobu by to asi nezvládlo nebo by to bylo dlouhodobé léčení. Nehledě na to, že aplikace je dost zdlouhavá a u většího množství zvířat celkem nemožná. M.
Kdyz jsem to cet na nejakych strankach tak tam psali ze je snad i lepsi koupel. Takze jako kdyz se dela skalicna vana, tak je postavit do roztoku houby.

napsal(a):
Kdyz jsem to cet na nejakych strankach tak tam psali ze je snad i lepsi koupel. Takze jako kdyz se dela skalicna vana, tak je postavit do roztoku houby.
To určitě je lepší, ale já nemám podmínky pro to, aby koza stála 20 minut v nějaké vaničce. Takže jsem to řešila zábalem všech 4 nohou, i tuhle možnost tam v návodu mají.

Jakto ze nejsou podminky? Ja si udelal dlouhou brodici vanu normalne z fosen dno, do toho silna folie a na dno ipa aby to neproslapaly. Okolo prisroubovany palety. Je to i s oddelenim pro suseni kopyt. Vejde se tam ovce s jehnatama. Dalsi moznost uriznout viko z kubikovy nadrze, okolo dat palety nebo cokoli. Kupovat lavazni vanu muzou jen vysoce dotovany kolchoznici nebo kdo nema do kapci hluboko :).

Já vím, že hodně věcí se dá udělat, ale mám velmi omezený prostor. Kdybych udělala dlouhou brodicí vanu, zabrala by mi kus výběhu a ten je už tak dost malý. Nemám pastvinu, ale kozy jsou ve výběhu a večer chodí na pastvu střídavě na různá místa.
Navíc si neumím představit, že bych tu kozu udržela takovou dobu ve vaně, když ani do kaluže nechtějí šlápnout . Ale jak jsem už psala, pomohlo to i tak.
Na kozy jsem sama a i když se občas slituje nějaký dobrovolník a jde mi pomoct, když už se nemůže dívat, jak se ženská dře , občas musím volit řešení nouzové.

profesor1
napsal(a):
Dneska kašli na jatečák a oblbni si mozek něčím jiným. Proto - VŠECHNO NEJLEPČČČÍÍÍ!
Teda Profesore, ty sis vzpomněl? Děkuju moc. Slavím to dnes dvojitou směnou v práci už před půl hodinou jsem tam měl být, tak pomalu abych vyrazil
napsal(a):
Já vím, že hodně věcí se dá udělat, ale mám velmi omezený prostor. Kdybych udělala dlouhou brodicí vanu, zabrala by mi kus výběhu a ten je už tak dost malý. Nemám pastvinu, ale kozy jsou ve výběhu a večer chodí na pastvu střídavě na různá místa.
Navíc si neumím představit, že bych tu kozu udržela takovou dobu ve vaně, když ani do kaluže nechtějí šlápnout . Ale jak jsem už psala, pomohlo to i tak.
Na kozy jsem sama a i když se občas slituje nějaký dobrovolník a jde mi pomoct, když už se nemůže dívat, jak se ženská dře , občas musím volit řešení nouzové.
Vy fakt chodíte na pastvu večer?
A když, jak píšete, nemáte pastviny kam na tu pastvu večer chodíte?
Naše by večer ven nešly.To už jsou ve chlívku a ukládájí se po celodením pobytu na pastvě ke spánku.

Chodíme opravdu večer, kozy si zvykly bez problému, zvlášť v zimě se za světla nedostaneme ven. Chodíme na různá místa, máme ´dost zarostlou oblast, kam smíme chodit pást, ale není oplocená, nebo na různé pozemky, které chtějí lidi vypást, kolem je spousta nežádoucí vegetace, o kterou se nikdo nestará. Jen se to musí kozy nejdřív naučit, aby nešly i tam, kam nesmí. Pomáhají psi.
ChoKoz
napsal(a):
Naše by večer ven nešly.To už jsou ve chlívku a ukládájí se po celodením pobytu na pastvě ke spánku.
A co těm vašim zbývá, když jsou zavřené ve chlívku než se uložit ke spánku Moje ovce-kozy navečer vylézají ze stínu stromů a začíná jim teprve pořádně chutnat, protože nastupuje rosa a už tak neotravuje hmyz.
profesor1
napsal(a):
A co těm vašim zbývá, když jsou zavřené ve chlívku než se uložit ke spánku Moje ovce-kozy navečer vylézají ze stínu stromů a začíná jim teprve pořádně chutnat, protože nastupuje rosa a už tak neotravuje hmyz.
Promiňte, ale jak jste přišel na to, že naše kozy jsou zavřené ve chlívku? Kozy mají volnost, takže si jdou kam chtějí a noční pastva je opravu neláká.Naše 4 kozy mají k dispozici půl hektaru a pohybují se kde chtějí.Pozastavila jsem se na tou noční pastvou, protože jsem se s něčím podobným ještě nesetkala.Navíc paní píše, že chodí na pastvu i v zimě...?Ona je v zimě nějaká vegetace?Uznavám, že mně po tom nic není, jen jsem se nad tím pozastavila.

ChoKoz
napsal(a):
Promiňte, ale jak jste přišel na to, že naše kozy jsou zavřené ve chlívku? Kozy mají volnost, takže si jdou kam chtějí a noční pastva je opravu neláká.Naše 4 kozy mají k dispozici půl hektaru a pohybují se kde chtějí.Pozastavila jsem se na tou noční pastvou, protože jsem se s něčím podobným ještě nesetkala.Navíc paní píše, že chodí na pastvu i v zimě...?Ona je v zimě nějaká vegetace?Uznavám, že mně po tom nic není, jen jsem se nad tím pozastavila.
Záleží na tom, jak si kozy zvyknou. Měla jsem na návštěvě za kozlem dvě kozy, které byly zvyklé po soumraku jít domů, protože se pasou samy, nemají oplocený pozemek s pastvou a často je ohrožují psi. Ty se cítí bezpečněji doma. Naše kozy klidně chodily i o půlnoci beze mě, když nebylo nebezpečí, že něco někomu ožerou. Já jsem je dohnala, až když jsem doplnila vodu apod. Pak měly pár setkání se psy a i když se jim nic nestalo, protože psi je neloví, ale jen honí, a od té doby se nepasou rády beze mě. Ani za plotem na neznámém pozemku.
A pastva v zimě u nás je, málokdy je sníh, je ho málo a kozy dokážou najít závětrnou stranu zavátého trsu trávy, tam je sněhu míň, odkusují pomalu odtamtud a jak dýchají, sníh taje. Není to samozřejmě pastva jako v létě, ale kozy z výběhu potřebují ven, mají pohyb a něco zeleného taky. Když je sněhu 20 cm, pást se nedá, ale i tak okusují aspoň větve nebo semínka z bodláků. Od začátku si říkám, že naše nejpodobnější divoké zvíře je srnka a ta si taky dokáže v zimě poradit. Oceňuju na kozách právě to, že jsou schopné žít s člověkem, přitom nejsou zatím moc zdegenerované a dokáží se o sebe postarat.

ChoKoz
napsal(a):
V noci začínají být moje zvířata teprv pořádně aktivní, přes den se většinou jen válej, přežvykujou a sem tam vstanou, aby sežraly něco co by se dalo zas v klidu ve stínu přežvejkat

Tak to zavist u nas vzdycky neco napadne a kdyz nenapadne, tak maj pozrano.
A s tím nočním pasením jsem i přemýšlela, že - protože nemáme bohužel chlívek spojený s pastvinou, takže musíme vyhánět na pastviny a domů - že v letních vedrech bych jim to obrátila a nechávala je od večera do pozdního rána na pastvě a přes den doma v chládku, protože nejlíp se nažerou za soumraku a za svítání... Nakonec letos to léto není tak ostré, tak jsem to nehrotila... Zatím jsem akorát, když jsem je měla na pastvině beze stínu a byl horký den bez mráčku, podojila a vyhnala ráno po čtvrté, v jedenáct je vzala domů do chládku a odpoledne zase po čtvrté podojila a vyhnala na pastvu a kolem desáté večer zase domů (domů není zavřít do chíva - mají tam celkem i výběh (o:)...
ChoKoz
napsal(a):
Tak to s tím chlívkem jsem vás špatně pochopil. Jak už jsem psal, moje ovce + kozy se nejraději pasou celou noc a viditelně ne jen moje zvířata. A tuto zimu jsem měl zvířata na pastvině do 4. ledna a vystačili si s pastvou, protože měly možnost sena, ale toho si ani nevšimly. Moje zvířata mají k dispozici 7ha, včetně keřů a náletových stromků. Tak že jestli vaše zvířata na 1/2 ha se pohybují kde chtějí, tak moje zvířata na 7ha jsou přímo svobodné

Přestože mám zatížení pastvin jen 0,5VDJ na ha tak stejně v půli října přestanu pást a zvířata mám už jen na seně, protože je všude všechno sežráno a už nic neroste a na jaře se nedá pást dřív jak od začátku května. Vám co pasete tak dlouho jsem vždycky záviděl, hodně vám to snižuje náklady

Hele, jak jsem spásala tu skládku, tak tam je zeleno skoro celoročně. Jak to topí ze spoda, roste tráva báječně :) seno žraly, ale minimálně. Na 8 ovcí tak 4 balíky na zimu
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1548690/nakazliva-kulhavost-ovci
nejen očkování proti hnilobě ale veškeré očkování odsuzuje. A já s ním sdílím stejný názor.
V začátcích chovu jsem ničemu nerozuměl, nic jsem nevěděl a bylo mi fajn, jako pokročilý chovatel jsem už věděl co všechno se může stát, jaké průsery můžou můj chov potkat a protože jsem tomu všemu chtěl předejít, tak jsem očkoval proti tomuhle, támhletomu i onomu. Teď po dalších pár letech si stále častějc uvědomuju, jak málo tomu všemu vlastně rozumím a než pořád řešit vakcinace a odčervování tak radši nedělám nic. A nechám to na přírodě, však ona si poradí a sama si vyselektuje co je vhodné pro další chov.
Uhmm, ad přírodní selekce... kdo z chovatelů je ochotný třeba 5,10 let táhnout třeba 25% úhynů nebo nucených porážek, než se mu vyselektuje dobré stádo?
Něco jiného je stavět si postupně vymazlené základní stádo v hobby chovu do dejme tomu 30-40 ks, něco jiného jsou už středně velké chovy (co já vím, do 500 ks?) tam už přirozený výběr dost leze do peněz.
No ale dlouhodobě zase ušetří za všechny ty odčervováky, očkováky, léky, ne? To u tak velkého stáda musí taky dost lézt do peněz, ne? Třeba by to šlo spočítat, za jak dlouho se to vrátí (a jak velké ty úhyny by skutečně byly - těch 25% po dobu 5-10 let mi přijde jako střelené od boku?).
V okamžiku, kdy tam vlítne pasterella nebo enteroxemie tak klidně,
Plus roční vakcinace a odčervení vyjde tak do 300/ks max a to je nadstřelené. Takže žádná darda
Taky jde o to, že to není jenom chcípne-nechcípne. Spousta zvířat funguje i s subakutní formou nemoci, nemají ale váhu, špatně zabřezávají, je tam větší riziko potratu a malé přírůstky u jehňat, nízká dojivost. Takže super, ušetřím 30 tis. na vet. přípravcích. Akorát přijdu třeba o 100 na ztrátách na základním stádě a nízkém odchovu/nádoji.

Presbne tak, vyhaneni certa dablem to je. spis cesta takova, prestat bejt velikasove s 500 a vic ovcema, zmensit to, nezatezovat pastviny tolik parazitama... ze vseho se dela velkej job a pak to tak vypada. a na druhou stranu dalsi extrem malochov, kde se zachtanuje kazdej bacilonosic.
Hele, ja jich mam 200 a co mi vymlátily nákazy, to je běs...
A to to pasem na asi 60 ha přes sezonu. V oplůtcích, nejsou na stejné ploše víc jak tři dny, vracíme se tam po roce, keřů, bylin spousty - přirozená pastva, bez přetěžování!
Jo, velkej job haha. Přes sezonu uplatím dva pasáčky, ale přes zimu mám honičku zaplatit jednoho.
Pořád se považuju za malochovatele :).
https://www.youtube.com/watch?v=08KZugZx5o8.
Jestli chcete být velkochovatelem, tak to jste tady v ČR blbě Jinak ale klobouk dolů, tohle - 200 ks chovat sólo, to už je dost o odvaze nebo o formu sebepoškozování
Jak jste zakládal stádo? Jestli jste to kupoval od kde koho, pak je riziko těch nákaz asi přímo 100%.
A na tom videu je jasné porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jak ze strany honců - nedostatečný počet, tak ze strany řidiče - prasklé čelní sklo ).
Jestli do něho nebušil hlavou, že to zas nestihne do fachy...
Jj, kupovali jsme kde co, páč jsme měli velkou zakázku na spásání chráněných území a sehnat a zaplatit 150 kvalitních jehňat z dobré farmy nešlo.
Každý rok si říkám, že to pošlu všechno do klobás a začnu znova s pořádným genetickým materiálem, ale nějak na to nemám žaludek...
Jinak, s druhou větou bude rozhodně souhlasit moje žena .

tom.tady
napsal(a):
Hele, ja jich mam 200 a co mi vymlátily nákazy, to je běs...
A to to pasem na asi 60 ha přes sezonu. V oplůtcích, nejsou na stejné ploše víc jak tři dny, vracíme se tam po roce, keřů, bylin spousty - přirozená pastva, bez přetěžování!
Jo, velkej job haha. Přes sezonu uplatím dva pasáčky, ale přes zimu mám honičku zaplatit jednoho.
Pořád se považuju za malochovatele :).
https://www.youtube.com/watch?v=08KZugZx5o8.
Nojo to je stado kentu :) tam jakas takas rezistence uuuudajne je. Vcetne udajne tech plicnich cervu atd. Ale ty ruzny "vyslechteny" masnaci nebo pak africky plemena v cr?

A stejně znám tady v ČR chovatele co má základní stádo asi 400 ovcí a 400 koz a neodčervuje a nevakcinuje a funguje mu to myslím, že víc než dobře. Jo, když jehně nebo kůzle dostane sr*čku, tak k němu jde, označí si ho barvou a při první příležitosti si ho odchytne a porazí, né že by to hned začal léčit a piplat se s ním. Chová romanovky, nad kterýma začínám přemýšlet, protože chci utvořit další stádo a pokud bych měl někde jehňata nakupovat, tak je chci brát právě od něj, z chovu kterej už nějaký ten rok funguje na přírodní selekci.

To je dobrej, ale romanovky? Takovy blaznivy ovce? :).

Mně zas tak bláznivý nepříjou, pár jsem jich už ostříhal a musím říct že mě nikdy nezlobily. To spíš nějaký Vřesovky, valašky, to jsou kryplíci.

Mel jsem teda jen dve romanovky ale obe byly posu kany a dost kozoidni, okousaly kam na zadnich dostaly. jak je to lehky tenkonohy jsou s tim takovy trable.
Záleží, zrovna ty potravní preference jdou využít k nějaké té prevenci parazitoz okusem křovin, a kdo zvířata musí přehánět na delší vzdálenosti mezi pastvinama, ocení "chodivý" ovce. My to loni pravidelně převáželi po noze, většinou 5 až 10 kiláků a suffolci a hampshiráci toho měli teda docela dost...
Ale jinak mi připadne, že maj z koz a ovcí do vínku to horší...

No a co kenti ty se ti nepozdavaj? Kdyz to vidim behat po kopcich na zelande a spasat plane v australii?
Pokoukej
http://www.paki-iti.co.nz/
Moc se me to libi.

Bejt nekolik chovatelu u nas tak by takovej spolek nebyl marnej. Akorat ze ja jsem malej :(.

Dnes jsem po zimě stříhala kopýtka kozám. Trvalo mi to 4 hodiny, ale jsou všechny, i kozlové. Každý rok jsme chodili na pastvu i v zimě, i když bylo třeba trochu sněhu, ale letos je pořád moc sněhu a kozy jsou doma o seně. Jindy bych je stříhala až někdy v dubnu, ale jak teď nechodí po cestách, bylo to hrozné už teď. Došla jsem i po zkušenostech z minulých let k závěru, že lepší kopýtka mají hnědé kozy, tvrdší, odolnější. Bílé jsou náchylnější k hnilobě, mají měkčí kopýtka, ačkoliv krmivo a liz mají všechny stejně. Má někdo podobné zkušenosti?
Mám jenom hnědé kozy a ovce VF které jsou polobílékozy , tak můžu srovnávat jenom v tomhle. Záleží trošku i jak deštivý je rok - jestli chodí po měkkém, nebo tvrdším, ale když to srovnám, tak ovcím stříhám kopejtka min. dvakrát ročně a kozám max. jednou. A to mě ovce sem tam zakulhá, kozy ještě nikdy. Tak že pro hnědule jasné plus.

Mně zakulhaly vloni kvůli kopejtkům dvě, protože měly hrozně blátivo ve výběhu kolem stáje, což jsme na letošek napravili kamenivem. Ty dvě kozy jsem léčila Chytrou houbou a obě jsou letos naprosto v pořádku, úplně se to spravilo. Ale pozorovala jsem ten rozdíl mezi bílými a hnědými. S těmi kopýtky nemám zásadní problém, ale netroufnu si nechat to jen tak, když vím, že jsem to způsobila já dlouhotrvajícím bahnem ve výběhu, což není přirozené prostředí. Asi bych i předpokládala, že ovce budou v tomhle náchylnější než kozy, což ty Vaše polobílékozy dokazují.

S tema svetlejma kopejtkama se to pise i v literature mam pocit nebo jsem to cet tady od baci. Nastesti uz ve stade nic takovyho nemam. Mel jsem krizenky romanovka a suffolk, mely bilocerny kopyta. Uz jsou v klobasach.