Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2016 12:15
peťak

XXX.XXX.159.147

Zajímalo by mne, jak rychle se vaše kozy naučily stát klidně při strojním dojení? Moc se mi líbí různá videa z farem, kde ty kozy poklidně stojí, ani nehnou brvou, když se jim nasadí na struky cucátko, takže chovatel může nasazovat další cucátka dalším kozám nebo jim umývat vemena a podobně. U nás (skoro dva měsíce po zavedení strojního dojení) musím být s kozama nahoře na dojírně (protože kdybych jim nasazovala cucátko ze země, tak mi jednoduše uhnou dozadu) a po celou dobu dojení jim cucátko přidržovat - když ho pustím a jdu dělat něco jiného, kozena dvakrát kopne a je to dole . Takže plán, že mám čtyři kozy na dojírně, dvěma nasadím cucátka a zatímco se dojí, umývám vemena dalším dvěma, a tak že to pěkně odsýpá, vypadá zatím jako utopie... Mám nějakou naději, že se to zlepší?

27.7.2016 15:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Naději na zlepšení určitě máte. Jen to chce, aby jste vždy kozu upozornila že kopat nemá. Některá to pochopí hned, jiná později. Mám jednu kozu, která když mě uvidí s plechářem na dojení tak by za mnou přiběhla a klidně stála třeba na dělícím pruhu dálnice. Jiné dvě při změně prostředí-pastviny, první dva dny přešlapují, ale když je párkrát plácnu po zvedlé noze, tak další dny už stačí jen zvýšit hlas a vědí vo co goooo. A to jim při dojení nedávám žádné pamlsky.

27.7.2016 17:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Už jsem se dlouho nezasmála tolik, jako při čtení vašeho dotazu a nového názvu cucátko. Ale nic ve zlém, všichni vědí o co jde. Nebojte, zvyknou si, ale některým to trvá déle.

27.7.2016 17:48
peťak

XXX.XXX.159.147

Tak díky za uklidnění, přezdívko (o:. Budu tedy trpělivě vyčkávat. (o:
A Vy, Profesore, nebojte, to já zase kozy upozorňuji, že nemají kopat. Akorát jak se někam hnu a nejsem připravena upozorňovat, hned si to skopnou (o: To je výhoda ručního dojení - to se holt člověk od kozy nehne

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.7.2016 17:58

Jo, ony si zvyknou, jen to chce jim dát vědět že udělaly něco špatně. Buďte rád, že nerozdojujete jalovice nebo teda přesněji řečeno prvotelky. Tam je to zas o nějaký ten level těžší, bo jí tak snadno nepřeperete

27.7.2016 18:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, ony si zvyknou, jen to chce jim dát vědět že udělaly něco špatně. Buďte rád, že nerozdojujete jalovice nebo teda přesněji řečeno prvotelky. Tam je to zas o nějaký ten level těžší, bo jí tak snadno nepřeperete

Jedna vzpomínka když jsem se zaučovala v kravíně a prvotelka nás srovnala 3. Takže ještě musela přijít jedna posila. Po tom zážitku jsem řekla, že teda nikdo mě tam už neuvidí... Pár dní jsem tam dokonce ani nešla... No a zvykla si kráva i já.

27.7.2016 22:40

Uz asi tejden ucime prvotelku cestr na dojeni. vyvazuju zadni nohu ke kulatine ve zdi. kdyz kope, capnu ji za kuzy nad vemenem a okriknu. jibak ji behem dojeni poplacavam a chvalim. jsme na to s mamou dva. jeste chci zkusit zalomit jen pravou predni ale nevim jestli spis nezalomi ona me :) nez se otelila byla hodnoucka, mrcha jedna :).

27.7.2016 22:48
peťak

XXX.XXX.159.147

No a já myslela, že se perou jenom kozy... Že krávy jsou sice velký, ale hodný (o:.

27.7.2016 23:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uz asi tejden ucime prvotelku cestr na dojeni. vyvazuju zadni nohu ke kulatine ve zdi. kdyz kope, capnu ji za kuzy nad vemenem a okriknu. jibak ji behem dojeni poplacavam a chvalim. jsme na to s mamou dva. jeste chci zkusit zalomit jen pravou predni ale nevim jestli spis nezalomi ona me :) nez se otelila byla hodnoucka, mrcha jedna :).

My vyvazovali v kravíně přední nohu nahoru k zábraně a potom jsme ocas drželi ohnutý nahoru. Ona ztuhla v páteři a nemohla tolik zlobit. Na druhém kravíně tam používali pouta na zadní nohy. Ale to šlo blbě přidělávat.

27.7.2016 23:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ty pouta jsou ale nejrychlejší. Jestli se teda bavíme o železných jakoby háčcích z pásoviny propojených řetězem, které se zaháknou za achylovky. Pak to chce rukou chytit za slabinu zadní nohy.

27.7.2016 23:18
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1 napsal(a):
Ty pouta jsou ale nejrychlejší. Jestli se teda bavíme o železných jakoby háčcích z pásoviny propojených řetězem, které se zaháknou za achylovky. Pak to chce rukou chytit za slabinu zadní nohy.

Jo to je ono. Jenže některá si je taky dokázala zkopnout. Při tom držení ocasui se pomalu zkouišelo povolovat a když sebou začla mlet, tak se zase přitáhlo. Někdy to pochopila za týden a někdy vůbec. Jedna kráva, když přišla na řadu, tak už zvedala přední nohu na uvázání. Bez toho se prostě nepodojila.

27.7.2016 23:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, některá si to zkopne, jiná se převalí na zem..., proto u těch divočejších to držení za slabinu. Ale metod je spousta. Na ten ocas jsem byl trošku alergický, protože jsem viděl několik ocasů od podobných zákroků zlomených.

28.7.2016 05:42

přezdívka napsal(a):
My vyvazovali v kravíně přední nohu nahoru k zábraně a potom jsme ocas drželi ohnutý nahoru. Ona ztuhla v páteři a nemohla tolik zlobit. Na druhém kravíně tam používali pouta na zadní nohy. Ale to šlo blbě přidělávat.

O ocase me ani nemluvte ta nase ho ma skoro po zem a dosahne s nim vsude. Ted uz ji ho mama musi drzet, protoze uz me nebavilo mit ho porad ve ksichte :) Na zadni ji dam smicku uz skoro bez problemu, pohladim nohu a kdyz uz ji nenadzvedava k vypadu, tak provliknu a je to.

28.7.2016 11:18

Hele když se ocas ohybá nahoru, což je dost znehybní, tak ten kořen ocasu se snad ani zlomit nedá. Nejsem žádnej Rambo, ale v tomhle místě ho snad nikdo nedokáže zlomit. Dřív jsem taky vyvazoval přední nohu, ale teď už jen uvážu hlavu víc nakrátko, aby nemohla vystrčit hlavu ze žebřin a cestovat zleva doprava, dám jí slabinový imobilizér a dost takovejch jalovic si zvládnu tímhle způsobem rozdojit sám. Pokud ale je kravka tak neforemná, obtloustlá, nebo šikovná, že že se nějak prohne a sundá si ho a nedokážu imobilizer seštělovat tak, aby hezky držel, tak si vezmu k ruce kolegyni, ta jí jednou rukou zvedne ocas, druhou rukou přidržuje imobilizer, aby mě nevzal po palici, když lezu pod krávu, kdyby ho ze hřbetu kráva vyhodila, krávu nasadim, dojim a během toho jí uklidňuju, drbu, případně hladim po vemeni pokud nechce pouštět.

28.7.2016 11:27

Pousteni to je taky vec... sice jsem odmala behal okolo dojeni ale nikdy jsem nedojil. Mama si prd pamatuje, vsechno tata ukazal vysvetlil. Ted oba cucime. Jak nam trvalo pri prvnim dojeni nez jsem prisli na to proc se nam struky nepricucnou na struky :)
Krava vemeno k prasknuti a pusti pet litru. Drzi to pro tele.

28.7.2016 11:43

Naštěstí máme oxytocin který nám s tím pouštěním pomůže, ale jsem rád, když to jde bez něj, tak pokud mám čim nakrmit tele tak jí nechám do dalšího dojení si rozmyslet jestli to teda pustí nebo co a píchám ho třeba až pak. Ono se jí taky hezky uleví a zjistí, že je lepší to pustit

28.7.2016 11:46

No mi ji dojime jen proto, ze ji to musime naucit aby si ji kamos pak od nas koupil :) Jinak jen at roste tele.

28.7.2016 12:32
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zvíře má už při vašem příchodu do chléva poznat, že se jde dojit. Proces spouštění začíná už když zazvoníte nějakou dojící nádobou - zařízením. No a pak tak dlouho šudlím vemeno hadrem až poznám že už mléko skoro teče samo. Osuším a dojím, nebo nasazuji. Hodně dělá přístup ke zvířeti. Když jsme krávu měli doma tak taťka nikdy nenadojil tolik co já. Ale chce si to s krávou vyloženě pokecat a chovat se přirozeně. Nervozitu zvíře vycítí.

28.7.2016 12:38

Vite kdo to poznal uz po druhym dojeni? Vepr :).

28.7.2016 12:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Prase je taky o hodně víc inteligentní než kráva.

28.7.2016 20:35

Tak jsem zkusil zalomit predni a sahla si pro me zadni kopytkem prez obe kolena, poplakal jsem si :).

28.7.2016 20:56
pajca

XXX.XXX.73.177

Pousteni to je taky vec... sice jsem odmala behal okolo dojeni ale nikdy jsem nedojil. Mama si prd pamatuje, vsechno tata ukazal vysvetlil. Ted oba cucime. Jak nam trvalo pri prvnim dojeni nez jsem prisli na to proc se nam struky nepricucnou na struky :)
Krava vemeno k prasknuti a pusti pet litru. Drzi to pro tele.

Ucpěte jeden strukový násadec plastovou ucpávkou, jestli ji nemáte, tak jeden
strukový násadec zatočte, zalomte, nebo ho ucpěte třeba palcem, aby nepřisával
vzduch. Pusťte tele na pití a až začne pít, tak na zbývající tři struky nasaďte stroj.
Teleti kráva mléko spustí a tak ji vydojíte.

28.7.2016 21:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tohle dobrý nápad, ale nese sebou riziko, že kráva bude na tele čekat a o to dýl se naučí spouštět mléko bez telete.

28.7.2016 23:01
pajca

XXX.XXX.73.177

To není jenom nápad, to v praxi funguje.

29.7.2016 06:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já vím že to funguje, ale pak když není tele, tak kráva stojí bučí a mléko nespouští. Ale možná jen moje vyjímečná, negativní zkušenost. Osobně nedoporučuji.

29.7.2016 06:33

Napad asi dobrej, ale taky bych to nezkousel. Osud dojny kravy je proste brzo "prijit" o tele.

29.7.2016 12:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nechci to zatracovat, protože je to nejúčinnější řešení a navíc je to kus od kusu. Některá potvora vás potrápí 14 dnů, některá je v pohodě a spustí mléko za dva dny.

29.7.2016 12:35

Tak ona da cca 5l jednou za den.

10.8.2016 06:36

Ta nase mrska jeste vykopava, ale hodne delaly mouchy. Kdybych moh, tak vykopavam taky jak kousaly. Ted uz jen zalomim predni nohu, mama umeje vemeno, nasadi dojeni a je to. Kravku cca tejden poustim na par hodin po praci ven a vpodvecer jak me vidi s plechackem srotu, tak by uz zbourala vrata. Na konec ji budeme litovat dat pryc ale neni zbyti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík