Dobrý den, potřebovala bych se optat-asi předevšim chovatelů ouessantek. Máme parcelu asi o výměře 1200m2, vždycky se musíme tahat s těžkou sekačkou a přemýšlíme o pořízení ovcí, nejspíše právě ouessantského plemene, protože by jsou to prý velice dobré sekačky :D. Jenže parcelu máme asi 1,5 km od bydliště a každý den by jsme se tam nejspíše v zimě nedostali.. Měli by zamrzlou vodu, byly by bez vody. Proto se chci zeptat, jestli je tu někdo, kdo řešil pdoobný problém a jak ho popřípadně vyřešil? Nás napadlo, zkusit koupit solární panel, vyzkoušet, zda by led povolil a ovečky mohly pít vodu. Problém číslo 2:) Máme na parcele zasetou trávu do sucha, jelikož po celý den tam paří slunce. Myslíte, že by ovcím nevadila právě ta tráva do sucha? Je taková tvrdá a ostrá. Předem děkuji za odpověď.
A co třeba první zkusit koupit, jehňata, - pokud možno stejného pohlaví aby pak nebylo potřeba řešit jestli jdou na podzim uklidit do mražáku (člověk pak dostane aspoň trochu představu o chovu). Protože pokud je komplikace sekat trávu tak krmení a napájení zejména v zimně nebude o moc jednodušší.
Dobrý den,
chovám ouessantky 5 let. S druhem trávy si vůbec nedělejte starosti, spasou opravdu vše, kromě kopřiv, které se jim musí posekat, ale nechám je v ohradě a ovečky je také sní. S tou vodou je trochu problém V posledních letech jsou dost mírné zimy, takže voda zamrzne jen krátkodobě a pokud tam budute jezdit třeba každý druhý den, tak by to problém neměl být. V zimně jim vodu dávám hned po ránu, aby co nejdéle vydržela "tekutá", ale nemám pocit, že by nějak moc pili.
Hlavně doporučuji dobré oplocení, jsou to malé ovečky a pokud budou mít vypaseno, snaží se všude protáhnout. Klasika - u sousedů je vždycky tráva zelenější:D.
Jinak bych se bála dát ovečky mimo můj dohled. Jestli je to na opuštěném místě, někdo Vám je odveze...
Dobrý den, děkuji moc za odpověď, máme parcelu mezi nově postavenými baráky, teď mě ještě napadlo, jestli nejsou moc "uřvaný", aby to sousedům nevadilo, nebo to zálež na naší výchově? :D Byly jsme se podívat i u pár chovatelů oveček, vždycky nám řekli v podstatě to, že nejsou moc náročné. oplocení máme poplastované pletivo, na můj vkus si myslím, že je celkem pevné.
Zaujalo mě téma - dovolím si taky přidat otázky: mám 2 kozy a kozlíka, a napadlo mě přidat k nim, do party" ještě dva ques. beránky, nejlépe kastrované - může takovéhle stádečko spolu fungovat? Nebude problém kozlík x beránek, až budou mít kozy říji? Kozy chodí víceméně volně po částečně oploceném pozemku, nevzdalují se / chovám je takto 15 let / - budou se jich beránci držet, nebudou podnikat samostatné výlety? Na pastvině mám ještě 3 koně, ty se pasou v ohradníku a na kozy i s kůzlaty jsou zvyklí, v tom by problém být neměl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

1200m2 s prstem v nose. Sekacky maji takvou dobrou vec jako pojezd. nez tam mucit zvirata, tak investujte do lepsi sekacky. Jestli tam mate travu do sucha, tak to taky nebude asi zadna hitparada s tim ze by nejak extra po sekani znovu bujela. Nesnasim spojeni ziva sekacka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
1200m2 s prstem v nose. Sekacky maji takvou dobrou vec jako pojezd. nez tam mucit zvirata, tak investujte do lepsi sekacky. Jestli tam mate travu do sucha, tak to taky nebude asi zadna hitparada s tim ze by nejak extra po sekani znovu bujela. Nesnasim spojeni ziva sekacka.
Sekačku jsme koupii novou ;) ale to je mimo téma, ptala jsem se na něco jiného, né, na novou sekačku :D pití a jídla by měli dost, navštívili jsme jž několik chovatelů a 99,5% nám řeklo, že jsou quessantky nenáročné a že nepottřebují žádné extra opečovávání ;) protože jak se dočtete kdekoliv, tak ouessantky pocházejí z ostrova, kde měly kritické podmínky pro život. Ale děkuji za Váš názor.
Do podobných diskuzí se nerad pouštím... a jsem rád že již používáte správnější označení- pojmenování těchto ovcí takže asi víte trochu vice.
Proto že přesvědčit někoho o něčem co nechce slyšet nejde... napíšu jen trochu.
Nesetkal jsem se v ČR moc tím aby, prodávající, hanil své věci nebo vyprávěl o problémech.
A tak musím napsat že Ouessantské ovce stejně jako spousta dalších plemen jsou nenáročné.
Docela rád by jsem si tady i pročetl článek v kterém by někdo popisoval jak při kontrole z KVS vysvětloval že ty ovce nepotřebují žádné extra opečovávání
Je asi jen problém v tom že u některého chovatele je to normální a pro jiného je třeba dát ke krmení v zimě krom sena a vody něco jiného je už extra...
Ovečky by jsme chovaly pro radost, takže by opravdu netrpěly, ale jak jsem jž psala, raději si zjistím více info od chovatelů, vyslyším jejich názor, rady a podle toho se zařídím. Chceme je mít, pokud je pořídíme co nejvíce v pořádku. Rádiv bychom jim dávali i jakkékoliv pamlsky, s tm počítáme. :).
asava
napsal(a):
Dobrý den, děkuji moc za odpověď, máme parcelu mezi nově postavenými baráky, teď mě ještě napadlo, jestli nejsou moc "uřvaný", aby to sousedům nevadilo, nebo to zálež na naší výchově? :D Byly jsme se podívat i u pár chovatelů oveček, vždycky nám řekli v podstatě to, že nejsou moc náročné. oplocení máme poplastované pletivo, na můj vkus si myslím, že je celkem pevné.
Dobrý den,
co se týká uřvanosti oveček, tak hodně záleží na tom, jak si je rozmazlíte. V zásadě nejsou nijak extra uřvané, ale když budou zvyklé, že od člověka vždy něco dostanou, budou se toho vždy velmi hlasitě dožadovat. V zimě jim pro spestření dáváme večer mrkev, jablka nebo řepu. Velice rychle si na to zvyknou a jakmile mě odpoledne vidí, začnou bečet. Přes léto mají trávu a jablka co padají ze stromů, tak nic nepřidávám, jsou mnohem klidnější. Záleží také na tom, jak moc mají vypaseno. Doporučuji pořídit spíše méně kusů, než více. Loni přes to suché léto bylo málo trávy, seno je neuspokojí, tak byli více uřvané.
Lenka.
ivankav
napsal(a):
Chtěla bych se chovatelů quesantek zeptat, jestli je nezakousne liška, když jsou malé, máte s tím někdo zkušenost?
Dobrý den,
chováme ouessantky na kraji vesnice, za námi jsou už jen pole. Lišky tam chodí, ale s jehňaty jsme nikdy problém neměli. Nevím, jestli je to tím, že si netroufnou až k nám, nebo si je ovečky ohlídají. Viděla jsem i veliké chovy, dne byli ovečky vypuštěné na obrovských pastvinách a nikdo nemluvil o problému s liškami.
Ovečky jsou sice malé, ale v době jehňat se dokáží postavit i velkému protivníkovi - máš pes (Leonberger) semnou bežně chodí zcela bez problému do ohrady k ovcím, ale při jehňatech nemůže, ovečky i beran po něm tvrdě jdou.
Lenka.
Ovecky a sberanem mam 4 roky, jeden ockaty plot primo sousedi s lesem, jsme v lese. Prvni rok jsem se take bala, zda v noci liska nebo neco nezakousne narozene jehne, nebo pres den neodnese nejaky dravec (krouzi nekdy nad nami), ale kdepak.
Jak bylo psano dal, predevsim matka si jehne stale hlida a beran dohlizi na celou svoji rodinu.
janapiglet
napsal(a):
Ovecky a sberanem mam 4 roky, jeden ockaty plot primo sousedi s lesem, jsme v lese. Prvni rok jsem se take bala, zda v noci liska nebo neco nezakousne narozene jehne, nebo pres den neodnese nejaky dravec (krouzi nekdy nad nami), ale kdepak.
Jak bylo psano dal, predevsim matka si jehne stale hlida a beran dohlizi na celou svoji rodinu.
No nechci vám dávat brouka do hlavy ale vězte že pokud něco (liška, pes, krkavec,...) bude chtít tak si poradí...