Dobrý večer. Cca před měsícem naše koza - prvnička - má trojčata - dostala silný průjem. Den poté co nám sousedka nasypala do ohrady posekanou trávu. Průjem byl vodnatý, ale za dva dny byla fit, vařili jsme dubovou kůru a krásně to zabralo. Nicméně asi po deseti dnech nám začalo chřadnout jedno její kůzle, kozlík. Našli jsme mu vši, takže jsme zašli k veterináři a koupili nějaký postřik na vši, už nevím jak se jmenoval. Vši měli všechny kozy. Po postříkání jsme za dva dny odčervili tekutým panacurem na doporučení veta. Trojčata se normálně popásala a pila od maminy. Koza měla mléka pro všechny dost, ale pak najednou začaly chřadnout všichni tři prckové a všimli jsme si, že mají bílé víčka, spíše ležely a stačilo je jemně šťouchnout a vybulily se jako špalek. Byl u nás vet., dal jim selen, něco proti anémii, vitamíny a streptonamid a před tím jsme ještě dávali sulfacox t, protože jedno kůzle dostalo průjem. Veterinář je opět odčervil panacurem včetně matky a mamině píchl vitamíny, protože trochu zhubla. Kůzlata se po tom streptonamidu trochu zlepšila. Poslechl jim všem bachory a říkal, že jedou normálně. Potom jsme jeli na dovolenou a kozy obstarávala babička. Po týdnu co jsme přijeli, mě málem ranila mrtvice.Koza byla hubená jako lunt, kostra... a dvě kůzlata vypadaly jako zombie. Babi samozřejmě poctivě krmila. Opět se volal vet. Koze píchl hepagen a natáhl nám ještě na dva dny do stříkačky. To vlastně i zase dostala průjem. Kůzlatům opět selen a lék na anémii. Kozena dostávala černé uhlí, dubový čaj. Vet. si myslí, že je to zřejmě intoxikace. Bobky ani krev nebral, prý za tu cenu si můžeme koupit novou kozu . Koza měla průjem asi 4 dny. Je pořád na vodě a seně, pořád nemá bobky, ale ani průjem, spíše měkké válečky. Začali jsme ještě se sulfacoxem, zatím druhý den. Ještě, když byl u nás poprvé doporučil ruminatorio h. Dvě kůzlata jsou pořád jako zombíci, třetí kozenka je šikovná. Máma koza žere, ale pořád vypadá jako kostlivec - jasně ze dne na den nepřibere . Ty dvě kůzlátka porazíme a uděláme pitvu. Nevím, co do nich ještě nacpat.Veterinář je teď na dovolené. Při poslední návštěvě řekl ať je necháme čtrnáct dní a jestli se to nezlepší tak porazit.Je mi z toho smutno. Kdyby se koza něčím přiotrávila, projevilo by se to až tak později ? Na kůzlata to jasně přetáhla mlékem. Máme doma ivomec. Píchnout jí to ? Nebo ještě zbyl i hemilgal. Fakt už si nevíme rady. A tak jsme se radovali, že máme krásné trojčátka a mrňousci nádherně prospívali a zlobili a pak najednou jako lusknutím prstu se z nich staly hromádky neštěstí bez života . Podotýkám, že naše druhá koza je úplně fit i její dvojčata.
Odčervila bych znovu, jak kozu, tak kůzlata. Chce to pokračovat s podporou trávení 2 x denně (rumin), zavodnit a třeba doplňovat chybějící železo nasekanýma zavadlýma kopřivama, nebo ho píchnout. Nevím, čím jste odčervovali poprve, ale zvolte jinou účinnou látku a jak píše Ustulina,1,5 násobek. Při takto táhlých problémech bych zvažovala i atb, ač je píchám nerada a zcela vyjimečně.
Děkuji že radíte. Matka se zlepšuje, seno žere jako pominutá. Ráno má vykaděné měkčí válce a odpoledne slepené bobky. Ty dvě kůzlata už nežijí, nemohli jsme se už na to dívat. Při pitvě jsme u malé kozičky našli hodně zvětšený žlučník a na játře trochu jakoby černé barvy, okolo té žluči. Krev byla světlá -anémie.U druhého jsme nic zvláštního nenašli, jen taky světlou krev. Třetí kozička dostala průjem. Vet je ještě mimo, ale zajedu k němu do prodejny, je tam jeho syn, snad poradí. Co vy zkušení doporučujete ? Černé uhlí 3 tablety, zaběhnu do lesa na dubové větve. Koupím ještě něco jiného na odčervení. Máme doma ferribion, streptonamid jeden pytlíček a sulfacox t, koupím i nějaký selen. Kůzlata měla přes dva měsíce.Odčervovali jsme poprvé 6.7. a pak 22.7. tekutým panacurem. Poslední kozenku chci zachránit.
Pro "moonika" - na anémii jim píchl přímo nějaký lék a selen. Jinak všem za jakoukoliv radu děkuju. Nikdy jsme nic podobného z kozama nezažili... Ještě přemýšlím, když tu byl naposled veterinář, tak jsem mu říkala, že máme ivomec, ale kůzlatům nepíchat, že by jsme je tím odrovnali a u kozy se nevyjádřil.
Škoda že nevzal tie bobky na rozbor. je mi divné že všetky kozľatá tak zrazu mali problémy, všetky biele viečka, v tom veku. výnimočne to vedia mať na svedomí aj kokcídie ale nie je to bežné ako u vlasovky. asi kombinácia vlasovky a kokcídií? nepasú sa na nejakých jedovatkách? kukli ste aj črevo? takto vyzerá pri premnožených kokcídiách. a ten sulfacox teda dostali už pred pár týždňami a teraz znova? mám v tom časovom slede chaos, inak tej chémie šlo do nich riadne:(.
Sulfacox jsme teď malým nedávali, ale velké koze, před tím ho neměla ona jen kozlata. Byli jsme v té prodejně, dal nám sutricol pro malou a velké natáhl do stříkačky biomec.Střeva takové jako na fotce neměli, nic v nich divného nebylo. Odčervujeme kozy pravidelně buď helmigalem nebo panacurem. Nikdy jsme neměli žádný problém, až prostě teď se to tak najednou sesypalo. Naše druhá koza je naprosto v pořádku, vzorně bobkuje, i její dva kozlíci. Veterinář si myslí, že jí někdo něco špatného dal. Teď už u matky vidím pokroky k lepšímu, je čilá, zase pěkně drzá , žravá. Pořád je ještě ale na seně. Až bude kadit vzorně, tak ji pomalu budeme navykat zase na zelené. Nad těma malýma taky pořád přemýšlím, co se stalo, jestli se z něčím už mohly narodit ?Mohl na ně třeba přetáhnout i něco otec ? Byl to 75 % AN kozel, ještě mladý. Nic jedovatého na pastvě nemáme. Často u ohrady stojí lidi a hladí si je... První měsíc byli jako raraši. Když pak začali chřadnout, cpali jsme je přes láhev kozím mlékem.V poctatě se červenec točil jen kolem kůzlat .
Beruša
napsal(a):
Sulfacox jsme teď malým nedávali, ale velké koze, před tím ho neměla ona jen kozlata. Byli jsme v té prodejně, dal nám sutricol pro malou a velké natáhl do stříkačky biomec.Střeva takové jako na fotce neměli, nic v nich divného nebylo. Odčervujeme kozy pravidelně buď helmigalem nebo panacurem. Nikdy jsme neměli žádný problém, až prostě teď se to tak najednou sesypalo. Naše druhá koza je naprosto v pořádku, vzorně bobkuje, i její dva kozlíci. Veterinář si myslí, že jí někdo něco špatného dal. Teď už u matky vidím pokroky k lepšímu, je čilá, zase pěkně drzá , žravá. Pořád je ještě ale na seně. Až bude kadit vzorně, tak ji pomalu budeme navykat zase na zelené. Nad těma malýma taky pořád přemýšlím, co se stalo, jestli se z něčím už mohly narodit ?Mohl na ně třeba přetáhnout i něco otec ? Byl to 75 % AN kozel, ještě mladý. Nic jedovatého na pastvě nemáme. Často u ohrady stojí lidi a hladí si je... První měsíc byli jako raraši. Když pak začali chřadnout, cpali jsme je přes láhev kozím mlékem.V poctatě se červenec točil jen kolem kůzlat .
Vy tam už isto máte parazity rezistentné voči fenebendazolu, helmigal aj panacur majú rovnakú účinnú látku, a ako písala Roklanka aj fenbion, takže určite prestriedať ideálne nie benzimidazolmi ale niečím iným ako napr. ten ivermectin.
(ešte ma napadlo v súvislosti tým ako náhle sa všetky mladé dostali do toho stavu a anémie, či za tým nemôže byť nie veľmi častá anaplazmóza, baktérie ktoré prenášajú kliešte, krvsajúce všenky a pod. baktérie rozkladajú krvinky a rýchle vedú ku anémii. Lieči sa to tetracyklinmi). Ideálny by bol rozbor bobkov aj krvi.
Beruša
napsal(a):
Setkali jste se někdy s něčím, s čím jste si nevěděli rady ? Někdy si říkám, že to všechno prodám a bude klid, ale zase na druhé straně si možná musíme občas projít peklem , protřepat si nervíky a poučit se.
Setkala, práve minulý týždeň sme museli ukončiť trápenie jednej kozy, mojej prvej zlatej Peggy... skúšala som všetko možné, nič nepomáhalo, vždy len na chvíľu... nedávno som tu písala že mi odkedy chováme(2010) nič neumrelo, tak už to neplatí... a tiež som z toho jeleň. Mala divný žlčník, nafúknuté tenké črevo, veľa tekutiny v bruchu... Chystám sa preposlať fotky orgánov a popis situácie nejakému odborníkovi či niekoho nenapadne čo mohlo byť, ale neviem...
Je to ubíjajúce keď sa človek snaží pomôcť a nič čo inak funguje nefunguje... Niektoré veci proste nemáme v moci. Asi aby nám nos nenarástol:) Ale netreba sa nechať odradiť, vždy je z čoho sa radovať v chove.
Beruša
napsal(a):
Vet se určitě ještě přijede podívat, tak tu krev s ním proberu.
A prerezali ste pečeň? neboli tam nejaké uzlíky? lebo motolice by mohli byť za nejakými tými čiernymi miestami na pečeni, motolice spôsobujú aj anémiu, a odčervováky tie čo na ne fungujú väčšinou fungujú len na posledné štádium... ale žeby u tak mladých to sa mi nezdá. škoda že ste nedali ten rozbor už na začiatku problémov, takto sa do nich pchá zbytočne kopec chémie s tým že snáď niečo zaberie.
Byla v pořádku, přeřízli jsme a nic, srdce, ledviny, plíce, střeva, žaludek - nic, jen velký žlučník, ale připomněla jste mi z vašeho příspěvku, že byly obě uvnitř takové vodnaté - střevo, žaludek, a když jsme obě stahovali, tak divně smrděly, fakt takový divný zápach.
A příště to už budu řešit bobkama na rozbor a hotovo, asi to bude méně komplikované.
Beruša
napsal(a):
Jestli si myslíte, že střídáte odčervovací prostředky, tak jenom podle názvu. Helmigal a Panacur je totiž jedno a to samé. Účinná látka je v obou přípravcích f e n b e n d a z o l.
Je mi líto vašich koziček, ale stalo se nám něco podobného, koza nám skoro umřela, už větší kůzlata průjem, okamžitě jsem nasadila živočišné uhlí, kůzlata byla za dva dny dobrá, ale koza nežrala, zhubla, bylo jí zle..veterinář nám dal metacid a nalévali jsme ji ve dne v noci..bylo to hrozné, Lucka už ani nevstávala...ale po týdnu se zlepšila, měla dietu, jak píšete, teplou vodu a seno a nálevy, ale pomohlo jí to! začala normálně žrát a brzy byla jako dřív, veselá..po nějakém čase jsem u plotu chytla paní, která se mi pochlubila, že kozám nosí chleba a staré pečivo! hned nám bylo jasné, co nám ji skoro zabilo..paní už k nám nechodí a doufám, že nebude! napadlo mě to, když píšete, že vám k plotu chodí lidé hladit kozy..možná nejen hladit, ale i krmit..toto se nám stalo už loni a od té doby jsou všechny kozičky v pořádku..tak držím palce a dejte si ještě jeden plot nebo elektrický ohradník, protože to neuhlídáte..
ančovička1
napsal(a):
Je mi líto vašich koziček, ale stalo se nám něco podobného, koza nám skoro umřela, už větší kůzlata průjem, okamžitě jsem nasadila živočišné uhlí, kůzlata byla za dva dny dobrá, ale koza nežrala, zhubla, bylo jí zle..veterinář nám dal metacid a nalévali jsme ji ve dne v noci..bylo to hrozné, Lucka už ani nevstávala...ale po týdnu se zlepšila, měla dietu, jak píšete, teplou vodu a seno a nálevy, ale pomohlo jí to! začala normálně žrát a brzy byla jako dřív, veselá..po nějakém čase jsem u plotu chytla paní, která se mi pochlubila, že kozám nosí chleba a staré pečivo! hned nám bylo jasné, co nám ji skoro zabilo..paní už k nám nechodí a doufám, že nebude! napadlo mě to, když píšete, že vám k plotu chodí lidé hladit kozy..možná nejen hladit, ale i krmit..toto se nám stalo už loni a od té doby jsou všechny kozičky v pořádku..tak držím palce a dejte si ještě jeden plot nebo elektrický ohradník, protože to neuhlídáte..
A když vám koza zhubla, jak dlouho to trvalo než zase nabrala ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Beruša
napsal(a):
Chystáme se preventivně dát na ploty cedule jako jsou v Zoo." Nekrmte zvířata ohrožujete je" nebo něco podobného, ještě nevím, co tam napíšu, aby si to lidé uvědomili. Teď i z jedné mé dcery vypadlo, že cca před dvěma týdny viděla nějaké děcka krmit kozy brambůrkami ...
Kdo má zvířata takhle "volně přístupná", asi si tím projde bez výjimky. Bohužel :( Lidi jsou banda tupců a prostě chtějí zvířatům udělat radost, přilepšit jim, když maj jen tu trávu... a nezamyslí se nad tím, že to je dobře jen pro ně (udělaj dobrý skutek), ale zvírata můžou i zabít. To by mohl skoro každý z nás tady vyprávět..
Mám menší stádečko v chatové osadě a tam se lidi naučili, že dávají opravdu jen málo a z ruky. Třeba rozkrájí jedno jablíčko a zkrmí ho mezi zvířata. Ale bývaly časy, kdy se mi běžně objevovaly i ! hromady z košů ze sekačky ve výběhu...! to jsem byla opravdu velmi běsná a myslím, že kdyby se mi ten dotyčný dostal do ruky, asi by si vyslechl, co možná ještě takhle koncentrovaně neslyšel... tak jsem to dělala tak, že jsem to všechno vyházela, kam mi zrovna ruka padla (přes cestu, na cestu, občas něco padlo i do zahrádek). A na výběh jsem obratem vyvěsila cedule něco o tom, že zvířata nejsou kompost a že maj, co potřebují a ať mi je lidi nekrmí.. Po tomto nejspíš pochopili, že to myslím vážně a byl klid.
V jiném stádečku mi bohužel min. rok umřelo jedno odrostlé jehně, protože nějaký dobrák do výběhu naházel celé kukuřice i s klasy... prostě věšet cedule, informovat kolemjdoucí...prevence je lepší než pak něco zachraňovat
No něco pěkného tam napíšu.Fakt je, že hodně kolem chodí staré bábinky a krmí za plotem rohlíkama různé psy, to už jsem viděla hodněkrát. A hafani už spokojeně čekají ani na ně neštěkají, protože jsou zvyklí. Možná, že si někdo splet naši kozu se psem, má dlouhé uši, skoro jako pes ... jen ty rohy... . Bydlíme skoro u hlavní cesty a ohrada je cca 4 metry od chodníku. Zítra vyfotím kozeny a vložím tady fotky i seshora naši Lejdy a doufám, že za pár měsíců tu vložím foto nové a bude jako " baculka".

Beruša
napsal(a):
No něco pěkného tam napíšu.Fakt je, že hodně kolem chodí staré bábinky a krmí za plotem rohlíkama různé psy, to už jsem viděla hodněkrát. A hafani už spokojeně čekají ani na ně neštěkají, protože jsou zvyklí. Možná, že si někdo splet naši kozu se psem, má dlouhé uši, skoro jako pes ... jen ty rohy... . Bydlíme skoro u hlavní cesty a ohrada je cca 4 metry od chodníku. Zítra vyfotím kozeny a vložím tady fotky i seshora naši Lejdy a doufám, že za pár měsíců tu vložím foto nové a bude jako " baculka".
Krmení nezabráníte úplně, napište, že nesmí krmit žádným pečivem, protože potom můžou být v akutním ohrožení života, ale že můžou jablka, mrkev, větvičky apod. U mě to pomohlo, chodí sem procesí z paneláků a krmí. Od té doby, co tam je napsáno, aby mi pečivo nechali pověšené vedle na stromě a nedávali je kozám, ze jim ho dám v kombinaci s dalším krmivem sama, dávají kozám jen zeleninu, jablka nebo listí, ale pečivo nemusí vyhodit do popelnice a věší mi ho tam.
Beruša
napsal(a):
Ještě bych se chtěla zeptat. Kolik může sežrat koza dubového listí ? Zatím jsem jí dávala jen odvar z kůry. Pokud jí mohu dát i listí kolik ? Menší náruč ? A malé kozičce mohu taky trochu dát ?
Neobmedzene, ona zje kolko bude potrebovať. Neúčinkuje len proti hnačke, celkovo to prospieva.

roklanka
napsal(a):
Pro zvířata nezvyklá na jablka, může mít stejný dopad košík jablek, jako pytel pečiva.
To je pravda, ale každý si tu ceduli napíše podle svého, pro nás je pečivo zlé, jablka dobrá. U nás ve městě lidi nepřinesou košík jablek, protože je většinou kupují. To byl jen příklad, co tam mám já napsáno.
Beruša
napsal(a):
A když vám koza zhubla, jak dlouho to trvalo než zase nabrala ?
Beruško, ona zhubla jen trochu, ale bylo to vidět, potom začala normálně žrát, brzy to nabrala zpět, ze zkušenosti vím, že kozu vícekrát denně nakrmím, zvlášt´po kůzlatech, jako letos, a je to na ní hned vidět´, ale pozor!nedávejte jí hodně šrotu najednou, bylo by to jen horší! přidávejte jí po menších dávkách a víckrát denně! nám se osvědčily granule pro kozy, kupujeme je na objednávku, a na noc jim je přidávám ke šrotu do pekáče, kozy se docpou a nemusím se bát, že by jim bylo zle!sena mají samozřejmě stále plné jesle, jak v maštali, tak venku na pastvě.ty granule byste jí mohla přidat, kozičkám moc chutnají a mají výživné složky, to by jí udělalo dobře..když jsme je na jaře neměli, dávala jsem kůzlatům i koze granule pro králíky!
Zkusím. Myslíte někdo, že bych jí mohla dát třeba i cukrovarské řízky? Vet mi před tím dovolil dávat mačkaný oves jako zdroj vlákniny, ale zase jsem ho raději vysadila, když průjmuje. Mám čekat, až začne bobkovat a až pak něco přidat ? Jinak je aktivní, už zase bije i druhou kozenu když žerou seno. Dneska jsou zavření všichni, protože leje jako z konve .