Uživatel s deaktivovaným účtem

Normálně patku střihni, nebo to vyfoť a my ti řeknem jak to upravit. K jednomu kusu jen tak paznehtáře neseženeš.
Asi se mi to moc nepovedlo, ale snad tam ten problém je vidět. On má i podivně rostlý "kopýtka", jakoby strašně vysoký asi díky té patce. A kříží se mu špičky. Ale když jsem trochu víc zabrala, tak už na stěnách u patky byly vidět jakoby žilky, už to bylo hodně "růžový".

Bertil
napsal(a):
Asi se mi to moc nepovedlo, ale snad tam ten problém je vidět. On má i podivně rostlý "kopýtka", jakoby strašně vysoký asi díky té patce. A kříží se mu špičky. Ale když jsem trochu víc zabrala, tak už na stěnách u patky byly vidět jakoby žilky, už to bylo hodně "růžový".
Určitě budou ještě další rady, ale já bych to brala po kouskách, tu patku. Třeba každý týden kousek. Taky tím, jak se odstřihne spička a postranní část, patka se začne ohýbat ke straně a sešlapávat a sesychat. Pak se dá líp odstřihnout. Každopádně mu tu přední část odstřihněte, aby patku mohl sešlapávat. Toť můj názor.
Ono u přerostlých pazdnechtů se často začnou tvořit otlaky. Myslíte si že už jste v živém, ale to je jen taková modřina v rohovině. To můžete klidně odřezat - odstříhnout.
Nějaký problém na fotkách vůbec nevidím. Klidně odstříhněte tu přerostenou čast a zaberte i tu patku, ať je to mírná šikmina, nebo šikmá rovina . Žilka nežilka. Když náhodou zajedete do krve tak stříkněte desinfekci. Nebojte, přežije to. Nemyslím si že kulhá kvůli pazdnechtům. Pořádně se tam podívejte, jestli nemá někde nějaký zapíchlý trn, nebo něco.
Nemyslíte, že kulhá kvůli paznehtům? To je totiž bohužel možné a to mě děsí. Jeho bráška měl to stejné a musel se dát uspat.
Začalo to tím, že chodil jakoby po jehlách. Pak začal kolínkovat. To už dnes dělá i tenhle kozlík.
Volala jsem veterináře, paznehty mu ostříhal úplně brutálně. Za dva dny se kozlík stranil stáda za další dva bylo po něm. Přikládala jsem to otravě krve po řezničině paznehtů.
Druhý veterinář co ho viděl než ho musel uspat si myslel že to jsou játra nebo otrava. Dostal ATB a nějaký podpůrný lék na játra. Už to nezabralo.
Nicméně na co a proč umřel dodnes skutečně nevím Tak mám obavy jak to bude s tímto kozlíkem. Jeho bráška umřel před 4 měsíci ve 4 měsících.
Jen aby jste znali celý kozí příběh...Kozinu Rozáru s klukama paní už nechtěla, resp.jsem ji "nabídla", že je odvezu. Koza byla vychrtlá a paznehty měla tak akorát na lyžování, jen ty hůlky ji chyběly. Kluci měli už "packy" přerostlé a ty obrovské patky řeším už takéskoro 4 měsíce. Pořád pižlám a furt je to málo a k ničemu (ale to jen proto, že se bojím ). Koza měla paznehty opravdu hodně přerostlé, ale patky byly normální, tu jsem na dvakrát ostříhala a je klid.
Teď tedy půjdu na Olivera a přestanu se bát stříhat do měkkého
Napadá vás jiná potíž, která může kozlíka trápit, když to nebudou paznehty? Normálně žere, vypadá spokojeně, jen raději nechodí.
Tady toho se pokouším ostříhat já. Tomu veterináři bych už nikdy nezavolala. Ale moc se mi nedaří. U patky má jednu vnější stěnu silnou asi 0,5cm a už mi nestačí nůžky. Na kleště nebo nůž si fakt netroufnu a paznehtáře nemůžu sehnat. Druhý prst má zas na vnitřní straně tenký až pod patkou (patka je tak o 1cm výš) Všechno by to chtělo pryč ale jsem bezradná nebo prostě jen neschopná. Nevím, nerada bych o kozlíka přišla. Zadní nožky jsou to stejný, ale ty ho nebolí.

Já nevím, jestli to vidím dobře. Předek a boky prostě musíte odstranit, toho se nebojte. A jakmile odstraníte tohle, dosedne noha na patku v jiném úhlu, patka se sešlápne, jak už jsem psala nahoře. Možná ho bolí klouby kvůli špatnému postavení, a nebolí ho kopýtka. Já bych patky hluboko do krve neřezala, leckdy se opravdu ošlapou ke straně a pak jdou ostříhat celkem dobře. Ale nejsem podkovář-paznehtář ani střihač ani nic podobného. Jen to musím ve stádu dělat já.

Vzpomněla jsem si, že v Kladně-Čabárně (snad to tak bylo nebo nějak podobně) je nějaké enviromentální zařízení, pořádají kurzy výroby sýrů, chovu zvířat apod. Určitě tam minimálně jedna pracovnice chová kozy nebo Vám na někoho dají kontakt, kdo by třeba u Vás zasáhl vlastnoručně.
Moc děkuji, na Čabárnu zítra zajedu. Paznehty jsem vzala dle vaší rady, patku jsem malinko zastřihla. Ale asi máte pravdu, že už to nebudou jen paznehty. Vzpomínám si, že u prvního kozlíka jsme se bavili s šikovnějším veterinářem o zborcení... bohužel už si nevzpomenu čeho.
Ještě jednou děkuji všem za rady a názory a doufám, že kozlík nakonec bude dobrý.
Dobrý den, také prosím o radu jak zastřihnout paznehty - hlavně u té jedné s přerostlými patkami, ostatní mi nepřijdou tak hrozné. Mám zastřihnout špičku, boky a zkrátit část patky co směřuje do strany a postupně zkracovat patku? Děkuji.

Jsou hrozné všechny. zvláště čtyřka má přerostlou i chodidlovou rohovinu, což je větší vopruz než patky a bez pořádný rašple to nedáte.
je potřeba zkrátit úplně všechno úplně u všech.
napsal(a):
Jsou hrozné všechny. zvláště čtyřka má přerostlou i chodidlovou rohovinu, což je větší vopruz než patky a bez pořádný rašple to nedáte.
je potřeba zkrátit úplně všechno úplně u všech.
Děkuju, na vysvětlenou - teprve začínáme, máme je 2 měsíce, všechny jsou letošní (1,2,3 je hol. zakrslá,4 druhá hol. zakrslá a 5 kříženka), tak jsem nečekala až takovou hrůzu... Samozřejmě jsem hledala info, dívala jsem se na nějaká videa na netu, tam zkracovali nůžkama, rašplí ne, ale předpokládám, že se přerostlá část zpiluje do požadovaného tvaru (buď najednou nebo s odstupem několika dnů). Asi stačí kvalitní obyč rašple, nemusí být přímo na paznehty?

Cele to zvladnete v pohode nozem na paznehty, doporucuju oboustrannej a nebrousit uplne do jedovata, kdyty to nahodou ujelo. Patka je mekka, nevim jak by to rasple brala, asi jako byste rasplovala gumaku.

napsal(a):
Cele to zvladnete v pohode nozem na paznehty, doporucuju oboustrannej a nebrousit uplne do jedovata, kdyty to nahodou ujelo. Patka je mekka, nevim jak by to rasple brala, asi jako byste rasplovala gumaku.
Patka ne, na tu je potřeba nůž, ale na chodidlovou rohovinu, jakmile se takhle boulí jako u čtvrté fotky, se rašple sakra hodí. jako nožem to jde taky, ale je to vopruz.

Konečně profesore píšeš zas rozumně