Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2016 08:53
vaclavT

XXX.XXX.11.113

Zdravím chystáme s oveckama (2×)a berankem strávit první zimu. Chtěl bych se jen přesvědčit zda jsem dostatečně připraven či se týče potravy. Maji k dispozici celoroční paseni pokud bude, dále jsem zajistl 6 kulatych balíku sena 4 lepsi na jidlo a 2 na stlani... samozrejme maji lizy solny a mineralni. Chtel bych jeste od zari podporit ovecky nutrimixem s jecmenem jen nevim kolik a jak dlouho po porodu davat. Stejně tak pro narozena jehnata... zde prosim o radu s krmnou davkou...hmotnost ovci nevím ale jsou to roční ZW.... Co neco stavnatejsiho? Jsou v jablecnem sadu a moc jim chutná tak do podzim a mají vystaráno a co pak davat... brabor, mrkev...? Dále pak dotavaji po malu suché pečivo ale je s spíše jako pamlsek... dekuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2016 12:40

Nechovám ovce, ale kozy, ale ty brambory asi ne, mrkev ano, pokud bude k dispozici. Také s tím ječmenem opatrně. Asi je nechcete vykrmit na porážku, ale chcete je mít na chov, po ječmenu by nejspíš ztloustli. Pokud mají minerální liz, snad Nutrimix nemá význam. Určitě se ozve někdo od ovcí.

12.8.2016 13:28

V jablečném sadu - žerou padaná jablbka - nemají zažívací problémy? Průjmy? Já bych se toho bála... ale je fakt, že třeba koně si nažerou jen tolik, kolik chtějí a víc si padančat nevšímají. U ovcí nemám vyzkoušeno, když k tomu mají neomezený přístup. Kdyby jim však někdo vysypal přepravku jablek do výběhu, věřím, že jich půlka chcípne na nadmutí a průjem :(
Co se týče příkrmu - není nutný. Je to spíš jen pro dobrý pocit chovatele. Pokud nebudete dělat flushing (podpora reprodukceschopnosti), který začíná ještě před plánovaným připouštěním - různě u berana, i bahnic, tak není jádro nutné. Naopak může mít negativní dopad na březost... doporučuje se pomalu přidávat jádro teprve cca měsíc před porodem, pravidelně, menší dávku a vytrvat až po porodu, pro podporu laktace bahnice. Jehňata přikrmovat netřeba, pokud je nemáte zavřené. ZW tak jako tak není typ ovce pro intenzivní chov (zavřít, krmit, porazit ve 3 měsících se 40 kg, z toho 5 kg tuku :( ).
Nejlíp krmit kvalitním senem, s přístupem k lizům, čestvé vodě a maximálně přilepšovat občas mrkví, krmnou řepou, větvičkami na okus
6 kulatých balíků, pokud nebudete opravdu hodně plýtvat, Vám vydrží ještě do půlky příští krmné sezony.
Bacha na krmení nekvalitního sena - oni i z té podestýlky si mohou (a budou) brát a pokud nekvalitním senem myslíte plesnivé, tak je to průšvih. Navíc ty mykotoxiny budou i dýchat, což vše má vliv na zdraví zvířat jako takové... pokud nekvalitním myslíte tvrdé klacky vykvetlých trav, tak ok. Akorát ty zas moc nesají, takže jako podestýlka to taky není žádný výhra..

17.8.2016 09:37
vaclavT

XXX.XXX.7.20

Moc děkuji za poznatky... k těm jablkum, také jsem měl obavu a hlídal je už jen kvůli tomu že mám u nich kompost a vozim tam secenou trávu ze zahrady jestli se nějak nenafukuji a tak ale vše oka... bobky maji krásné malé kulicky...

17.8.2016 09:45

Kdyz jsou u tech jablek od zacatku co zacinaj padat tak prpoblem neni. Horsi je kdyz k tomu prijdou naraz a pustej se do toho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík