Niečo čo sa tu o tom písalo... tie angl. stránky stoja za prečítanie. https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2992110/koza-divne-naslapuje-a-stridave-obcas-odlehcuje-predni-nozky#a2993102 dve známe to u kôz riešili tak sa popýtam.
Ano, koukala jsem na to a právě ty fotky mě přivedly na tu myšlenku. Jako by to byly vyfoceny jeho nohy. Úplně totéž.
Zatím jsem mu tedy sebrala jádro a zůstal jen na seně. Ještě tedy bude potřeba správně seříznout paznehty a v pondělí snad přijde veterinář. Je mu 8 měsíců a projevilo se to až teď, jádro dostávají všichni celou tu dobu stejně, jen u něj se to projevilo. Zřejmně tam asi bude ještě jiný problém?
Jen ty články v angličtině je problém , z překladače toho moc nevyčtu.
Http://agropress.cz/neinfekcni-onemocneni-paznehtu/
Tady je něco málo v češtině o laminitidě. Zkuste krom vysazení jádra, srovnat i trávení.
Bertil
napsal(a):
Ano, koukala jsem na to a právě ty fotky mě přivedly na tu myšlenku. Jako by to byly vyfoceny jeho nohy. Úplně totéž.
Zatím jsem mu tedy sebrala jádro a zůstal jen na seně. Ještě tedy bude potřeba správně seříznout paznehty a v pondělí snad přijde veterinář. Je mu 8 měsíců a projevilo se to až teď, jádro dostávají všichni celou tu dobu stejně, jen u něj se to projevilo. Zřejmně tam asi bude ještě jiný problém?
Jen ty články v angličtině je problém , z překladače toho moc nevyčtu.
Večer alebo v noci vám tu napíšem cca zhrnutie toho čo sa píše v tom článku. s tými paznechtami to bude dlhodobá záležitosť, trvá to než sa to znormalizuje(v prípade laminitídy), budete musieť veľmi často orezávať.
Zvyčajne má súvislosť s nesprávnym krmením. Jednotlivé kozy často reagujú na rovnaké kŕmenie rozdielne preto sa to vyskytuje len u niektorých. Často to spôsobuje skrmovanie veľkého množstva rýchlo fermentovateľného krmiva(obilie a pod.) (veľký príjem sacharidov a nízky príjem vlákniny) s tým spojená acidóza, alebo napríklad presun zvieraťa z chudobnej pastvy na bohatú a pod., preto je dobré aby mali zvieratá prístup napr. k sóde (krmne vápno a sóda 1:1 voľne dostupné), aby si zvieratá pri prípadných výkyvoch mohli sami regulovať ph) Jeden z dôvodov sa uvádza to že rozpadom buniek v kyslom prostredí tráviaceho traktu sa uvoľnujú endotoxíny ktoré spúšťajú prostaglandínové reťazové reakcie vyvolávajúce zápalové zmeny. Niektoré zdroje uvádzajú že to má súvislosť so skrmovaním vysokého množstva bielkovín popri nízkom príjme magnézia a radia v prípade problému následkom zmeny kŕmenia alebo prejedenia podať epsomskú soľ a dolomit(http://www.motesclearcreekfarms.com/asp/articles/founder.asp) Občas aj tepelný stres alebo ochorenia-pôrodné komplikácie, zápal pľúc a podobne môžu viesť k laminitíde.
Ak má nohy dolu horúce (to býva najmä na začiatku ochorenia), je vhodné namáčať ich do kúpeľa ľadovej vody, kozy zvyčajne spolupracujú lebo cítia dočasnú úľavu. Dôležitá je veľmi častá úprava paznechtov, minimálne raz za dva týždne. Používajú sa krátkodobo nesteroidné protizápalové lieky ako Banamine, Phenylbutazone(je to na vetovi) a dlhodobo lieky ako aspirin. Ale zásadná je zmena kŕmenia.
Kamarátka ktorá s tým mala problém u capa vraví že "kozel se z toho dostal a už má nohy úplně dobré, ale pokaždé, když se náhodou stalo, že se dostal k nějakému příkrmu, bylo vidět, že chodí těžce, takže si na to dáváme velký pozor".
moonika
napsal(a):
Zvyčajne má súvislosť s nesprávnym krmením. Jednotlivé kozy často reagujú na rovnaké kŕmenie rozdielne preto sa to vyskytuje len u niektorých. Často to spôsobuje skrmovanie veľkého množstva rýchlo fermentovateľného krmiva(obilie a pod.) (veľký príjem sacharidov a nízky príjem vlákniny) s tým spojená acidóza, alebo napríklad presun zvieraťa z chudobnej pastvy na bohatú a pod., preto je dobré aby mali zvieratá prístup napr. k sóde (krmne vápno a sóda 1:1 voľne dostupné), aby si zvieratá pri prípadných výkyvoch mohli sami regulovať ph) Jeden z dôvodov sa uvádza to že rozpadom buniek v kyslom prostredí tráviaceho traktu sa uvoľnujú endotoxíny ktoré spúšťajú prostaglandínové reťazové reakcie vyvolávajúce zápalové zmeny. Niektoré zdroje uvádzajú že to má súvislosť so skrmovaním vysokého množstva bielkovín popri nízkom príjme magnézia a radia v prípade problému následkom zmeny kŕmenia alebo prejedenia podať epsomskú soľ a dolomit(http://www.motesclearcreekfarms.com/asp/articles/founder.asp) Občas aj tepelný stres alebo ochorenia-pôrodné komplikácie, zápal pľúc a podobne môžu viesť k laminitíde.
Ak má nohy dolu horúce (to býva najmä na začiatku ochorenia), je vhodné namáčať ich do kúpeľa ľadovej vody, kozy zvyčajne spolupracujú lebo cítia dočasnú úľavu. Dôležitá je veľmi častá úprava paznechtov, minimálne raz za dva týždne. Používajú sa krátkodobo nesteroidné protizápalové lieky ako Banamine, Phenylbutazone(je to na vetovi) a dlhodobo lieky ako aspirin. Ale zásadná je zmena kŕmenia.
Kamarátka ktorá s tým mala problém u capa vraví že "kozel se z toho dostal a už má nohy úplně dobré, ale pokaždé, když se náhodou stalo, že se dostal k nějakému příkrmu, bylo vidět, že chodí těžce, takže si na to dáváme velký pozor".
A kamarátka ještě vraví... :D... že na začátku opravdu pomohly i nesteroidy, konkrétně vetalgin jsme píchali více jak týden..náš kozel, kterého laminitida nejspíš postihla, nedostává od té doby vůbec žádný příkrm, přesto váží 95kg a působí velmi spokojeně, kdykoli se ale dostal k nějakému příkrmu, tak bylo znát, že ho nohy hned začli bolet...
Opět se vracím k tomuto tématu. Kozlíkovi vet vzal nohy flexou asi tak o 7mm, myslím že to udělal zodpovědně, dostal nesteroidy. Zdálo se. že se lepší (3dny), ale najednou přišlo značné zhoršení. Jak před zásahem kulhal jen na přední, tak teď už vůbec nedošlápne ani na zadní nožku. Žádný z vet se nezabýval tím zda je to laminitida, spíše to nepřipouští. Pravdou je, že kozlík má podivně rostlé paznehty už od malička. Po ořezání: Jakoby mu vůbec nerostla rohovina, u patky má pazneht uplně měkký, špička tvrdá. Už je to 14dní, ale nenarostly mu stěny (nevím jak lépe to popsat) to kopýtko roste jako jeden kus. Žádná stěna, žádná patka... Nechci ho dát utratit, ale také ho nechci trápit. Kozlík je v pohodě, jen nechodí
Napadlo by vás něco jak pomoci? Dostává jen seno a vodu, trochu zelí, borovou kůru jako antioxidant a na prokrvení. Nechala jsem mu větve akátu, špendlíkú a kmeny a větve javoru (spíš aby se nenudil a že jsou zvyklý).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zaujalo mě skrmování akátu. Nevím, jak to mají kozy/ovce, ale např. pro koně je velmi jedovatý... tak bych se mu radši vyhla. Samozřejmě to není příčina špatného růstu paznehtů, ale tak preventivně, než si zadělávat na další problém..
Nedáte sem foto? lebo podľa opisu sa to ťažko predstaví. Ale ak to má od začiatku tak neviem neviem:(.Keby ste nepísali že to má odmalička tak ma napadá ešte disbalancia P a Ca, vtedy sa vedia diať tiež podobné veci s paznechtom. (vravia tomu bent leg, ale to by zvyčjne ovplyvnilo aj tvar nôh či držanie nôh celkovo).
Ale kukám že ste písali predtým že až v 8mesiacoch začal mať problémy. Ja by som tu laminitídu nevylučovala keď ste písali že tie nôžky vyzerajú presne ako na foto typického rastu u laminitídy. Ak chcete vylúčiť disbalanciu Ca a P tak môžete dať krv na rozbor minerálov.
To zhoršenie môže súvisieť so zákrokom, pokiaľ ste nič nemenili.
Zkusím přidat foto.Paznehty měli podivné už od mala. yla to dvojčata. Vet tehdy pouze konstatoval, že se jedná o soudkovitá kopýtka a s tím se nic dělat nedá. Pak jeden z kluků kolínkoval, přijel vet, řádně zařezal do živého , kozlíka jsem musela dát uspat protože po zákroku veta dostal tetanus. To mu byli cca 4 měsíce. Jeho bráška začal s tímto problémem až v8 měsících.
Bertil
napsal(a):
Zkusím přidat foto.Paznehty měli podivné už od mala. yla to dvojčata. Vet tehdy pouze konstatoval, že se jedná o soudkovitá kopýtka a s tím se nic dělat nedá. Pak jeden z kluků kolínkoval, přijel vet, řádně zařezal do živého , kozlíka jsem musela dát uspat protože po zákroku veta dostal tetanus. To mu byli cca 4 měsíce. Jeho bráška začal s tímto problémem až v8 měsících.
A tento capko už je očkovaný na tetanus? Disbalancia Ca a P-narušený pomer vápnika a fosforu. Nájdem potom foto.
moonika
napsal(a):
A tento capko už je očkovaný na tetanus? Disbalancia Ca a P-narušený pomer vápnika a fosforu. Nájdem potom foto.
A čím ho kŕmite? čo sa týka Ca a P, napr. ak dostáva veľa lucerky nedostatok vápnika nehrozí ale môže byť vtedy napr nedostatok fosforu a pod. Ale netvrdím že toto je ten prípad. Veď som tie paznechty ešte ani nevidela.
Dobrý den, co myslíte, je možné, že následkem neléčené acidózy a laminitidy je možné celkové zhubnutí kozy a částečná ztráta srsti? Naše koza má problém s přerůstáním paznehtu, pravidelně ho zastříháváme.
Po nekonečném bádání ohledně různých nemocí proč koza hubne a "pelichá" atd. jsem narazila na tyto diskuze...Popis kopýtka sedí, má ho podobně zakulacené. že by to způsobilo i tyto další problémy?
Obvolávala jsem i veterináře, ovšem u nás mi nikdo nepojede k jedné koze a po tel. domluvě mi bylo řečené, že to kozy tak mívají, jsou hubené a mohou i ztrácet srst přes zimu, pokud jsme ji odčervili a žere, tak je to ok.(odčervení znovu nyní v březnu)
Kozu jsme dostali přivezli jako roční a březí, porodila 2 kůzlata, holku jsme si nechali. Přes léto byla s kozičkou a stále v pohodě (nedojili jsme, ale holka si možná ještě někdy dala), na podzim začala hubnout a přišlo mi, že má unavený výraz, je taková smutnější. Byla odčervená (Panacur) a vet. doporučil přeléčit ATB. Krmili jsme stále stejně -jádro, seno, pastva atd... Přes zimu začala ztrácet srst. Připuštěná nyní není, jen mladá. Má úplně olísaný čumák, výrustky pro rohy (je bezrohá), kolena, boky prolísané. Navíc tak těžce chodí, jakoby pokulhává. Ale né jako na videu u laminitidy. Dále má podivně stažený ocas, takový jakoby nahrbený zadek směrem dolů.
Normální jako vetovi už mi to nepřijde, ale už si připadám jako blázen - "když přece žere" - a že onažere hodně, poraďte prosím...
Inspirativní mi teda přišly ty články o laminitidě. Zkusím vynechat jádro..
Přikládám foto z Vánočního krmení, kdy ještě nebyla vypelichaná, ale už hubená a přijde mi, jako by ztrácela svalovinu, přitom je to mladá, cca 2.5letá koza...
v breznu ste znova odčervili panacurom? akou dávkou? Mohli ste dať nízku dávku alebo má na tú látku rezistentné hlísty čo by nebolo nič nezvyčajné. Látky treba striedať a majú iné dávkovanie ako u oviec- vyššie, ale to mnohí veti neporadia žiaľ. Ke´d má veľa hlíst, tráviacim traktom sa nevstrebáva dosť živín aj keď veľa žerie a to môže mať za následok aj problémy so srsťou atď. Inak v tomto období hnedule presrsťujú, púšťajú podsadu ale zdravá koza jej veku by to mala mať rýchlo za sebou. Pozerali ste do srsti aj na kožu či tam nič nemá?
Na nic nečekejte a dejte koze aldifal (1,5 vyšší dávky než je psáno pro ovce) a píchněte biomectin. Důležité obojí. Dobrá konzistence bobků a chuť k jídlu nutně neznamená nepřítomnost parazita a podle mě má tahle koza v sobě pěknou zoo.
Řešit laminitidu v tomhle případě mi přijde trochu zbytečné.
A ano, mám vypozorované, že zvířata náchylnější na parazity jsou i náchylnější k nemocem paznehtů(kopyt).
Děkuji moc za rady. V srsti ani kůži nic nemá, zkoumala jsem to. Normální rady se člověk nedočká - a to jsem se opravdu ptala 3 různých vet., kdy dva z toho jsou jen na kočky a psy, Další nám jezdí na koně, ale ten poradil to, co jsem psala výše.
Panacur jsme dali ve dvojté dávce, jak je psáno na obalu. Teď si nevybavím - ale myslím že to bylo kolem 10ml?
Aldifal + biomectin - kde prosím seženu? Obávám se že přes kočko/psího veterináře kterého mám nejblíž, asi ne, mohu někde sehnat sama? Lékárna, internet?
když vidím to krmení pečivem, tak doporučuji toto
https://sever.rozhlas.cz/tri-zvirata-zahynula-na-biofarme-v-dolnich-krecanech-nemoc-ne-lidska-hloupost-6858901.
Mlsná koza
napsal(a):
Přikládám foto z Vánočního krmení, kdy ještě nebyla vypelichaná, ale už hubená a přijde mi, jako by ztrácela svalovinu, přitom je to mladá, cca 2.5letá koza...
Na přiloženém fotu se mě vůbec nelíbí vlna na těch prvních dvou a hlavně té poslední oveně. Beran vypada jakš takš. Šáhněte jim na hřbet v jaké jsou kondici. Nechci vás strašit, je to jen pohled na foto, ale ta poslední ovce se mě nelíbí ani trochu, ač je jí vidět jen kousek.
profesor1
napsal(a):
Na přiloženém fotu se mě vůbec nelíbí vlna na těch prvních dvou a hlavně té poslední oveně. Beran vypada jakš takš. Šáhněte jim na hřbet v jaké jsou kondici. Nechci vás strašit, je to jen pohled na foto, ale ta poslední ovce se mě nelíbí ani trochu, ač je jí vidět jen kousek.
Jejda, nestraště...
Co by jím mělo být? CO mám "nahmatat" nebo zkontrolovat? Normálně je hladíme a jsou v pořádku...Jsou takové špinavé od sena, mají udělané zážebří a trousí to na sebe.
Co tady?
Je to z Vánoc a u nás bylo v tu dobu vážně hnusné počasí, tak jsou takové umolousané s ucimplanou vlnou :).