Hanaska

XXX.XXX.253.201
Prosím o radu. Před týdnem jsem u ovce zjistila oteklé ucho. Je hodně nateklé, jakoby nalité tekutinou a svěšené. Po týdnu stejně i druhé ucho. Nevím, co to je. Setkal jste se s tím někdo? Má se to nějak řešit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Othematom?
to je krevní výron v ušním boltci, vzniká to mechanicky, když ovce klepe hlavou (hmyz? zánět zvukovodu) nebo si to zvíře může udělat i o něco.
mizí to samo, akorát je pak ucho takové zkrabacené.
Hanaska

XXX.XXX.253.201
Jiné projevy ovce nemá. Je čilá, normálně se pase. Jen uši - dvě bambule jí visí dolů. Začínají být zkrabatělé.

Jo, to bude othematom. U jedné ovce se mi objevil a léčil jsem to naříznutím skalpelem a vymačkáváním krve. Asi po týdnu to bylo dobré a ucho má normální. Za čas se to ale objevilo i na druhém uchu a na léčení jsem se už vybodnul. Ovce už jak mě viděla, tak se nechtěla nechat chytit a byla to beztak jedna z mála bezpapírovek, které jsem plánoval vyřadit z chovu.
Oddělovat ze stáda a zavírat samotnou domu jsem nechtěl. Nicméně ovci tu pořád mám, protože to je výborná matka a její jehňata rostou jak z vody a ono druhé ucho má holt takové svraštěné.
Na střihačskym kurzu nám říkali, ať na tyhle othematomy upozorníme chovatele a kdyžtak po jeho souhlasu ať ovci do ucha trochu střihnem, ať může krev odtékat.
A doporučuju ustřihnout známky, jinak začnou zarůstat do ucha.
Známkovala jsem dneska jehňata a objevila to stejné u mnoha jehňat, netucha, co to je. Třeba u 10 % jehňat. Tak nějak se domnívám, že to má souvislost s porody v mrazech, kdy vnější ucho omrzlo, popraskaly v něm cévky a boltec prostě tohle "chytil"...? Známky jim budu muset nechat, znova je nepochytám. Snad to nebude tak zlý, uvidím při stříhání za 14 dní...

jo oteklé uši u novorozeňat značí omrznutí, většinou kraje upadnou a uši jsou pak takové "okousané" případně upadnou téměř celé.
napsal(a):
jo oteklé uši u novorozeňat značí omrznutí, většinou kraje upadnou a uši jsou pak takové "okousané" případně upadnou téměř celé.
No fuj... To ti papíráci budou vypadat jak jelita. A ještě řešit spěnkový známky... No to ty mrazy teda nebyly tak bezproblémový, jak jsem doteď myslela
No, fotosenzibilita to teď nebude určitě, v létě, když kvete třezalka a rdesno to jo, ale v zimě? Kostey má pravdu, my jsme teď taky řešili sem tam ucho. Preventivně jim sundavám známky, pře jak to otěče, utlačí se to kolem známky a pak to vyhnisá a známka stejně vypadne. Tak je líp známky odstřihnout. Přejde to samo. Někdy jim to trochu vydesinfikuju a stříknu modrým sprejem, když to je hodně, ale jen z vrchu, nestříkat do ucha.

Vloni mi jeden pekáčník nezvládl třezalku a takhle na ní zareagoval, tak šel místo léčby hned pod kudlu. O riziku jsem věděl, ale stejně jsem tam asi 20 koz poslal, protože jsem potřeboval zlikvidovat šťovíky na ovčí pastvině a dobrým obědem to skončilo. Letos pokud bych se dostal do stejné situace, tak se budu vyvarovat tomu tam posílat bílé jedince.

napsal(a):
Vloni mi jeden pekáčník nezvládl třezalku a takhle na ní zareagoval, tak šel místo léčby hned pod kudlu. O riziku jsem věděl, ale stejně jsem tam asi 20 koz poslal, protože jsem potřeboval zlikvidovat šťovíky na ovčí pastvině a dobrým obědem to skončilo. Letos pokud bych se dostal do stejné situace, tak se budu vyvarovat tomu tam posílat bílé jedince.
Dobré poučení. Nenapadlo by mě to, i když tady naštěstí tolik třezalky neroste. Že to takhle silně působí i na zvířata...

napsal(a):
Dobré poučení. Nenapadlo by mě to, i když tady naštěstí tolik třezalky neroste. Že to takhle silně působí i na zvířata...
Ovce mi jí prakticky nežerou pokud nevypásám až na drn, ale kozy jí žerou průběžně furt. Nejháklivější na ní jsou bílá zvířata a zdá se mi že je uplně jedno kolik stinných míst mají k dispozici, protože na to slunce stejně lezou. Ale jak říkám, odnesl to 1 kozlík z 20 koz, ale na oné pastvině asi před 10 lety ten samý problém měl na jedné ovci můj zootechnik, takže na to dávat pozor i u ovcí, jako že nenechat je jí žrát, přehnat jinam a síknout to tam.