Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hanaska

11.9.2016 11:56
Hanaska

XXX.XXX.253.201

Prosím o radu. Před týdnem jsem u ovce zjistila oteklé ucho. Je hodně nateklé, jakoby nalité tekutinou a svěšené. Po týdnu stejně i druhé ucho. Nevím, co to je. Setkal jste se s tím někdo? Má se to nějak řešit?

11.9.2016 16:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Ma jeste nejake jine projevy...? trepe hlavou? drbe se? koukala jste dovnitr ucha? nemuze jit o zanet zvukovodu?

11.9.2016 17:38
profesor1

XXX.XXX.192.98

A víte že jsem se s tím už kdysi dávno setkal, ale opravdu si nevzpomenu co a jak to dopadlo, tak by mě samotného zajímalo, jestli to může způsobit nějaké začervení, zánět od ušní známky nebo bůhví co.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2016 17:52

Othematom?

to je krevní výron v ušním boltci, vzniká to mechanicky, když ovce klepe hlavou (hmyz? zánět zvukovodu) nebo si to zvíře může udělat i o něco.

mizí to samo, akorát je pak ucho takové zkrabacené.

11.9.2016 18:37
moonika

XXX.XXX.169.119

Pokiaľ to nie je mechanického pôvodu, mám dojem že niečo podobné vedia spôsobiť aj rastliny spôsobujúce fotosenzibilitu. ale to by mali myslím byť aj viac ružové ako bežne.

Hanaska

18.9.2016 22:59
Hanaska

XXX.XXX.253.201

Jiné projevy ovce nemá. Je čilá, normálně se pase. Jen uši - dvě bambule jí visí dolů. Začínají být zkrabatělé.

18.9.2016 23:20

Jo, to bude othematom. U jedné ovce se mi objevil a léčil jsem to naříznutím skalpelem a vymačkáváním krve. Asi po týdnu to bylo dobré a ucho má normální. Za čas se to ale objevilo i na druhém uchu a na léčení jsem se už vybodnul. Ovce už jak mě viděla, tak se nechtěla nechat chytit a byla to beztak jedna z mála bezpapírovek, které jsem plánoval vyřadit z chovu.
Oddělovat ze stáda a zavírat samotnou domu jsem nechtěl. Nicméně ovci tu pořád mám, protože to je výborná matka a její jehňata rostou jak z vody a ono druhé ucho má holt takové svraštěné.
Na střihačskym kurzu nám říkali, ať na tyhle othematomy upozorníme chovatele a kdyžtak po jeho souhlasu ať ovci do ucha trochu střihnem, ať může krev odtékat.
A doporučuju ustřihnout známky, jinak začnou zarůstat do ucha.

8.3.2018 17:00
stybbinka

XXX.XXX.36.112

Známkovala jsem dneska jehňata a objevila to stejné u mnoha jehňat, netucha, co to je. Třeba u 10 % jehňat. Tak nějak se domnívám, že to má souvislost s porody v mrazech, kdy vnější ucho omrzlo, popraskaly v něm cévky a boltec prostě tohle "chytil"...? Známky jim budu muset nechat, znova je nepochytám. Snad to nebude tak zlý, uvidím při stříhání za 14 dní...

8.3.2018 17:04

jo oteklé uši u novorozeňat značí omrznutí, většinou kraje upadnou a uši jsou pak takové "okousané" případně upadnou téměř celé.

8.3.2018 17:08
stybbinka

XXX.XXX.36.112

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jo oteklé uši u novorozeňat značí omrznutí, většinou kraje upadnou a uši jsou pak takové "okousané" případně upadnou téměř celé.

No fuj... To ti papíráci budou vypadat jak jelita. A ještě řešit spěnkový známky... No to ty mrazy teda nebyly tak bezproblémový, jak jsem doteď myslela smajlík

8.3.2018 19:54
Bekkky

XXX.XXX.70.248

No, fotosenzibilita to teď nebude určitě, v létě, když kvete třezalka a rdesno to jo, ale v zimě? Kostey má pravdu, my jsme teď taky řešili sem tam ucho. Preventivně jim sundavám známky, pře jak to otěče, utlačí se to kolem známky a pak to vyhnisá a známka stejně vypadne. Tak je líp známky odstřihnout. Přejde to samo. Někdy jim to trochu vydesinfikuju a stříknu modrým sprejem, když to je hodně, ale jen z vrchu, nestříkat do ucha.

8.3.2018 20:03

Vloni mi jeden pekáčník nezvládl třezalku a takhle na ní zareagoval, tak šel místo léčby hned pod kudlu. O riziku jsem věděl, ale stejně jsem tam asi 20 koz poslal, protože jsem potřeboval zlikvidovat šťovíky na ovčí pastvině a dobrým obědem to skončilo. Letos pokud bych se dostal do stejné situace, tak se budu vyvarovat tomu tam posílat bílé jedince.

8.3.2018 20:22

Vloni mi jeden pekáčník nezvládl třezalku a takhle na ní zareagoval, tak šel místo léčby hned pod kudlu. O riziku jsem věděl, ale stejně jsem tam asi 20 koz poslal, protože jsem potřeboval zlikvidovat šťovíky na ovčí pastvině a dobrým obědem to skončilo. Letos pokud bych se dostal do stejné situace, tak se budu vyvarovat tomu tam posílat bílé jedince.

Dobré poučení. Nenapadlo by mě to, i když tady naštěstí tolik třezalky neroste. Že to takhle silně působí i na zvířata...

8.3.2018 20:46

Dobré poučení. Nenapadlo by mě to, i když tady naštěstí tolik třezalky neroste. Že to takhle silně působí i na zvířata...

Ovce mi jí prakticky nežerou pokud nevypásám až na drn, ale kozy jí žerou průběžně furt. Nejháklivější na ní jsou bílá zvířata a zdá se mi že je uplně jedno kolik stinných míst mají k dispozici, protože na to slunce stejně lezou. Ale jak říkám, odnesl to 1 kozlík z 20 koz, ale na oné pastvině asi před 10 lety ten samý problém měl na jedné ovci můj zootechnik, takže na to dávat pozor i u ovcí, jako že nenechat je jí žrát, přehnat jinam a síknout to tam.

Přidejte reakci

Přidat smajlík