Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2016 11:46
kim216

XXX.XXX.250.215

Dobrý den, chtěla bych se zeptat těch co mají zkušenost se smíšeným stádem jak postupovat při přivezení nového člena. Teda konkrétně máme dvě kozeny hnědé bezrohé a na jaře plánujeme přivést koně. Dělá mi starosti aby jim neublížil, jestli ze začátku přepažit ohradu aby na sebe jen viděli ale nemohli k sobě, nebo je rovnou k sobě pustit. Jak u Vás probíhalo seznamování. Jde mi taky o to že kozeny pokud se zadaří tak budou mít zrovna v tu dobu mladé. Moc děkuji všem za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2016 11:56

Tak ja muzu predat jen zkusenost s ovcema a hovezim. Bezproblemove souziti to bylo, k sobe sli ale jen na jare kdy se dobytek vyhanel na sezonu na pastvu. V zime dobytek ve chlive ovce venku. Takze i porody ovci byly bez pritomnsti kravek.

12.9.2016 12:12
kim216

XXX.XXX.250.215

Chlívek budou mít taky každý svůj, takže ty porody by šly zabezpečit, ale právě jak už budou na pastvě tak budou muset být dohromady, protože přepažit to můžem jen na kratší dobu, zas tolik prostoru tu nemáme. Snažíme se sehnat koně co už je na kozy, nebo alespon ovce zvyklý, jenže ono je dost složité sehnat jen "kvalitní" zvíře a každý požadavek navíc je skoro scifi , ale to asi všichni znáte.

12.9.2016 12:23

Kim: Jdete špatným směrem. Ono sehnat koně se všemi požadavky, co na něj člověk má a ještě se zabývat, aby byl zvyklý na hosp.zvířata, je nesmysl.
Jistě jsou jedinci, co malá zvířata nesnesou, ale těch je minimum.
Moji koně - i ti, co přišli neokoukaní - malé zvládli v pohodě. A to jsou celou zimu u krmeliště společně, jen na krmení jádrem rozděluji, aby se neušlapali.. jediné co se špatně řeší, když jsou nekompatibilní z hlediska krmení - já třeba musím koně krmit senem do sítí a z toho malí nejsou moc nadšení, tak pořád vymýšlím typy krmelišť, které by vyhovovali malým a nedostali se do nich koně.. ale to budete řešit, až je budete mít spolu ;).

12.9.2016 13:12
feherkocos

XXX.XXX.42.60

My máme koně, ovce a kozy společně, ani hřebec nebo klisna s hříbětem jim nic neudělá. Máme oddělené místo, kde krmím - páskou, aby se tam koně nedostali a tím pádem se jim nedostanou ani dál do chlívku. To bych si pohlídala - slyšela jsem, jak kůň přes noc pošlapal kozy s kůzlatama. Výsledek velmi žalostný. Takže kozy mohou kamkoliv na rozdíl od koní, u krmelce se senem nebo trávy nemají problém společného krmení.
Spíš než seznámení koně versus malí přežvýkavci míváme se zařazením nové kozy do kozího stáda, prostě jednodruhové...
Jinak kůň je stádové zvíře, takže si nemyslím, že by chtěl ublížit, spíš bude rád za společnost a stane se z nich nerozlučná trojka :).

12.9.2016 15:32
kim216

XXX.XXX.250.215

Moc děkuji za reakce, uklidnili jste mně , já vždycky dopředu panikařím a hledám ty nejhorší scénáře . Jen tedy zabezpečíme vchod do kozího chlívku páskou, to mne nenapadlo, nebo jim tam přiděláme dvířka na jejich velikost, ještě jednou moc díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík