Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů, zda 3-letá ovce která se letos opožděně porodila ovečku (teď má 100dnů) až začátkem června, může mít normální říjí a „zapadnout s beranem“ když stálé kojí?
Nebo se do říje dostane, až nebude mít mléko? Jedná se mi o to jak dlouho budu muset mít u ovcí berana.
Děkují všem za případné postřehy a rady, Lukáš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano.

Teda ja jsem asi cinan ale nerozumim tomu.
Kdyz to shrnu, mate 100dni starou jenici, jestli dobe pamatuju tak suffolky? Beran je porad s ovcema? V tomhle veku by jehnice nemela zabreznout, takze kde je problem? Spis jestli je ovce v dobry kondici.
napsal(a):
Teda ja jsem asi cinan ale nerozumim tomu.
Kdyz to shrnu, mate 100dni starou jenici, jestli dobe pamatuju tak suffolky? Beran je porad s ovcema? V tomhle veku by jehnice nemela zabreznout, takze kde je problem? Spis jestli je ovce v dobry kondici.
Zdravím, ano mám suffolky.
Půjčeného plemeníka jsem předevčírem pustil k ovcím a jedná se mi o to, zda v průběhu 6-ti týdnu (kdy budu mít plemeníka půjčeného) mi beran poskočí i ovcí která má relativně mladé jehně (100dnů) které stále kojí.
Obávám se toho aby ovce, která kojí nezůstala na rok bez mladých, Lukáš.

Tak to mate podobne jako letos ja, ale rodilo se naposledy 15.5. Taky jsem premejslel ze na vsschny pustim berana, ale rozhodnul jsem se ze ne ale ne kvuli tomu ze by stary nezabrezly, ale kvuli tomu aby nektera z mladych nezabrezla. A navic se me jedna nezda uplne v kondici, tak tomu jeste necham cas. A jehnice neodstavim driv nez ve 150dnech., takze jeste +- mesic.

V 5 mesicich uz teoreticky jo. Neriskoval bych to.
napsal(a):
Tak to mate podobne jako letos ja, ale rodilo se naposledy 15.5. Taky jsem premejslel ze na vsschny pustim berana, ale rozhodnul jsem se ze ne ale ne kvuli tomu ze by stary nezabrezly, ale kvuli tomu aby nektera z mladych nezabrezla. A navic se me jedna nezda uplne v kondici, tak tomu jeste necham cas. A jehnice neodstavim driv nez ve 150dnech., takze jeste +- mesic.
Už se Vám stalo, že kojící ovce zabřezla?
Taky jsem přemýšlel, že jehničku nechám u ovce 150 dnů, ale po poradě s Vámi a profesorem to raději zkrátím o měsíc...
Ve 100 dnech měla krásných 41 kg, a celý rok bude mít čas dorůst... Lukáš.

Jestli se v rustu nezastavi tak bych ji prosinec leden nechal pripustit. Bud zustane nebo ne.

Nemá, říje přijde bez ohledu na laktaci. Je to spíš obráceně - v době říje se může snížit laktace a zájem o mláďata se na pár dní sníží.

Jsou to radosti.) Ja jsem nepustil berana mezi vsechny i proto, ze mlady zacaly po sobe i starejch skakat, tak to je taky znameni, ze na jednu z akterek jde rije, neni to tak? Ale ted nevim spis to je zmaneni za na tu obskakovanou ne?

Na tu obskakovanou to díky těm druhým přijde co nevidět. To jsou jen takové drahoty. Oni si ji prostě připravují.
Pravdepodobne... chtela jsem se vas zeptat pak na nasledujici otazky mezi to patrilo, nezabreznuti z duvodu vyzivoveho stavu tloustka/hubenost, zmetani atd... bodlinka by asi mohla vedet zda hormony pri laktaci predpokladam ze stejne maji i vliv na pripadne oddaleni rije... u lidi a jinych savcu treba u kocek to tak je po urcitou dobu laktace... je ale na snade si polozit otazku.. zda pak bude v takove vyzivove kondici ktera ji dovoli nejen zabreznout / vyvinout jehne/ porodit a opet odkojit... ja pokud bych mela takto narostlou jehnici suffolka bych ji uz odstavila... a dala bahnici odpocinout...
lilo
napsal(a):
Pravdepodobne... chtela jsem se vas zeptat pak na nasledujici otazky mezi to patrilo, nezabreznuti z duvodu vyzivoveho stavu tloustka/hubenost, zmetani atd... bodlinka by asi mohla vedet zda hormony pri laktaci predpokladam ze stejne maji i vliv na pripadne oddaleni rije... u lidi a jinych savcu treba u kocek to tak je po urcitou dobu laktace... je ale na snade si polozit otazku.. zda pak bude v takove vyzivove kondici ktera ji dovoli nejen zabreznout / vyvinout jehne/ porodit a opet odkojit... ja pokud bych mela takto narostlou jehnici suffolka bych ji uz odstavila... a dala bahnici odpocinout...
Díky za radu.
Domníváte se, že jehnici (půjde do chovu), to nijak neublíží, když bude ve 105 dnech odstavena od matky? Díky, Lukáš.
Hele to je otazka... ono je tam totiz mnohem vice parametru... a je hodne tezke posoudit jak to u daneho kusu bude fungovat... na jednu stranu chcete brzkou riji u jeji matky a na druhou nechcete podrazit jehne... myslim si ale ze jeji vaha je opravdu slusna a ze pri vyvazene komplexni vyzive a za predpokladu ze si pohlidate parazity by ji to ublizit nemuselo... nejvetsim problemem pri odstavu je totiz stres z odstavu.
lukasce
napsal(a):
Díky za radu.
Domníváte se, že jehnici (půjde do chovu), to nijak neublíží, když bude ve 105 dnech odstavena od matky? Díky, Lukáš.
Taky to jde udělat následovně. Ovci s jehnicí dát zvlášť. Potom ji každý den - ovci - pustit na púl hodiny k beranovi. Ten ji zkontroluje a když se bude říjet, tak to jen tak nenechá. Nebudete muset hlídat mladou a stará jak zabřezne ovečku odstaví sama. Záleží kolik ovcí máte, ale určitě jim minimálně tu půl hodinu kolem krmení věnujete, tak by to neměl být zas tak velký časový problém. Já připouštím dvěma berany. Ovce jsou přes den spolu. Večer po krmení je rozdělím - ony už se dělí samy - a pustím k nim berany. Ráno jdou berani k ostatním beranům a večer zase dělíme skupiny. Mám je počmárané různými barvami značkovače.
profesor1
napsal(a):
Jestli máte jen málo oven, tzn, že máte čas se jim jednotlivě věnovat, tak když oveně trošku přilepšíte (cíleně), můžete pod ní jehnici ještě ten měsíc klidně nechat. Že oveně přilepšíte znamená - až po odstavu a zasušení.
Díky všem za rady, jehnici za nějakých 14 dni|(ve 120 dnech) odstavím a ovci po odstavu a zasušení trošku přilepším ovšem. Lukáš.
Zdravím, nějak jsem z vaší debaty zmatená a mám proto na Vás dotaz. V půlce srpna jsem pustila berana k ovcim, takže předpokládám, že se budou bahnit přelom leden a únor. Chtěla jsem s nima nechat berana až do června a pak ho na červenec a srpen dát na zahradu s nejstarším vykastrovanym beránkem a dát ho k ovcim začátkem září. Ale teď si nejsem jistá když jsem četla vaši diskusi, jestli mi nemůže ten beran obskocit ovce třeba měsíc nebo 2 měsíce po porodu tj březen - duben? Je to možné? Díky za info.

Jestli jsou to cisty plemena tak ne. Jestli je mezi nima neco s primesi romanovky nebo jinych asezonnich plemen, tak jo.
Nazvy mate spravne az na ty claun foresty, nekdo by se moh urazit :).
Take se domnivam ze pokud by se to stalo bylo by to velmi vzacne... u nas jsou oveny s beranem imrvere... a zacinaji prskat na zacatku srpna nebo pozdeji... po porodu se jeste nestalo ze by nejaka zabrezla... mam ciste suffolky berana suffolk... ale pro takovy ten management porodu... kdy se vam pak vysypou vsechny najednou je dobre je nechat oddelene a na zacatku srpna je dat dohromady... ja to mam letos tak ze tri uz porodily pred novym rokem... tj ze pripusteny byly pravdepodobne koncem cervence ci zacatkem srpna a dalsi tri vypadaji tluste ale kdy budou rodit to fakt netusim...

Jen dodam ze pri tom porodu a tesne po ani tak nevadi ze by skakal na ovci jako ze pri tom muze zranit jehnata nebo jim znemoznit se napit mlika. Pozoroval jsem to pri porodu. Rodila posledni ovce nekdy uz koncem jara nebo zacatkem leta a ve stade uz byly mlady beranci ktery ji otravovali dokud ovce nelehla a nezaclo z ni lizt jehne. Pak se cely stado i s tema malejma otravarema sebralo a nechali rodicku v klidu. Beran byl tou dobou uz s kamosem na samotce.