Dobrý den, máme dvě hnědé bezrohé kozy, jedna je únorová druhá dubnová. Přemýšleli jsme že tu únorovou dáme ještě letos připustit.
Po přečtení různých diskuzí jsem z toho jelen, máme totiž k dispozici bezrohého kozla, pokud ho s ním připustíme jaká je šance že se narodí hemafrodit? A pokud bychom připustili rohatým kozlem je nějaká šance že se narodí bezrohé kůzle? Chtěli bychom si totiž, pokud se podaří kozička si ji nechat, ale vzhledem k tomu že obě holky jsou bezrohé tak rohatou asi ne.
Zvolit tedy rohatého nebo bezrohého kozla?
Omlouvám se za hloupý dotaz ale mám pocit že čím víc se o tomsnažím zjistit tak tím víc se do toho motám. Předem děkuji.
Http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/genetika-a-slechteni-koz/rohatost_-bezrohost-a-hermafroditismus-koz.html
tak ja jsem letos kryla rohatou kozu bezrohym kozlem a narodila se mi jedna rohata a jedna bezroha holka... zalezi na tom jak to ten kozel, nebo ta bezroha koza protlaci... co se tyka rohatosti kozla a nezorohosti kozy predpokladam ze to bude stejne...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám kozy rohaté i bezrohé, kozla bezrohého a z asi 80 kůzlat celkem jsem měla 2 hermafrodity. Není to mnoho a už to neřeším. Co se narodí, to bude. Navíc ti hermafroditi byli oba pěkní silní, rostli víc než kozlíci. Máte-li bezrohé kozy, neznamená to automaticky, že mladá rohatá je převálcuje. Možná jednou v dospělosti bude vůdkyně, ale nemusí to být nic drastického. Záleží celkově na povaze, někdy je i bezrohá koza bestie k ostatním. Většinou to ale platí u koz, které byly nějak utlačované nebo jsou nespokojené, i to se po čase dá srovnat.