Kolik toho zvládne kozel?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.9.2016 12:41
peťak

XXX.XXX.159.147

Zdravím, zajímalo by mne, kolik koz může jeden kozel zvládnout připustit v jednom dni? A jak často vůbec může skákat? Pořídili jsme si kozlíka, který se nám zdá trochu líný (vždy po nějaké chvíli snažení jde od kozy - někdy tedy po prvním zdařilém skoku - i když koza se kolem něj stále motá, mečí, vrtí, nastavuje se). Když jsem z toho byla trochu nervózní, jestli nám tedy ty kozy připustí, a ptala jsem se na to paní, od které jsem kozla koupila, říkala mi, že se ´jí zdá moc aby kozel skákal každý den (je mu tedy sedm měsíců). Jak často a kolik koz vám vaši kozli připouštějí, aniž by se vyčerpali? My teď máme k připuštění 18 koz a já si tedy teď nejsem jistá, jetsli nám stačí jeden kozel nebo potřebujeme posilu?(o:
A do budoucna - chtěla bych si kozla nechávat trvale se stádem 25 koz - stačí na to jeden nebo už jsou potřeba dva? Máte někdo takto kozla či kozly s takovým stádem?

22.9.2016 14:04
roklanka

XXX.XXX.45.143

Pro staršího kozla není problém 25 koz, pro mlaďocha z aukce (7měsíčního) se doporučuje 5 koz za sezonnu. Zvládne jich víc, ale musí se pouštět z ruky, nesmí být ve stádě, to ho vyčerpá. Pokud chcete, aby kozy rodily v jeden měsíc, je třeba ještě jinej kozel, než mlaďoch.

22.9.2016 14:33
kastef

XXX.XXX.138.131

V srpn na aukci na Zlobici říkali že takový mladý kozlík, má dostat jen pár koz, ten první rok, jinak ho to zruší.Takže asi 18 koz nezvládne.

22.9.2016 14:55
peťak

XXX.XXX.159.147

Moc díky za odpovědi. No bohužel jsme se nějak špatně s paní prodávající dorozumněli, když jsme se bavily o tom, kolik koz budeme připouštět )o:
Takže letos mu pořídit posilu a příští rok (až mu bude rok a půl) už by měl zvládnout v pohodě stádo 25 koz?

22.9.2016 15:36
lilo

XXX.XXX.201.210

Jak pise roklanka pripoustet z ruky, a k tomu poradne krmit / zivit... kdyz se mu to rozlozi do nekolika mesicu zvladnout by to mohl... za mesic za dva bude zase o neco starsi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2016 20:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím jak u koz, ale předpokládám, že stejně - nezřídkakdy se stane, že se prostě mladý samec ve velkém stádě "uskáče" k smrti...

22.9.2016 20:06
roklanka

XXX.XXX.45.143

Jasně, pokud připouštění rozdělíte na delší pauzy, tak je zvládne (přitlačit pozvolna na jádru, jak píše Lilo ) Kozlům se přidává v období říje, kozám v březosti. Příští rok uvidíte, podle mne už vaše stádo hravě zvládne. Mlaďoši by měli skákat z ruky vždy.

Iii

25.9.2016 14:05
Iii

XXX.XXX.240.118

Jen se zeptám, je to u beranů podobně?

25.9.2016 14:32
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Berana asi těžko budete pouštět z ruky, protože říje u ovcí není tak zřetelná jako u koz. Těch 5 nebo 6 ovcí a nechat ho načerpat sílu. V případě většího stáda rozdělit a holt bahnit na dvakrát - třeba leden a druhá parta duben.

Přidejte reakci

Přidat smajlík