Dobry den
Vedel by mi niekto poradit, inspirovat ako riesit podlahu v chlieve pre kozy, ovce aby to nebolo financne narocne a zaroven jednoduche na udrzbu.
V od zimy do jary sa kydat nebude, len sa bude prikladat podstielka, na jar sa vyvezie, vystrieka.
Steny budu z betonovych tvarnic a podlahu som rozmyslal, len vyliat betonovu platnu, trochu vyspadovanu do jednej strany, koli vyvedeniu vsetkeho tekuteho.ale mam obavu aby to nezacalo praskat.
Ako to mate riesene?
Tak jak píše profesor, hlinená je nejlevnější. Vysoká podestýlka, nikde mě nic neteče, jednou za rok vykydat a jede se nanovo. Stlal jsem nezkrmeným senem, když jsem jej valil ovcím hlava nehlava. Dnes už jsem vyučený a oveny si taky zvykly na to, že dostanou až vyžerou maximum sena. Mám přístup ke slámě, tak přistýlám slámou a ta je na stlaní lepší.
Kdyz budete podlahu vylevat z betonu... tak musi byt nasledna vrstva odsazena... tj na nejakych drevenych rostech... aby tam vznikla vzduchova mezera kde se odpari vytece to chcani... ale slama hodne pojme... pocitejte s tim ze pod podestylkou i v betonu casem pokud nepopraska udelaj paseku krysy... ovce navic radeji kdyz to dycha... kozy lepe teplejsi chlivek... protoze ovce se potej... takze hlinena podla a prkene steny naprosto vyhovuji... nemel by tam byt pruvan... ale pokud ovce stajite... v zime... je potreba aby to vlhko z nich odeslo... a nesrazelo se na stenach a strope..
beton se mi zda jako material ciste vode a pare nepropustny... a pokud tam budou velke tepelne mosty budete mit steny mokre... samozrejme zalezi na velikosti a poctu tech ovci... zpusobu vetrani a tak... Ja co jsem kupovala ovenky tenkrat od p. Subrta tak i kdyz mel nejake chlivky u domu... ovecky zily na pastvine a tam meli pomerne velkou drevenou boudu... rozdelenou tak aby tam byl i choul k porodum... nejak zvlast velke to nebylo... kdyz se tam nahnaly vsechny byla to ovce na ovci... nase maji take jen nizkou boudu hlinenou podlahu a nad nima je sennik... steny jsoukryte ve dvou bocnich jsou prulezy... ovcim to vyhovuje... v zime je kolikrat vidim valet se venku ve snehu ojinene... to uz musi byt hodne hnusne aby nalezly do boudy.