Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hoxan

30.9.2016 20:51
Hoxan

XXX.XXX.96.2

Dobrý deň !
Mal by som dotaz či sa v dnešnej dobe oplatí predávať kozie mlieko. Ak áno koľko ho denne asi predáte ?
Predom ďakujem.

1.10.2016 08:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Pokud delate neco na kseft z zivocisne a nemate to zadotovane tak se to zrovna moc nevyplati.. pokud chovam neco aby se mi to vyplatilo tak to nema smysl radeji chovat nic... vstupni investice jsou pomerne velke... a zisk je otazkou obchodnich dovednosti... asi tak... navic definice prodeje ze dvora je jasne dana... a v pripade ze nemam toto opravneni legalne mi navic hrozi pokuta... takze vyplati se vam to? ja osobne jsem nesla do chovu koz s tim ze na tom neco trhnu... chovam je ciste pro svoji rodinu a jako svoje hobby... tak jako kazde hobby neco stoji... zajdete si do fitka, na golf, budte treba myslivec... tak i chov zvirat neco stoji... takze to dotuju... a vydelek z toho mam jen ten ze mam maso v mrazaku... ze syrem udelam radost predevsim svemu zaludku...a ze nejsem takovy luzr odkazany na iluzi barevne vody v krabici

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.10.2016 08:13

Proc barevna voda? kupujem plnotucny a neprijde me to jako voda.

1.10.2016 09:28
lilo

XXX.XXX.201.210

I to tucny je oproti tomu tucnemu co udela kravka nebo koza dost optimalizovany... nemyslis? pocinaje homogenizaci konce UHT... chut mleka... jednotna... kazda krabice chutna stejne... neni to divne? ja mam nekolik koz... jedna ma mleko hustci, jina ridci, jedna vic aromaticke, druha sladke, treti slane...

1.10.2016 09:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Mastnacku ja si jeste pamatuju plnotucne mleko v lahvi... kdy se ti udelaly 3 cm smetany... kdy se mleko dalo zakysat a nebyla to horka slizovina... mozna ty jsi vyrostl na krabicich... ja ne... a proto vim ze to co je v krabici je jen iluze o mleku.. kdyz jsem byla mala tak jsme meli 2-3 dojne kravy mleko vykupovaly mlekarny... platili vesmes to same co plati ted...

1.10.2016 09:48
moonika

XXX.XXX.189.213

Vybaviť si predaj surového mlieka z dvora(konečnému spotrebiteľovi) nie je zložité ani to nevyžaduje špeciálne náklady, jedine ak na samostatnú chladničku na mlieko.(samozrejme musíte mať reg.farmu, označené zvieratá a pod.)
Koľko l by ste denne predali, to je na vás ako dáte o sebe a kozom mlieku vedieť, aký široký okruh ľudí poznáte. Záujem je najmä od ľudí z mesta ale nečakajte zázraky. (Väčší záujem by bol o syry ale tam už je to ofiko zložitejšie)
Ale ako prilepšenie popri zamestaní určite fajn a najmä budete samozásobený, neodkázaný na mlieko a mliečne výrobky z obchodov
http://www.svssr.sk/dokumenty/potraviny/Prirucka_priamy_predaj.pdf.

1.10.2016 10:49
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Na prodej ani omylem, jen pro rodinu a dobré známé.Stalo se mi, že se jedna paní připosrala, svedla na mě z mého mléka, pak vyšlo najevo, že úplně z něčeho jiného a to mi nestojí za to.Raději nadělám sýrů a zbytky dám ostatní mé zvířeně.

Rapunzel

1.10.2016 12:02
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Prodej mléka ze dvora musíte mít povolený. V dojírně musíte mít kde si umýt ruce, mléčnice musí být oddělená. Požadavky veterinární správy se v jednotlivých krajích liší, možná se však dočkáme jednotné metodiky.
V Pardubickém kraji je nutný rozbor mléka na CPM (celkový počet mikroorganismů) 2x měsíčně (odeberete vzorek z bazénu do zkumavky, odvezete na svozné místo laboratoře), vychází to měsíčně na cca 220, - Kč,1x ročně musíte mít vzorek Stafyloc. aureus (stejný postup jako u CPM)
Musíte mít každoročně hotové povinné zdravotní zkoušky stáda a tuberkulinaci.
Musíte mít vypracovaný HACCP, provozní a sanitační řád.
1x - 2x ročně vám přijede veterina na kontrolu (bude chtít vidět zda máte čisto, zda plníte příslušné řády a jaké máte výsledky rozborů)
Samotný prodej mléka ze dvora Vás neuživí. Pokud byste se chtěl uživit, musíte mít faremní mlékárnu a ještě nějaký další nápad, protože produkce mléka je u koz sezonní, takže buď musíte mít velké stádo (od 50 koz), abyste v létě vydělal i na zimu nebo si pořídit krávy nebo agroturistika atd.

Kolik mléka prodáte záleží na tom v jaké jste lokalitě, jakou budete mít cenu, jakou budete mít kvalitu mléka (ta je rozhodující), jakou budete mít reklamu atd.

1.10.2016 12:19

lilo napsal(a):
Mastnacku ja si jeste pamatuju plnotucne mleko v lahvi... kdy se ti udelaly 3 cm smetany... kdy se mleko dalo zakysat a nebyla to horka slizovina... mozna ty jsi vyrostl na krabicich... ja ne... a proto vim ze to co je v krabici je jen iluze o mleku.. kdyz jsem byla mala tak jsme meli 2-3 dojne kravy mleko vykupovaly mlekarny... platili vesmes to same co plati ted...

Tak me o tom nemusis vyprave, ja jsem vyrost pod kravou, davali me hned nadojeny do plechacku. Ale jak prisel tetrapak, tak to mliko bylo tak dobry, chutnalo skoro jak sunar :) a kakavo bylo lepsi z krabicaku. A pak jsme stejne presli na masnaky a bylo po mliku.

Chce to vsechno cisty, zivrata, prostredi, techniku. nevim jak u koz ale u krav i chladici zarizeni atd atd.

Jestli se ejaka pani pos rala z mlika, mohlo to bejt klidne z nej, kdo roky pil krabicak a pak to prezene s cerstvym, tak ho to prozene. Za par dni si telo zvykne.

1.10.2016 12:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja s kozim mlekem v tom mnozstvi ktere mam nemam jedinej problem... ono u kravskeho vyvstava smetana jeste v momente kdy je vlazne... takze asi neni problem aby se zaparilo... proto se u neho uvadi ze muze skejsnout jen z bourky.

1.10.2016 12:44
moonika

XXX.XXX.189.213

Rapunzel napsal(a):
Prodej mléka ze dvora musíte mít povolený. V dojírně musíte mít kde si umýt ruce, mléčnice musí být oddělená. Požadavky veterinární správy se v jednotlivých krajích liší, možná se však dočkáme jednotné metodiky.
V Pardubickém kraji je nutný rozbor mléka na CPM (celkový počet mikroorganismů) 2x měsíčně (odeberete vzorek z bazénu do zkumavky, odvezete na svozné místo laboratoře), vychází to měsíčně na cca 220, - Kč,1x ročně musíte mít vzorek Stafyloc. aureus (stejný postup jako u CPM)
1x - 2x ročně vám přijede veterina na kontrolu (bude chtít vidět zda máte čisto, zda plníte příslušné řády a jaké máte výsledky rozborů)
Samotný prodej mléka ze dvora Vás neuživí. Pokud byste se chtěl uživit, musíte mít faremní mlékárnu a ještě nějaký další nápad, protože produkce mléka je u koz sezonní, takže buď musíte mít velké stádo (od 50 koz), abyste v létě vydělal i na zimu nebo si pořídit krávy nebo agroturistika atd.

Kolik mléka prodáte záleží na tom v jaké jste lokalitě, jakou budete mít cenu, jakou budete mít kvalitu mléka (ta je rozhodující), jakou budete mít reklamu atd.

U nás to je zjednodušené lebo v oblasti hygieny sa riadime podľa nar.vl 360 2011 a to čo nariaduje EU v (ES) č.852/2004 a č.853/2004 v obl.hygieny sa neberie do úvahy
NARIADENIE VLÁDY č.360/2011 Z.z. Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú
hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva
prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a
mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam

Ide o právnu úpravu vzťahov, ktoré priamo uplatniteľné právne akty Európskej
únie (nariadenia (ES) č.852/2004 a č.853/2004) zverili vnútroštátnemu právu jednotlivých
členských štátov.

Nariadenie vlády SR upravuje tieto dva okruhy:
- ustanovuje hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množ-
stva prvotných produktov prvovýrobcami konečnému spotrebiteľovi alebo miestnym
maloobchodným prevádzkarniam a upravuje povinnosti prevádzkovateľov
týchto miestnych maloobchodných prevádzkarní ( § 2- 7);
- vymedzuje dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov z maloobchodnej prevádzkarne
iným maloobchodným prevádzkarniam, ktoré sa považuje len za okrajovú,
miestnu a obmedzenú činnosť (§ 8- 11).

Vnútroštátne nariadenie vlády sa vzťahuje len na hygienické požiadavky legislatívy EÚ,
ktoré sú derogované
a nie na ďalšie príslušné právne predpisy, ako sú požiadavky tý-
kajúce sa zdravia zvierat, ochrany zvierat, identifikácie zvierat, kontroly rezíduí, zoonóz,
označovania potravín, všeobecného potravinového práva, vedľajších živočíšnych
produktov, a pod. Tieto právne akty EÚ nie sú vnútroštátnymi výnimkami a úpravami
dotknuté.
1. Priamy predaj a dodávanie malých množstiev prvotných produktov:
- Tieto činnosti prvovýrobcov sú „vyňaté“ z rozsahu pôsobnosti hygienických
nariadení EÚ. Pri splnení požiadaviek ustanovených týmto vnútroštátnym nariadením
už prvovýrobcovia nemusia pri malých množstvách prvotných produktov
dodržiavať ďalšie požiadavky na hygienu ustanovené nariadením (ES) č.
852/2004 a 853/2004

Na malé množstvá surového mlieka sa nevzťahujú kritériá na surové mlieko
podľa nariadenia (ES) č.853/2004 - vzorky mlieka sa nemusia kontrolovať
dvakrát mesačne;.

1.10.2016 13:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

gajdovka napsal(a):
Na prodej ani omylem, jen pro rodinu a dobré známé.Stalo se mi, že se jedna paní připosrala, svedla na mě z mého mléka, pak vyšlo najevo, že úplně z něčeho jiného a to mi nestojí za to.Raději nadělám sýrů a zbytky dám ostatní mé zvířeně.

Mě stačilo, jaká vlna odporu se zvedla proti mléčným automatům a kolik lidí se k té antikampani přidalo. Já mám to štěstí, že tady ještě ve dvou domech chovají a dojí krávu, tak že dvakrát týdně si jdu na domácí.

1.10.2016 13:56
gajdovka

XXX.XXX.45.9

profesor1 napsal(a):
Mě stačilo, jaká vlna odporu se zvedla proti mléčným automatům a kolik lidí se k té antikampani přidalo. Já mám to štěstí, že tady ještě ve dvou domech chovají a dojí krávu, tak že dvakrát týdně si jdu na domácí.

To jsem nesledovala, co bylo s automaty?

1.10.2016 14:05
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mam pocit ze uz je po automatech takze vidite jak rentabilni je prodej nezpracovaneho mleka.

1.10.2016 14:41
friska

XXX.XXX.104.1

lilo napsal(a):
Ja mam pocit ze uz je po automatech takze vidite jak rentabilni je prodej nezpracovaneho mleka.

U nás teda jsou automaty stále k vidění. Má ho před prodejnou i jeden farmář, co má mnimlékárnu na výrobu sýrů. A v prodejně má pouze hotové mléčné výrobky. A když jsem se tam občas stavila pro nějaký ten litr kravského mléka tak byl automat většinou už prázdný a stejně na ně pak musel člověk zazvonit a šli vám pro mléko do dojírny. A cena 14kč/l (je fakt že je to a okraji města). Teď jsem dostala tip na chovatele ve vedlejší vesnici a ten prodává ze dvora za 10kč/l ráno a večer po dojení. Mám u něj i větší jistotu, že je mléko čerstvě nadojené.

1.10.2016 20:18

To mi přijde strašné, prodávat za 10 Kč / litr :( to nepokryje ani náklady na to zvíře, ne?...
Tady prodává soukromnice kravské mléko za 24 Kč / l. Nevím, jaký má odbyt, ale lidi k ní chodí. Koukala jsem, že kravské v lahvi z místní farmy, co zavážejí i do malých krámků (lahůdky, masna), mají cenu taky tak nějak.. Jasně, že je to o kraji, ale za 10 Kč/l se nekoupí ani ta zmíněná bílá voda v krabici, ne? Natožpak čerstvě nadojené rovnou zpod kravky..celej ten trh je zvrhlej

1.10.2016 20:26

24, to staci do krabice nrjaky super eko bio s certifikatem pro prazaky... :).

1.10.2016 20:43

? Jak to myslíš?

1.10.2016 21:33

A přemejšleli jste někdo nad tím, jak teď asi bude postaráno o krávy z velkochovů, když mlíkárny vykupujou mlíko za 6,20kč a zaměstnanci jsou placeni podle tržeb za mléko? Naštvanej zaměstnanec na tu almužnu co dostává na vejplatnici se asi kdovíjak nepřetrhne co se péče o kravky týče...

2.10.2016 07:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
? Jak to myslíš?

Drahy to je. leda by krmila jahodama a dojila koktejl.

2.10.2016 07:27
lilo

XXX.XXX.201.210

A přemejšleli jste někdo nad tím, jak teď asi bude postaráno o krávy z velkochovů, když mlíkárny vykupujou mlíko za 6,20kč a zaměstnanci jsou placeni podle tržeb za mléko? Naštvanej zaměstnanec na tu almužnu co dostává na vejplatnici se asi kdovíjak nepřetrhne co se péče o kravky týče...

Proto se kazdej rok zvysuji limity na zanetlivy markery a rezidua antibiotik...

2.10.2016 08:14

Kostey: a jak z toho ven? V EU?

2.10.2016 09:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Úplně jednoduše z toho ven. Podporovat hlavně a nejvíc jen malochovy, např. do 10 -20 ks. Neplatit z peněz na zemědělčení různé kontrolní, hygienické a úřednické bandy darmožroutů. Kontrolovat ne preventivně a z důvodů plnění kvót, ale jen na oprávněný podnět. Nech si zákazník donutí producenta dodávat kvalitní mléko sám. To samé u masa. Nejvíc peněz pobere mezičlánek - překupník, obchodník. V dnešní době už je to utopie. Žádáme levné srajdy z krabic a plastu, dobře nám tak.

Gajdovka: To jsem nesledovala, co bylo s automaty? - - - Okamžitě v televizi, rádiu atd. začala antikampaň - jak se v tom mléku mohou množit různé bakterie, kolik lidí se z toho může posr*t... A lidi na to bohužel slyší...
Podobné to bylo s tím, jak zemědělci na protest proti nízkým výkupcenám za maso začali jej prodávat sami. = banda darmožroutů by neměla co žrát tak že NELZE!

2.10.2016 15:56

Ceskej clovek se vsim vy-jebe, takze jen dobre ze jsou kontroly. Nechat to jen na lidech, tak za chvili pijeme opravdovy sra-cky. jak muze ovlivnit vejplatu pro dojicku plat urednika, kontrolora? Na penezich tleje jina zaba a to kapitalisticka hladova potvora :) Platy obece stoj za prd a vy si myslite ze kdyz se skrouhnou urednici, ze kolchoznik si pusti zilou pro dojicku se zakladnim vzdelanim?
to s podporou malejch to jo, ale do jaky miry? jak malej zacne bejt na to lip, vezme dojicku a tu bude druzet j hu-by. ac se to nezda, jsem ve vysledku optimista a verim ze ve vetsine lidi je nejaky to dobro, ale casto jsem nemile prekvapenej.
nevim jak kontroly u velkoproducentu ale co me kamos vypravel, jaky jsou pokuty za prekroceni x moznejch parametru, tak ja bych do chovu na mliko nesel.

2.10.2016 17:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Když zavřu oči a zasním se, tak vidím těch 15 krav ve chlévě, uklizený hospodářský dvůr, u domu malá prodejnička. V prodejně masné a mléčné výrobky. Majitel tohodle všeho ví co je to mít svou hrdost, která mu nedovolí něco a někoho šulit a zakládá si na kvalitě prodávaného zboží = zakládá si na svém jménu!

Pak oči zase otevřu a...... a realita

2.10.2016 17:27

To musite vydrzet a ty oci otevrit nekde jinde nez na svym dvorku

3.10.2016 10:43

Rapunzel napsal(a):

To výše uvedené je potřeba brát s rezervou. Pokud máte pár koz, jistě nemáte mléčnici, ani ji mít nemusíte. Dojím do nádoby ručně, mléko přelívám do jiné nádoby s víkem. Voda musí být někde poblíž, třeba kohoutek na zahradě, dále pak místo někde uvnitř, kde můžete mýt nádoby na dojení a na uskladnění mléka. Není nutná teplá voda. Prostor na dojení musí být oddělený od stáje. U mě to znamená malou oplocenou ohrádku venku, kde dojím. Hned za touto ohrádkou je stáj. V Jihomoravském kraji nemají jasno, kolikrát odevzdat vzorky mléka do laboratoře. Já odevzdávám 1-2x za rok na CPM (stačilo by 1x), to jsem si obhájila, i když od někoho za stejných podmínek vyžadují rozbor 2x každý měsíc. Jednou za rok musí být rozbor na Staphylococcus aureus, ale to lze provést při jednom odběru - zároveň CPM i Staph. autreus. Každoročně jednou odběr krve u všech zvířat starších jednoho roku včetně kozlů na TBC a brucelózu. Vakcinu platí stát, ale odběr, materiál a dopravu veterináře platím já - 150 Kč na jedno zvíře, pokud letos nezdraží.
Kontrola z KVS přijde ke mně 1x, ohlásila jsem prodej mléka po dobu 6 měsíců. Chtějí vidět místo k dojení a chladničku na mléko, protokol o provedeném rozboru mléka na CPM a Staphylococcus. Odnesou vzorek mléka na zjištění reziduí inhibičních látek (zbytky antibiotik, mycí prostředky na nádoby apod.).
Ostatní ve výše uvedeném příspěvku platí i u mě.

3.10.2016 13:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Neboj krachne dojcebank... a dockas se... profesore... http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/jezek-jaroslav-voskovec-jiri-werich-jan/civilizace-596589
pusti si pisnicku a cti text pozorne...

3.10.2016 14:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proto ten camembert dělají kulatý, aby se dal měnit za ty zlaté kolečka

Když nám krachne ta dojčenská banca tak... tak ještě zbývá ta vojna -..." a vopravdu tam na tý vojně není žádná práce? Prosím tě, coby jsi chtěl na tý vojně dělat?! To jsou samý přehlídky a parády, a PENÍZE, hlavně PENÍÍÍZE! ! ! "....

3.10.2016 14:54
lilo

XXX.XXX.201.210

No chybi tomu par slok...

Rapunzel

3.10.2016 14:56
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

To výše uvedené je potřeba brát s rezervou. Pokud máte pár koz, jistě nemáte mléčnici, ani ji mít nemusíte. Dojím do nádoby ručně, mléko přelívám do jiné nádoby s víkem. Voda musí být někde poblíž, třeba kohoutek na zahradě, dále pak místo někde uvnitř, kde můžete mýt nádoby na dojení a na uskladnění mléka. Není nutná teplá voda. Prostor na dojení musí být oddělený od stáje. U mě to znamená malou oplocenou ohrádku venku, kde dojím. Hned za touto ohrádkou je stáj. V Jihomoravském kraji nemají jasno, kolikrát odevzdat vzorky mléka do laboratoře. Já odevzdávám 1-2x za rok na CPM (stačilo by 1x), to jsem si obhájila, i když od někoho za stejných podmínek vyžadují rozbor 2x každý měsíc. Jednou za rok musí být rozbor na Staphylococcus aureus, ale to lze provést při jednom odběru - zároveň CPM i Staph. autreus. Každoročně jednou odběr krve u všech zvířat starších jednoho roku včetně kozlů na TBC a brucelózu. Vakcinu platí stát, ale odběr, materiál a dopravu veterináře platím já - 150 Kč na jedno zvíře, pokud letos nezdraží.
Kontrola z KVS přijde ke mně 1x, ohlásila jsem prodej mléka po dobu 6 měsíců. Chtějí vidět místo k dojení a chladničku na mléko, protokol o provedeném rozboru mléka na CPM a Staphylococcus. Odnesou vzorek mléka na zjištění reziduí inhibičních látek (zbytky antibiotik, mycí prostředky na nádoby apod.).
Ostatní ve výše uvedeném příspěvku platí i u mě.

Jak jsem psala výše, záleží na kraji. To co tady píšete vy, by v Pardubickém kraji neprošlo ani omylem. A to ani v případě, že byste dojila třeba jen dvě kozy. Pokud jsou požadavky veterinární správy v rozporu s právními předpisy, resp. jsou přísnější než jsou požadavky právních předpisů, máte smůlu. Buď musíte splnit nebo vám prodej nepovolí, resp. můžete podat žalobu a požádat soud o výklad práva.
A to mléko přeléváte kde? Jako na zahradě? A ty nádoby na mléko vymýváte pouze studenou vodou? To by tady veterina na místě omdlela.
Mléčnice slouží právě k manipulaci s mlékem a jeho uchování. Píšete že mléčnici mít nemusíte, ale pak píšete že musíte mít místnost uvnitř...tak to je právě ta mléčnice, tam uchováváte mléko a odtamtud ho vydáváte zákazníkovi...

3.10.2016 15:08

Rapunzel napsal(a):
Jak jsem psala výše, záleží na kraji. To co tady píšete vy, by v Pardubickém kraji neprošlo ani omylem. A to ani v případě, že byste dojila třeba jen dvě kozy. Pokud jsou požadavky veterinární správy v rozporu s právními předpisy, resp. jsou přísnější než jsou požadavky právních předpisů, máte smůlu. Buď musíte splnit nebo vám prodej nepovolí, resp. můžete podat žalobu a požádat soud o výklad práva.
A to mléko přeléváte kde? Jako na zahradě? A ty nádoby na mléko vymýváte pouze studenou vodou? To by tady veterina na místě omdlela.
Mléčnice slouží právě k manipulaci s mlékem a jeho uchování. Píšete že mléčnici mít nemusíte, ale pak píšete že musíte mít místnost uvnitř...tak to je právě ta mléčnice, tam uchováváte mléko a odtamtud ho vydáváte zákazníkovi...

Mléko přelévám uvnitř u dřezu, kde myju nádoby, ne venku u koz. Nejde o to, jestli máte teplou nebo studenou vodu, ale o to, jestli jsou nádoby čisté a mléko, které odeberou, vyhovuje předpisům. Napsala jsem, že nemusí být teplá voda a na tom trvám, protože teplá voda musí být až na výrobu sýrů. Na prodej mléka ze dvora stačí studená (netvrdím, že nepoužívám nikdy teplou, ale že ji nesmí požadovat). Pokud prodáváte mléko ze dvora, zvláštní místnost pro zacházení s mlékem není nutná. Klidně si to mléko můžete přelévat a prodávat v kuchyni, ale musíte počítat s tím, že při kontrole do té kuchyně polezou.
Je potřeba vědět, co si podle zákonů a vyhlášek můžou dovolit a nedat se.
A kdyby veterina omdlela, bylo by to to nejlepší, co by se mohlo stát. Já bych je už nekřísila.

Hoxanos

3.10.2016 15:12
Hoxanos

XXX.XXX.96.2

A to mlieko sa môže predávať aj v plastových flašiach od nejakej vody ?

Rapunzel

3.10.2016 15:27
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Jojo, to je pravda, musíte vědět co můžou chtít a co ne. Bohužel v Pardubickém kraji je Vám to úplně k ničemu smajlík Prostě oni to tak chtějí a nejede přes to vlak.
Dřív mi to vadilo. Ne proto, že by jejich požadavky byli nesplnitelné, ale prostě z principu, že chtějí to, co nemají právo chtít.
Ale!
Zákazník (zejména z města) má rád vysokou úroveň hygieny. Chce na vlastní oči vidět, že tam kde se mléko dojí je čisto, že teče čistou trubkou, že je ihned zchlazeno, že je pravidelně rozborováno atd. Čím lepší hygiena, tím lepší mléko a tím více zákazníků. Toť moje zkušenosti.

3.10.2016 15:30
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Hoxanos napsal(a):

Co si zákazník přinese, do toho mu to prodávající naleje. Potom by ale byl problém, kdyby se dotyčný po...l a sváděl to na mléko a vy zase na to, že neměl pořádně čisté lahve. Asi by se muselo prokazovat, jaká je hygiena a čistota nadojeného mléka.

Rapunzel

3.10.2016 15:31
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Hoxanos napsal(a):

Ano, může se prodávat do čehokoli co si zákazník přinese (lahve od okurek, plastové lahve od limonády, bandaska), jinak pouze do nepoužitých plastových lahví či skleněných lahví. Skleněné můžete mít i vratné, pak ale musíte mít myčku a správně byste měl pak víčko přelepovat aby bylo jasné, že to nebylo otevřeno.
To by mělo být. Realita je jiná. Na většině farem se prodává mléko již v použitých lahvích od minerálek, moštů atd.

3.10.2016 15:39

Rapunzel napsal(a):
Jojo, to je pravda, musíte vědět co můžou chtít a co ne. Bohužel v Pardubickém kraji je Vám to úplně k ničemu smajlík Prostě oni to tak chtějí a nejede přes to vlak.
Dřív mi to vadilo. Ne proto, že by jejich požadavky byli nesplnitelné, ale prostě z principu, že chtějí to, co nemají právo chtít.
Ale!
Zákazník (zejména z města) má rád vysokou úroveň hygieny. Chce na vlastní oči vidět, že tam kde se mléko dojí je čisto, že teče čistou trubkou, že je ihned zchlazeno, že je pravidelně rozborováno atd. Čím lepší hygiena, tím lepší mléko a tím více zákazníků. Toť moje zkušenosti.

Já jsem z druhého největšího města u nás. Nemyslím si, že by hygiena ručního dojení byla horší než u strojního. A naopak mám zkušenost, že zákazník dává přednost mléku ručně nadojenému, protože při takovém dojení je člověk v přímém kontaktu se zvířetem, cesta mléka nevede právě tím potrubím, nemusí se složitě vyplachovat čisticími prostředky. Pro ruční dojení je i skutečnost, že při ručním dojení se uvolňuje oxytocin mnohem delší dobu než při dojení strojovém, kdy přestává po několika sekundách. Osobně dávám přednost ručnímu dojení ze všech těchto důvodů, ale někde to nejde, zvířat je hodně, nejsou lidi na dojení atd. Moji zákazníci chtějí právě takové mléko, jaké jim můžu nabídnout. Jiní zase půjdou k někomu jinému.
Máte pravdu v tom, že někde jsou úředníci nepřekonatelní, i když nejsou v právu. Někdy člověk ztratí chuť pokračovat, když se setká s takovým případem .

3.10.2016 16:30
peťak

XXX.XXX.159.147

Rapunzel napsal(a):
Ale!

No a nezkošeli jste to přes pana Hrbka? Ten je známý tím, že umí úředníkům vysvětlit, co můžou chtít a co ne... http://biomleko.com.

Rapunzel

3.10.2016 16:49
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

peťak napsal(a):
No a nezkošeli jste to přes pana Hrbka? Ten je známý tím, že umí úředníkům vysvětlit, co můžou chtít a co ne... http://biomleko.com.

Jednala jsem tenkrát přímo s vedením na kraji. Pana inženýra Hrbka velmi dobře znají a prý nemá vždycky pravdu smajlík V předpisech se vyznám dobře, bohužel tu není vyhláška, která by podrobněji upravovala jednotlivá ustanovení a tak má úředník poměrně volnou ruku v tom, jak nařízení vykládat.
Mně nešlo jen o prodej mléka ze dvora, ale také mlékárnu. Splnila jsem co požadovali a mám klid. Je pravda, že v Pardubickém kraji je asi nejpřísnější veterina, zase na druhou stranu, navštívila jsem několik faremních mlékáren jinde a v některých bych si nevzala sýr ani zadarmo, takže asi je to třeba...

Rapunzel

3.10.2016 17:00
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Já jsem z druhého největšího města u nás. Nemyslím si, že by hygiena ručního dojení byla horší než u strojního. A naopak mám zkušenost, že zákazník dává přednost mléku ručně nadojenému, protože při takovém dojení je člověk v přímém kontaktu se zvířetem, cesta mléka nevede právě tím potrubím, nemusí se složitě vyplachovat čisticími prostředky. Pro ruční dojení je i skutečnost, že při ručním dojení se uvolňuje oxytocin mnohem delší dobu než při dojení strojovém, kdy přestává po několika sekundách. Osobně dávám přednost ručnímu dojení ze všech těchto důvodů, ale někde to nejde, zvířat je hodně, nejsou lidi na dojení atd. Moji zákazníci chtějí právě takové mléko, jaké jim můžu nabídnout. Jiní zase půjdou k někomu jinému.
Máte pravdu v tom, že někde jsou úředníci nepřekonatelní, i když nejsou v právu. Někdy člověk ztratí chuť pokračovat, když se setká s takovým případem .

Při ručním dojení není člověk schopen zabránit tomu, aby mléko přišlo do kontaktu s okolím, resp. vzduchem. Ledaže by (jak už tu někdo někdy řešil, ale z jiného důvodu) dojil přímo do pet lahve
Vzorky na CPM vycházejí při potrubním dojení mnohem lépe než při ručním dojení. Je samozřejmě pravda, že pokud dojí člověk 2 kozy je to něco jiného než pokud jich dojí 50. Pokud podojí ručně 2 kozy, je téměř jisté (pokud nebude prase), že limity splní. Pokud podojí ručně 50 koz, bude v bazénu takové množství mikroorganismů, že limit splní jen horko těžko a to i když bude mýt vemena i svoje ruce jak divej, protože za tu dobu než to podojí mu do toho mléka nalítá kde co.
Takže shrnuto podtrženo:
Záleží samozřejmě na konkrétních podmínkách, ale pokud chcete prodávat v Pardubickém kraji, musíte mít všechno ťip ťop, v Olomouckém kraji je to poměrně volnější a jak je to jinde třeba ještě někdo doplní...

3.10.2016 21:48

Rapunzel napsal(a):
Při ručním dojení není člověk schopen zabránit tomu, aby mléko přišlo do kontaktu s okolím, resp. vzduchem. Ledaže by (jak už tu někdo někdy řešil, ale z jiného důvodu) dojil přímo do pet lahve
Vzorky na CPM vycházejí při potrubním dojení mnohem lépe než při ručním dojení. Je samozřejmě pravda, že pokud dojí člověk 2 kozy je to něco jiného než pokud jich dojí 50. Pokud podojí ručně 2 kozy, je téměř jisté (pokud nebude prase), že limity splní. Pokud podojí ručně 50 koz, bude v bazénu takové množství mikroorganismů, že limit splní jen horko těžko a to i když bude mýt vemena i svoje ruce jak divej, protože za tu dobu než to podojí mu do toho mléka nalítá kde co.
Takže shrnuto podtrženo:
Záleží samozřejmě na konkrétních podmínkách, ale pokud chcete prodávat v Pardubickém kraji, musíte mít všechno ťip ťop, v Olomouckém kraji je to poměrně volnější a jak je to jinde třeba ještě někdo doplní...

Asi záleží na tom, kde to potrubní a ruční počítali, protože jsem měla max. CPM 8, a to bylo u mléka z ranního dojení minulého dne. Dojím 15 koz. Limit, který je v nařízení EU, snad musí splnit každý, leda by do mléka házel přímo bobky. Navíc mléko dvě hodiny po nadojení snižuje samo počet mikroorganismů, takže to, co je v okolí ve vzduchu, mléko nijak zvlášť neohrozí. A ten bazén může být docela dobře nádoba s víkem. Nevím, jestli jste psala o kozách nebo krávě, ale mýt vemena kozám by byla pěkná blbost, pokud nejsou přímo zabahněné, což kozy ze zásady nebývají. Já mám prostě jinou zkušenost i přesvědčení i znalosti než Vy. A zřejmě je obojí pravda, ta moje i ta Vaše, jen záleží na úhlu pohledu.

Rapunzel

4.10.2016 06:33
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Asi záleží na tom, kde to potrubní a ruční počítali, protože jsem měla max. CPM 8, a to bylo u mléka z ranního dojení minulého dne. Dojím 15 koz. Limit, který je v nařízení EU, snad musí splnit každý, leda by do mléka házel přímo bobky. Navíc mléko dvě hodiny po nadojení snižuje samo počet mikroorganismů, takže to, co je v okolí ve vzduchu, mléko nijak zvlášť neohrozí. A ten bazén může být docela dobře nádoba s víkem. Nevím, jestli jste psala o kozách nebo krávě, ale mýt vemena kozám by byla pěkná blbost, pokud nejsou přímo zabahněné, což kozy ze zásady nebývají. Já mám prostě jinou zkušenost i přesvědčení i znalosti než Vy. A zřejmě je obojí pravda, ta moje i ta Vaše, jen záleží na úhlu pohledu.

Pokud máte hodnotu 8, z ručního dojení 15 koz, tak smekám před technikou vašeho dojení. Neboť hodnota 4-8 vychází při dojení 1 kozy přímo do zkumavky (žádné přelévání). Při dojení 40 - 50 koz ručně ve vykychlíkované dojírně jsou ty hodnoty kolem 500 tisíc, při strojním dojení pak kolem 200 tisíc (ale ty výsledky jsou často rozdílné).
Okolní vzduch má velký vliv na CPM v mléce. Dojení ve stájí ručně a v dojírně je v CPM veliký rozdíl!
Pravděpodobně záleží také na čistotě zkumavek dodaných laboratoří, protože 1 vzorek rozdělený do dvou zkumavek se může lišit dokonce o 200 tisíc. Toť moje osobní poznatky, dojeno mnou, vzorky odebírané mnou.
Jinak ano, vemena otírám, u koz nasucho, jako krávy je zablácené nemají, ale z podestýlky na nich ulpívá drobný prach, který při ručním dojení padá do kbelíku, při strojním dojení je nasátý...
Smekám i před tím, že vydržíte dojit 15 koz ručně. Já jsem při tomto množství pořídila konvové dojení, při počtu nad 25 pak strojní potrubní, protože jednak je to časově náročné, jednak jsem se v noci budila bolestí smajlík
Máte denně cca 50l mléka... Prodáte vše nebo máte také mlékárnu?

4.10.2016 11:14

Myslím 8 tisíc samozřejmě, ale i tak je to dobré, že . Nemám superdojnice a některé jsou prvničky, takže nepočítejte všechny po 3 l. Můj chov je extenzívní a na tom si zakládám. Mým cílem je kozí pohoda, protože pak jsem v pohodě i já.
Ještě k tomu mléku: Právě to, že dvě hodiny po nadojení se snižuje počet mikroorganismů sám, je potřeba využít a teprve následně zchladit. Ono mi to tak vychází, protože chvíli trvá, než všechny kozy podojím, pak nechat mléko vydýchat a pak teprve do chladničky, pokud se nebude zpracovávat.
Mám výhodu v tom, že jsem se v 8 letech naučila plést a od té doby jsem denně pletla. Byl to skvělý trénink. Dneska už nepletu, protože dojím a na pletení nemám čas . Ale kolik koz denně jsem schopna dojit, to nevím, určitě to má hranici a co by bylo potom, je otázka. Zřejmě by přišlo na řadu právě dojicí zařízení, co by zbylo jiného. Určitě je víc lidí, kteří dojí ručně, protože si vzpomínám třeba na Roklanku, která tady kdysi psala právě o tom.
Mlékárnu nemám, část mléka ale samozřejmě zpracuji.
Chtěla jsem jen zadavateli dát vědět, že prodej mléka ze dvora není na rozdíl od mlékárny tak složitý. Je dosažitelný téměř pro každého.

Rapunzel

4.10.2016 11:52
Rapunzel

XXX.XXX.92.228

Myslím 8 tisíc samozřejmě, ale i tak je to dobré, že . Nemám superdojnice a některé jsou prvničky, takže nepočítejte všechny po 3 l. Můj chov je extenzívní a na tom si zakládám. Mým cílem je kozí pohoda, protože pak jsem v pohodě i já.
Ještě k tomu mléku: Právě to, že dvě hodiny po nadojení se snižuje počet mikroorganismů sám, je potřeba využít a teprve následně zchladit. Ono mi to tak vychází, protože chvíli trvá, než všechny kozy podojím, pak nechat mléko vydýchat a pak teprve do chladničky, pokud se nebude zpracovávat.
Mám výhodu v tom, že jsem se v 8 letech naučila plést a od té doby jsem denně pletla. Byl to skvělý trénink. Dneska už nepletu, protože dojím a na pletení nemám čas . Ale kolik koz denně jsem schopna dojit, to nevím, určitě to má hranici a co by bylo potom, je otázka. Zřejmě by přišlo na řadu právě dojicí zařízení, co by zbylo jiného. Určitě je víc lidí, kteří dojí ručně, protože si vzpomínám třeba na Roklanku, která tady kdysi psala právě o tom.
Mlékárnu nemám, část mléka ale samozřejmě zpracuji.
Chtěla jsem jen zadavateli dát vědět, že prodej mléka ze dvora není na rozdíl od mlékárny tak složitý. Je dosažitelný téměř pro každého.

Ano, je to skvělý výsledek. Ruční dojení má nesporné výhody v tom, že je levnější a šetrnější k životnímu prostředí. Nepotřebujete elektřinu, desinfekci a méně vody. Taky je při něm krásný klídek smajlík
Já mám nemocné klouby a když nejde elektřina je to konec, u 20 kozy už brečím bolestí.
Myslím, že všichni, kteří dělají tuto práci a dělají ji s láskou a radostí, si zaslouží obdiv, ať už dojí ručně nebo strojně.
Ať se Vám daří!

4.10.2016 12:01

Ať se daří nám všem, bez ohledu na to, jak dojíme, ale už proto, že máme svoje zvířata rádi. Ovce, kozy, krávy, ale i slepice a všechnu tu havěť, která je na nás více či méně závislá.

4.10.2016 13:23

Špatné je, že velkochovy jsou závislé na mlékárnách. Tam, kde třeba byl chov rodinný, i když větší, a pustili se do zpracování sami, mají šanci se udržet. Ale jen jako prodejci mléka do mlékárny to nemůžou zvládnout. Myslím, že třeba v Rakousku nebo Švýcarsku je chov propojen přímo se zpracováním, že tam se nežije jen z chovu krav nebo jen z chovu prasat apod.
Každopádně chudáci krávy, když nebude pro lidi, pro ně už tuplem ne.

4.10.2016 13:30
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nesvádějte tu závislost na zvířata, když je to minimálně ve vašem případě opačně! Právě jste to popletla, a pak že nepletete!
Tak ať se daří a fandím, protože extenzivní = přirozenější pro zvířata!

Přidejte reakci

Přidat smajlík