StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
DOBRÝ DEN,
Bude mi tento panel na dobíjení autobaterie (12V) u ohradníku stačit?Bude dostatečně silný na to aby nabil baterii a pak ji jen dobíjel?A co k tomu všemu ještě budu potřebovat na připojení? Nebo jaký by jste mi kdo doporučil ? Jedná se jen o cca 30m ohrady někdy i méně pouze jako přepůlení pastvin. předem děkuji za Vaše jakékoliv reakce Stránský Jirka
https://www.deramax.cz/fotovoltaicky-solarni-panel-12v-20w-monokrystalicky?gclid=Cj0KEQjw4MK_BRC1n6KTtezikbIBEiQA872hYVV2uR6W2E6W-a28nv4Wvn5l59w8IXYIEPWLhq4f2LgaAk1b8P8HAQ.
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
Tak co tedy? prosíím
Jestli spěcháte tak zavolejte prodejcům. Už mě tu za tuhle radu sprdli, že prodejce chce prodat za každou cenu, ale já volám do Kamíru a do Almu (Vizovice) a nechám si poradit. Vždy rady srovnávám a pak i cenu. Myslím že jsou to odborníci přes tyhle věci.
Nejsem elektrikář, ale těch vašich 30m ohrady = 100m drátu ve třech řadách a to = minimální odběr. Ale nejsem elektrikář!
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
A jaké informace třeba rád doplním a nechám si poradit potřebuji to jelikož baterii musím měnit co cca týden-14dní a nemám pořád čas jen hlídat a nabíjet baterie (a kvůli těm pár metrům nechci nic drahého), děkuji za další odpověďi budu velice rád.
Asi bude někde chyba. Já mám na autobaterii ohrazeno cca 7ha a v létě, když často neprší, tak mě vydrží klidně i 3 týdny. Běžná věc která snižuje výkon ohradníku je nedostatečné uzeméní. Baterii předčasně vybíjí špatná izolace od země - tzn. trává -větve která se dotýká drátu, případně špatné izolátory na ohradníkových tyčkách.
Aby se baterie na 30 metrech vybila za 14 dnů může způsobit taky už její špatný stav, kdy není schopna udržet kapacitu - stáří, nebo potřeba dolití destilované vody do článků.
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
Ano to právě je starší baterie ale chci koupit novou a uvidíme jak dlouho vydrží a ty zem. tyče to asi je možné že to tím může být jelikož jsem měl jen 1 dodal další 2 (mám zdroj od pána který je vyrábí a prodává na Bazoši a říkal že stačí jedna ale mě se to přece nezdálo.) Díky profesore
A co teda ten panel? pane Bischove?
StránskyJirka
napsal(a):
A jaké informace třeba rád doplním a nechám si poradit potřebuji to jelikož baterii musím měnit co cca týden-14dní a nemám pořád čas jen hlídat a nabíjet baterie (a kvůli těm pár metrům nechci nic drahého), děkuji za další odpověďi budu velice rád.
Omlouvám se pokud mé odpovědi nejsou dost rychlé ale pracuji... Na mém panelu již bohužel nejde nic přečíst( stáří a slunečno to vysišovaly. Já jej mám tak že baterii myslím že 140 Ah musím z důvodu stáří asi dvakrát v zimním období nabíjet a používám zdroj asi B 700 od galageru kdy ohradu asi 18 ks ohradnikovich sítí podsíkám.
No a ty další informace: asi je i dobré vědět jakou máte baterii, jaký zdroj, ohrady a všechno kolem ohrady. No a dobře umístit panel...
Protože jinak mi Váše otázka zněla jako:
, Mám si koupit toto auto? V mém mám furt prázdnou nádrž a to jezdím jen málo.,.
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
bischof.vlastimil
napsal(a):
Omlouvám se pokud mé odpovědi nejsou dost rychlé ale pracuji... Na mém panelu již bohužel nejde nic přečíst( stáří a slunečno to vysišovaly. Já jej mám tak že baterii myslím že 140 Ah musím z důvodu stáří asi dvakrát v zimním období nabíjet a používám zdroj asi B 700 od galageru kdy ohradu asi 18 ks ohradnikovich sítí podsíkám.
No a ty další informace: asi je i dobré vědět jakou máte baterii, jaký zdroj, ohrady a všechno kolem ohrady. No a dobře umístit panel...
Protože jinak mi Váše otázka zněla jako:
, Mám si koupit toto auto? V mém mám furt prázdnou nádrž a to jezdím jen málo.,.
... mám baterii 44Ah, zdroj mám od pána co je přímo vyrábí 5,5J, lanko toto:http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/ohradnikove-draty-lanka-a-lana/514eef12abd89-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3mm-400m izolátory tyto:http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/izolatory-na-tyce/5134805c09b92-izolator-navlecny-ivabloc-na-sklolaminatove-tyce-pro-drat-lano-a-lanko na roxor. tyčích a vysokonap. kabel tento: http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/vysokonapetove-kabely-pro-elektricke-ohradniky/513a0676bc8a2-vysokonapetovy-kabel-ako-pro-elektricke-ohradniky-1m-dvojita-izolace (přívodní k ohradě cca 10m) a vše mám napojeno na bleskojistku a mám 2zem. tyče.
Vedra

XXX.XXX.13.143
Bez regulační elektroniky to tu baterku vyvaří. Do autobaterie nelze prát 18 voltů. Hledal bych hotový produkt přímo určený pro dobíjení autobaterií. Něco takového by mohlo existovat např. pro karavanisty.
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
Děkuji za odpověď.. doporučte mi teda nějakou tu regulační elektroniku nebo co to vlastně je? děkuji za vysvětlení.
StránskyJirka
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme systém: solární panel - měnič napětí - autobarie - ohradníkový zdroj. Funguje báječně. Jsme zvědaví na zimu. Plánujeme dát dva panely (ikdyž je to asi zbytečné - jsou to ty velké, ze solárních elektráren) a dvě baterie, abychom mohli napájet nejen 1 ha pastvy (4-5 řad pásky, resp. lanka), ale taky topný kabel do nádoby s vodou... Tak uvidíme, jak to (ne)půjde
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
Děkuji hippie za nápad a kde jste ten panel ze solární elektrárny sehnala? Prosím, pokud budete mít čas to nafotit budu velice rád nedovedu si to moc představit to zapojení. děkuji předem za ochotu Jirka.

No, ono není moc co fotit. Pod panelem je ten měnič (aby na něj nepršelo), a z něj jde kabel do skříňky na baterku, který je rozdvojený na oba kontakty, na nichž jsou nandány kontakty pro zdroj...
PS: Některý věci se neříkaj, protože nejsou důležitý. Ale můžete si být jistí, že jsem nikde nestříhala ostnatý drát u solární elektrárny, abych čorla dvě desky
StránskyJirka

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
No, ono není moc co fotit. Pod panelem je ten měnič (aby na něj nepršelo), a z něj jde kabel do skříňky na baterku, který je rozdvojený na oba kontakty, na nichž jsou nandány kontakty pro zdroj...
PS: Některý věci se neříkaj, protože nejsou důležitý. Ale můžete si být jistí, že jsem nikde nestříhala ostnatý drát u solární elektrárny, abych čorla dvě desky
OK no