L

XXX.XXX.123.86
Dobrý den, sháním drbadlo pro ovce. Nevím, zda jsou pro ně vhodná ta kartáčová určená pro skot. Nemáte tip nebo foto vlastní výroby? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ee? dbrbadlo pro ovce?
L

XXX.XXX.123.86
Právěže se nám drbou o roh domu... Potřebuji je nalákat na něco lepšího.

Sloup vostnacem? Tak to budou radi, kdyz jim na jare zbude kousek zdravy kuze, dobra rada :).

Tak mam asi blbky, ale dokazaly si na bocich sedrit vlnu i o obyc kul s par sukama.

Tak ja bych to dokazal obcas taky :).

Ty zada treba :).

A nebo mejdlo :).
Https://www.youtube.com/watch?v=_UDcbChttPI&list=RD_UDcbChttPI poslechni si pisnicku... a porid si takovou...

To neni nic pro me :).

A zasiras vlakno :).
Jen-jeden

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
nemáte někdo zkušenosti s přišroubovaným koštětem (pouze jakoby ten kartáč asi 50cm je s tvrdýma štětinami) na zdi jako drbadlo pro ovce... jedna známá mi dnes říkala že si o to ovce vytrhají vlnu ale podle mě je to nesmysl mám to tam už cca 5dní a ovcím to slouží a zatím žádnou vlnu jsem na tom neviděl spíše slámu a seno.. a tak proto prosím zkušenější a ty co s tímto mají zkušenosti ale co jsem čet v jiném vlákně tak to asi bude jenom nějaký kec...
podobný kartáč jak je v odkaze jsem jim tam dal:
https://1550173444.rsc.cdn77.org/Services/ImageHandler.ashx?size=1&img=MDdlYTZjN2VhZTYzMGJiMC5qcGc=.
Jen-jeden

Obrázek tam není, ale kartáč jim určitě chvíli bude sloužit. Spíš se zanese a pak už nebude drbat, kartáč je moc hustý, kdyby tak měly třeba hrábě, to by se jim asi líbilo víc . U nás se kzy drbou o stromy, o plot, o cokoliv, co mají poblíž.

Moje kozy, když si vyčesávají na jaře zimní podsadu, tak se nejraději brousí o uzlíkové ovčí pletivo.
U ovcí bych si moc nedokázala představit, jak by mělo vypadat drbadlo - předpokládala bych, že přes tu vlnu to moc nebude fungovat. Ale je fakt, že nejvíc se drbou na zádech, když už tedy někde..
Ty hrábě znějí jako fakt dobrý nápad! Ale takové ty s méně hroty bych si představovala. A kovové - u dřevěných bych velmi rychle předpokládala vyviklání hrotů...
Jen-jeden

XXX.XXX.89.231
Děkuji takže mám ponechat dále... mám je přes zimu ve chlévě a tam mají to drbadlo jinak na pastvě mají stromy...

Mám "koště" z drbadla pro skot. Je dost pevný, takový zkrátka heavy duty. Kozy se o něj drbou rády, hlavně třeba mezi rohama, ovce okolo toho občas projdou a třou se o to bokem. Koště se nezanáší a je i teď po 3 letech provozu v 98% stavu. Kasické košťata mi zvířata zlikvidovala za půl roku.

Mají to tam útulné. Ještě by to chtělo doladit barvy lizu. Aby tam nebyly dva bílé, ale další barva, třeba modrá nebo žlutá, podle toho, co by samy navrhly .
Ono by stačilo ten druhý bílý prohodit, aby to bylo cik-cak.
Když budou dvě chtít lízat bílý najednou, tak nebudou muset stát vedle sebe.
No a to drbadlo by také mohlo být od těch lizů dále, že?
Když se jedna bude chtít drbat a druhá zároveň lízat bílé,
tak dost možná začnou pociťovat prostorový diskomfort.

Ještě letmá otázka: co to je za liz ten šedý?

Je to stará fotka, ten šedý liz je nějaký solsel s mědí, jeden z bílejch je taky s mědí a pak klasická čistá sůl a červený solsel. Jo a pak tam visí ještě himalájská sůl z Pákistánu :D Ale jak říkám, je to stará fotka, Teď už tam maj jen biosaxon a o kus dál melasovej liz ve vaničce.
hejbání s lizem

XXX.XXX.8.211
A co když si právě dvě, co obě rády chodí na bílej, chtějí u toho vedle sebe pěkně splknout?

Já bych se toho zas tak nebála - jak píše Lilo poté - ony dobře ví, jak zatlačit, aby si neublížily...
Podle mě by byl problém jen kdyby byl problém - kožní, kdy by je opravdu svrbělo - tam bych si myslela, že by si mohly opravdu snadno vydrbat kůži do masa a krve. A hlavně - ze rzi zanést nějaký zánět třeba...

Taky myslím, že je to dobrý nápad. Ale nehleděli by na to tak veterináři při kontrole, u nás ostnatý drát nikde v dosahu zvířat být nesmí (na rozdíl třeba od Německa). Ale prkno se hřebíky, které mají hlavičky na drbací straně by taky dobře posloužilo. Ony ty potvory se dokážou podrbat tak, jak potřebujou.

Zvířata maj cit, ony vědí co můžou. Víte že kráva se umí drbat paznehtem zadní nohy ve voku?

No vidíte, to my neumíme, tak jakýpak strachy, oni to zvládnou .

dasah
napsal(a):
Drbadlo vlastní výroby - svařil nám ho zámečník důchodce.
Pěkné. Hlavně bytelné a nezničitelné.

No pekny to vypada na "mucidlo" z nerezu? :).