Prosím snad někdo poradíte...na jaře si pořizujeme čistokrevné AN kozy s PoP. Připouštět budem jezdit též ke kozlovi s PoP. A teď problém - aby naše kůzlata měla také nárok na PoP musí být kozeny v KU. ALE do kontroly užitkovosti se zařazují stáda od 3 koz. Co to je za byrokracii? To jako naše kůzlata budou o to horší protože budem mít JEN dvě kozy? Nevíte jestli se nedá udělit nějaká výjimka? Trochu mě tato informace vyvedla z míry Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli to nebude třeba proto, že je žádoucí, aby mláďata, co jsou odchovávána z PoP, byla co nejlepších kvalit, tedy aby bylo z čeho vybírat?
U ovcí je to, ku příkladu, při KU s bahnicemi od 5 ks možno odchovávat pouze jehnice, až od 10 ks bahnic v základním stádě je možné odchovávat i plemenné beránky...

Jo, výjimka se udělit dá, chce to jen udělat smutné oči na plemenáře, neho si holt pořídit o 1 kozu víc
barush1
napsal(a):
Prosím snad někdo poradíte...na jaře si pořizujeme čistokrevné AN kozy s PoP. Připouštět budem jezdit též ke kozlovi s PoP. A teď problém - aby naše kůzlata měla také nárok na PoP musí být kozeny v KU. ALE do kontroly užitkovosti se zařazují stáda od 3 koz. Co to je za byrokracii? To jako naše kůzlata budou o to horší protože budem mít JEN dvě kozy? Nevíte jestli se nedá udělit nějaká výjimka? Trochu mě tato informace vyvedla z míry Děkuji.
Vyjímka se asi udělit nedá. Pokud koupíte nějakou vesnickou směsku, tak ji taky můžete zařadit do KU.Takové kozy se lépe seženou a jsou za pár korun oproti AN. Splníte mít počet 3 ks. Od dvou budete mít plemenná zvířata a od té třetí pekáčová. A až si odchováte svoji kozičku, tak tuhle můžete buď poslat dál nebo zesalámovat.

Ale jo, vyjímka se udělit dá.
Prosím, v jaké jste kraji a kdo Vám informaci sdělil? Loni jsem měla 6 koz, ptala jsem se plemenáře, zda budu moci mít plemeníky i pokud 4 kozy prodám a zbydou 2. Prý ano. Kozy jsem tedy prodala, po 2 kozách mi zbyl kozlík, který prošel předvýběrem bez problémů. Všichni ví, že mám kozy 2, třetí do chovu se narodila před týdnem. Dnes jsem se dozvěděla v klubu AN, že jakési takové pravidlo tam, je, kde je, to jsem tedy nedohledala a možná celá KU projde nějakými změnami. A že na to nikdo moc nekouká (no u mě nikdo neřekl ani píp)... zároveň jsem se při bonitaci koz (tehdy 6) upsala, že budu KU provádět minimálně 3 období, tak jak bych to asi teď udělala?
Tak dejte vědět, to mě zajímá. Od plemenáře jsem žádné takové informace nedostala a pokud dobře chápu, tak jestli u mě začne po porodu s odběry mléka a tudíž budu v KU, neměl by být s potomky problém. Paní Kořínková taky ví, že mám kozy 2, loni mi vypočítávala předčasně výsledky rozborů pro bonitaci kozla. Tak třeba to je tím, že jsem vstupovala do KU s více kusy koz. A to jsem se 2x ptala, zda nevadí, když kozy prodám... kdyby teď obrátili, vznikne mi díky mylné informaci od plemenáře velká škoda.
Bylo by to docela nesmyslné. Pokud byste měla 3 kozy a jedna umřela při porodu, nemohla byste si nechat jiného potomka, aby ji nahradil, takže byste se na ty 3 kusy zase těžko dostávala.
Pokud máte trochu zájem o dění kolem koz a chtěla byste mít do budoucna možnost rady nebo zastání od zkušenějších, je tu dobře fungující klub chovatelů AN koz.
Držím palce.
Nedalo mi to a dneska jsem zavolala paní Kořínkové (ona je to opravdu milá a ochotná paní).
Limit 3 koz se vztahuje na chov nově zařazený do KU. Tedy pokud jste v KU ještě nebyla, tak na zařazení potřebujete min.3 kozy, jinak Vás tam nevezmou. Jak už v KU budete, nic se neděje, pokud o jednu kozu přijdete. Ty 3 kozy musí být stejného užitkového typu - ve Vašem případě tedy všechny dojného plemene (ne třeba jedna burská nebo holandská). Pokud máte možnost, sežeňte si na začátek kozičky 3 (a ta třetí nemusí být AN, jen dojná). Až bude po prvním porodu a budete mít odeslané kontroly do KU, jednu kozu vyřaďte a pokračujte se dvěma.
Do příštích let se bude metodika KU dle slov paní Kořínkové upravovat a je možné, že limit bude zvýšen. Prý je to ale otázka minimálně 2 let, než to bude v platnosti.
Uvidíme zda mi povolí tu výjimku. Se třema kozama to není jen tak, nemáme prostory ani dostatečnou krmivovou základnu. Zatím tedy s krmivem by to šlo (dokud ještě nemáme koně) ale potom už ne. A já když si pořídím další kozu tak nebudu mít to srdce ji dávat pak zas pryč... navíc by to znamenalo udělat další box, další jesle na seno a to už se nám do salaše stejně nevejde, protože máme 3x4m kde budou dva boxy po kozy 2x1,5m a zbytek mají ovce jako přístřešek...
Napíšu jak se dozvím něco nového
napsal(a):
Jo, výjimka se udělit dá, chce to jen udělat smutné oči na plemenáře, neho si holt pořídit o 1 kozu víc
Můžete zkusit požádat o vyjímku Plemennou radu a čekat na čem se usnesou. Taky už jsem to zkoušela a plemenná rada se usnesla, že vyjímku nepovolí a přes to nejede vlak. Tak přeji hodně štěstí ať uspějete.
barush1
napsal(a):
Uvidíme zda mi povolí tu výjimku. Se třema kozama to není jen tak, nemáme prostory ani dostatečnou krmivovou základnu. Zatím tedy s krmivem by to šlo (dokud ještě nemáme koně) ale potom už ne. A já když si pořídím další kozu tak nebudu mít to srdce ji dávat pak zas pryč... navíc by to znamenalo udělat další box, další jesle na seno a to už se nám do salaše stejně nevejde, protože máme 3x4m kde budou dva boxy po kozy 2x1,5m a zbytek mají ovce jako přístřešek...
Napíšu jak se dozvím něco nového
Nebude kozám lépe ve dvou společně? K čemu 2 boxy? Chápu na porod (máme chlív udělaný tak, že tam prostě nasadíme dělící branku a je vystaráno), ale na trvalé bydlení? A ty 2x1,5metru... to mají snad jen na přespání, ne? Představte si tu kozu a pod ní i třeba 3 kůzlata (to nám dala jedna prvnička). Kůzlata pak musíte rozdělit podle pohlaví a pokud byste chtěla nechávat kůzlata s PoP, ještě chvíli je piplat. Plemenný kozlík se bonituje od 5 měsíců, ale na ten věk Vám nemusí vyjít nákupní trh a kozlík nemusí mít ještě potřebnou váhu. A v té době už musí bydlet sám, ne s matkou.
Pokud děláte KU, musíte už cca měsíc a půl od porodu kůzlata na 12 hodin oddělit od matek, abyste mohla mléko odebrat. Kozlíky jsem plně odstavovala cca ve 3 měsících. Na tohle musíte mít místo. Pokud není, možná by bylo opravdu lepší odchovávat kozičky bez PoP, ty prodáte bez problémů, kozlíky na maso (tak stejně končí i většina narozených kozlíků s nárokem na PoP - na plemeníky se vybírají jen ti nejlepší. A to si ještě matka musí vydojit elitní třídu).
S kozama jsou prolbemy uz pri poctu vyssim jak jedna... jinak pokud je potreba kozy do KU tri... da se to udelat tak ze budete mit tri papirove ale oficialne jen dve... tj do KU prihlasite tri a tu treti bud date do sprateleneho hospodarstvi a nebo ji date do mrazaku... hned po te co vas zaregistruji do KU.
Samozřejmě, že jen na noc, přes den budou volně chodit dovnitř ven, nejsou to úplné boxy, spíše jen takové hrazení. Vám to přijde malé? V Chovu koz - Fantová, píšou 2.5-3m2 na kozu s kůzlaty tak snad to bude stačit, přinejhorším to můžem udělat ještě o půl metra na délku větší. Kůzlata pak budou volně s ovcema na noc po tom měsíci a půl. A po úplném odstavu máme k dispozici jinou pastvinu. Ale tak do kůzlat mám ještě hodně daleko, jen zjišťuji informace dopředu
Jinak paní Kořínková mi napsala kontakt ještě na jiné osoby, které mají oprávnění provádět KU (ne za SCHOK) tak jim zkusím napsat, jestli mají nějaké podmínky.
napsal(a):
Jestli to nebude třeba proto, že je žádoucí, aby mláďata, co jsou odchovávána z PoP, byla co nejlepších kvalit, tedy aby bylo z čeho vybírat?
U ovcí je to, ku příkladu, při KU s bahnicemi od 5 ks možno odchovávat pouze jehnice, až od 10 ks bahnic v základním stádě je možné odchovávat i plemenné beránky...
Mohla bych se zeptat na zdroj této informace? Jestli je to nějaký dokument, mohlo by tam být ještě ledasco jiného zajímavého
Děkuju...

stybbinka
napsal(a):
Mohla bych se zeptat na zdroj této informace? Jestli je to nějaký dokument, mohlo by tam být ještě ledasco jiného zajímavého
Děkuju...
Informace je od Klubu ovcí, které chovám, potažmo od šlechtitele, který mi je přijede posuzovat..
Ve všech oblastech jsou nějaké stanovené počty. Např. pro založení plemenné knihy jsem se dozvěděla, že je třeba dovézt 3 linie beranů plus 30 ks samičích zvířat. A teď mi to šlechtitel dementoval, že by to mělo být 40. Zatím jsem nehledala, jak je to doopravdy, kde je to černé na bílém stanovené. Asi se dneska poptám na Seči. Tam budou zas ti nejdůležitější, přímo od zdroje :).

Vysvětlení omezení minimálního počtu kusů zvířat pro vstup do KU by mělo být takové, že je to v rámci udržení nákladů na šlechtitele v přepočtu na kus zvířete. Protože cesta stojí stejně, ať jede ke dvěma kusům nebo ke stovce. A času tam taky stráví víceméně podobně, když pojede ke dvěma kusům nebo k osmi, deseti... Při rozpočtu nákladů, které SCHOK vynaloží na tuto cestu šlechtitele a čas, který tam stráví, je jasné, že jsou daleko vyšší náklady pro ježdění k malým počtům zvířat..
PS: Do mě se nepouštějte, já to nevymyslela ale zní to logicky.

A prosím, může mi někdo vysvětlit, proč někdo vstupuje do KU s podílovkami? Nějak nerozumím, co mu z toho plyne za výhody... fakt to za těch pár fufníků stojí? Děkuji.
napsal(a):
Vysvětlení omezení minimálního počtu kusů zvířat pro vstup do KU by mělo být takové, že je to v rámci udržení nákladů na šlechtitele v přepočtu na kus zvířete. Protože cesta stojí stejně, ať jede ke dvěma kusům nebo ke stovce. A času tam taky stráví víceméně podobně, když pojede ke dvěma kusům nebo k osmi, deseti... Při rozpočtu nákladů, které SCHOK vynaloží na tuto cestu šlechtitele a čas, který tam stráví, je jasné, že jsou daleko vyšší náklady pro ježdění k malým počtům zvířat..
PS: Do mě se nepouštějte, já to nevymyslela ale zní to logicky.
V tomto případě to zní logicky, že jde o omezení nákladů SCHOKU, no ale pak se objeví případ jako já, že chci jen dvě kozy s PoP a problém je na světě to vypadá že jsem snad v čr jediní kdo bude mít jen dvě kozeny - papírové
Nenapadlo by mě se do Vás pouštět, naopak jsem ráda za názor
Musím si to všechno ještě pořádně nastudovat, ani jsem netušila že z KU bude někdo jezdit k nám... měla jsem za to že přijede akorát šlechtitel při vystavování PoP.
barush1
napsal(a):
V tomto případě to zní logicky, že jde o omezení nákladů SCHOKU, no ale pak se objeví případ jako já, že chci jen dvě kozy s PoP a problém je na světě to vypadá že jsem snad v čr jediní kdo bude mít jen dvě kozeny - papírové
Nenapadlo by mě se do Vás pouštět, naopak jsem ráda za názor
Musím si to všechno ještě pořádně nastudovat, ani jsem netušila že z KU bude někdo jezdit k nám... měla jsem za to že přijede akorát šlechtitel při vystavování PoP.
Protože, aby potomstvo dostalo PoP, tak musí mít matka tzv. vydojenou třídu. A na to je potřeba odebrat a změřit vzorek a poslat do laboratoře. Jasně, že by to člověk zvládl sám, ale jde o to, aby si chovatel nevylepšoval dojivost tužkou.
barush1
napsal(a):
Tak máme vyřešeno, KU nám namísto SCHOKU zajistí paní Látalová, která žádné podmínky nemá.
Ale hlava mi nebere, kdo takovéto podmínky vůbec vymýšlí...
Kontrolu užitkovosti nedělá nikdo z lásky, ani za hubičku. Nevím, kolik budete
platit p. Látalové. Svaz bere snad 700 kč za kozu /rok u malého chovatele
a 500 u velko chovatele. ( neberte to ale jako přesnou informaci) Proč svaz určuje
nějaký limit koz napsala hezky hhippie a proč by měl nádoj a vzorek odebírat
šlechtitel, nebo důvěrník, napsala hezky přezdívka.
Zajímala jsem se o kontrolu v r.89. tehdy byl požadavek alespoň 5 koz v obci.
Nenešla jsem z řad kozičkářů ani jednoho, kdo by do toho šel. Tak jsem to nechala
být, a koupila si alespoň plemenného kozla.
Hlad po informacích o chovech, kozách, výsledcích kontoly mě neopustil.
Zháněla jsek katalogy NT a roční výsledky KU, kterými jsem se probírala.
Porovnávala výsledky jednotlivých koz na první, druhé, třetí laktaci. Výsledek
mé zvědavosti mě dovedl k tomu, že když jdu koupit kozla a v katalogu vidím,
že koza na X té laktaci dosáhla nevětší dojivosti na první laktaci, tak jdu od něho.
Ono totiž když koza na první laktaci nadojí přes tisís litrů a na dalších čtyři sta,
tak mě to něco říká.
Někteří chovatelé si měření musí provádět sami a já z nich nechci dělat ze všech
podvodníky, to v žádném případě. Příležitost ale dělá zloděje, když jde ve finále
o peníze. Podvádět ale může i ten, komu měří důvěrník. Když ví, kdy se bude měřit.
Pajca: Ono totiž když koza na první laktaci nadojí přes tisíc litrů a na dalších čtyři sta,
tak mě to něco říká.
Někteří chovatelé si měření musí provádět sami a já z nich nechci dělat ze všech
podvodníky, to v žádném případě. Příležitost ale dělá zloděje, když jde ve finále
o peníze. Podvádět ale může i ten, komu měří důvěrník. Když ví, kdy se bude měřit
Přesně tak. V katalogu se nepíše, kdo si dělá odběry sám a komu je odebírá někdo jiný. On by si je snad ani podle už platných pokynů neměl nikdo dělat sám, ale... Chápu, že mi sem někdo nechce za mrzký peníz jezdit v zimě v mrazu ke 2 kozám.
Z toho důvodu se u katalogů koukám hlavně na bílkovinu (mluvím o AN kozách). S tou se šachuje hůř a je dědičná. Samozřejmě koza, která dojí málo, má bílkovinu lepší než koza, která dojí hodně. Ale podle aktuálních metod měření já prostě nevidím, zda opravdu nadojila 1400kg, nebo jí někdo pomohl.
Letos mi na první laktaci holky nadojily 660 a 850kg mlíka. Je to mizérie, ale vím, že mám poctivá čísla. A ta koza s menším nádojem dosáhla díky bílkovině na Elitu. Letos se snad polepšíme :) Ono to totiž není tak, že vydojíme E/ER, můžeme produkovat plem. kozlíky a nazdar. Chce to zlepšovat.
Pro sezónu 2017 budou platit úplně nová pravidla KU koz. Zatím není jasné, jaká konkrétně, ale více než jasné je, že to budou změny zásadní. Jedno z nových pravidel hovoří o minimálně 10 kusech ve stádě v KU.
Požadavek na množství zvířat v jednom stádě v KU vychází z možnosti selekce. Tzn. vybírat potomky, kteří splňují plemenné standardy a zlepšují je. Také jde o peníze, čím více zvířat ve stádě, tím více peněz na jednom místě. Teď stojí Ku u stáda do 10 ks 600 Kč bez DPH, nad 10 ks 400 bez DPH.
Pro sezónu 2017? Měli jsme na toto téma poradu s panem Konrádem, rok 2017 bude testovací na nový způsob výpočtu výsledné třídy u AN koz, ale podle jeho slov i slov paní Kořínkové jsou větší změny v plánu až v průběhu 2 let.
Možná jde také o to, jaké plemeno se chová. Sám Konrád ví, že většinu kvalitního plemenného materiálu u AN dodávají malochovatelé a těch chovů nad 10 koz v KU tolik není. Jiná situace je možná u bílých a hnědých koz.
Jestli že je informace o min.10 kusech pravdivá, ( pro všechna plemena), tak
nevím co tím svaz zlepší, kromě svého financování, možná.
Nejde pouze o KU, která slouží i samotnému chovateli, aby věděl z čeho odchovávat,
ale i z toho vyplývající odchov plemeníků. A tam začíná problém. Na jednom
trhu si pan ing. Konrád posteskl, že bohužel ubývá chovatelů, kteří jsou ochotni
odchovávat plemenné kozlíky. Proč ? Ze statistiky vyplývá že početní stavy koz
v KU se postupně zvyšují. Důvod je jasný, jde zase jen o peníze. Odchov kozlíků
je pracovně náročný a finančně méně zajímavý, (myslím tím hlavě bílé a hnědé plemeno)
než výdělek z mléka a výrobků. ( pokud je dobrý odbyt.)
Když se na trhu rozhlédnete, tak chovatelé kteří přivedly bílé a hnědé kozly mají
podle mého odhadu ( třeba špatného ) věk většinou 60 - 70 + let. To jsou chovatelé,
pro které je chov koz a odchov kozlů srdeční záležitostí a chovatelskou ctí a hrdostí.
Bez velkého počítání zisku. Vychovat pěkného kozla něco stojí a cena, kterou dostanou
neodpovídá vynaloženému úsilí a vloženým nákladům. A to ještě na trzích číhají,
, hyeny, "které chtějí cenu srazit dolů, když vidí že chvatel poveze kozla domů.
Že by tito letití chovatelé chtěly navyšovat stavy na min.10 kusů ? Asi sotva.
Tak že jak to bude dál ? Budou si velkochovy odchovávat kozly jen samy pro sebe,
až ti staří skončí a ti drobní to budou patlat čímkoliv ?
U chovatelů AN koz je věková hranice podstatně nižší.
Velkých farem, které odchovávají kozly je na trhu velmi málo.
Je určitě pravda, že chovatelé bílých a hnědých koz mají vyšší věkový průměr, než chovatelé AN. Můj názor je, že chov AN koz je jen módní vlna a tradiční česká plemena mají zářivější budoucnost. Ale nechci tím samozřejmě shazovat úsilí poctivých chovatelů AN. S čím ale nemůžu v žádném případě souhlasit, je to, že se odchov plemenných kozlíků finančně nevyplatí. Kozlíci se bonitují od 5 měsíců, cena za elitního kozlíka je na trhu cca 4000 Kč, pokud nechci jít pod cenu. Dotace na odchovaného a prodaného plemeníka je 3500 Kč. Celkem 7500 Kč za cca 180 dnů odchovu. Opravdu se vám to zdá málo? Děláme tržně kozí mléko pro naši mlékárnu a naše dojné kozy s nádojem 1200 - 1700 litrů za laktaci držíme s krmnou dávkou na cca 10 - 15 Kč/ks/den. Pokud bych to samé počítal na kozla, tak jsme na cca 2500 Kč plus zdravotní zkoušky a nějaké další náklady - očkování, odčervení apod. Takže minimálně 4500 musím být v plusu. A to mi teda málo nepřijde. Druhá věc je přetlak kozlů v ČR, který žene jejich ceny dolů. Na 35 000 koz připadá 7000 kozlů, to je 5 koz na kozla. Nepočítám kozy v KU a plemeníky, jsou to celkové počty všech zvířat v ČR. Ročně se u nás bonituje cca 200 kozlů všech plemen na 4500 koz v KU. Mě to teda normální nepřijde. A pak se divíme, že se na Bazoši prodávají plemeníci v elitní třídě za 1500. Každý by se měl nad sebou zamyslet a k bonitaci vzít jen to nejlepší, pokud tam budeme vodit všechno co se ten rok narodí a jakžtakž odchová, tak se situace nezlepší.
To není jenom 10 - 15 Kč na den. Musíte mít tak od věku 3 měsíce ustájení jenom pro kozlíky. Pokud je necháte pod matkou déle na mléce, tak tratíte na výrobcích. Když kozel vypije jenom 2 l mléka denně, tak to je jen za mléko 50 Kč na den, které nerealizujete jako tržbu. A to jsem s cenou mléka při zemi. Když se z toho samého mléka vyrobí jogurt je to zase větší ztráta na tržbách...
A proto praktikujeme umělý odchov kůzlat. Sušené mléko vychází po naředění na cca 5 Kč/l, takže i kdyby kozlík vypil 3 litry denně, tak je to 15 Kč. Odstavená kůzlata mají svůj samostatný prostor, už od narození rozdělený na kozlíky a kozičky. Po prodeji jatečných kůzlat se prostor proředí a zůstávají jen chovné kusy. V tom žádné náklady nevidím.
Do tří měsíců mě stojí kozlík mléko do matky (což jsou min.tři litry) plus příkrm který dostává s kozou. Kdysi dávno jsem spočítala příkrm na 12, -/den koza, takže dejme tomu 6, -kč/den kozlík. Takže to jsme tedy s náklady úplně někde jinde.Takže první měsíc budu počítat jen mléko (75 x 30), druhý už musím započítat i příkrm, takže plus 180, -. Ve třech měsících ho odstavím od matky ale ne od mléka. V počtech jsem nezaznamenala náklady na seno, podestýlku a čas, který se musím navíc věnovat kozlíkům. Nechce se mi počítat na kolik mě vyjde vyprodukování plemeníčka, protože to pro peníze nedělám.
markéta_p
napsal(a):
A proto praktikujeme umělý odchov kůzlat. Sušené mléko vychází po naředění na cca 5 Kč/l, takže i kdyby kozlík vypil 3 litry denně, tak je to 15 Kč. Odstavená kůzlata mají svůj samostatný prostor, už od narození rozdělený na kozlíky a kozičky. Po prodeji jatečných kůzlat se prostor proředí a zůstávají jen chovné kusy. V tom žádné náklady nevidím.
Nevím, co používáte za sušené mléko, ale to teda s tou cenou za litr pěkně kecáte. Kupuji LAMLAC a tam je cena okolo 70 Kč za kg. Pro kůzlata se ředí 150 g na litr tak to je 6,5 litru. Aby se to lépe počítalo tak 7 litrů tj 10 Kč na litr mléka. A když vypije 3 litry je to 30 Kč. Když ho převedete na sušák hned po mlezivu - tj za 5 dní. tak aby prosperoval, chce to mléko nejméně 4 měsíce. Pro lepší počty 4 x 30 x30 = 3600 A kde je to ostatní do půl roku. Odchov plemenného kozla rozhodně není výdělečná záležitost. Vlastní práci nemůžete vůbec započítat.
Je každého volba, zda bude dělat chov ekonomicky nebo neekonomicky. V případě, že nechám kůzlata pod matkami, tak prodělávám tak jako tak, bez ohledu, zda dělám plemeníky, chovná zvířata nebo jatečná kůzlata. Jatečná kůzlata jsem nikde neviděl prodávat dráž jak 100 Kč/kg ž.h., běžná cena je někde kolem 85 - 90 Kč. Takže kůzle prodám zhruba za 1500 Kč, ale při počtech uvedených výše bych byl 700 Kč v mínusu už po prvním měsíci. Zbonitování plemeníka je prostě výdělečné. Vlastní práci do toho počítat nebudu, protože ta je stejně v chovu k nezaplacení. Nedovedu si jinak vysvětlit, proč by lidé v ČR vyráběli tolik plemeníků, kdyby na tom tolik prodělávali. Prodělávat se nedá ani z lásky ke zvířatům.
roklanka
napsal(a):
Pro mne je odměna koukat na kozu s kůzlaty. Jsem ráda, že si mohu tento pohled dopřát. Ať si každej chová jak chce a vyhovuje mu to.
Samozřejmě, pro nás je taky pohled na kozy odměnou. Ovšem banky, dodavatelé krmiv, dodavatelé energií, laboratoře, dodavatelé obalů, školní jídelny, obchody a čerpací stanice preferují peníze. Takže pokud nás to má živit a to jako opravdu živit jako jediný zdroj příjmu, tak to jde dělat jen ekonomicky. V opačném případě bychom to museli dělat při práci nebo při důchodu a to se v tomto rozsahu nedá. Takže asi tak, ale volba je na každém.
markéta_p
napsal(a):
Inzertní servery jsou plné nabídek na MKS. Je zjevné a do očí bijící, že jde o nelegálně nabyté zboží, které někdo prodává, ale proč toho nevyužít, když mi to vylepší ekonomiku chovu. Někdo kupuje pytel za 1600, někdo za 500 někdo za 400. Jde o to hledat a najít...
Už před 20 lety byl pytel sušeného mléka specelně pro jehňata a kůzlata - 25 kg - za 1000 Kč. A to bylo přímo od výrobce. Od překupníků a různých zverimexů nekupuju.
markéta_p
napsal(a):
Inzertní servery jsou plné nabídek na MKS. Je zjevné a do očí bijící, že jde o nelegálně nabyté zboží, které někdo prodává, ale proč toho nevyužít, když mi to vylepší ekonomiku chovu. Někdo kupuje pytel za 1600, někdo za 500 někdo za 400. Jde o to hledat a najít...
A když vás to teda živí, jak to dáte do účetnictví to nelegální zboží? Tak to potom taky musíte něco prodat bez dokladu, aby se to rentovalo.
přezdívka
napsal(a):
A když vás to teda živí, jak to dáte do účetnictví to nelegální zboží? Tak to potom taky musíte něco prodat bez dokladu, aby se to rentovalo.
Paušální výdaje? 80 % odpočet nákladů z doložených příjmů. Bez potřeby dokladů. Kdo říká, že do účetnictví dává všechno, všechny příjmy i výdaje podle pravdy, tak kecá.
přezdívka
napsal(a):
A na takový potom musí přijít EET.
Opravdu nám chcete, paní Ludmilo, říct, že na vše co děláte máte doklad? Na každé zrnko krmení, na slámu, seno, hnůj likvidujete na vlastních pozemcích nebo máte doklad na jeho odvoz, každé jehně a každou ovci máte v účetnictví? Tak to vám gratuluji. A pokud to myslíte vážně, tak by vás měli svatořečit. Ale popravdě, moc vám to nevěřím. Omlouvám se. A trochu jsme se vzdálili od původního tématu.
markéta_p
napsal(a):
Je určitě pravda, že chovatelé bílých a hnědých koz mají vyšší věkový průměr, než chovatelé AN. Můj názor je, že chov AN koz je jen módní vlna a tradiční česká plemena mají zářivější budoucnost. Ale nechci tím samozřejmě shazovat úsilí poctivých chovatelů AN. S čím ale nemůžu v žádném případě souhlasit, je to, že se odchov plemenných kozlíků finančně nevyplatí. Kozlíci se bonitují od 5 měsíců, cena za elitního kozlíka je na trhu cca 4000 Kč, pokud nechci jít pod cenu. Dotace na odchovaného a prodaného plemeníka je 3500 Kč. Celkem 7500 Kč za cca 180 dnů odchovu. Opravdu se vám to zdá málo? Děláme tržně kozí mléko pro naši mlékárnu a naše dojné kozy s nádojem 1200 - 1700 litrů za laktaci držíme s krmnou dávkou na cca 10 - 15 Kč/ks/den. Pokud bych to samé počítal na kozla, tak jsme na cca 2500 Kč plus zdravotní zkoušky a nějaké další náklady - očkování, odčervení apod. Takže minimálně 4500 musím být v plusu. A to mi teda málo nepřijde. Druhá věc je přetlak kozlů v ČR, který žene jejich ceny dolů. Na 35 000 koz připadá 7000 kozlů, to je 5 koz na kozla. Nepočítám kozy v KU a plemeníky, jsou to celkové počty všech zvířat v ČR. Ročně se u nás bonituje cca 200 kozlů všech plemen na 4500 koz v KU. Mě to teda normální nepřijde. A pak se divíme, že se na Bazoši prodávají plemeníci v elitní třídě za 1500. Každý by se měl nad sebou zamyslet a k bonitaci vzít jen to nejlepší, pokud tam budeme vodit všechno co se ten rok narodí a jakžtakž odchová, tak se situace nezlepší.
Čím prosím Vás krmíte kozy, že dosahujete průměrný denní nádoj 300 dnů 4 - 5 l a to
za pouhých 10 - 15 kč denně ? To je úžasné. Vy snad musíte být Coopperfield.
A lze si vaše tvrzení o nádoji ověřit ve výsledcích kontroly užitkovosti ? Mám výtisk
z roku 2014 a 2015.A co vše do nákladů na kozu započítáváte.
pajca
napsal(a):
Čím prosím Vás krmíte kozy, že dosahujete průměrný denní nádoj 300 dnů 4 - 5 l a to
za pouhých 10 - 15 kč denně ? To je úžasné. Vy snad musíte být Coopperfield.
A lze si vaše tvrzení o nádoji ověřit ve výsledcích kontroly užitkovosti ? Mám výtisk
z roku 2014 a 2015.A co vše do nákladů na kozu započítáváte.
Tak normovaná laktace u koz je 280 dnů. Letos již máme KU uzavřeno, nejlepší koza dosáhla 1710 l, průměr na stádo za celou laktaci je 4,2 litru. Pana Coopperfielda neznám, ale jinak je krmná dávka postavena na zelené píci přes sezonu, na senu v zimě, ječmenu, ovsu, sojovém extrahovaném šrotu, slunečnici a syrovátce. V roce 2014 jsme v KU nebyli, v roce 2015 jen s 8 kozami, ale není problém doložit letošní uzavřenou KU zatím ještě bez tříd přímo od p. Kořínkové z PKK.
Litry nevypovídají nic o kvalitě mléka. Pro mě je směrodatné sečíst tuk a bílkovinu a laktozu. a vynásobit počtem litrů. Kolikrát koza s omnoho menším nádojem má lepší výtěžnost na výrobu sýrů než nějaká superdojka s řidkým mlékem To je potom dobré prodávat na litry, ale tvarohu a sýra z něj moc není.
AdyJan

XXX.XXX.170.29
Ten od ktereho kupujete to kradene mleko vas ted bude milovat.V takovem mnozstvi to asi bude vas kamarad, kerejpak to dela v kravine?
markéta_p
napsal(a):
Opravdu nám chcete, paní Ludmilo, říct, že na vše co děláte máte doklad? Na každé zrnko krmení, na slámu, seno, hnůj likvidujete na vlastních pozemcích nebo máte doklad na jeho odvoz, každé jehně a každou ovci máte v účetnictví? Tak to vám gratuluji. A pokud to myslíte vážně, tak by vás měli svatořečit. Ale popravdě, moc vám to nevěřím. Omlouvám se. A trochu jsme se vzdálili od původního tématu.
Byla jsem tak vychovaná. Proto do teď jezdím ve staré ŠKODOVCE. Na novou jsem se ještě nezmohla.
AdyJan
napsal(a):
Ten od ktereho kupujete to kradene mleko vas ted bude milovat.V takovem mnozstvi to asi bude vas kamarad, kerejpak to dela v kravine?
Zklamu vás, nemám kamarády zloděje. Kupuju přes Bazoš a ifaunu. I teď je na Bazoši několik inzerátů na MKS za 700-900 Kč. Bývají i lepší ceny.
přezdívka
napsal(a):
Byla jsem tak vychovaná. Proto do teď jezdím ve staré ŠKODOVCE. Na novou jsem se ještě nezmohla.
Taky nejezdím Mercedesem. Mám 16 let staré auto, střechu na spadnutí a nedodělanou koupelnu. Ale všechno co vyděláme jde zpátky do koz, do sýrárny a do dojírny.
Já myslím, že bychom mohli tuto diskuzi ukončit, přenesla se do osobní roviny a už je daleko od původního tématu. Nemám problém se pobavit o tom, jak to děláme my, můžu doložit výsledky a klidně můžete přijet na návštěvu. Přeji hodně chovatelských úspěchů.
Omlouvám se za svůj laický názor, ale myslím že hlavně pokud jde o budoucí plemeníky měli by být odchováváni na vlastním mléce,...
Jinak my nevybírali núbijky kvůli tomu "že je to v módě", ale kvůli tomu, že děti by prostě mléko od bílých/hnědých koz bohužel nepily.
A hlásím se do klubu veteránů - my máme 18 let starou octavii
markéta_p
napsal(a):
Zklamu vás, nemám kamarády zloděje. Kupuju přes Bazoš a ifaunu. I teď je na Bazoši několik inzerátů na MKS za 700-900 Kč. Bývají i lepší ceny.
Ještě než to ukončíme si dovolím jednu poznámku. Jsou asi nějaké inzeráty, o tom nepochybuji, ale určítě to není pořád stejná značka mléka. A každé mléko má trochu jiné složení. I na mléce jedné značky je doporučení, aby se přecházelo postupně na další pytel - tj ke konci jednoho už dávat trošku z druhého. Pokud to vaše zvířata zvládnou bez zažívacích potíží, tak máte prostě kliku jak hrom. Já se zásobím už před porodama, abych nemusela rychle něco shánět. Když se něco vyvrbí, tak většinou přes víkend. Ba naopak jsem taková první pomoc pro známé, protože vědí, že je neodmítnu. I když bych je někdy s chutí poslala do háje, když už to je několikátý rok za sebou. To si vždycky říkám, proč se nemohou zodpovědně připravit, tak jako já.
markéta_p
napsal(a):
Dobrá ekonomika chovu založená na kradených krmivech? To se už nedivím, že
máte náklady na kozu 10 - 15 kč. Zapamatujte si dobře, že kradené věci štěstí
nepřináší. Jestli Vás takto nabyté věci těší, cosi to o Vás vypovídá. Nemůže se mi
to stát, ale hrozně ráda bych byla při tom, až vás někdo okrade a Vy budete křičet :
chyťte zloděje. Nebo si řeknete, ale cóž když to někomu vylepší ekonomiku.?Rád
pomůžu.