Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2016 16:27
kim216

XXX.XXX.250.215

Jen pro info na fcb na diskuzi chov kozy, ted běží diskuze o spěnkových známkách pro kozy a ovce, bylo by to super samozřejmě záleží jak budou držet, v prodeji by měly být od 2017. Slyšeli jste o nich, máte nějaké recenze na funkčnost?

jankr

11.11.2016 17:05
jankr

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
Pokud mohu požádat o vysvětlení nevím co to jsou spěnkové známky. děkuji mnohokrát

11.11.2016 19:03
přezdívka

XXX.XXX.105.195

To jsou známky na nohu - na spěnku. Ukazovali nám je na Seči. Myslím si, že to bude dost nečitelné, až se ovce nebo koza projde rozbahněným terénem.

jankr

11.11.2016 19:15
jankr

XXX.XXX.89.231

přezdívka napsal(a):
To jsou známky na nohu - na spěnku. Ukazovali nám je na Seči. Myslím si, že to bude dost nečitelné, až se ovce nebo koza projde rozbahněným terénem.

Děkuji a to bude jako formou tetování nebo jak tedy?

11.11.2016 22:24
přezdívka

XXX.XXX.105.195

jankr napsal(a):
Děkuji a to bude jako formou tetování nebo jak tedy?

Je to taková plastová objímka, která má možnost povolování podle toho jak ovci roste noha. Na ní je číslo, tak jako na náušnici.

11.11.2016 23:04
moonika

XXX.XXX.140.195

Vedú tam o tom dlhú debatu, ja som to len veľmi nahrubo prešla, ale pani ktorá to vybavovala tam píše toto

Dle zákona se dá regulerně použít značka dvěma způsoby:1) spěnková značka + bolusový bachorový odpovídač/čip nebo 2) dva kusy spěnkové značky na každou zadní nohu + nechat si napsat od veterináře, že kozy nebo ovce mají záněty v uších (nemusí být uši rozervané stačí, že řeknete, že mají na známky reakci a mají z toho záněty)
Takže bez papiera od veta(že majú problém) iba spěnkové značky dať nemôžete. A ešte sa tam spomína aj varianta 1ušná +1 speňková len neviem či aj u nej je treba to potvrdenie od veta, snáď to tu niekto osvetlí.

jankr

12.11.2016 09:25
jankr

XXX.XXX.89.231

Všem moc díky.

13.11.2016 21:15
vn

XXX.XXX.233.180

13.11.2016 23:21
Massaro

XXX.XXX.117.9

A to jsou tedy ne-elektronické?

14.11.2016 09:23
moonika

XXX.XXX.198.196

Massaro napsal(a):
A to jsou tedy ne-elektronické?

Jj neelektronické. Elektronický je len bachorový bolus.

14.11.2016 09:31
vn

XXX.XXX.132.114

moonika napsal(a):
Jj neelektronické. Elektronický je len bachorový bolus.

To neni pravda, jak nevim, tak raději nic nepíšu!
Je také ušní známka s čipem a u té spěnkové se dá použít závlačka s elektronickým čipem, plus výše zmíněný bachorový bolus, který snad podle informací ČMSCH, není ještě k dispozici...

14.11.2016 09:37
moonika

XXX.XXX.198.196

vn napsal(a):
To neni pravda, jak nevim, tak raději nic nepíšu!
Je také ušní známka s čipem a u té spěnkové se dá použít závlačka s elektronickým čipem, plus výše zmíněný bachorový bolus, který snad podle informací ČMSCH, není ještě k dispozici...

Vďaka za info a usmernenie. Ale bežná súčasť známky čip asi nebude, nie?

14.11.2016 09:58
Massaro

XXX.XXX.103.6

Podstatné tedy je, jestli jsem správně pochopil, že tu spěnkovou známku bez čipu nelze použít jako náhradu za ušní známku, je to tak? Mně ovce ty ušní ztrácejí víc, než by se mi líbilo...

14.11.2016 10:10
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Massaro napsal(a):
Podstatné tedy je, jestli jsem správně pochopil, že tu spěnkovou známku bez čipu nelze použít jako náhradu za ušní známku, je to tak? Mně ovce ty ušní ztrácejí víc, než by se mi líbilo...

Tohle by vám měli říct v Hradištku. Od nich by měla být informace jediná správná. Pokud už se teda na něčem konkrétním dohodli a není to ve stádiu testování.

14.11.2016 10:34
moonika

XXX.XXX.198.196

Vyjadrí sa pani ktorá už testuje spěňkové prototypy na kozách a má k tomu aktuálne info.

14.11.2016 10:40
krpca

XXX.XXX.76.226

Spěnková značka kterou probíráme na facebooku bude k dostání ve dvou variantách jak s čipem již přímo zalisovaným nebo bez čipu, nasazení je během pár vteřin bez problémů zvládla jsem to dát kozám když stály na dojení, jak se ptáte jestli je potřeba i papír od veta když je aspoň jedna ušní známka v kombinaci se spěnkovou značkou, tak tam papír potřeba není to je regulerní označení dle zákona, od veta je potřeb apokud by jste nechtěli dávat ušní známky vůbec a použili by jste jen dvě spěnkové značky. Mám nafoceno i jak to mají kozen na nohách dám to sem večer smajlík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2016 12:32

Uvažovala jsem o tom před časem, když jsem se za každou cenu snažila vyhnout ušním známkám. Zdá se mi dost pravděpodobné, že se koza někde zachytí při prolézání křovin nebo by se možná mohla odřít apod. Jelikož stejně musí být jedna ušní známka, nevidím v tom zásadní přínos. Bachorový bolus se mi nelíbí vůbec, protože dávat cokoliv koze do žaludku natrvalo by mohlo citlivějším jedincům způsobit problémy. Čili i když mám dvě kozy s potrhaným uchem a ušní známky se obzvlášť u kozlů po každé říji musí dávat nové, nakonec jsem se s nimi smířila. Vypadá to sice nepěkně, ale dávám jim ty nejmenší známky. A je to velmi podobné, jako když si nastřelíme do ucha náušnici my.

14.11.2016 12:48
krpca

XXX.XXX.76.226

Pokud už máte uši rozervané, tak každý veterinář bez problémů potvrdí, že uši jsou roztrhané a že je nevhodná další aplikace známek, mám to ověřeno i samotní veterináři jsou odpůrci ušních známek kvůli neustálým problémům s ušima a i následnýma úhynama na tetanus. A pak už jen označíte 2ma ks spěnkových zanaček a je vše bez problémů smajlík

14.11.2016 13:30
Massaro

XXX.XXX.103.6

A kolik ty spěnkové stojí? Neztrácejí je kozy/ovce také?

14.11.2016 13:31

Veterinář napíše, plemenář tuto argumentaci neuzná, protože nemá možnost (vyzkoušeno). Zvířeti by muselo chybět ucho, aby nemuselo mít ušní známku. Byl by to ten bod 6. Pokud máte dvě ovce nebo kozy, asi s tím problém mít nebudete, ale už ve 12hlavém stádu koz, které se lišily zbarvením a každá měla jméno, na které slyšela, potvrzení veterináře a viditelná roztržení ucha od známek plemenářská inspekce neuznala jako dostačující důvod pro náhradní označení. Ani argumentace ve stejnou chvíli přítomné kontrolorky z KVS, která obhajovala welfare, nepomohla. Na hospodářská zvířata pohlíží zákon o týrání zvířat jinak než na ostatní.

VYHLÁŠKA 202/2010 Sb.
§ 22

Způsoby a termíny označování ovcí a koz

(1) Každá ovce nebo koza musí být nejpozději do 6 měsíců od narození,
vždy však před tím, než opustí hospodářství, kde se narodila, označena
v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie o stanovení
systému a evidence ovcí a koz^28) dvěma identifikačními prostředky.

(2) Zvířata, která jsou určená pro obchodování v rámci Evropské unie,
musí být v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie o
stanovení systému a evidence ovcí a koz^28) označena elektronickým
identifikátorem ve formě bachorového bolusového odpovídače nebo
elektronické ušní známky v kombinaci s plastovou ušní známkou nebo
značkou na spěnce.

(3) Zvířata, která nejsou určená pro obchodování v rámci Evropské unie,
musí být v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie o
stanovení systému a evidence ovcí a koz^29) označena

a) plastovou ušní známkou v kombinaci s druhou plastovou ušní známkou
nebo značkou na spěnce nebo elektronickým identifikátorem ve formě
elektronické značky na spěnce, nebo

b) identifikačními prostředky podle odstavce 2.

(4) Jehňata nebo kůzlata určená k porážce do 12 měsíců stáří, která
nejsou určena k přemístění do jiného členského státu, ani pro vývoz do
třetích zemí, mohou být v souladu s přímo použitelným předpisem
Evropské unie o stanovení systému a evidence ovcí a koz^30) označena
odchylně od odstavce 1 minimálně jednou plastovou ušní známkou, která
byla k tomuto způsobu označení pověřenou osobou poskytnuta.

(5) Ovce a kozy bez ušních boltců nebo s velmi krátkými ušními boltci,
které nejsou určené pro obchodování v rámci Evropské unie, se označují
na spodní srstí neobrostlé části ocasu tetováním, které obsahuje
identifikační číslo zvířete bez alfabetického označení země původu „CZ“
a bez posledního trojčíslí.

(6) Ovce a kozy, které nelze označit ušní známkou z důvodu poškození,
zánětu, či deformace ušních boltců a které nejsou určené pro
obchodování v rámci Evropské unie, se označí náhradním způsobem tak,
aby nedošlo k jejich záměně s jinými zvířaty. Tento způsob označení je
neprodleně zaznamenán do stájového registru.

14.11.2016 14:17
krpca

XXX.XXX.76.226

To píšete z vlastní zkušenosti z letošního roku?U mě byla letos kontrola již 3x co se týče plemenáři, SZIF, i ohledně dotací a vždy jsem se informala u kontrolórů zda je spěnková značka taky možné označení a bylo mi potvrzeno, že pokud jsou roztrhé uši tak ano a bez problémů a pokud známku ztratí a má jednu nebo aspoň dírku v uchu tak je spěnková značka jako doplňují cí náhradní označení perfektní volba!Tak nevím co máte u Vás za kontrolory smajlík ale zákon to říká jasně, že se může použít jiné náhradní označení když jsou uši deformované nebo mají záněty v uších a to stačí když napíše veterinář, zánět v uchu Vám težko může nějaký kontrolor vyvrátit, když to ucho je nateklé jen v době kdy tam je cvaklá ušní známka a td..

14.11.2016 14:58

krpca napsal(a):
To píšete z vlastní zkušenosti z letošního roku?U mě byla letos kontrola již 3x co se týče plemenáři, SZIF, i ohledně dotací a vždy jsem se informala u kontrolórů zda je spěnková značka taky možné označení a bylo mi potvrzeno, že pokud jsou roztrhé uši tak ano a bez problémů a pokud známku ztratí a má jednu nebo aspoň dírku v uchu tak je spěnková značka jako doplňují cí náhradní označení perfektní volba!Tak nevím co máte u Vás za kontrolory smajlík ale zákon to říká jasně, že se může použít jiné náhradní označení když jsou uši deformované nebo mají záněty v uších a to stačí když napíše veterinář, zánět v uchu Vám težko může nějaký kontrolor vyvrátit, když to ucho je nateklé jen v době kdy tam je cvaklá ušní známka a td..

Ano z vlastní zkušenosti poprvé před 3 lety a letos znovu. Neberu žádné dotace, jde jen o pravidelnou kontrolu. Jednu ušní známku mít musíte, druhá může být nahrazena páskou na spěnce. Pravda je, že mám jednu kozu, která má ucho opravdu naprosto rozervané, a u té plemenářka přivřela oko a nechala ji jen s jednou známkou, protože podle ní osobně je to tak dobré. Ale upozornila mě, že kdyby přišel někdo jiný, neprojde to. Pak by tedy mohla být páska, ale na jednom uchu známka být prostě musí. Taky mě to štve, ale zjistila jsem, že s tím nic nedokážu udělat a jsou zásadnější věci k řešení, čili jsem to strávila.
Třeba u krav se prý někdy stane, že se známkou umrzne a upadne celé ucho, ale dokud tam je byť jen kusek, známka musí být. To mi vyprávěla ta plemenářka, není to můj výmysl.

16.11.2016 12:10
krpca

XXX.XXX.76.226

Jojo asi to záleží na člověku kontrolorce, ale variant je víc jak označit a dá se použít i ten bachorový čip + spěnková zančka. A pokud mají zvířata už dírky v uších, že známky měla a ztratila je budou označena aspoň spěnkovou značkou nemůžou Vám na to nic říct označená jsou a hotovo!

16.11.2016 12:13
krpca

XXX.XXX.76.226

Slíbene foto s našima kozenama a se spěnkovýma značkama.-).

16.11.2016 13:07

krpca napsal(a):
Jojo asi to záleží na člověku kontrolorce, ale variant je víc jak označit a dá se použít i ten bachorový čip + spěnková zančka. A pokud mají zvířata už dírky v uších, že známky měla a ztratila je budou označena aspoň spěnkovou značkou nemůžou Vám na to nic říct označená jsou a hotovo!

Dírka v uchu nestačí, chovatel je povinnen mít zvířata označená dvěma značkami neustále, nestačí, že zvířata byla označena, ale označení ztratila. Je starost chovatele, jak to zařídí a jestli třeba bude dávat značky každý den kvůli poškození. Zákon je jednoznačný, ale samozřejmě záleží i na tom, jak se k tomu kontrola postaví. U dvou zvířat vás nejspíš trápit nebudou.

16.11.2016 13:14
krpca

XXX.XXX.76.226

Hm asi tak v pátek si mi nahlásila kontrola, že přijedou v pondělí, tak jsem v neděli všchny ovce ponaháněla do boudy a docvakala jsem duplikáty a označila jsem jehňata atd.. a v pondělí ráno při kontrole měla polovina ovcí opět známky poztrácené, tak jsem to kontrolorce řekla a viděla že měly propíchané uši a některé měli aspoň jednu známku a řekla, že máme použít jako doplňkové značení spěnkové značky aby mělo zvíře aspoň jedno označení.Tak ono ani není reálné pořád zvířatům známky docvakávat jedině jim je docvakat přímo před kontrolorem a na to oni nemají čas, a budou rádi když uvidí aspoň nekde číslo zvířete a odškrtnou si, že tam zvíře opravdu fyzicky je smajlík, tak asi tak, ale nenutím tento způsob nikomu a je jen na Vás pro co se rozhodnete.

16.11.2016 13:22

Já jsem taky měla zvířata s jednou známkou a s dírkou v uchu, kontrola samozřejmě nečekala, ale dala mi asi 14 dní na to, abych ztracené známky doplnila. Každé zvíře si potom prověřila, jestli má obě známky. Pokud bude mít jednu ušní známku, známku na spěnce mít může. Kdybych to neudělala, dostala bych pokutu.
Z jakého je ta spěnková známka materiálu? Je to tvrdé nebo pružné jako silikon? Přetrhne se při zachycení zvířete za větev? Nebude odírat nohy?

16.11.2016 13:24
krpca

XXX.XXX.76.226

Je to podstatně měkčí a pružnější plast než je známka do ucha, zatím s tím kozeny běhají v kopcovitém terénu kde mají i dost křoví a zatím vše drží v pohode smajlík

16.11.2016 15:02
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dírka v uchu nestačí, chovatel je povinnen mít zvířata označená dvěma značkami neustále, nestačí, že zvířata byla označena, ale označení ztratila. Je starost chovatele, jak to zařídí a jestli třeba bude dávat značky každý den kvůli poškození. Zákon je jednoznačný, ale samozřejmě záleží i na tom, jak se k tomu kontrola postaví. U dvou zvířat vás nejspíš trápit nebudou.

Málo kdy narazíte na kontrolního fola, ale když už jo, a v uchu je díra po známce, tak tu známku zvíře ztratilo před deseti minutama a nikdo mě nedokáže že ne. Kdybych se měl proti pokutě odvolávat třeba do Bruselu
Něco jiného je když známky schází deseti zvířatům, ale i to by šlo zdůvodnit nějakým drátěným plotem.
(já si pořád lámal hlavu kde se ženy inspirovaly k řetízkům na kotníku. Měl jsem za to že je inspiroval galejník č.24601 Jean Valjean v okovech a houbelec, viděly spěnkové známky u koz ).

Admaz

17.11.2016 11:51
Admaz

XXX.XXX.199.251

Hodím sem, co si o spěnkových známkách myslí Starý bača, kdo není ve fb skupině Ovce, kozy, technika zemědělská - prodej.

Starý Bača
vážená děvčata podívejte se do svých uší, podívejte se do uší svých dcer a vnuček podívejte se kde všude máte pírsingy a litujete dát kůzlatům malou známečku...jestli se jim trhají uši máte blbé ploty a krmelce - špatnou technologii já mám u 60 buraček velké Zeetagy abych je na dálku mohl odečíst a kdyby jedné mrše ji nevytrhla čuba když se ji vzepřela tak by neměla vytrženou známku ani jedna věšíte známky na provázky, cvakáte je na obojky, vymýšlíte bolusy do bachoru a teď tohle ?! cílem značení je pro nás přece přehledná jednoduchá evidence - čitelnost jednotlivých kusů... je zajímavé že takové problémy jako vy s pár kusy oveček a koziček vůbec, ale vůbec neřeší chovatelé se stovkami a tisíci zvířat - ti je nemohou mít pojmenovaný a tudíž nemohou být zvířátkomilovní... to ovšem vůbec neznamená že svá zvířátka nemohou mít rádi, musí je mít rádi protože je živí, na rozdíl od vás kteří to máte převážně jako hobby...a nyní můj názor ke spěnkovým značkám - dle přiložené foto, nevím jestli je to nějaká zkouška, ale někdo tady vzpomínal pedometry u krav, ale kdo jste viděl pedometry a jejich umístění na noze krávy je to nad spěnkovým kloubem na hlezně ne jako tady u těch chudáků koziček pod spěnkou kde se odehrává veškerý pohyb dolní části končetiny- klouby, vazy, šlachy, svaly kolikrát se tam za den ta noha při chůzi asi ohne, do toho prach, písek, hlína, jíl + větve, ostružiny, plevele, dráty no v zimě to ještě půjde i když za mrazů ten plast nebude tak báječně měkký jak píšete, ale rozhodně nelítají v zimě masařky... který vám, teda kozičkám do těch rozedřených krvavých, zapařených míst nakladou vajíčka a kozy sežerou červi -myiáze pojem spěnková značka je zavádějící, každý si podle foto myslí že má být umístěna na spěnce, ona má být umístěna nad spěnkovým kloubem, přes který nespadne dolů, a kde je kost kde se nic neohýbá, mají být umístěny zásadně na zadních nohách, kde je máte dobře čitelné když vám příjdou na dojírnu a máte je před očima - toto je jediný plus používání říkejme nožních známek a ne na předních, to jen v případě že vám koza dává pac často tady nebo na Ifauně čtu že vám chcípají kozy na tetanus i přes to že byly naočkovány, to teprve nyní bude masakr, nechci ani domyslet, rozedřená noha- tomu prostě nezabráníš- a noha blízlo země... mnoto z vás co tady chováte kozičky máte doma i koníčky, jakpak by asi vypadaly jejich spěnky uzavřené, semknuté nějakou známkou, nebo snad vaše koně netrpí, nebo nikdy nemeli podlomy, nebo vám vůbec nevadí když se koním pálí cejchem čísla, myslíte že je to nebolí, samozřejmě že je to moc a moc bolí, těch čísel se musí vypálit několik... tak to je lepší teda jim dát jen dvě ušní známky, to je bude bolet jen dvakrát...a do cíle Velké dobíhá kůň s ušnímy čísly 1,2,3,4,5,.

17.11.2016 12:15
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vždycky klobouk dolů před SB, ale proč mě ten člověk téměř pokaždé trochu namíchne. Určitě má skoro ve všem pravdu, ale v tom podstatném brečí na špatném hrobě..."cílem je jednoduchá evidence"... Ano i tady má pravdu, jenže právě ten malochovatel, protože má jednotlivá zvířata pojmenovaná tak takovou evidenci vůbec nepotřebuje a nevymyslel si ji.
Taky mě hned napadlo, že to musí na tom kloubu vadit, naštěstí o tyto známky nemám zájem, tak to neřeším.

17.11.2016 15:03
moonika

XXX.XXX.157.193

Aj v tej pôvodnej skupine na FB sa potom rozvinula debata tým smerom že to má byť nad spěnkou, Pani čo má prototypy písala že ich skúsi premiestniť.

17.11.2016 20:58
krpca

XXX.XXX.76.238

Ano mám již ověřeno a omlouvám se, že jsem nasadila spěnkové značky špatně opravdu patří nad kloub a pak nechápu proč se jmenují spěnkové smajlík, spěnkové značky mi přišly v obálce bez návodu. Ano mám to potvrzeno výrobcem a opravdu patří nad kloub a již jsem je kozenám přemístila a velikost je ok vejdou s enad kloub i velkým kozám bez problémů! A nesouhlasím s Bačou ohledně koní jsme chovatelka koní víc jak 10let a vím co jsou podlomy atd... a než tu začne něco tvrdit tak by mohl teda jako znalec vědět, že čísla se už u koní nepálí, ale jsou povinné čipy! Spěnková značka je opravdu krásně pružná a nedře ikdyž to měly kozy blbě nasazené tak s tím běhaly a neměly s tím žádný problém, po přesunutí nad kloub je vše také bez problémů a na noze je nic nedře!Však si každý rozmyslí čím bude značit, tak nechápu proč to tu haníte. Dám sem ještě aktuální foto jak spěnkové značky patří správně na nohy a již to tu nehodlám rozebírat jsou tu všichni chytří jak rádio a spěnkové značky jsem měla jen na zadních nohách ani by mě nenapadlo dát je na přední jak tu Bača tvrdí!

18.11.2016 08:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hele, kdo to tu zas haní? Že jsem chytrý jak rádio... no bóže. Nasadila jste je asi blbě a může za to rádio?! Na zadní nohy se nasazují ne jen kvůli přehledu na dojírně, ale i když se vám stádo na pastvině nebo v naháněcí ohradě srazí, tak většinou nastrčí zadní nohy.
Pokud vím tak je tu jen okopírován názor SB. A SB má názory jaké má, dobře mu tak.
Tak se hoďte do klidu a hlavně sem hoďte ty fotky s kozama, ať teda víme jak to správně vypadá

18.11.2016 14:59
krpca

XXX.XXX.76.238

Posílám nové foto jak správně patří spěnkové značky na nohu, vše ověřeno a konzultováno s odborníky smajlík

18.11.2016 15:25
přezdívka

XXX.XXX.105.195

A jak to šlo oddělat?Přece každé označení má být nerozebratelné, aby se nemohlo švindlovat

18.11.2016 19:41

Žluté známky, žluté obojky, to je krása . To oddělání mě taky zajímá. A ještě mi vrtá hlavou, že přece kozám sílí noha od toho půlroku a dřív, kdy bychom jim to mohli dát ještě nejmíň další rok. Jak se to řeší?
Jestli je ta guma měkká, odřeniny asi nebudou. Posunuje se to nahoru dolů nebo je to pevně? Třeba když koza chodí mokrou trávou a namočí se jí kůže, aby se jí nezapařila pod tím páskem a neslezly chlupy atd. Prosím, dejte sem po čase zase nějaké informace o tom, jak to vypadá s používáním těchto známek dál. Je to zajímavé, i když já o nich teď neuvažuju, ale může se to někdy hodit.

19.11.2016 02:14
bača.provodov

XXX.XXX.160.97

Když už máte tak velký problém se ztrátama ušních známek u některých zvířat není nic lepšího než držet zvíře aspoň s jednou známkou a v případě kontroly, která se ohlásí nejméně den dopředu docvaknout druhou známku/duplikát/ těsně před příchodem kontroly.
Možná kdo má čas sem psát dlouhosáhlé příspěvky by sem mohl napsat kde známka na uchu má být zprávně umístěna, Viděl jsem případy známky na konýčku ucha, no bodejt by je nestrácely. Z vlastní zkušenosti, některým zvířatům at je známka kde chce dloho známka nevydrží. S tím nezbívá nic jiného jen se smířit. Takovým zvířatům při dokupování duplikátu objednávám zrovna dva.

19.11.2016 09:30
krpca

XXX.XXX.76.238

Už sem nehodlám odpovídat člověk se snaží dát informace o novém způsobu označení a tady ho hned haní, sáhlodlouhé příspěvky píšu po večerech a když mám volno, když chodí kontroly tak jsem v práci a bohužel nemůžu jak tu uvádíte nacvaknout duplikát těsně před kontrolou, protože pastviny tu máme několik hektarů a než bych ovce nahnala do boudy abych je mohla odchytit a dát další duplikáty tak to není otázka několika minut, hold mimo zvěřince chodím ještě do práce. A stejně to není řešení kontroly během roku můžou přijít i čtyři, tak to by ty duplikáty stejně lezly pěkně do peněz hlavně na nesmyslných dobírkách.Nikomu spěnkové značky nenutím označujte si dle svého, a já si dám spěnkové značky a i další chovatelé co mají na to stejný názor jako já.

19.11.2016 20:10

krpca napsal(a):
Už sem nehodlám odpovídat člověk se snaží dát informace o novém způsobu označení a tady ho hned haní, sáhlodlouhé příspěvky píšu po večerech a když mám volno, když chodí kontroly tak jsem v práci a bohužel nemůžu jak tu uvádíte nacvaknout duplikát těsně před kontrolou, protože pastviny tu máme několik hektarů a než bych ovce nahnala do boudy abych je mohla odchytit a dát další duplikáty tak to není otázka několika minut, hold mimo zvěřince chodím ještě do práce. A stejně to není řešení kontroly během roku můžou přijít i čtyři, tak to by ty duplikáty stejně lezly pěkně do peněz hlavně na nesmyslných dobírkách.Nikomu spěnkové značky nenutím označujte si dle svého, a já si dám spěnkové značky a i další chovatelé co mají na to stejný názor jako já.

No vidíte, a já si myslela, že mi odpovíte, když se ptám. Myslím, že to celé berete moc osobně. Je dobře, že jste sem dala fotky, protože já před časem o spěnkových známkách uvažovala, ale zavrhla jsem je. Nikdo neměl zkušenosti, když jsem se tehdy tady ptala. Takže Váš příspěvek je přínos, i když jsou reakce různé. Jsem opravdu zvědavá a prosím, abyste nám podle pravdy napsala po čase, jestli se to osvědčilo i v budoucnu. To nemyslím nijak kriticky nebo škodolibě. Spěnkové známky nejsou novinka, ale zkušenosti s nimi nejsou.

20.11.2016 09:58
krpca

XXX.XXX.76.238

Ok napíšu jak jsme spokojení smajlík, zatím vše vypadá parádně kozeny běhají do kopce i křovím a známky drží, a nevím jak jinde, ale u nás jsou kozy dost fajnové a v bahně jsou minimálně jen v pěšině kterou jdou na pastvinu, tak známky jsou zatím čisté už je mají na nohách týden.

Admaz

22.11.2016 21:47
Admaz

XXX.XXX.199.251

A tady tyhle jsou jaké? Jsou podobné těm spěnkovým, akorát na krk v kombinaci s jednou ušní.

https://www.youtube.com/watch?v=3O-1QdmismE.

23.11.2016 10:06
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jak znám českého úřednika, tak tyhle si bude muset u nás nasadit chovatel a bude tam mít vypsaná čísla všech zvířat které vlastní, včetně manžela-lky a dětí!

A ještě stále nevíme jak to šlo sundat - ty spěnkové známky a jestli se poškodí nebo ne ten zajišťovací kolík?

23.11.2016 10:40
krpca

XXX.XXX.76.226

Spěnkové značky sundat normálně nejdou já jsem je předělala, protože jsem ještě neodpolila ten hrot a čekala jsem kdyby něco abych to mohla sundat. Teď už po správném nasazení jsem modrý hrot zalomila tak jak se má a opravdu sundat nejdou musí se to rozříznout, když by to chtěl někdo dát pryč.

23.11.2016 11:04

Admaz napsal(a):
A tady tyhle jsou jaké? Jsou podobné těm spěnkovým, akorát na krk v kombinaci s jednou ušní.

Možná mají Poláci něco speciálního, u nás ale není taková možnost. Za sebe bych ale obojek jako označení nevolila, všechny kozy mám bez obojku, protože se mi kdysi stalo, že se několikrát zachytily v křoví. Klidně prolezou keřem, který vypadá jako neprostupný. Stádo půjde dál a ta jedna se tam bude škrtit... Proto jsem obojky sundala a nepoužívám je.

JaRdaa01

23.11.2016 17:13
JaRdaa01

XXX.XXX.89.231

Admaz napsal(a):

To co jste v tom videu nejsou známky ale je to pouze obojek pro označení zvířat Měl jsem je také na zkoušku pro kozy a koupil jsem je zde: http://www.heapco.cz/potreby-pro-chov-ovci-a-koz/stajove-potreby-pro-ovce-a-kozy/krcni-remen-4x55cm-plast-pro-ovce-kozy-modry.html?actpicid=2.

veruliiinka

24.11.2016 09:46
veruliiinka

XXX.XXX.142.48

Taky jsem loni cvakala, kozenky byly zdravé a hned jim po cvaknutí začalo ucho hnisat, jedna si známku i vyrvala..takže veterinář musel dát i antibiotika, jinak by přišla o ucho.. jednu mám kvůli tomu neoznačenou, řeším to známkou na obojek..

24.11.2016 10:24
krpca

XXX.XXX.76.226

Známka na obojek není moc řešení taky jsem to tak měla a kontrolorka sice přimhouřila oči, ale řekla mi, že jak přijede příště tak buď budou známky v uších nebo zvířata označena jiným způsobem.

26.1.2017 13:00
peťak

XXX.XXX.159.147

Krpco, prosím, můžete mi napsat kde a jak se dají spěnkové známky sehnat? Na ČMSCH jsem nějak nic nenašla, ale možná jsem špatně hledala? Díky moc!

27.1.2017 10:04
krpca

XXX.XXX.76.226

Mám informaci z ČMSCH, že spěnkové značky budou k prodeji na ČMSCH v průběhu února, jak je dají do prodeje dám sem vědět smajlík

27.1.2017 10:59
peťak

XXX.XXX.159.147

Díky (o:.

14.3.2017 21:13
arbika

XXX.XXX.240.153

Nevíte, jak to dopadlo se spěnkovýma známkama? Jsou již v prodeji? Na ČMSCH jsem zatím nic nenašla.

15.3.2017 10:00
krpca

XXX.XXX.76.226

Dobrý den mají nějaký problém na laseru s potiskem spěnkových značek tak se to vše opozdilo, tak snad to brzo vyřeší dám sem pak vědět.

15.7.2017 10:21
vema1603

XXX.XXX.128.39

Uz nekdo aplikujete spenkove znamky? Jestli spravne chapu, lze jen v kombinaci s jednou usni znamkou.

20.7.2017 10:29
krpca

XXX.XXX.76.226

Tak hurááá spěnkové značky jsou již i v ČR k objednání! přímo na portálu farmáře v objednávce ušních známek se vybere druh G nebo H smajlík

20.7.2017 10:31
krpca

XXX.XXX.76.226

A portál farmře najdete na www.eagri.cz kde si musíte založit svůj účet a tam se vede i veškerá evidence související s registrem zvířat(koně, ovce, kozy, prasata...).

20.7.2017 11:52
peťak

XXX.XXX.159.147

Takž ekdyž chci por kozy, co už pro ně mám vytištěné i ušní námky, tak objednám duplikáty druhu G nebo H asi, že? A jaká je cena? Díky!

MadRad

20.7.2017 14:53
MadRad

XXX.XXX.180.126

Spěnka typ G bez čipu je za 66.55Kč.

21.7.2017 10:56
krpca

XXX.XXX.76.226

Ano pokud již máte známky, tak stačí objednat jako duplikát :) sice je cena vyšší než u ušní známky, ale značky(náramky) testujeme již rok na našich kozách a ještě ani jedna žadný náramek neztratila ani nezničila a čitelné jsou také pořád, za to ušní známky co mám u ovcí jsem již během roku dvakrát dokupovala, že je ovce ztratily a když si to propočítáte, tak co dáte finančně méně za ušní známku, tak zasa zaplatíte na dobírkách několikrát za rok.

21.7.2017 17:20
reddog4

XXX.XXX.30.253

Tak nám došly včera spěnkové známky od čmsch, jsou jiné, než ty uveřejněné tady na fotkách, nemáte je někdo vyfocené na kozenách? já na ně teď koukám a zdají se mi hrozně robustní a se spoustou vyčnívajících serepetiček, nevím, na kterou nohu to cvaknout nejlím, aby to co nejmíň těm kozenám zavazelo, případně je to neodíralo při chůzi, v tomto ohledu se mi zdá praktičtější dát to na přední nohy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík