V létě jsme si pořídili 2 nepříbuzné cca 3 měsíční holandské zakrslé kozičky - jen tak pro radost a k vypásání. Včera jedna z koz k našemu údivu porodila kůzlátko. Jelikož kozla nemáme - a to ani nikde v okolí, jediné vysvětlení je bohužel to, že jsme si jednu kozenku už bohužel přivezli nakrytou - pravděpodobně otcem nebo bratrem ( i časově to vychází). Kozička je krásná a zdá se zdravá, matka se o ni stará, ale nemá dost mléka. A mě se nedaří rychle najít, kolik by takový drobeček měl dostat náhražky. Strašně rádi bychom ji vypiplali. Budu ráda, za jakékoli rady. Díky moc.
jaja777

XXX.XXX.12.112
A jak jste poznal, že koza nemá dost mléka? Nemá nalité vemínko? Pije malá kozička, nebo ne?
Nejlepší by bylo, kdyby jste sehnali někoho, kdo má kozu, a mohl by Vám pro kůzlátko dát, je to určitě lepší než nějaký sušený... Já dávala na jedno nakrmení cca 80ml...
Kontrolovali jste po narození, jestli se napilo? Tím myslím zvednout za břicho, aby byl cítit plný žaludek? Kůzleti můžete dát bez obav 50 - 100 ml mléka, pokud možno kozíhoa držet ho v teple, aby zbytečně nevydávolo energii. Znám chovatele mini koziček, mívá i čtyřčata a nikdy je nepřikrmoval.Zkoušeli jste oddojit ?
Ano napilo, kontrolovala jsem ho několikrát - ke struku se přisaje pěkně- začne sát ale dlouho nevydrží. S mečením přelejzá od jednoho struku ke druhému. Zkoušela jsem i oddojit, z jedné strany nic, a z druhé pár kapek. Nechci ho zbytečně zatěžovat umělou náhražkou - kozu tu ve vsi bohužel nikdo nemá, ale nerada bych aby pošlo hlady. Bohužel nemám s čím srovnávat, a fakt, že je kozena tak mladá a ještě příbuzenská plemenitba k tomu, mi na klidu taky zrovna nepřidává.
Zkuste ty struky ještě trochu roztahat - možná je tam poporodní zátka nebo jiná sraženinka, proto mu to neteče.
Je důležité, aby kůzle dostalo mlezivo, to mělo? Víte jistě, že po narození mu to teklo? Já pro jistotu vždycky trochu oddojím a dostane i z flašky. Abych věděla, že to do něj opravdu nateklo. Když nic není, dejte kozí náhražku (my měli Mikrop ovis).
Možná by bylo dobré dát si inzerát. Kdo ví, co kdo chová ve vedlejší vsi. Mám tu zamrazené 14 dní staré mlezivo, odkud jste?
Jak píše daissy, zkontrolovat vemeno, to je první po porodu kozy, co se musí zkontrolovat. Kůzle se sice přisaje, ale nemá sílu zátku vysát a někdy je to fakt o síle.Příbuzenská plemenitba s tím nemá co dělat a ani věk kozičky. Nepíšete odkud jste, dnes už dost chovatelů mívá zamražené mlezivo. Dá se použít i kravské mléko v nouzi.
Vašek8
napsal(a):
Dobrý den, ráno bylo ještě celkem vpohodě, ale k večeru už bylo takové nahrbené a vratké a na pohmat mělo bříško prázdné.
Držím palce, aby to dopadlo dobře. Podle toho co píšete se asi kůzle opravdu nanapilo. Jde o to, jestli tak mladá kozička vůbec nějaké mléko nasadí, protože sílu, kterou měla dát na svůj vlastní růst dala na růst kůzlete. Pokud jste vůbec netušili, že je březí, tak jste ji asi pravděpodobně ničím nepřilepšovali. Na jednu stranu to je dobře, protože kůzle bylo malé a kozička si s tím poradila.
Taky držím palce. To vemeno zkuste zkontrolovat a mlezivo bych být Vámi sehnala radši do zásoby - píšete, že jste koupili 2 kozičky a druhá na tom může být za pár dní stejně.
Když nic, kůzle do sebe musí dostat jakoukoliv mléčnou náhražku, aby Vám to vůbec přežilo. I kdyby to měl být narychlo sunar nebo kravské.
Taky je otázka, zda mladou matku vůbec zatěžovat péčí o kůzle, které pravděpodobně po odstavu stejně sníte - do chovu to nebude. Jestli by spíš kozička nepotřebovala živiny pro sebe, místo tvorby mléka.
Kdysi dávno mi utekla 4 měsíšní kozička ke kozlům, rodila v 9 měsících. Měla dvojčata a obě ukrmila bez problémů. Dorůstala pomaleji, svou matku nepřerostla, ale v mléčnosti jí překonala. To, že druhý den po porodu je kůzle nahrbené mi spíš připadá jako že se nedostatečně, ne-li vůbec napilo mleziva.
roklanka
napsal(a):
Kdysi dávno mi utekla 4 měsíšní kozička ke kozlům, rodila v 9 měsících. Měla dvojčata a obě ukrmila bez problémů. Dorůstala pomaleji, svou matku nepřerostla, ale v mléčnosti jí překonala. To, že druhý den po porodu je kůzle nahrbené mi spíš připadá jako že se nedostatečně, ne-li vůbec napilo mleziva.
Já to myslela spíš tak, že z toho kůzlete nic moc nebude, ono už je i na to mlezivo po 24 hodinách trošku pozdě, ne? A jestli je ještě z příbuzenského spojení... Já bych si takové kůzle do chovu nenechala a odchovávala ho s tím, že v rozumné velikosti bude jateční. Matce bych nechala klid a živiny pro vlastní vývoj, jen kontrolovala vemeno a zasušení. Ale co člověk, to názor... Mně se loni narodilo 6 kozlíků a 1 kozička a kluky jsem prostě piplala (2 i na flašce od milého začátku) s tím, že až dorostou, půjdou na talíř. Letos mám dokonce i jednu kozičku na maso, má vadu.
Dobrý večer, všem, tak hlásím, že kůzlátko dnes vypadá o moc lépe. Ještě včera jsem si sehnala od jedné chovatelky oveček sušenou směs, dali jsme jednu dávku ( podle rady roklanky ) večer a dnes ráno, v poledne a večer. Mezitím pije od mámi - netroufnu si hádat kolik, ale snaží se. Tak doufám, že to dobře dopadne - na chov je nemáme, jen pro radost
. Všem moc děkuji za rady