Vero95

XXX.XXX.130.49
Dobrý den. Zajímalo by mě, co je pravdy na tom, že není dobré založit chov na dcerách po matkách prvničkách. Byl u mě starý šlechtitel a říkal, že to každý ví.
Děkuji za názor, Veronika.
Tuhle informaci jsem nikdy neslyšela. Je fakt, že já mám hlavně ovce a kozy jsou vedlejší. Myslím, že to je stejné. I kdyby kozičky byly třeba z třetího vrhu. Buďto to výjde nebo ne. A myslet si, že když je matka superdojka, že dcera bude taky. Ono to takhle nefunguje. Genetika je nevyzpytatelná. Nastudujete rodokmeny a může se vyštěpit něco z hodně generací zpátky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s výše uvedeným. Každá je jiná a některá taková dcera prvničky svou matku v dojivosti předčí. Takže asi to každý neví, už jsme tu tři "neznalé" .
Ten slechtitel na to nejspise kouka z odborneho hlediska kdy prvnicka jeste nema vydojenou tridu... no a co se tyka nasazeni mleka prvnickou tak samozejme jsme tu mela prvnicku ktere se narodili dve kuzlata a neutahla to... ale take jsem tu mela prvnicku ktera nasadila 3 litry mleka a v klidu svoje dvojcata zvladla... pro me je parametrem jeste pozivatelnost a vyteznost z toho mleka... a kdyz jsem tu mela prvnicku poloburku ktera sice nadojila max 1,5 litru denne... ale ukojila tri kozliky bez prikrmu tak co si pak o tom myslet... mliko ma vyborne ale nebude to zadna super dojka nikdy... jako druho davala 1,2 na podojeni 2,4 za den... ale v koncentratu... letosni kozicky po nem nadherne rostly.
Vero95

XXX.XXX.232.223
Dobře, moc děkuji za odpovědi, které potěšily.