Málo nebo volně namotané kolo sena?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2016 21:07
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Stalo se vám to někdy? Vždycky koupím 1 velké kolo sena máme ho na Ouess 4 ks na 3/4 roku. Letos jsem koupila v září a koncem prosince bude končit, zdálo se mi divné, že jak ho mám naležato, že mu vždycky spadla celá vrstva cca 10cm, jako kdyby bylo volně namotané do poloviny kola. Zkouším to reklamovat, zda by nedali nějakou slevu na další kolo, které musím koupit nové už teď, ale zatím to nevypadá, že bych uspěla

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2016 18:07

Záleží na tom, jestli máte seno nebo otavu a na skladbě rostlin.Seno je většinou delší a tím drží více pohromadě.Otava bývá krátká a jemnější a tím se kolo více rozpadá.Zaleží i na tom jak je usušené.Méně usušené seno se paří a tím více lne k sobě, přesušené drží volně.Jak se říká seno nedosuš a otavu přesuš.

14.12.2016 18:20

On taky není balík jako balík. Mám seno od víc dodavatelů a nějaký jim vydrží týden a jindy jen 3 dny. Při průměru 120cm umí balík vážit jak 200 tak 400kg.

14.12.2016 18:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jano, odkud berete? (zajímá mě to mimo téma)

Jinak já bych takovou maličkost (a nereklamovatelnou věc) nereklamoval.
Zpětně mi to připadá i dost divné.

Nejdůležitější je, aby jim seno chutnalo, a když chutná, tak dřív zmizí.
Já mám teď seno, které jim moc nechutná a je to mrzuté.

14.12.2016 20:25
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Dekuji Vam za odpovedi. Seno beru od mistniho JZD, v okoli neni ani jiny dodavatel, mensi baliky vubec. Uz jsem se zeptala, zda by byla mozna sleva na dalsi kolo, pry uvidime. Tak uz na to tlacit nebudu, jak pises honzopm, predseda je hodny, vzdy mi doveze to 1 kolo az domu.
Jestli otava nebo seno - na to neumim odpovedet ja myslela, ze jeden z typu sena se nazyva otava - ne?
Toto kolo bylo zvlastni v tom, ze do pulky (nalezato) byla takova snad pul metru a vic dlouha, mekka trava, jen ta, Ouess ji moc nezraly, vic vytahaly, ale nedala jsem jim vic, myslela jsem, ze jsou jen mlsne. Odpuli uz byla normalni smes ruzne travy, ovecky se zacaly cpat jako driv.
No, pan predseda mi doveze nove ted pred Vanoci a ja jsem zase chytrejsi, ze kola muzou vystacit nejen na 9 mesicu, ale treba i jen na 4 mesice .

14.12.2016 21:04
lilo

XXX.XXX.201.210

No a vy platite za balik nebo za hmotnost...

14.12.2016 21:16
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jano, takže to nejsou Pastviny Petrov? Oni mají i malé balíky a i dovezou.
Tak po nich pokukuju, jestli by neměli lepší kvalitu, než mám nyní.
Ale reference chybí a abych zase vzal šmejdus, tak to tedy nechci.

14.12.2016 22:02
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Platim 600 Kc za 1 velke kolo i s dovozem domu, podle vahy ne. Jsem kus od Pribrami, znam tu v okoli jen jednoho chlapa co ma asi 5 Suffolku, jinak jsem tu v okoli jine ovce nevidela. Pastviny Petrov neznam.

14.12.2016 23:02
honzapm

XXX.XXX.182.25

Jano, já měl za to, že jste přímo z Prahy.

http://www.zemni-prace-petrov.cz/agrosluzby/

.

.

15.12.2016 07:34
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Ne, uzavrela jsem etapu Praha, a odskrtla si me dalsi prani - odchod z mesta, les, Ouess ovce, psi, priroda, rypani se v zahrade, prace se drevem (jen moje kulny a budky pro ptaky )...ale do Prahy tak 1x mesicne jedu - pozemky kolem Prahy byly drahe, tak jsem az u PB.

15.12.2016 08:02

Pána z Petrova jsem využila minulý rok, kdy jsem měla na zač.jara pocit, že bych mohla nevystačit se senem, protože jsem tu měla navíc jednoho nenažranýho koně (vystačila bych...) a sice byly balíky za "neslušný" peníz, ale co už - pán to má uskladněné v halách, tedy se zaplatí to, že doveze seno, které bude možné beze zbytku zkrmit. Seno bylo moc kvalitní a balíky extrémně utažené - při běžné velikosti 120 cm měli cca o třetinu větší váhu (cca 350 kg - vážíme na nájezdní váze pro auta na skládce) než balíky od jiného dodavatele (taky dobře utahované).

15.12.2016 08:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hipí - díky - to se dobře čte, že seno z Petrova bylo kvalitní.
Snad to bude platit i pro malé balíky.

Jano, vida, jaké mám neaktuální informace.
Hnedle si to poupravím v sešitku.

15.12.2016 09:07
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Ja bych i vzala odjinud, ale s 1 velkym kolem na 3/4 roku jsem nezajimavy byznys, naklady na cestu... a do meho mensiho kombika se vejdou asi jen 2 male baliky.

15.12.2016 09:28
lilo

XXX.XXX.201.210

No a proto mam kouli a vozejk...

3.1.2017 10:33
Nevik

XXX.XXX.148.123

Dobrý den. Záleží nejen na druhu travin, délce sušení a jestli bylo sečeno s kondicionérem, ale také na lisu. U většiny lisů lze nastavit tlak v hydraulickém okruhu pro utahování balíku, tím pádem může být balík více utažený nebo méně. Pak je samozřejmě i rozdíl ve váze. Takže na stejné louce můžete udělat klidně balíky sice stejně velké, ale váhově rozdílné. Klidně může být rozdíl i 100 kg. Na první pohled rozdíl nelze poznat, to lze, až po rozdělání. Málo utažený se snadněji rozpadá.

3.1.2017 12:31

Co je kondicionér v souvislosti se sekáním sena?

3.1.2017 12:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo, kondicionér vám tu posekanou trávu ještě jakoby podrtí- rozbije stéblo.
Při té váze záleží nejvíce na tom tlaku při lisování. Dneska už většina ten tlak nastavuje, a zároveň tlačí od začátku, ale ty starší balíkovače to neměly.

3.1.2017 13:07
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Jak pise Nevik, volne namotane kolo do pulky jsem mela.
Uz jsem videla nejakou chemii, diky profesore za vysvetleni kondicioneru.
Od Vanoc mam v garazi nove kolo za 600 Kc, predseda s kolegou dovezli a nakulili ho na misto, jsou super, ja bych s tim ani nehnula.
Diky Vam, uz se priste nebudu divit, kdyz bude kolo sezrane o dost driv.

4.1.2017 13:23

To mate tak. I na beton slisovana otava vam zacne plesnivet i kdyz je dosusena na troud. Z 22 baliku co jsem musel letos koupit tak asi pet slo mezi topoli. A to jsem mel od dvou ruznych osob. Jedny baliky nudle 90*120 ty jsou volne, clovek by rek ze budou dejchat... Ty dalsi 140ky dotazeny opravdu na krev, tezky ze na maly nerovnosti jsem mel co delat je otocit. Jeste ze jsem je musel rozkulit a nahazet pod strechu pro kravu. Pak jsem se bavil s prodavajicim ( jinak solidni domluva, za spatny me vratil penize ). Ususil na troud, slisoval na krev, ale hned to nastovhoval. Takze ty spodni nemeli sanci vydejchat. A to bylo tech par spatnejch. Ty co byly ve stohu nahore nebo ne uplne dole tak jsou krasny.
A ted si vemte kolchoznniky co tech baliku nadelaj za sezonu stovky a tisice a pak to zkrmujou...neprohlizej to. A tyhle baliky byly navenek taky prekny a kdyz se do nich hrablo ze strany tak senicko suchy a zeleny. Plisen zacinala asi v 20cm vrste a pokracovala ke stredu. Vune tabaku a bilej prach.

3.2.2017 19:59
lucyy

XXX.XXX.183.205

honzapm napsal(a):
Hipí - díky - to se dobře čte, že seno z Petrova bylo kvalitní.
Snad to bude platit i pro malé balíky.

Jano, vida, jaké mám neaktuální informace.
Hnedle si to poupravím v sešitku.

Já kupovala před pár lety z Petrova asi 2 malé balíky a můžu potvrdit, že jsou kvalitní, sice taková spíš sláma, ale chutnalo ale jak píše Hhippie - když kupuju včas, seženu stejnou kvalitu za poloviční cenu.. Ale když náhodou dojde seno ke konci zimy, tak je to výborný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík