Dobrý den.mam sice dobře zkušenosti s El.sitema pro ovce, ale mám teď prostor kam se nehodí a uvažuji o lanku které bych dal na kůly aspoň ve čtyřech řadách.Mam ale slabé lanko(asi 1mm)a prosil bych o radu jestli bude stačit a hlavně jestli ho ovce uvidí, popř čím zviditelnit.dekuji předem za info a zkušenosti.preju všem hezké Vánoce a ať se daří.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neboj, lanko uvidí. Můžeš nad něj ale natáhnout ještě nějakou fangli. Zvířata si moc dobře pamatujou, kde ty lanka vedou. To spíš pro lidi bývaj takový lanka dost neviditelný.
napsal(a):
Neboj, lanko uvidí. Můžeš nad něj ale natáhnout ještě nějakou fangli. Zvířata si moc dobře pamatujou, kde ty lanka vedou. To spíš pro lidi bývaj takový lanka dost neviditelný.
Děkuji.Tam kde bude přístup od lidí počítám ze dam cedule, které upozorňuji na El.proud.mejte se fajn.

To se sejně musí i dle zákona
FilipGlos

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
chci poprosit zkušenější o zhodnocení lanek pro ohradník které z TĚCHTO DVOU by bylo vhodnější pro ovce předem děkuji za odpověď Glos F.
1) https://www.driml-napajecky.cz/cz/elektricke-ohradniky/vodiva-lana/super-lanko-pp-13-100m-500m-oe-3mm-cerveno-bile-3x-0-25mm-pocinovana-med-pevnost-130-kg-12604.html
2) https://www.driml-napajecky.cz/cz/elektricke-ohradniky/vodiva-lana/extra-lano-pp-13-100m-400m-oe-5mm-530-kg-bilo-modre-3x-0-25-cu-sn-13062.html.

Dráty maj všeobecně menší odpor než lanka. Jde tam o materiál a průměr vodiče. Tyhle lanka z odkazů maj odpor velice dobrý, ale ani s jedním z těch lanek nemám osobní zkušenost, tak nechci radit které vzít, ale obě vypadaj dobře.
FilipGlos

XXX.XXX.89.231
Děkuji za rady... ještě jsem přemýšlel o tomto https://www.driml-napajecky.cz/cz/elektricke-ohradniky/vodiva-lana/euro-lanko-pe-13-100m-200m-oe-3mm-bilo-zluto-zelene-3x-0-25mm-pocinovana-med-pevnost-120-kg-2012530.html Je to jen na přepůlení pastviny. Takže drát nee.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli nemáte někdo nějaké zkušenosti s hliníkovým lankem : https://www.kamir.cz/drat-pro-elektricky-ohradnik-hlinikovy-?po=4#zld nebo podobným, budu teď objednávat na ohrady pro ovce a zaujala mě jednak vodivost, cena a myslím že oproti ocelovému bude i lepší manipulace - tušíte někdo nějakou slabinu? Chci použít jenom cca ve dvou řadách, a nakombinovat i s klas.polyetylenovýma lankama kvůli viditelnosti.
Dík Martin.

Není to lanko, je to drát, takže je to spíš na permanentně postavené ohrady, které se na zimu neuklízí. Je s ním trochu horší manipulace než s lankem při stavění ohradníku, je hůř vidět, ale cena a vodivost je dobrá. Není špatné pokud ohrady z drátů jsou doplněné nějakejma fanglema aby nejen zvířata uvnitř ale i lidé, psi a pod se do toho třeba za tmy nezamotali. Oni teda zvířata uvnitř si moc dobře pamatují kudy ohradník vede, tak jde spíš o všechny ostatní. A pokud už člověk motá drát, tak je lepší to dávat na pořádné kůly (dub, akát) a mít pořádně zpevněné rohy, aby se daly dráty pořádně vypnout. Při větších výměrách je potom potřeba po x metrech instalovat dilatační pružiny které kompeznují tepelnou roztažnost.
Šlo mi spíš o porovnání právě drátu z pozinku a tohodle hliníku, ohrady budou na trvalo. Ta roztažnost bude možná u toho hliníku větší než u pozinku že?
Jinak již jsem vyzkoušel to ocelové lanko Lacme to co je zpletené z tenounkých drátků a tam mi právě vadí to, že defakto nejde udělat žádný uzel nebo pruší ohyb, je pružné a tak ukončení jedině se šroubovýma spojkama. To si právě myslím že ten hliníkový drát by šel pěkně růčo zamotávat nebo uzlovat.

Tím pádem vám fundovaně na otázku neodpovím až takové zkušenosti s drátěnými ohradníky nemám. Ale jinak ano, hliník má větší tepelnou roztažnost než pozinkované dráty a bude křehčí.
Osobně bych ale radši šel do normálního pozinkovaného drátu. Používá ho i Agrotrans na stavby jejich ohrad a jejich ohrady jsou fakt třída a oni vědí proč co používají. Metr Vás vyjde i s DPH lehce pod korunu co se týče tloušťky 1,8mm. Odpor bude trochu větší než u hliníkového drátu, ale rozdíl bude zanedbatelný pokud nechcete stavět desítky km v kuse.
Chtěl jsem dát na ten drát odkaz, maj ho v tištěném katalogu, ale na eshopu ho (jako spoustu věcí) nemaj. Ale objednat se tam dá. Maj ho pod kódem K 057, kilo drátu stojí 46kč s dph a kilo drátu je 50m. telefon na ně je 481 541 633
(ne nejsem jejich obchoďák ani jiný zaměstnanec)
Víc neporadim, ale já osobně až seženu akátový kůly, tak budu brát tento drát.
Za mě je tenhle hliníkovej drát zatím nejlepší a že jsem toho vyzkoušela hodně (lanka, pásky, sítě, drátky...). Nataženo ve 4-5 řadách na plastovejch kůlech, na zviditelnost provázek na balíky. Manipulace výborná. Ale co s nim udělají 2 zimy, to zatím nevíme.
Ono to asi k ničemu nepomůže, ale chci dneska fotit, tak sem pak šoupnu fotku...

Ja min.rok natahla kvuli divocakum spodni rady lanka a jsem stastna!
Kazdopadne souhlas, ze se s nim tedy dela strasne ja mam povetsinou misto sloupku naletove zive brizy, takze neni tlak na rohy velky, protoze steny vedou cikcak. Ale kdyz mi doho neco vleti a lanka se vytahnou, blbe se to spravuje

Hlinik bych na ohradu nedal. Dyt to nemuze jit napnout? Hodne v pozinku uz 7 let. Pruziny nepouzivam, obcas se projdu s klestema, mam tam napinaky obyc na ploty a napnu to. Motani jde normalne, parkrat se omota dokola, doprava doleva a prekrouti se, jde to v pohode.
Moje oblibeny video :)
https://www.youtube.com/watch?v=ATeqytJXZAg.
Dneska se trochu protáhlo, ale fotku mám :)
Právě že natáhnout to jde velmi dobře, ale jakou to bude mít životnost...?