Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2016 09:10
husopaska

XXX.XXX.202.251

Trochu mne k dotazu inspirovalo téma, zda žena samotná zastane hospodářství.
Jaké jsou vaše zkušenost, týkající se věku a kodice, resp. výkonu v péči o zvířata u seniorů.
Jak dlouho to jde?Chci si na důchod pořídit další zvířata/zatím mám ovce, kozy, psi, kočky, slepice, kachny/ a věk přes 55 let.Rodina midalší zvířata/králíci, perličky, kravička/ rozmlouvá
s tím, že sil bude ubývat.Jaké jsou vaše zkušenost_.

29.12.2016 09:29
roklanka

XXX.XXX.44.2

63,17 koz, slepic odhadem 40, husy, kachny, psi a kočky. S kydáním a senem (kupovaným) mi pomáhá rodina, síly sice ubývají, ale stále to jde :-D.

29.12.2016 11:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Někdo to všechno zvládne levou zadní i v pětasedmesáti a někdo je odkecaný ještě než se dočká důchodu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2016 12:26

Udělejte to teď, nezačínejte až v důchodu. Já mám o rok víc, než je ten Vámi zadaný věk.Mám 25 dospělých koz, z toho 3 kozly, dva psy k nim. Dělám to sama a chodím při tom do práce. Chodím s nimi denně, pokud nelije a není vánice, na dvě hodiny denně na pastvu, dojím je. Pokud je potřeba vyvézt hnůj nebo dát balíky sena na palety, pozvu si brigádníky. Občas mi někdo nabídne pomoc jen pro svou radost, ale to je málokdy. Můj muž tento koníček nesdílí, s čímž jsem se smířila, ostatní rodina je momentálně daleko, fandí mi, ale víc nemůžou. Pochválím se - jsem odjakživa pracovitá a přesvědčená, že když něco nejde takhle, půjde to trochu jinak. Jsem zdravější než většina vrstevnic a chov mi dává asi víc, než mu musím dát. Za fyzickou energii dostávám zdraví, dobrou kondici, duševní pohodu a energii.

29.12.2016 13:48
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Taky se přidám, myslím, že začít hned je lepší než čekat na důchod mně ho napočítali na 65 let, tak to už asi budu lozit po čtyřech, i když moje mamka má 80 a je pořád čipera, nikdo by jí neřekl víc jak 60. Mívám, sice né kozenky, ale tak 60-100 kuřat,20-30 krůťat,60 kačen, minulý rok jse měla 15 housat a ještě cca40 králíků, plus kočky a pes. Chodím do práce přes týden do pěti, víkendy mám ''volné''. Každý na mně hledí jak na trotla jak to můžu stihnout, ale když někoho něco baví tak mu ani nepřijde že to zabere čas. Pak zas všichni chodí, nebyla by kačenka nebo husička do trouby? králík nebo kuře? Maso jsem nekupovala ani nepamatuju, všechno stačíme tak nějak sežrat. Dávám i psovi a kočkám. Můj muž mi tak akorát někdy vynese pytle s obilím, jinak by nejradši celé pole louky i zahradu vybetonoval a to by asi trefilo mně

29.12.2016 15:26

Myslím, že záleží prostě na přístupu každého, protože moje babička stále chodila na pole a kolem zvířat. Zemřela ve věku kolem 80 a toho jara už prostě nešla okopávat řepu. Než přišlo léto, umřela. Doktor tehdy prý říkal, že dokud chodí na pole, je to dobré, ať ji nikdo nešetří a nebrání jí. A vím o lidech v Makedonii (babička a dědeček kamarádky), kteří chovají ovce, slepice a další zvířata i ve věku 86 (muž) a 89 roků(jeho žena). Už to není jako dřív, kdy měli 2.500 ovcí, ale pořád něco kolem zvířat dělají.

29.12.2016 18:12
janapiglet

XXX.XXX.12.32

Nejsem takovy velky, skvely, chovatel jako zeny nade mnou, ale cely zivot rikam chlapum i zenam - kdyz neco chcete udelat, udelejte to a hned, necekejte az na duchod. Kdyz to neudelate, budete pak treba jednou litovat, takovych, hlavne zen znam kolem sebe hafo.

Jsem previt, co si cely zivot plni ruzne sny, nekdo mi zavidi, nekdo obdivuje, nekdo pomlouva a mne jsou lidi fuk - je to muj zivot a nejsem nici majetek, aby me nekdo rikal, co mam delat
Obrat meho zivota o 180° jsem udelala v 52 letech, konec prace a manzelstvi, je to ted 4 roky a jsem happy, zdravotne jsem se diky te fyzicke drine, otuzovani a vetsimu klidu, znacne vylepsila. Mam jen 4 ovce,2 psy a velkou zahradu. Cely zivot jsem defacto prosedela, kanclmys z mesta, ridic z povolani (autem pracovne CR, SR, Evropa, letadlo kazdy mesic). Prijem mam ted mikro oproti driv, ale ja moc k zivotu nepotrebuji, nejsem konzumak, a deti uz jsou vystudovane, kazdy ve sve praci.

Idealni je, kdyz oba partneri/manzele chteji to same, ale to se asi moc casto nestava, lidi se i vekem meni, je i fajn, kdyz si plni prani kazdy z nich a druhy to toleruje a dava mu prostor (verzi 2 jsem mela dlouho). Kdyz ale zacne jeden druhemu najednou po letech neco zakazovat, pak uz je na cloveku, zda to v ramci klidu v rodine nebo jistote penez, vzda nebo ne - podle toho, o co jde a o jakou rodinu a deti se jedna. (ja to rozsekla)

29.12.2016 23:58
pajca

XXX.XXX.73.177

husopaska napsal(a):
Trochu mne k dotazu inspirovalo téma, zda žena samotná zastane hospodářství.
Jaké jsou vaše zkušenost, týkající se věku a kodice, resp. výkonu v péči o zvířata u seniorů.
Jak dlouho to jde?Chci si na důchod pořídit další zvířata/zatím mám ovce, kozy, psi, kočky, slepice, kachny/ a věk přes 55 let.Rodina midalší zvířata/králíci, perličky, kravička/ rozmlouvá
s tím, že sil bude ubývat.Jaké jsou vaše zkušenost_.

Asi každý člověk je postižený nějakou úchylkou. Co chodíme na Faunu, jsme
postižení chovem zvířat, což není úchylka společensky nijak nebezpečná, krom
toho, že můžeme svým konáním obtěžovat sousedy.
Každý máme své sny, které ale nejsou stálé. Postupně se rodí nové a po čase
zase nové. Na světě je tolik krásných druhů zvířat, které se nám líbí a chtěli by
jsme je chovat.
Za sebe : Také jsem měla sen pořídit si kravičku, který jsem si splnila. Naivně
jsem se domnívala, že o mléko bude zájem. Opak však byl pravdou. Sousedi,
kteří nedali dřív dopustit na domácí mléko, dnes raději koupí krabicák, protože
je díky embargu na Rusko levnější a vydrží neomezeně dlouho, čerstvý."
U vás je to se zájmem o mléko třeba jinak, než je moje zkušenost, ale doporučila
bych se nejdřív informovat. Uvědomte si, že kráva je dost velká investice a starost.
Podojit 2 x denně. Výsledek podle užítkovosti, plemenu a krmení, což jde ruku v ruce
a nedá se šidit, průměrně deně 10 - 15 l mléka, které musíte prodat, nebo navíc
zpracovat a prodat, aby měla Vaše práce smysl. Domníváte se, že je Vám zapotřebí
mít v důchodu tyto starosti ? Dejte na rady své rodiny. Chovejte všemožnou
drobnou havěť, kterou zvládnete sama a když lehnete, zvládnou i blízcí,
vzhledem ke svým pracovním povinnostem..
No a důchod ? Samozřejmě, že člověk, který má celý život na pilno, najednou
nesedne a nebude jen houpat nohama. To ale neznamená, že těch posledních
pár let života polezete po hubě, misto toho, aby jste si je užila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík