Valašsko "pouze -24°C
(ráno při poklízení jsem myslel, že mě upadnou prsty, když jsem otevřel stodolu, tak se z oven kouřilo jak z hrnců s horkou vodou).
Uživatel s deaktivovaným účtem

V 8 rano u nas na kopci -20. U reky jeste ted v 10 -26.

Tak, na Vsetíně je na rozdíl od vás teplo. Ráno v 8 hod. ve druhém patře, ale u řeky Bečvy -17. Už se těším na jaro

Me se to libi, aspon tejden tyhle mrazy a paraziti pujdou do kopru. Priroda tohle potrebuje jako sul. Jen lidi nejak zapomneli ze v zime mrzne a chumeli. V takovymhle mrazu jsme jezdili na kole do skoly 5km, usiska nam v pulce cesty zacly belat ze uz ani nepalily.).

Mno, Mastňáčku nebude s tím vymíráním tak horké. Jak víme, tak brebery daleko líp snáší mrazy, než suchá horka. Já spíš doufá, že to krapet zredukuje myší populace. Ale asi je to nesmysl. Pokud nebudou dlouhodobě holomrazy (což u Berounky fakt nebudou), tak se jim bude dařit stále dobře. Achjo.
Jinak my tu měli teplo. Ráno asi -12 st.
Jak zafungoval mráz se nejlíp pozná na jaře, když se hrábne do hlíny v záhonu. Dobře působí taky jarní obleva, kdy voda z tajícího sněhu myší díry vytopí a část potvor spláchne. Dlouho trvající holomrazy taky nejsou moc dobré. Peřina prostě musí být. Letos zatím OK, než přišel sníh tak zem zamrzla a pak přišla peřinka, tak že ideál :).

V Brně ráno kolem -10, kam se na vás hrabeme, ale stačí to.
Ono to chce čas, ale i v tomhle je to v přírodě dobře vymyšlené. Kde jsou myši, množí se dravci a malé šelmy. Kocoura krmím jen trochu, aby měl motivaci u nás zůstat, pořád tedy číhá pod balíky sena nebo u hromad dřeva. Zatím je pořád tlustý, takže asi je i teď nespících myší dost. Nemám zkušenost, ale slyšela jsem, že tam, kde volně pasou prasata, myši nejsou.

No u nás konečne poradna zima dosť snehu a mrazy pod -24 °C, aj keď autom sa nikde nedostanem a do dediny musim pešky alebo koňom, je to ta správna zima v horách

Dnes ráno je větší mráz než včera -19.
Čeho je moc, toho je příliš Kdyby to alespoň přes den vyskočilo nad nulu. Už skoro tři týdny oveny pijí ledovou vodu a žerou totálně promrzlou senáž. Tak to jsem zvědavý co to snima udělá. Zátím mám od dvou ovcí tři jehňata narozená 13-14.1. Jsou v pohodě, ale maminy moc naplněná vemínka neměly.
No... tak me ve chlive zamrza kozam voda na 3 cm a to je vedle kotelna ze ktere jsou rozhodne nejake uniky... ovcim se vcera varily dve konvice varici vody a kybl horke aby se alespon trochu rozmrazila ta voda co je ve vanicce... senaz nekrmim.. tudis nemrzne... mel sis profo udelat nejake pekne seno :) a krmit ted senem nez zmrzlinou... ale po vanocich jsme kupovali druhou varku uhli a ta pokud bude tech 14 dni jeste takle mrznout rozhodne spalime... tj... ze nase spotreba stoupla minimalne o 50 pr... a ze jeste minimalne jednu varku uhli budem muset poridit.. minule dve zimy jsme spalili cca 30/ 35metraku cerneho uhli a letos mozna dozijem s tim stejnym mnozstvim do konce ledna... ale treba to vyhubi ty brebery na pastvinach... zima je to moc pekna... a radejc takovou zimu nez blato a cvachtu... i kdyz to je drahej spas...

Topnej kabl... Nepomuze hodit balik predem k ovcim do chliva aby se nahral?

Lilo, fajrujes nonstop?
No mam stejnej kotel jako profesor... jde o splynovaci od atmosu... a da se na to jet dva dny nepretrzite... k tomu kubikovou akumulacku kterou to zaroven nahriva... pak jde vykon dolu a musi se vycistit... takze ano da se rici ze jedem nonstop... spotreba tak na 4/5 kbelicich uhli denne... mame starej barak to vis 150 let... spaletovy okna pres ktery cejtis ze to teplo proste utika... nemluvim o vstupnich dverich a schodistovem kominu az na pudu... a nahore v loznici v noci i 13 st... pak uz je jen nezateplena puda...v mistnostech kde jsou podlahovky tak je pekna teplota...
Tak doma si jen chrochtám - (nový kotel, nová okna) Okolo všichni jen přiřezávají dřevo a dokupují uhlí.
Voda ve stodole jim nezamrzá poněvadž nejlepší topná poduška je vysoká podestýlka, ale leji jim ju z povrchové studny, kde je ledová s kousky ledu. Sena mám habakuk, ale senáž jim jde líp, tu sežerou první. Jen mám obavy s toho "ledového" pití a senáže, kterou futrují po plných hubách. Snad jim to na trávení neublíží, když se pak prohřívají od spodu z hnoje.

Lilo: taky mam schodiste do druhyho jen termeprovanyho na protizamrz patra. Hodil jsem tam tezkej zaves a rozdil teplot je 8 stupnu a to je znat. Pred tim to krasne ficelo teplej vzduch nahoru. Vytapim 160m2 spodek a pak dalsich asi 80 na cca 4C a na den me to bere 4 max 5 uhlaku na 24 hodin.5 to uz musi bejt fakt samec. Cerny od bardzu. Taky jsem mel mit akumulacku, uz jsem ji i protah futrama a topenari zapojili. Pak se me to ale rozlezelo a prodal jsem ji. Nekdy lituju, protoze bych jinak fajroval co to da, zalezi me na tom co me leze z komina. Ale kdyz vidim spolehlivost vsech tech ruznejch pojistovaku a dochlazovaicch smycek. Smycka me obcas prokapne, pojistovak na kotli kdyz ho jednou za rok testnu tak pak tady jeste dobu kape. Takova prehrata akumulacka dokaze zborit pulku baraku.

Jo a zatapim jednou denne a pak k tomu nikdo nemusi :) Jsem si zenu rozmazlil takhle. Se drevem by to bylo fut kazdy tri ctyri hodiny tam jim neco hodit, obejit celej barak, parkrat se natahnout pri ceste :).

profesor1
napsal(a):
Tak doma si jen chrochtám - (nový kotel, nová okna) Okolo všichni jen přiřezávají dřevo a dokupují uhlí.
Voda ve stodole jim nezamrzá poněvadž nejlepší topná poduška je vysoká podestýlka, ale leji jim ju z povrchové studny, kde je ledová s kousky ledu. Sena mám habakuk, ale senáž jim jde líp, tu sežerou první. Jen mám obavy s toho "ledového" pití a senáže, kterou futrují po plných hubách. Snad jim to na trávení neublíží, když se pak prohřívají od spodu z hnoje.
Jsem mel pocit ze ovce chovate tak pul stoleti nejmin, tak jsem si rikal ze vas par dni mazu takhle rozhodilo... :).
No, ono ty celodenní mrazy vždy trvaly tak max týden, další týden už to během dne vždy lezlo nahoru, nad nulu. Naposledy byly tři týdny dvacítkových mrazů myslím v lednu roku 2012, ale i tehdá po týdnu-dvou během dne vždy povolily.
Jde mě o to, že takhle promrzlou senáž jsem ještě neměl. A proto v kombi s tou ledovou vodou mám trošku obavy.

Kosta: a termoventili s hlavicema jsou? :) kdyz neni barak uplna cerna dira, tak ta spotreba nemuze bejt o tolik odlisna jako by se tam topilo uhlim drevem. Akorat ta cena plynu. Mivali jsme elektriku kdyz na ni zacali nekde pred 20 rokama lakat... v baraku stejne max 18 stupnu a ucet stal za to. Ve velkym mrazu se stene muselo nalozit uhli a elektrokotel odstavit.

profesor1
napsal(a):
No, ono ty celodenní mrazy vždy trvaly tak max týden, další týden už to během dne vždy lezlo nahoru, nad nulu. Naposledy byly tři týdny dvacítkových mrazů myslím v lednu roku 2012, ale i tehdá po týdnu-dvou během dne vždy povolily.
Jde mě o to, že takhle promrzlou senáž jsem ještě neměl. A proto v kombi s tou ledovou vodou mám trošku obavy.
A to je fakt. Co si vybavuju zimy rekneme od roku 2000 tak to bylo jak rikate, tejden to sevrelo a pak zase povolilo. Ale mam takovej pocit ze za mejch skolnich let ty mrazky bejvaly i takhle. Ale zase u nas je to mrazova kotlina, chova se to asi jinak nez nekde na horach, netusim. Asi tri nebo ctyri roky zpatky byly fest mrazy vic jak tejden a zem promrzla ze nam na statku zamrznul privod vody. Takze jsem kopal naslepo a nahrejval velkym plynovim horakem.
Ta senaz je na kost? Nemam tucha, videl jsem senaz rozbalenou poprve vloni u znamyho. Nezabiji nahodou mraz tu senaz co se tyka kvality?

Tak si to pletu se silazej, sorrac :) Tak holt nechat tu vodu nekde odrazit az pak ovcim. Ja davam primo z radu a pit bych to takhle taky zrovna nechtel :) By se me zastavil asi i mozek, ne jen bachor.

Haha, topení, to je velké téma.
My jsme na plynu s přepínáním na krbovky po celém bytě. V podkroví, kde nad námi je nezateplená půda. Okna naštěstí už eurookna.
Dřevo už jsme dávno stopili a zatím jsme se nehecli navozit další. Protože - dřevo je přes celou zahradu a musíme to naházet na vlek, vytahat růčo do 2. patra (kladka, kýbl) a naházet do kubíkovejch klecovek na balkoně. Odtud to po koších taháme ke krbu... a představa, že v těch -10st. stojím dole a 3/4hodiny plním kyblíky, aby je manžel vytahal nahoru... už teď jsem načatá s průduškama a tohle bych asi nedala
Takže vlastně závidim domy s centrálním topením...
No nic, jdu vymrznout na trénink. Ono stačí půl hoďky stát na místě a trénovat koně... nohy pak zahřejvám ještě dobrou půlhodinu Tahle zima je prima, ale už toho mám taky docela plný kecky. Pořád lítáme s barelama - odešly nám 2 topný kabely najednou, takže nádrže nejdou vypouštět, potažmo ty kubíkovky už jsou skoro promrzlý skrznaskrz... máme zvířata 5 let a tohle jsme tu ještě nezažili...

Aspon byste se ohrali nekolikrat :) To stani to je horsi. Si namaz nohy thermolkou :).
Ale prdlacky kup si vyhrevny fusekle... no a kdyz to nepomuze tak kbelik s horkou vodou na nohy to jisti... prudusky by se take trosku vylepsily... chce to naparit a vylezet...
jinak mastnacku manza jelikoz je IT a programuje ruzna cidla a systemy kontroly tak nam vyrobil a naprogramoval nejprve bezdratove rizeni takze muze ovladat z mobilu a ma o vsem prehled... jenze to vis bezdrat je spolehlivej asi jako bezdrat... a tak ted vyrabi to same ale na drat... v kombinaci s ladomatem, chladici smyckou trojcestnymi ventily a termohlavicemi se akumulacky fakt nemusime bat... navic jsme akumulacku kombinovali s boilerem kterej predehriva vodu a posila ji do el. boileru... uspora na elektrice rocne 2500 :) takze nam jede ted do obehu voda cca 55 st. mozna tu teplotu zvysil...akumulacka muze byt natopena na 90... rozhodne se ohrejem a na akumulacni nadrze skoda ze jich neni vic... kdyz jsme pocitali kolik vyjde kw v ostatnich surovinach... tak nam to cerne uhli ac se zda byt dost drahe vychazi nejlepe... vyborna vyhrevnost... se drevem je kupa prace a potrebuje nekde schnout a dosychat... jasne take mame krbovky tam dotapim kdyz je venku teplo a vlhko... a topim treba kbelikem dvema uhli... tak si to v obytny pulce zavru a zatopim si v krbovkach... do budoucna planuju udelat oboustranny krb chodba obyvak... aby to vyhrivalo chodbu a prikladalo se a tim padem byl bordel na chodbe a ne v obyvaku... jinak jsou v pulce baraku podlahovky coz je take supr... nejvic si mlaskam kdyz prijdu do koupelny a tam je takove tepliiicko... navic my zeny jsme trosku zmrzlejsi... takze teplo od nohou je proste supr...
Nanuk

XXX.XXX.234.247
Tak já teda prásknu, že se bojím abych vyšel se dřevem a kvůli stěhování už další pořizovat nechci. V kuchyni (chladná místnost kterou užívám) mám už asi dva týdny 14°C a asi jsem si na to už zvykl. Ale občas něco upeču a tak se i oteplí.
Pri tyhle teplote se da bejt zalezlej pod perinou a spat jak ledni medved... ale ekzistovat nevim nevim... jasne ze nemame 25... ale jedem treba na 20/ 21... takze stejne doma chodim v tenkem svetru... zadne trenky... ale bydlet ve 14 no teda... prikoupila bych tak 5 kubiku dreva... ty to jistej... a mit aleson 18.
Nanuk

XXX.XXX.27.7
Tak u mne je normální teplota 18-20°C (od 23°C v bytech většinou umírám, sedím-li před krbem problémy žádné). Těch 14°C mi zpočátku ani nepřišlo, protože když jsem se právě koupal (což u mne není až taková sranda a jednou týdně musí stačit) tak jsem si trochu nachladil hlavu a proto jsem nasadil čepici a ani to ochlazení o 4-6°C nezpozoroval.
Jsem ten typ člověka co na podzim vytáhne domácí pletené ponožky a ty nosí až do jara, s těmi teplými ponožkami chvíli funguje i v sandálech a pak už rovnou na boso až do podzimu.
Tenké ponožky jsou tak do společnosti.
Kvůli absenci šikovné ženy, jsem se už rozhodl, že až se zásoba po babičce ztenčí tak jednu zimu věnuji tomu naučit se znovu plést (jako dítě jsem to uměl, ale už si to vůbec nevybavuji).

Vrátím se k té studené vodě na napájení. Letos opět máme stromečkovou kůru - kozy dostávají vyhozené vánoční stromečky v množství asi jeden stromeček na tři kozy denně. Oproti době, kdy stromečky ještě nebyly, neboť stály někde v obývácích, vypijí kozy denně víc než o 1/3 vody méně. A to jim i ohřívám tak na 15-2O st. Studené by vypily ještě méně. Jen mě zaujalo, kolik vody můžou získat z kůry a jehličí.

No to nevím. Ty stromečky, co stály 14 dní v teplých místnostech, mají kůru i jehličí uschlou na troud. V tom bude nejspíš něco jiného...
Nanuk: tyjo, zaujala mě věta: "Jsem ten typ člověka co na podzim vytáhne domácí pletené ponožky a ty nosí až do jara".
...a napadlo mě: nezačnou Vás ty domácí poletené ponožky tak po 2 týdnech nošení trochu řezat? A za ten půlrok...nejdřív se vzorek vtláčí do chodidel, pak chodidla přebírají dezén ponožky, postupně přestává být k rozeznání, co je noha a co ponožka a za ten půlrok zůstává z ponožek jen jakýsi pletený "náramek" kolem kotníku... ale to už nastává jaro, takže to nevadíííí
Nanuk

XXX.XXX.237.244
Když už nerozeznám ponožku od nohy tak natahuji další ponožky... dokud to "náramek" dovoluje - nosím nadkotníkáče, alespoň v zimě.
P.S.
I když na boso jsem to už v mrazu zkoušel, pořád jsem si nedokázal představit jak to ti prapraprapředci dělali, že prý sem tam i v zimě do školy... aby se aspoň tam zahřáli. Já myslím, že doma měli tehdy mnohdy tepleji než mi dnes a jsou to jen takové báchorky. Dobře už totiž bylo a je stále hůře vážení. a bude ještě hůře.
Tolik moudra Nanuk, člověk přírodní.

napsal(a):
No to nevím. Ty stromečky, co stály 14 dní v teplých místnostech, mají kůru i jehličí uschlou na troud. V tom bude nejspíš něco jiného...
Nanuk: tyjo, zaujala mě věta: "Jsem ten typ člověka co na podzim vytáhne domácí pletené ponožky a ty nosí až do jara".
...a napadlo mě: nezačnou Vás ty domácí poletené ponožky tak po 2 týdnech nošení trochu řezat? A za ten půlrok...nejdřív se vzorek vtláčí do chodidel, pak chodidla přebírají dezén ponožky, postupně přestává být k rozeznání, co je noha a co ponožka a za ten půlrok zůstává z ponožek jen jakýsi pletený "náramek" kolem kotníku... ale to už nastává jaro, takže to nevadíííí
Ty suché jim přece nedáváme a ty kanadské jedle apod. jsou krásně čerstvé. Třeba je to něčím jiným, ale pak by to tedy byla už druhý rok zvláštní shoda okolností. Okoušou ty stromky na holé dřevo, jako když jsme jako děti z nich dělaly kvedlačky. A mají co dělat.

Navíc mě teda třeba kozy ani ovce jehličnany nežerou (natrhané, ne vánoční) :(.

napsal(a):
Navíc mě teda třeba kozy ani ovce jehličnany nežerou (natrhané, ne vánoční) :(.
Kousek od nás jsou na jedné zahrádce kamerunské ovečky a taky je zpočátku nechtěly. Ale asi po týdnu nabízení si prý zvykly a občas si ukousnou. Ale možná na to nejsou ovce tak hrr jako kozy. Některé stromky naše kozy nechtějí hned, ale až když oprší nebo ochumelí, asi z nich cítí ty cizí domácnosti.
Mimochodem - žerou to i koně, ale asi jen ta přírodnější plemena a jen jehličí a konce větviček, kůru ne.
Nanuk
napsal(a):
Když už nerozeznám ponožku od nohy tak natahuji další ponožky... dokud to "náramek" dovoluje - nosím nadkotníkáče, alespoň v zimě.
P.S.
I když na boso jsem to už v mrazu zkoušel, pořád jsem si nedokázal představit jak to ti prapraprapředci dělali, že prý sem tam i v zimě do školy... aby se aspoň tam zahřáli. Já myslím, že doma měli tehdy mnohdy tepleji než mi dnes a jsou to jen takové báchorky. Dobře už totiž bylo a je stále hůře vážení. a bude ještě hůře.
Tolik moudra Nanuk, člověk přírodní.
Navzájem si bosé nohy pro zahřátí počůrávali a při pasení krav se předbíhali, aby si je první ohřáli v čerstvém kravinci
A žádné problémy s nehtovou mykózou neměli
Jak bude hůř a hůře vážený?!?!
Tržby díky EET jsou jednou tak velké, Zeman pojede za Trumpem - tak že už nám zajistil dobré vztahy nejen s Chínou a Ruskem........ Jak může být hůř?!?!
Nanuk

XXX.XXX.200.135
Jen si to zkuste, a představte si, že v koncentrácích (tehdy ještě mrzlo) je nutily vyhladovělé na kost chodit (někdy prý i běhat) nahé a bosé a ještě je stříkaly ledovou vodou (o což by asi nešlo jako o to že mokrá kůže o to více předává/uvolňuje teplo). Mám pocit, že to dokonce někteří lidé přežili.
Já vím nechutné, ale takoví my lidé jsme a takoví se znovu derou k moci.
nanuk

XXX.XXX.200.135
Nutily, stříkaly... ty svině fašistické.
Také jsem si zažila bydlení ve strarém domě, půlmetrové zdi, které ne a ne se vytopit, kotel hučel, ráno se vstávalo do 10 st., z práce se přišlo do 4 st., dneska jsme na nové dřevostavbě, podlahové topení, jedině doma pobosky, k dobrému pocitu občas zatopíme v krbu a při jednom polínku dřeva je za chvíli doma 25 stupňů, takže až tak moc krb nevyužíváme.je to 4+kk, ve dvou pokojích se netopí, na spaní, podlahovky jsou zaplé jen v obýváku, kuchyni a koupelně napůl a všude je 23 stupňů, krom spacích místností.hodně lidí nás zrazovalo od podlahového, ale dneska vím, můžu srovnávat, je to nízkoenerg.topení a super.
No a pak jsou jeste taci kteri ten holokaust poprou... ale takle to nebylo jen mezi fasistickejma svinema... takle je to do dnes... a ten kdo se citi byt nadrazen tak zkratka jedna... at uz je to gulag, koncentrak, uprchlickej tabor, tabor nekde v iraku, nebo palestine... nebo at uz to byli zide v egypte... nebo zide dneska...
nanuk
napsal(a):
Nutily, stříkaly... ty svině fašistické.
Tak nějak nemám rád diskuze tohodle typu, protože vzbuzují nenávist a nenávist plodí zase nenávist. Nevím proč tu vzpomínáte fašizmus. Kdyby jste měl schránku tak vám pošlu odkaz na hrůzy moderní doby. Garantuji vám, že by jste se nedodíval do konce (jestli jste trošku normální).
Můžeme si o sobě myslet že jsme jací jsme, ale za určité situace každy z nás by byl schopen dělat o mnoho horší hrůzy než ti fašisti. Stačí připomenout Jugošku, ISS...
A vůbec - mrzne i nad zemí. Včera jsem odfoti (ne moc kvalitně) opilého pilota. Schválně jestli poznáte který z nich se zahříval alkoholem při řízení letadla. Ten co letěl vlevo, nebo co letí vpravo? ).
Nanuk

XXX.XXX.171.93
Profesore, my už jsme spolu diskutovali. Hrůzy současné doby s lidmi jako ty mají mnoho společného. Nic ve zlém, máš i jiné stránky, které se mi líbí, ale vím jak bych u tebe dopadl kdybych začal vypisovat co za hrůzu skutečně považuji já (ty máš také jakési keci o tom že je třeba se vzdát svobody, protože člověk vlastně nemá být svobodný...).
Přiznej si sám sobě co ti na té mé poznámce vadí a podobné fráze o rozdmýchávání nenávisti si strč za klobouk! Opravdu máš pocit že rozmýchávám nějakou zlobu, něco co je neoprávněné. To že je dnes svět (včetně Evropy a česka) plný lidí pomalu horších fašistů kam se podíváš je jasné i malým dětem. Vidí to možná jen ten kdo se dívá na člověka ne na dav který se musí svázat nařízeními a pravidly. To že nikdo nepříchází o život na tom nic nemění (i kdyby to byla pravda - což není, protože co vše je to život? - ale není místo na pitvu).

A ja to nejsem :).

Ja du pryc :).
Noo, toto som potrebovala, od srdca sa na obed zasmiať :D humoristi :)
Nechajme ne-chovatelovi alias Fit a Pod. jeho slobodu meniť si prezývky podľa lubovôle, čo na tom? :).
Inak u nás o 10:00 bolo ešte -10, manžel si do gumákov do práce vložil pokusne polystyren aby to vydržal a síce hrial ale ako vyriešiť boky po výške :).
Nanuk

XXX.XXX.242.32
Ale uznejte, že to vždy dělám tak aby to ty moudré trklo. Proto se mi taky odsud zatím nechce, ale vše co jsem psal (pokud máte někdo přehled) jsem myslel vážně a nastane i čas kdy na podobné hovadiny jako tento web už čas, nebo chuť, nezbude.
Dokáži změnit styl a zmizet zcela, já se před vámi neskrývám ale nebudu vám psát proč to dělám zrovna tak jak to dělám. Někteří mne tu nechtěli a já řekl, že ne-chovatel trvale končí, tak skončil.
Nanuk
napsal(a):
Ale uznejte, že to vždy dělám tak aby to ty moudré trklo. Proto se mi taky odsud zatím nechce, ale vše co jsem psal (pokud máte někdo přehled) jsem myslel vážně a nastane i čas kdy na podobné hovadiny jako tento web už čas, nebo chuť, nezbude.
Dokáži změnit styl a zmizet zcela, já se před vámi neskrývám ale nebudu vám psát proč to dělám zrovna tak jak to dělám. Někteří mne tu nechtěli a já řekl, že ne-chovatel trvale končí, tak skončil.
Nemám nič proti vaším príspevkom, sme asi nadšenci do niektorých spoločných oblastí, viď Budwigová a pod. len si myslím že aj keď to myslíte dobre, ľudí nenabudíte k zmene len na základe "strašenia" biblickými apokalyptickými scenármi...( "obrátenie" zo strachu neni to pravé orechové...ak by to vôbec bolo obrátenie...).
moonika
napsal(a):
Nechajme ne-chovatelovi alias Fit a Pod. jeho slobodu meniť si prezývky podľa lubovôle, čo na tom? :).
Inak u nás o 10:00 bolo ešte -10, manžel si do gumákov do práce vložil pokusne polystyren aby to vydržal a síce hrial ale ako vyriešiť boky po výške :).
Noviny.
moonika
napsal(a):
Mel si je vypenit... tou polyuretanovou penou...
Nanuk

XXX.XXX.200.134
Já vás strašením nechci přimět k ničemu, to je omyl. To třeba Palach si myslel, že vás jde změnit, ale také se mu to nepovedlo. I když všichni říkají jak chápou jeho myšlenku a zabývají se jeho odkazem.
Já vím, že musíte uslyšet pravdu a lidi jako já jsou tu proto aby ji vyslovily. Co bude následovat je mimo mou vůli, já za vás některé jsem jen schopen prosit o smilování i když vás osobně ani pořádně neznám.
Zmizeli mi příspěvky které jsem považoval za mnohem zásadnější než věci které zmiňuješ a které nic děsivého neobsahovaly (pro toho kdo by opravdu nevěděl o čem přesně píši, že je to pravda, a navíc nebyl součástí toho na co zkáza přichází - tomu by to připomělo co bylo proroky přislíbeno a mnozí pravdu znají a proto vědí co vše je s tím spojeno). Mělo tomu tak být.
Nanuk

XXX.XXX.193.32
Teď se profesor může vyžít (pomstít), děs běs ten příspěvek a tentokrát žádný naschvál.

Jeden takovej nanuk pise pravidelne kazdej mesic na permaweb. Malo kdo to vydrzel cist do konce. Milan supa.
Nanuk

XXX.XXX.140.150
Tak to je shoda nicků. O čem píše, nebo co je to ten permaweb (adresa)?, Třeba má pravdu...
Já jsem Ekklesian, to je kromě náhodných jmen jediné jméno které budu ještě na Internetu kdy používat. Toto jméno ale má svá specifika a není používáno kdykoli ani trvale.
On už Internet dlouho nebude (minimálně pro mne), proto na něm utrácím svůj čas.
Nanuk
napsal(a):
Teď se profesor může vyžít (pomstít), děs běs ten příspěvek a tentokrát žádný naschvál.
Možná to často vypadá že se mstím, ale jen se u některých řídím heslem - "...kdo chce kam, pomozme mu tam, protože komu není rady..... "
Ono je to často nejlepší škola a tím zároveň pomoc.
No a k vaší větě:..... "Co bude následovat je mimo mou vůli, já za vás některé jsem jen schopen prosit o smilování i když vás osobně ani pořádně neznám.".....
Odpovím vám tím co už bylo taky řečeno :... " Neplačte nademnou, ale plačte raději nad sebou! ".....
Nanuk

XXX.XXX.98.208
Ne ne ne, to jsem Profesore nechtěl aby takhle vyznělo. Já vím, že občas někomu otravnému opravíte pravopis, ale také vidím, že když někdo píše něco co má hlavu a patu tak pedant nejste.
To jsem opravdu nechtěl aby takhle vyznělo. Nemyslím si ani že se nějak mstíte i když jsem to vypustil. Ani nevidím za co by to mělo být, nebo jsem něco tak strašného udělal?
Jinak dáme si večer každý tu svoji sklenku a popláčem, jestli tu slzu vymáčknem (A já možná s dary dostal zpět v dospělosti i tohle kdo ví, že Profesore? A možná jsem odstranil jednu z fyzických závad proč dospělí málo brečí a slzí. Možná od každého něco a ještě více.), nad kým nás zrovna napadne. Herdek chlape mizerná vy potřebujete dostat od toho co opěvujete a bráníte na prd el a přes čuňu, pak teprve nad vámi možná i popláču...

Nanuk
napsal(a):
Já vás strašením nechci přimět k ničemu, to je omyl. To třeba Palach si myslel, že vás jde změnit, ale také se mu to nepovedlo. I když všichni říkají jak chápou jeho myšlenku a zabývají se jeho odkazem.
Já vím, že musíte uslyšet pravdu a lidi jako já jsou tu proto aby ji vyslovily. Co bude následovat je mimo mou vůli, já za vás některé jsem jen schopen prosit o smilování i když vás osobně ani pořádně neznám.
Zmizeli mi příspěvky které jsem považoval za mnohem zásadnější než věci které zmiňuješ a které nic děsivého neobsahovaly (pro toho kdo by opravdu nevěděl o čem přesně píši, že je to pravda, a navíc nebyl součástí toho na co zkáza přichází - tomu by to připomělo co bylo proroky přislíbeno a mnozí pravdu znají a proto vědí co vše je s tím spojeno). Mělo tomu tak být.
Vy jste prostě osvícený, nadřazený a vypadá to, že si myslíte, že i vyvolený. Tím, jak píšete, přesvědčujete "nás nevědomé", že si o sobě myslíte, že jste lepší. To si mysleli třeba právě ti fašisti a jiní dřív i dnes také. Takže přesto, že i Vy máte v něčem pravdu, doporučuji Vám, abyste se na iFauně věnoval debatám o chovu zvířat a své poslání plnil někde jinde. Ono je nejlepší dělat všechno otevřeně, nestydět se za to, chovat se spravedlivě a nesoudit (znáte to - nebo budeš souzen - nebojíte se?).
napsal(a):
Vy jste prostě osvícený, nadřazený a vypadá to, že si myslíte, že i vyvolený. Tím, jak píšete, přesvědčujete "nás nevědomé", že si o sobě myslíte, že jste lepší. To si mysleli třeba právě ti fašisti a jiní dřív i dnes také. Takže přesto, že i Vy máte v něčem pravdu, doporučuji Vám, abyste se na iFauně věnoval debatám o chovu zvířat a své poslání plnil někde jinde. Ono je nejlepší dělat všechno otevřeně, nestydět se za to, chovat se spravedlivě a nesoudit (znáte to - nebo budeš souzen - nebojíte se?).
Klid oreb... nikdo neni lepsi ani nadrazeny vzdyt pred bohem jsou si vsichni rovni...

Aaale tohle je jasnej priad nekoho, kdo neni pevnej ve svy "vire" a tak to dohani moralizovanim ostatnich. Klasika.
Ekklesian

XXX.XXX.170.212
Hele Mastňáčku, tak jsem zadal schválně permaweb na české doméně a on takový web normálně existuje. Dokonce jsem tam zahlédl i tvůj dotaz, takže budu správně. Prošel jsem také tag "duchovno" a zahlédl nějaké věci...
Takže se ptám. Ty také spolupracuješ s nějakými těmi bytostmi přírody? Komunikuješ s nimi? Nebo se je snažíš volat?
Pokud ano, proč se neobracíš rovnou na stvořitele?
Nedělej to! Stvořitel řekl, že tohle potrestá. Přivedeš se ke zkáze i pokud máš pocit, že je ti teď pomáháno. Ty bytosti "slouží Bohu" (vykonávají činnost podléhající autoritě Boha jako vše ve Stvoření), v tom určitým způsobem nelžou, nelžou ani v tom že mají (dostaly za úkol) Člověku pomáhat, ale pravda je že tě vedou nebo nakonec přivedou ke smrti. Dělají vše se svým záměrem a ten je odvést Člověka od Boha a nechat ho zemřít.
Věříš-li ve skutečného Stvořitele, jediného a nestvořeného Boha, Boha všemohoucího který vše stvořil, tak se ho zeptej jak to je. Uděláš-li to, nevěřím že se ti nedostane odpovědi i daru tu odpověď vnímat a pochopit. Poté co se zeptáš, se však neobracej jinam (natož k těm bytostem) a vyčkej odpovědi, klidně opakovaně a drž svou otázku na mysli a v srdci. Na Stvořitele se obrať celou svou silou, myslí i srdcem. Zkus si ho představit ať směruješ správně svou otázku, což tělesně není v zásadě možné (vždyť i jen schopnost vnímat rozměr včetně nekonečna je jen součástí Stvořeného, nic mimo Stvoření si neumíme představit, i ten pro nás neviditelný duchovní svět je součástí Stvoření), ale přesto se nám Bůh poznat dává, na tvém místě bych začal tím že je absolutně spravedlivý a zároveň absolutně milující, to je velmi výstižná charakteristika.

To jsou kecy priblbly hnedka po ranu Jeste, ze clovek uz vi, ktery nicky jsou tu jak mimo tema, tak hlavne mimo realitu a tedy je lze rovnou ocima preskakovat a necist.. ale ja bych to blokovala, bejt admin.

Clovece uz to nehul :).
Ekklesian

XXX.XXX.236.218
Vážení to máte tak.
Já bych se normálně a na živo jen zeptal zda člověk, který mne spojuje s nějakým webem kde jediné duchovní téma je mnou zmíněné, navazuje kontakt s údajnými bytostmi přírody.
Jenže jednak znám stav přirozeného tělesného člověka, jednak by to byula komunikace na dlouhé lokte, která by k ničemu nebyla. Vždyť z toho mastňáčkova zabučení člověk nepozná ani jestli ho nemám otravovat z duchovnem, nebo že jsem magor že ho zrazuji od toho nejlepšího co ho v životě potkalo.
A tak jsem prostě napsal toho naráz více, tak aby sdělena v základu celá myšlenka. A to aniž bych znal mastňáčkův postoj a duchovní stav.
Opravdu to byl takový problém?
Já dále obtěžovat nebudu, vše podstatné již bylo řečeno a varován že zahrávat si s démony je zapovězeno a bude trestáno smrtí (celkovou, nejen těla) jsi byl. O žádná upřesnění ani vysvětlení zdá se nestojíš (zatím ani ostatní), tak se nebudu vnucovat.
Mastňáčku.
Možná bys měl zjistit co tě nutí reagovat a ještě takovým působem co nelze nazvat komunikací? Že tě něco štve je z toho patrno, to se neboj! Vždyť na podobné lidi normálně nereaguj a bude to vzájemné.
Rozhodně takhle nepůsobí komunikace člověka, který chce něco druhému sdělit. Mám návrh, když nebudu nic hulit já tak ani ty ne, bereš?

Ehm, ja na to nebudu snad ani odpovidat. Leda bych zabucel jak ta jalda na mym obrazku :) Nehulim ani to ani ono, takze smolicek.
Pro odvazlivce neco ke cteni
http://www.permaweb.cz/forum/topics/vahy-o-ivote?id=5267424%3ATopic%3A106148&page=1#comments.
Ekklesian
napsal(a):
Vážení to máte tak.
Já bych se normálně a na živo jen zeptal zda člověk, který mne spojuje s nějakým webem kde jediné duchovní téma je mnou zmíněné, navazuje kontakt s údajnými bytostmi přírody.
Jenže jednak znám stav přirozeného tělesného člověka, jednak by to byula komunikace na dlouhé lokte, která by k ničemu nebyla. Vždyť z toho mastňáčkova zabučení člověk nepozná ani jestli ho nemám otravovat z duchovnem, nebo že jsem magor že ho zrazuji od toho nejlepšího co ho v životě potkalo.
A tak jsem prostě napsal toho naráz více, tak aby sdělena v základu celá myšlenka. A to aniž bych znal mastňáčkův postoj a duchovní stav.
Opravdu to byl takový problém?
Já dále obtěžovat nebudu, vše podstatné již bylo řečeno a varován že zahrávat si s démony je zapovězeno a bude trestáno smrtí (celkovou, nejen těla) jsi byl. O žádná upřesnění ani vysvětlení zdá se nestojíš (zatím ani ostatní), tak se nebudu vnucovat.
Mastňáčku.
Možná bys měl zjistit co tě nutí reagovat a ještě takovým působem co nelze nazvat komunikací? Že tě něco štve je z toho patrno, to se neboj! Vždyť na podobné lidi normálně nereaguj a bude to vzájemné.
Rozhodně takhle nepůsobí komunikace člověka, který chce něco druhému sdělit. Mám návrh, když nebudu nic hulit já tak ani ty ne, bereš?
Chlapiku z tvych slov ale nejde laska...

Nepolevuje, ve ctyri rano -18.
Nanuk
napsal(a):
Prosím, prosím ukaž jak se mizí zcela.
Ráno v 6:00 hod. -16°C a teď už jen -9°C ! Lidi, to sluníčko už normálně znovu začíná hřát! No není to nádhera ! Navíc je mě už úplně fajn, neboť fčera jsem se léčil po plesu Snídám prorostený búček vařený v kysaném zelí, prostě - věřte nebo ne, ale svět je krásný!
(Jo jedna kaňka by tu byla. Ráno jsem nerozdýchal jedno jehně z dvojiček. Vyteklo z něj děsně plodové vody, ale už to pak nedalo. Co se dá dělat, alespoň to druhé poroste líp a mám v mamině zásobárnu, kdyby některé měla míň mléka. Byla to prvnička, tak rodíla déle.)
/Je třeba si najít v tom špatném nějaké ty klady /.
profesor1
napsal(a):
Ráno v 6:00 hod. -16°C a teď už jen -9°C ! Lidi, to sluníčko už normálně znovu začíná hřát! No není to nádhera ! Navíc je mě už úplně fajn, neboť fčera jsem se léčil po plesu Snídám prorostený búček vařený v kysaném zelí, prostě - věřte nebo ne, ale svět je krásný!
(Jo jedna kaňka by tu byla. Ráno jsem nerozdýchal jedno jehně z dvojiček. Vyteklo z něj děsně plodové vody, ale už to pak nedalo. Co se dá dělat, alespoň to druhé poroste líp a mám v mamině zásobárnu, kdyby některé měla míň mléka. Byla to prvnička, tak rodíla déle.)
/Je třeba si najít v tom špatném nějaké ty klady /.
Profesůrku, máte pravdu, že je na světě krásně, ale nesmí se člověk moc nudit, pak vymýšlí ptákoviny, poukazuje na druhé, závidí, prostě je zlý.

honzapm
napsal(a):
Veronique, a mě přeskakujete nebo nepřeskakujete?
Honzíku, co Vás nemá, Vás já čtu ráda
Gajdovko, není ptákovina jako ptákovina a ta závist, ta je potfora špatná v každé podobě
Naštěstí už dávno víme že vlastně vůbec není co závidět, tak s tím úspěšně bojujeme
https://www.youtube.com/watch?v=QuQ9mS-duOU
profesor1
napsal(a):
Gajdovko, není ptákovina jako ptákovina a ta závist, ta je potfora špatná v každé podobě
Naštěstí už dávno víme že vlastně vůbec není co závidět, tak s tím úspěšně bojujeme
Právě, ti hlupáci závidí a vůbec nevidí to kolem toho, ale na druhou stranu, je co závidět, tu pohodu, lásku, přírodu, toto vše nás nabíjí a žene, jak motor, jooo, pohodlnost, lenost, z toho nikdy nic nebylo dobrého

O cem ze to je rec?

Že se máme, že se máme

Ty se nudis? :) Me to leti, uz je konec ledna, ounor proleti a zase brezen a tak daaale :).

Ředkvičky... já je mám ráda, ale ty ze zahrádky jsou vždycky tak pálivý, že se nedaj jíst... máte někdo tipy, jak na nevyběhlé nepálivé ředkvičky? (Lidl je levný... ).

Odruda a pak ti mam pocit ze to je zivinama, snad dusikem, ale nejsem kovanej zelinar. Me palivy chutnaj. Mozna dokonce i odcervujou :).

Hrozně hodně zalívat a kyprou půdu, aby rychle vyrostly.

Pisu si, diky za tip, predam to deveckam :).

profesor1
napsal(a):
Nejlepší a největší ředkvičku mám mezi řepou. Když neprší tak je pálivější.
Znamená to, že přiséváte ředkvičky k řepě jako se to dělá třeba s mrkví, aby ředkvičky ukázaly řádky?

Týjo, a jak se to pak obhospodařuje? Myslela jsem, že se řepa musí nějak jednotit a přihrnovat?
Ředkvičky a salát se sklidí ještě než řepa udělá chrást. Může se mezi řádky kypřit dřív než vyleze řepa. Je tam jedna okopávka navíc. Mám plečku na ruční pohon z doby " krále klacka" Koupili jsme společně s barákem. A taky sečku na setí jednoho řádku, taky na ruční pohon. Nasadí se na začátku řádku a plevel pěkně podřízne. Pokud hned nezaprší, tak pěkně mezi řádky zaschne.
napsal(a):
Ředkvičky... já je mám ráda, ale ty ze zahrádky jsou vždycky tak pálivý, že se nedaj jíst... máte někdo tipy, jak na nevyběhlé nepálivé ředkvičky? (Lidl je levný... ).
Pestovat ve foliaku a hodne zalevat... pak nejsou tak palivy... a pri jidle se da palivost stahnout posolenim nebo kombinaci s joguretem atd... odrudu mam rada violet maji skoro toxickou pink barvicku... narustaj docela pekne a nemaji takove nate...

A japonec na konec :)
https://www.youtube.com/watch?v=NJENCc3o_-Y
K tematu mrazik to neni tak od veci. Jen co pohledam matros, tak tenhle sporacek povarim mamince k narozeninam - aby mohla varit prasatku brambory rychle a ekonomicky :).

Vcera -1 dneska -17.

profesor1
napsal(a):
Ráno -14°C, momentálně nádherně slunečno, ale ještě dosti neteplo
/ O půlnoci + dvě, ráno před šestou + jedno (jehňata) /.
U nás ráno -12, teď krásně slunečno i celkem teplo...to jste se moc nevyspal. Gratulka!

profesor1
napsal(a):
Ráno v 6:00h. -19°C, ve stodole + 2 x 2, už osušené a napité. Z toho dvě ležely úplně vedle děravých vrat a tvářily se spokojeně.
Tak to je radost! Vloni jste tuším, měl hodně beránků, co letos, bude to podobné?

profesor1
napsal(a):
Tak letos opět opačně. Z 11 prcků jen 3 beránci. Už to sleduji minimálně třetí rok - vždy je várka jedněch s nějakou vyjímkou a pak se to zase zprůměruje další vlnou. Podle mne to ovlivňuje fáze lůůůůny - měsíce .
Je to možné, ale já mám ještě jinou teorii, ale svou vlastní, čili ji berte s rezervou . Všimla jsem si, že když v době říje ještě máme u nás hodně kozlíků, rodí se potom víc koziček. Ale když už je většina kozlíků pryč a převažují kozy, rodí se víc kozlíků. Zdůvodnila jsem si to tak, že je to podobné jako u lidí. Když je třeba po válce málo mužů, rodí se jich víc a opačně. Ale je to jen u nás, upozorňuju, že jinde na světě (a tudíž i u vás) tato teorie neplatí. Ona totiž platí jen tam, kde jí věří .
profesor1
napsal(a):
Závisť je najvyššia forma uznania, lebo ten kto závidi chce byť taky ako ten komu závidi.
napsal(a):
Je to možné, ale já mám ještě jinou teorii, ale svou vlastní, čili ji berte s rezervou . Všimla jsem si, že když v době říje ještě máme u nás hodně kozlíků, rodí se potom víc koziček. Ale když už je většina kozlíků pryč a převažují kozy, rodí se víc kozlíků. Zdůvodnila jsem si to tak, že je to podobné jako u lidí. Když je třeba po válce málo mužů, rodí se jich víc a opačně. Ale je to jen u nás, upozorňuju, že jinde na světě (a tudíž i u vás) tato teorie neplatí. Ona totiž platí jen tam, kde jí věří .
Jenže mě se vždy během měsíce rodí třeba 90% jednoho pohlaví a pak další měsíc zase opačně. Tak že celkově se to +/- autobus procentuálně srovná.
V poledne přibyla další ovečka

profesor1
napsal(a):
Jenže mě se vždy během měsíce rodí třeba 90% jednoho pohlaví a pak další měsíc zase opačně. Tak že celkově se to +/- autobus procentuálně srovná.
V poledne přibyla další ovečka
To je zvláštní. Třeba máte pravdu a je to Měsícem (platí možná nejen u Vás, u nás ale platí ta moje).
Mně od včerejšího večera porodilo 5 koz, celkem 8 kůzlátek.

napsal(a):
To je zvláštní. Třeba máte pravdu a je to Měsícem (platí možná nejen u Vás, u nás ale platí ta moje).
Mně od včerejšího večera porodilo 5 koz, celkem 8 kůzlátek.
Moc pěkná úroda
Tak u nás dnes krásných -11. Letos u nás ještě teplota nad nulu nešla, čož je myslím paráda - příroda si konečně odpočine a snad vymrznou i nějaké ty breberky - kůrovec, vosy, lalokonožci aj...
Foto z dnešního rána:.
No jen s tim pocasim jsou uz i dravci pekne zoufali... nutrie umiraji zaziva... odmrzly jim koncetiny... myslim tim divoke...
a profo ja mam dneska take jeden porod... parecek ale beranek to nedal... asi sel zadem a byl zalitej... sic castecne ocistenej, jeste vlahej i sem se ho snazila protrepnout ale hold pozde... jinak 200procentni obahnenost zatim a to odrodily zatim a nepredpokladam ze by dalsi dve matadorky mely jen jedno jehne... takze za me letos pekne.
lilo
napsal(a):
No jen s tim pocasim jsou uz i dravci pekne zoufali... nutrie umiraji zaziva... odmrzly jim koncetiny... myslim tim divoke...
a profo ja mam dneska take jeden porod... parecek ale beranek to nedal... asi sel zadem a byl zalitej... sic castecne ocistenej, jeste vlahej i sem se ho snazila protrepnout ale hold pozde... jinak 200procentni obahnenost zatim a to odrodily zatim a nepredpokladam ze by dalsi dve matadorky mely jen jedno jehne... takze za me letos pekne.
DDD. no ještě aby umírali za mrtva...
jestli vono to není tím, že do naší přírody ty nutrie vůbec nepatří...
Jinak Nutrie je čistokrevný vegetarián... dravci mají v tomhle počasí naopak celkem usnadněnej život - na sněhu se jim oslabená omrzlá kořist loví poměrně snadno...
Jinak k výsledku 200procent blahopřeju (tedy pokud nechováte Romanovky )- co máte za plemeno?
Dik... k flushinku jsme se asi dostali prirozene... jelikoz svoji pastvinku uz stihli vypast... a v obdobi pripousteni jsme se rozhodli je sjednotit se sousedovym stadem a vypustit na prazdne zanedbane pastviny okolo... na nich se nadherne vypasly a mozna to je ono... jehnatka se rodil pomerne velka...
Vosy nemám rád... jsem v trochu větším včelař a když se vosy přemnoží jako třeba v roce 2015 tak je to pro mě a mé včely hodně nepříjemné. Člověk otevře včely a za chvíli je v úle pomalu víc vos jak včel, normálně se u včel chránit nemusím ale když je hodně vos, jednak včely z agresivní a pak útočí i na mě a jednak vosy furt doráží a zalízaj všude možně pod oblečení a přimáčknuté pak bodaj ostošest...
Lalokonosci se u nás poslední dva roky asi vlivem mírných zim strašně přemnožily a je to fakt pohroma především pro okrasnou zahradu... rododendrony, azalky aj. dokážou úplně zdecimovat.
Jsou to noční brouci.
Taky včelařím. Vosy otravují jen při zakrmování včelstev na zimu. Aby vosa bodla tak to už je jó náhoda. A když už bodne, tak je to o polovinu míň bolestivé než od včely. Jejich užitečnost zdaleka převyšuje tohle jejich podzimní otravování. Stejně jako sršni. Spousta lidí je zděšená už jen při vyslovení slova sršeň. Přitom útočí zcela vyjímečně. Pokud se mě usadí ve včelíně, tak je zlikvidiji, protože nedělají nic jiného než že u česna číhají a loví včely, ale jinak v přírodě je vždy s obdivem sleduji.
Lalokonosce znám, ale ptal jsem se na lalokono Ž ce
No jak jsem psal, třeba v tom roce 2015 byli u nás velice přemnožené a to jsem jich schytal za den od nich i několik - ano právě v době léta, hlavně při posledním medování co já dělám cca okolo půli srpna. Dost mě i ovlivňovali chov oddělků. Mě třeba pálí vosí bodnutí daleko víc než včelí - na to už jsem asi zvyklej.
Sršně jsem měl letos na půdě ty mě vůbec nevadí tam užitečnost vidím třeba i v tom, že právě likvidujou ty vosy... akorát jsou to takoví blbouni a v noci furt nalítávaj na světlo. Pod hnízdem taky na půdě nadělali pěknej svinčík. V čem jsou užitečné vosy?
Jo s tím lalokonoscem se omlouvám za překlep...
To se nemusíte omlouvat To já jen pro zpestření začátku practýdne
A něco o vosách si dovolím zkopčit, ať něco neplácnu :)
" Dospělé vosy většiny druhů se živí nektarem. Milují i sladké zralé ovoce, němž vykusují jamky a jak všichni víme oblíbené jsou pro ně i nanuky, zmrzliny, limonády, tedy vše sladké co jim člověk může nabídnout. Larvy vos se ovšem živí hmyzem. Dospělé dělnice loví mouchy a housenky, které rozmělňují na malé kousíčky a nosí do hnízda jako potravu pro své larvy. Šedesát vos může za hodinu ulovit až 227 much. V tomto případě tedy o užitečnosti vos nemůžeme pochybovat.
Opakem jejich užitečnosti jsou jejich žihadla. Vosy samy jsou neútočné, bodají jen tehdy jsou-li podrážděny. Nesnášejí ve svém okolí prudké pohyby, útěk nebo mávání rukama. Usednou-li nám tedy například na zmrzlinu, nebo i ruku či obličej a zůstaneme v klidu, nic se nám nestane. Bohužel reakce lidí je zpravidla opačná. Pak jen s pláčem či zatnutými zuby čelíme bolesti způsobené vosím žihadlem.
Vosí jed se totiž skládá ze tří základních složek. První jsou biogenní aminy a aminokyseliny způsobující bolest. Druhou složkou jsou enzymy mající neurotoxické účinky a třetí složkou jsou polypeptidy s vazodilatačním účinkem, který způsobuje, že stěny krevních kapilár ztrácejí svou integritu a tím vznikají otoky. Pro zdravého člověka není tento jed nebezpečný, často stačí studený obklad, obklad z octanu hlinitého nebo jen kolečko cibule po vzoru našich babiček. V posledních letech však roste počet lidí alergických na vosí jed a tady už často rozhodují jen minuty, aby se dotyčnému dostalo včas k lékařská péče.
Na rozdíl od včel není vosí žihadlo opatřeno zpětnými háčky. Vosa tedy přežije a po pár dnech vás může píchnout znovu za to, že jste ji s plácáním rukou honili kolem stolu. "
Zdroj- www.p říroda.cz.

Dnes dopoledne venku -14 ale ptáci zpívali, jak diví...čím to? Vím, že skřivan má v únoru vrznout i kdyby měl zmrznout, ale toto byl ptačí řev, nikoliv zpěv slavíků...že by už přicházelo jaro?

Martin R
napsal(a):
Vosy nemám rád... jsem v trochu větším včelař a když se vosy přemnoží jako třeba v roce 2015 tak je to pro mě a mé včely hodně nepříjemné. Člověk otevře včely a za chvíli je v úle pomalu víc vos jak včel, normálně se u včel chránit nemusím ale když je hodně vos, jednak včely z agresivní a pak útočí i na mě a jednak vosy furt doráží a zalízaj všude možně pod oblečení a přimáčknuté pak bodaj ostošest...
Lalokonosci se u nás poslední dva roky asi vlivem mírných zim strašně přemnožily a je to fakt pohroma především pro okrasnou zahradu... rododendrony, azalky aj. dokážou úplně zdecimovat.
Jsou to noční brouci.
Chápu, že jako včelař nejste příznivec vos, ale jsou nezbytné. Asi byste šílel, ale já si nad vchodovými dveřmi chránila a uchránila až do podzimu obrovské sršní hnízdo. Jsou to takoví lovci hmyzu, že mi bylo líto, když s podzimním ochlazením začali umírat. Dostávám od lidí suché pečivo pro kozy, ale nosí to i s moly, jak je mají v bytech. A dokud byli sršní v pohotovosti, ulovili každého mola, který se kde ukázal. A těch much, co pochytali. Vosy jsou trochu neklidnější, ale činí se podobně.
A k té zahrádce napíšu něco podobného: k čemu jsou azalky a rododendrony, když je musíte chránit před škůdci? Není lepší mít na zahradě rostliny, které k vám patří, nejsou tak cizokrajné a které nebudou tak náchylné?
Ale nic ve zlém, nepouštím se do vás, berte to jen jako malý příspěvek k řešení vašich pohrom .

To mate tak... lidi radi rozjidej veci takze i hospodareni ve velkym... kupa vcel, kupa ovci... a co jim skodi se snazej vyhubit a pak se divej ze oknem prileze jinej trabl, kdyz dverma vyhnali ty vosy a tak daaale.

Dyt ma vysouvaci... :).

Tak proste si tu prd el neutrhne :).
Včela když zapíchne žihadlo, které má zpětný háček jako harpuna, tak když odletí, tak si s žihadlen vytrhne jedový váček + střeva a toto vše zústává v místě vpichu. Jedový váček i po vytržení stále pulzuje a tlačí jed do místa, kde je žihadlo zapíchlé. Čím déle je žihadlo zapíchlé, tím více jedu se dostane do těla. Včela pak umírá. Vosa píchne žihadlo bez zpětného háčku, proto jej z místa vpichu vytáhne zpět a odletí. Jed se postupně, po několika dnech doplní-dotvoří. Doplní se jed, ne že vose doroste žihadlo
Vose žádný žihadlo nedoroste ale píchne klidně pětkrát po sobě - ale jak píše profesor s každým dalším píchnutím je jedu méně a nebolí to tak.
Ty lalokonosci ale žerou úplně všechno co na okrasné zahradě máme - mi to nejvíc přikláníme tomu, že jsme cca před třema lety zachránili kotě - kočku která nám teď na dvoře kromě myší vyhubila i třeba žáby, slepýše aj. a nepustí ani třeba kosy hrabat a tak se ten lalokonosec mohl v kombinaci s mírnýma zimama pěkně rozmnožit.
Pro masnáčka: jestli to byla narážka na mě tak jste teda pěknej tydýt - nikde jsem nepsal, že třeba i ty vosy nějak hubím, pokud vymrznou a tím se zredukujkou, je to zkrátka příroda. Naopak jsem měl právě třeba ty sršně loni na své půdě a celý léto jsem je pozoroval a obdivoval - udělali hnízdo velikosti cca půl metru v průměru a třeba mě překvapilo jaké na podzim sváděli boje s nalétajícíma sršňěma z jiných hnízd a i s vosama.
A to že se zemědělčinou (mimojiný už řadu let) živím snad není takovej hřích ne?!? Někdo na ty kancelářský dělat musí...

dadu
napsal(a):
Profesor1 - mě to pak došlo, že si vosa to žihadlo nevytrhne, tudíž ji nemusí dorůstat. Jen mi to v ten moment nějak nemyslelo Opakovaně mě vosa nikdy nepíchla, páč to po prvním vpichu nerozchodila
Máte jedovatější jed než vosa?

Haha, tak to asi manžel někde sehnal protijed
Ráno -8°C, děda mráz to konečně pochopil, že nic se nemá přehánět. I ten vzduch už byl nějaký jiný - jarní. A Arus máte pravdu, ptáci už prospěvují veseleji. No vydržíme ještě ty dva a půl měsíce a hurá na zahrádku
Ještě mezi námi děvčaty - co používáte na popraskanou kůži na rukou? Vždy na podzim a z jara(od včerejška) na to trpím a si taky vytrpím

I kdyz nejsem de vce, tak poradim...neutrogena.. ale dobra je i isolda s lanolinem...tudiz taky byste si moh capnout ovecku, pomazlit se s ni a budete mit rucicky jak dokturek. Me to praska z toho jak se hrabu v kotli, popel, mour saze atd. Apropo, vcera jsem sestrojil raketu :).

"devce" me to vyhodnotilo jako vulgarismus, genderova rovnost dorazila i na ifaunu! Takze i kdyz nejsem lidska bytost neurceneho pohlavi...
Jo, přesně -popel, na jaře hlína, teď navíc mráz, vlhko v rukavicích, práce se senáží, oprava strojů - olej, nafta..... No kůžička dostává zabrat. Přetahuji oveny ze stodoly do chléva po okocení-obahnění, tak že lanolínek je. Stříhám na jaře a loni jsem stříhal + se hrabal v hlíně a taky ten lanolín nepomohl. Holt jsem asi citlivější.

Me pomahat poradne vydrhnout rejzakem kdyz je spina zas.. a pak namazat. Ale ja nemam takovy nasazeni jak vy a docela se pomalu ucim pouzivat rukavice kdyz nepotrebuju cit. Mrknete na ty kovboje ve filmech. Jde se vystavovat jak hazi balik slamy, riflicky, kloboucek aaaa rukavicky :).

kosta
napsal(a):
Na popraskanou kůži konopná mast doma vyrobená.
Nenabadejte, Frydrych a NPC nikdy nespi :).
profesor1
napsal(a):
Ráno -8°C, děda mráz to konečně pochopil, že nic se nemá přehánět. I ten vzduch už byl nějaký jiný - jarní. A Arus máte pravdu, ptáci už prospěvují veseleji. No vydržíme ještě ty dva a půl měsíce a hurá na zahrádku
Ještě mezi námi děvčaty - co používáte na popraskanou kůži na rukou? Vždy na podzim a z jara(od včerejška) na to trpím a si taky vytrpím
U nas napadlo 10 cisel snehu.. a rozhodne to na jaro ani podle vzduchu nevypada... jinak na ruce... CALCIUM PANTOTHENICUM,.
Až budete zabíjet jehně nebo ovci, tak si dejte vyškvařit trochu loje. Nevoní, ale učinkuje. Nebo měsíčková mast. Nebo kosmetická vazelina s medem. Vyškvařený lůj je u nás univerzální mazadlo. Pokud chcete pořádně promazat boty, tak není nic lepšího. Do toho na ruce se dá kápnout pár kapek nějaké vůně.
Profesore, na mazání rukou je výborná Eutera tetina, tuk na vemena nebo balzám, ten se rychleji vstřebává.
A úplně nejlepší, z mého profesního hlediska nehtařky a manikérky je minimálně 10ti minutová lázeň rukou v teplém, cca 40st., za studena lisovaném oleji. Olivový, slunečnicový nejlepší je dýňový, má hodně zinku, což je pro kůži hodně regenerační. Po lázni jen utřít do papírové utěrky.
A praskající kůže na rukou může být i příznakem neléčené kožní plísně, tak by možná stálo za úvahu je občas promazat teetree olejem, nevoní ale spolehlivě zabíjí kde jakej fujtajbl
U nás dnes konečně na nule, napadlo dalších 10 cm sněhu.
Vemenem už mě tu myslím Liloš nazvala, tak že ta mast by mohla zabrat Jenom kde ji sehnat? U veta? A ta kožní plíseň to by mohlo být z těch pogumovaných rukavic, kde se ruce zapaří, pak zmrznou, pak opět zapaří...
A tyhle vúdú přípravky se dají koupit běžně?
Dík za rady. Alespoň mám výmluvu, až si žena posteskne, že už jsem ji dávno nepohladil. Řeknu - Nemůžu, mám plíseň

Lilo: Profesorskej nezapomíná...
Tak dneska ráno +1°C, +8 cm mokrého sněhu, ve stodole +3, a navíc od jedné oveny. Osušené, napité. Stále jsem tomu nevěřil, tak jsem hledal další maminu a nic. Tak že mám po x letech trojčata. Naštěstí to vypadá bez práce, všechny tři jsou vyrovnané tak snad to pude.
(Lilo je to tak, tu obrovskou, černou mínusku kterou jsem ti za to udělil, jen tak v zápisníčku nepřehlídnu a nevymažu! ).
Hele hod jsem citaci.. nebo neuverim... vim ze jsem nazvala kdekoho cimkoliv... pocinaje idiotem, debilem a cim jeste... ale tebe vemenem? to neni zrovna muj styl... bo tohle slovo pouzivam opravdu jen ve spojeni s vemenem... tedy mlecnou zlazou a to si nejsem jista jeslti tedy nekde mas
Martin R
napsal(a):
Tak u nás dnes krásných -11. Letos u nás ještě teplota nad nulu nešla, čož je myslím paráda - příroda si konečně odpočine a snad vymrznou i nějaké ty breberky - kůrovec, vosy, lalokonožci aj...
Foto z dnešního rána:.
Víte na co jsme zapomněli? Na kloše! Tyhle potfory myslím konečně díky mrazům dostaly na prd.el.