Chci se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s otravou koz.Máme kozli dva zvlášť od koziček.Včera byli venku jako vždy ve svém výběhu.Odpoledne jsem je šla zavírat a vubec nežrali.Dostali se do křoví, kde se vyhazují různé větve i od kytek.Zřejmě se něčeho nažrali a strašně řvali a naříkali.Zavřela jsem je a po radě s vet.nalila pivo, aby si nějak odříhli.Do jednoho jsem nalila víc a druhý moc nechtěl.Asi měli nějaké křeče, že tak naříkali.Večer jsem k nim šla opět dát pivo a ten jeden nechtěl jenom ležel a naříkal, do 5 minut zhasl.Ráno jsem šla se strachem k tomu druhému, byl relativně ok.Volala jsem vet.a ten ať mu dám heřmánek jinak nechtěl nic ani seno ani ovísek.Zítra přijede vet. tak uvidím jestli ho zachráním.Nevím co do něj nalít, aby se mu ulevilo.Stává, ale špatně jako když neumí chodit.Asi se museli něčím otrávit, jestli někdo ví jak pomoci ať mi poradí.Já jsem to obrečela a je mi jich líto, že jsem je neuhlídala, když se nikdy nic nestalo.Děkuji.
Citujem J. Janíčkovú čo radila na ifaune: Citujem:
"odvar z dubové kůry ve směsi s čajem z třezalky. Tohle je nejlepší bylinné antidotum ( protijed ) pod sluncem. A nejenže působí jako protijed ( a to prosím i v případě otravy chemikáliemi, třeba hnojivem, postřikem, nebo jedovatou rostlinou apod. ), ale působí velmi dobře i na prosté zharmonizování trávicího procesu.
"Ještě upřesním...
Dubové kůry vrchovatou polévkovou lžíci do tří deci vody a povařit 10 minut. Třezalky taktéž vrchovatou polévkovou lžíci spařit čtvrtlitrem vroucí vody jako čaj, nechat odstát 10 minut. Vlažné tekutiny slít do pivní láhve ( měla by tak akorát stačit ) a podat kozlovi do tlamy - sám by to nejspíš nepil. Živočišné uhlí je možno rozmíchat do tohoto elixíru.
Zásah je možno několikrát opakovat vždy po 12 hodinách do upravení stavu. "
ak zatiaľ byliny nemáte dajte aspoň uhlie, viac tabliet, alebo nejaký humac natur. Hepagen asi nemáte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Živočišný uhlí v dávce klidně celé balení.
Akutni stavy se resi hned ne az za dva dny... bohuzel...veterinari mohou pracovat i v nedeli... pripadne muzete pro medikaci dojet a napichat to do kozla sama... je otazka jestli to ustoji protoze kdyz koza lehne je vetsinou zle... to chce celou sadu medikamentu...a hlavne vedet jeslti je zdutej nebo jestli ma acidozu... a pokud nemate nic... tak se muzete jen modlit... na ochranu jater se pri metabolickych potizich dava hepagen injekcne... take by bylo potreba neco na podporu bachoru... pokud vubec jeste funguji... ale muzete si pomoci i domaci lekarnou jen je potreba vedet co na co... na prekyseleni je dobre podat sodu... a davat trebas odvar z dubove kury, pripadne z kminu... masirovat ty nohy, zvire zvedat...masirovat bachor / jemne ve smeru k hladove jame... a kozla polohovat a pretacet z boku na bok po hodce dvou... az vam zacne zaklanet hlavu vzad tak vzit kudlu a zuzitkovat co jeste pujde...
Pri tympanii to je slozitejsi... osobne s ni nemam zkusenosti.... a urcite tady nekde neco bude... tam semyslim podava jarova voda, nebo docela dost oleje... aby to zpeneni slehlo... take se da strcit hadicka do bachoru a vykrkat... ale nikdy jsem to nevidela takze v tomhle pripade bych byla dost zoufala... to ze nevstava na nohy je dusledek metabolicke poruchy pri ktere toxiny zpusobuji horkost a bolestivost... asi tak nejak...
pro vas te ted dulezite vedet jeslti nejak funguji bachory... pokud ne tak zacnte brousit tu kudlu protoze neverim ze by to vydrzel jeste do zitrka nez k vam prijede vet ale kdo vi...
Tak všem děkuji za podporu a nemožné se v dobré obrátilo.V pondělí vet.píchnul injekci a dal mi Prodigestan, abych to do něj lila a ještě jednu injekci(ani nevím jaká).Byl to boj, nenechal do sebe něco lít, ale bojovala jsem s ním.V ůterý jsem myslela, že to již ukončíme, ale poradil nám vet.ať ho necháme v klidu.Při otravě jsou prý napadené nějaké nervy do svalů a při sebemenším rozrušení jde do křečí.Ať to ještě zkusíme.Ve středu večer už se postavil na nohy sám i když dost nejistě a sežral 3/4 jablíčka, už zkoušel malinko sena a ve čtvrtek začal sám chodit dobře a větší zájem o žrádlo jablíčka i sám se napil a bylo vidět, že je už v kondici.Takovou radost jsem měla, že jsme boj vyhráli.Dnes už chodil venku, je zvědavý, ale asi mu chybí společník, který toho sežral víc.Tak se snažím mu dělat zatím společnost, když jsme spolu tolik bojovali.