Přeji hezký večer a mám dotaz. Dva dny před silvestrem mi průjmovala koza. dostala dietu, odvar z dubové kůry, seno. V noci po silvestru zmetala asi tak ve třetím měsíci. Během dvou dnů se dala trošku do kupy, už neměla průjem, docela žrala s chutí. Ale jak přišly ty mrazy, tak jsem jí ráno našla ležet a nešlo jí vstát. Bylo vidět, že je jí zima. Tak jsem jí rychle přestěhovala do sklepa ke kotli. Ten den ještě žrala docela dobře. Mám jí tam již druhý den, ale pomalu přestává žrát. Seno téměř vůbec, ani kopřivy. Vezme si jen trochu zeleniny, něco málo senáže, kousek chleba, posypaný glukopurem. Snědla kousek smrkové větvičky. včera ještě vzala trocha šrotu a sladový květ, dnes jen omočila čumák. Musím jí chodit zvedat, aby se nepřeležela. Chvíli postojí, ale chodit jí nejde, je slabá. Poradíte jak jí zlepšit chuť k jídlu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jj, měla dostat čípek jako prevenci zánětu. Volala bych veta když už pro nic jiného, tak aby vyloučil zánět (ale to můžete sama - zapáchající hlen vytékající z roditel jistě poznáte...), resp. zaléčil (jestli už není pozdě) a aby píchl něco na podporu - pokud je již takhle slabá, je malá šance, že jí postavíte na nohy svépomocí.
Jinak vyřadit jádro, nechat na dietě, podávat něco na podporu trávení (typu Rumin) pro srovnání bachorů, ale nejlíp pro co nejrychlejší srovnání můžete zkusit natráveninu od jiné kozy (již se tu řešilo i s odkazy na videa, jak jí získat). Často jsou tu dávány rady, co na povzbuzení zchátralých zvířat. Ostropestřec, lněné semínko, vývary z bylin... ale to Vám teď nevyřeší hlavní problém. S tím pomůže vet, Vy pak můžete podávat jako podpůrnou léčbu výše uvedené...
Taky dbejte na to, aby dobře pila. Dehydratace udělá svoje nabízejte vlažnou vodu, možno se špetkou soli, když nebude pít sama, tak lahev od piva a nalijte do ní alespoň něco..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak pokud byl organismus po celé této plejádě problémů vyčerpaný, je jasné, že jí zima nepřidala... pak už je jen krůček k tomu, aby slehla úplně.
Add čípky - neumím poradit, třeba zavítá naše zlatá Bodlinka. Ta má "lék" skoro na všechno
Ono jenom to, že dáte zvíře do tepla, když už je "placaté", většinou nikdy stačit nebude (vyjma prochladlých novorozeňat). Prostě je hned třeba minimálně podpořit něčím zažívání, které jako první stávkuje a nejčastěji vede k úhynům slabých kusů...
Mam pocit ze to skrundani neni spravna funkce bachoru... ze nefunguje... a ze je zduta... ale to chce veteraka... ten by ji mohl rozbehnout... i to ze lehla... je pravdepodobnost metabolicke poruchy... takze vysadit glukopur... a nasadit odbornou veterinarni peci a medikaci... pokud vam za to ta koza stoji.
Tak koza zatím přežila, ráno veterinářka nemohla, většinou dopoledne operuje nebo jezdí po objednaných pacientech. Je tam až odpoledne. Dala mi dvě injekce, které jsem musela sama píchnout (brrrrr) pod kůži. Prej by to chtělo napíchat glukozu přímo do žíly, ale to bych nezvláda. Tak mi dala nějaké léky, které stačí jen pod kůži. Pak jsem jí dala jiné seno než běžně dostávají. Mají sice domácí sušené, ale tohle bylo pár doma dělaných balíčků z otavy, krásně zelené a voňavé. A k mé radosti si docela s chutí pošmákla. Snědla sice jen menší množství, ale snad je to na dobré cestě.
To že zmetala, bych asi připsala tomu stresu na Silvestra. Loni mi to samé udělala jiná koza. Myslela jsem si, že je to vyjímečná situace, ale po letošku už si to nemyslím. Přifouklá není, spíš chudinka dost pohublá. Leží kousek od kotle, ještě mám na ní starší deku, protože v noci se netopí. Jen si neumím představit, že by tam měla být do konce zimy. To mě manžel vystěhuje i s kozou. Je to opravdu smrad, který jde chodbou do domu.
Odčervené byly na podzim aldifalem. Víčka se mi zdají v pořádku, není apatická, má zájem když jí něco nabídnu.
Děkuji všem.
gaston18
napsal(a):
Tak koza zatím přežila, ráno veterinářka nemohla, většinou dopoledne operuje nebo jezdí po objednaných pacientech. Je tam až odpoledne. Dala mi dvě injekce, které jsem musela sama píchnout (brrrrr) pod kůži. Prej by to chtělo napíchat glukozu přímo do žíly, ale to bych nezvláda. Tak mi dala nějaké léky, které stačí jen pod kůži. Pak jsem jí dala jiné seno než běžně dostávají. Mají sice domácí sušené, ale tohle bylo pár doma dělaných balíčků z otavy, krásně zelené a voňavé. A k mé radosti si docela s chutí pošmákla. Snědla sice jen menší množství, ale snad je to na dobré cestě.
To že zmetala, bych asi připsala tomu stresu na Silvestra. Loni mi to samé udělala jiná koza. Myslela jsem si, že je to vyjímečná situace, ale po letošku už si to nemyslím. Přifouklá není, spíš chudinka dost pohublá. Leží kousek od kotle, ještě mám na ní starší deku, protože v noci se netopí. Jen si neumím představit, že by tam měla být do konce zimy. To mě manžel vystěhuje i s kozou. Je to opravdu smrad, který jde chodbou do domu.
Odčervené byly na podzim aldifalem. Víčka se mi zdají v pořádku, není apatická, má zájem když jí něco nabídnu.
Děkuji všem.
Mám ve sklepě udělanou ohrádku a dávám tam flaškáče, abych nemusela běhat přes dvůr. Letos zatím jenom přikrmuju 2x denně. A přes dvůr běhám stejně. Holky jsou širší než delší a dělají si ze mě legraci. Když byla ta mrazivá noc z pátka na sobotu, tak jsem toho moc nenaspala. Z jehňat zas takový smrad není. Je to už několik let, co jksem koupila vynešené slepice z velkochovu. V únoru nepřipadalo v úvahu dát je do studeného kurníku. Musely do prázdné, ještě nezařízené místnosti. Každý den jsem jim to čistila a stejně to moc nepomahalo. Ještě, že ten rok přišlo jaro docela brzo.
Tak koza sice ještě žije, ale asi to nedá. Krom nějakých injekcí dostala Uni-Rumin, dva dny po 12 hodinách. Má to být na podporu žaludku, ale přijde mi, že to vůbec nepomohlo. Naopak přestala žrát seno a dnes už byla tak slabá, že ani nemohla stát. Ani sušené kopřivy se nedotkne. Měla jsem jí držet jen na seně a vodě, ale když jsem viděla, jak žere s ne moc velkou chutí, občas jsem jí nabídla zeleninu, maličký kousek chleba, trochu šrotu, cukrovarské řízky. Po tom se vždy natáhla s chutí. Jak je možné, že seno nevezme a po jiných pamlscích se neofouní? Čím jí mám podpořit chuť k jídlu? Sama se trochu napije, dávám odvar z dubové kůry, dnes dostala napít vody z halušek. Třeba mi vynadáte, že je vše špatně, ale pokud má pojít, tak už je pak jedno zda hlady nebo že dám něco špatně. Teď jí ještě dělám lněné semínko a ostrpestřec.
Napadá ještě někoho nějaká poslední záchrana?
Zkuste koze změřit v konečníku teplotu, tři minuty. Jestli nemá horečku, měla
by mít 38,5 - 40 stupńů. Nížší i vyšší než tyto hodnoty jsou znakem patologických
procesů. Divím se, že Vám veterinářka nedala pro kozu antibiotika, soudím podle
toho, že jste píchala injekce pod kůži, ne do svalu. Koza se nemusela dobře
zčistit, což u zmetání není nic neobvyklého.
Poku by teplotu měla, dejte jí Acylpirin.3 tablety najednou.
Jestli má teplotu normální, dala bych jí na chuť Fernet, hořký. nebo slivovici,
nebo co máte.2-3 prcky. Dáte ji tím energii.
Jsou však chvíle, kdy už nezmůžem proti osudu nic, ať se snažíme sebevíc.
Děkuji za radu, jen s tím teploměrem to bude horší, má průjem, celý zadek je zelený. Tak jedině v rukavicích, protože se ten smrad nedá potom z rukou smýt. Panáka mám, dostane fernet. Když jsem do ní lila ten ruminal nebo dnes to lněné semínko, tak to v ní škrundá tak hlasitě, že je to slyšet kolik metrů od ní. Je již 13 den po zmetání, prvních 5 dní to vypadalo, že bude ok, žrala seno, pila, chutnalo jí. Až po těch mrazech se to takhle zhoršilo.
Na to odcerveni na podzim vubec nedejte... to ze ma prujem jedine dobre ze z ni neco jde... asi by mela dostat glukozu do zily a beckove vitaminy a znova zkotrolujte ocni sliznice... jeslti nejsou skovite, svetlonke atd... jaky ten prujem je...je to kase, nebo voda... Atb by asi byly na miste... s ruminalem, nebo ruminatoriem nebo nejakou bachorovou podporou pokracovat... nabizet seno... co ta koza zere ted? a jaky je jeji aktualni stav...
Domnívala jsem se, že průjem jste zažehnala kolem toho silvestra.
Pokud je tedy situace ještě aktuální, tak proti průjmu koze dávejte živočišné
uhlí, nebo Smectu. Klidně dva sáčky. Smectu rozmíchám trochou vody
a stříkačkou vpravím do tlamy, až na kořen jazyka, aby to koza musela spolknout.
Ano, průjem který měla před zmetáním se mi podařilo ukočírovat, měla už tuhou stolici, jedla docela dobře, hlavně seno. Ale byla po zmetání velmi pohublá. Vše začalo těmi mrazy. Jinak dnes jsem jí musela utratit, už jsem se na to nemohla dívat. Po tom ruminalu přestala žrát i tu trochu sena, včera ještě pila, měla zájem o zeleninu, jablko, šrot s řepnými klíčky, dnes už nepozřela nic, i když se po pamlscích natahovala. Bylo vidět, že kdyby to šlo tak by žrala.
Nevím, proč nedostala glukozu do žíly, ani atb, není tady v dosahu vet, který by se věnoval kozám nebo skotu.
Kde se dá koupit Smekta?
Děkuji všem za snahu poradit.
Tak to je moc smutný konec. Také jsem párkrát za život zažila ten pocit bezmoci,
kdy člověk vyčerpá všechny možnosti aby pomohl i s doktorem, ale kýžený výsledek se nedostaví. Je z toho vždy velmi smutno, ale život jde dál. Šťastné události to zase
vynahradí.
Smecta je proti průjmu pro lidi a koupíte jí v lékárně.
gaston18
napsal(a):
Ano, průjem který měla před zmetáním se mi podařilo ukočírovat, měla už tuhou stolici, jedla docela dobře, hlavně seno. Ale byla po zmetání velmi pohublá. Vše začalo těmi mrazy. Jinak dnes jsem jí musela utratit, už jsem se na to nemohla dívat. Po tom ruminalu přestala žrát i tu trochu sena, včera ještě pila, měla zájem o zeleninu, jablko, šrot s řepnými klíčky, dnes už nepozřela nic, i když se po pamlscích natahovala. Bylo vidět, že kdyby to šlo tak by žrala.
Nevím, proč nedostala glukozu do žíly, ani atb, není tady v dosahu vet, který by se věnoval kozám nebo skotu.
Kde se dá koupit Smekta?
Děkuji všem za snahu poradit.
Ja bych byt vami udelala pitvu... zkontrolovala obsah zaludku / slezu... mrkla bych do strev a na delohu... vim ze je to drsny... ale mnohdy to pomuze objasnit a pochopit priciny... ackoliv pokud nemate podezreni a neivte co hledat nejsem si jista jeslti si nejakych abnormalit vsimnete...