Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.1.2017 12:52

Nema nekdo zkusenost se sbastlenim nezamrzajiciho napajedla na zimu? Mrzne to dost uz i ve chlivku. Nevim jestli takhle premrzlej snih ovce uspokoji co se tyka vody. Koukam po topnych rohozich co se davaj do terarek.

http://www.hako.cz/obchod/elektricke-vytapeni-a-ohrev/vyhrivani-pro-teraria/viv-strip-top-pasy/ultratherm-viv-strip-15-detail

Dva kbeliky do sebe a mezi ne tuhle rohoz + termostat. Melo by stacit vodu drzet na 5 stupnich, at to zase nezere moc elektriky a i kvuli nebezpeci pozaru i kdyz by to melo bejt vsechno zabezpeceny.

11.1.2017 16:15

My používáme topný kabel kolem nádob s vodou.
Když to máš ve chlévě, není jednodušší koupit nějakou vyhřívanou napaječku? Sice dražší, ale origoš a bez práce (jasně, montovala by se až v létě...).

Já spíš furt nevim, jak inteligentně vyřešit nezamrzání vody ve výběhu bez zdroje elektřiny. Doufali jsme trochu, že by utáhla baterka i vyhřívání topným kabbelem (alespoň kolem výpustě z kubíkovky). Ono asi utáhla, ale při těchhle mrazech drží daleko kratší dobu a navíc u toho dobíjení přes solár, když je furt pod mrakem nebo je panel pod ledem a sněhem... žádná hitparáda

11.1.2017 17:17
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Co ty termosky za 40 klacků ?

11.1.2017 18:19

Venku je přece sníh, nepotřebují vodu.Když zamrzne rybník na zahradě tak ho sice vždy proseknu ale jak je led silný tak na to kašlu.nikdy nebyl problém.Ve voliérách u papouchů mám taktéž naházaní sních voda zamrzne.pokud není sníh je problém dám topné rohože pod misky.

11.1.2017 20:08

Caso chodim na ovce cucet, ale jeste jsem nevidel ovci jak by zrala snih a ani ted kdyz jsem mel ve vetsim vybehu dve jehnice tak jsem videl stopy ale ne stopy po zrani snehu. Zato voda z beliku mizela, pokud nezmrzla. Asi pujdu do toho kablu s termostatem. Na kamiru prodavaj v metrazi topnej samoregulacni budu tam msuet zavolat jak to myslej ze je samoregulacni. nechci za to moc utracet.

11.1.2017 20:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Caso chodim na ovce cucet, ale jeste jsem nevidel ovci jak by zrala snih a ani ted kdyz jsem mel ve vetsim vybehu dve jehnice tak jsem videl stopy ale ne stopy po zrani snehu. Zato voda z beliku mizela, pokud nezmrzla. Asi pujdu do toho kablu s termostatem. Na kamiru prodavaj v metrazi topnej samoregulacni budu tam msuet zavolat jak to myslej ze je samoregulacni. nechci za to moc utracet.

Vodu do sebe dostanou při vyhrabávání trávi pod sněhem, dělají to i když mají seno.Ale když jsou zavřené v chlévě nebo kolibě tak je problém.O to více při porodech to má ovce velkou žízen.

11.1.2017 21:06

Já jsem tedy viděla skopce, jak sbírá svrchu sníh. Ale snažím se, aby měli vodu pořád.

My máme ty topné kabely - buď s termostatem externím, nebo samoregulační. Ty jsou udělaný, že mezi dvěma žílama je nějaký materiál, který když se sníží teplota na určitou níži, přestanou od sebe ty dva dráty izolovat a jak mezi nimi začne téct proud, začnou topit... (vysvětlení od skoroblondýny ) My jsme s tím spokojení.
Myslíte, že ty topné podložky budou mít dostatečnou sílu vytopit x desítek litrů vody? Kam bys je dal? Ale je fakt, že když člověk udrží z jedné strany díru v hladině, tak to většinou stačí (dokud není x dní -10...).

11.1.2017 21:14

Já jsem tedy viděla skopce, jak sbírá svrchu sníh. Ale snažím se, aby měli vodu pořád.

My máme ty topné kabely - buď s termostatem externím, nebo samoregulační. Ty jsou udělaný, že mezi dvěma žílama je nějaký materiál, který když se sníží teplota na určitou níži, přestanou od sebe ty dva dráty izolovat a jak mezi nimi začne téct proud, začnou topit... (vysvětlení od skoroblondýny ) My jsme s tím spokojení.
Myslíte, že ty topné podložky budou mít dostatečnou sílu vytopit x desítek litrů vody? Kam bys je dal? Ale je fakt, že když člověk udrží z jedné strany díru v hladině, tak to většinou stačí (dokud není x dní -10...).

Na ten žlab musí být topný kabel, a natažen po celé spodní straně žlabu plus zajištěno proti okusu.Ovenám by se nic nestalo ale přerušili by el.obvod.

11.1.2017 21:18
berrynator

XXX.XXX.18.54

Co se týče spotřeby vody tak pokud se nemýlím počítá se cca 2 litry vody na 1kg sušiny, takže pokud krmíte ovce např. pouze senem, ovce dostane min.2,5kg sušiny, takže to máte minimálně 5 litrů vody, sníh ale obsahuje vody pouze 20-25%, takže pokud by ovce měla správně fungovat, musela by do sebe dostat asi tak kolečko sněhu a uznejte to nehrozí, určitě záleží i na fázi březosti, pokud připustíte ovce někdy na květnové bahnění, tak možná současné období při začátku březosti nějak přežijí i bez dostatku vody, pokud ale budete bahnit v tomto období a v tom nejnáročnějším období výživy ovci ještě zatížíte nedostatkem vody, nemůžete se pak divit, že je pak celá ifauna zasypána dotazy ohledně problematických porodů, nedostatkem mléka, ketózy atd., pokud se ještě domníváte, že když dojdete dvakrát za den k ovcím a rozbijete jim led v nádobě a tím máte vyřešeno - tak to je omyl, ovce nerady přijímají výrazně ledovou vodu a příjem takové vody stejně tak jako omezený příjem vody vůbec je ideální způsob jak ovcím zastavit činnost bachoru.

11.1.2017 21:32

berrynator napsal(a):
Co se týče spotřeby vody tak pokud se nemýlím počítá se cca 2 litry vody na 1kg sušiny, takže pokud krmíte ovce např. pouze senem, ovce dostane min.2,5kg sušiny, takže to máte minimálně 5 litrů vody, sníh ale obsahuje vody pouze 20-25%, takže pokud by ovce měla správně fungovat, musela by do sebe dostat asi tak kolečko sněhu a uznejte to nehrozí, určitě záleží i na fázi březosti, pokud připustíte ovce někdy na květnové bahnění, tak možná současné období při začátku březosti nějak přežijí i bez dostatku vody, pokud ale budete bahnit v tomto období a v tom nejnáročnějším období výživy ovci ještě zatížíte nedostatkem vody, nemůžete se pak divit, že je pak celá ifauna zasypána dotazy ohledně problematických porodů, nedostatkem mléka, ketózy atd., pokud se ještě domníváte, že když dojdete dvakrát za den k ovcím a rozbijete jim led v nádobě a tím máte vyřešeno - tak to je omyl, ovce nerady přijímají výrazně ledovou vodu a příjem takové vody stejně tak jako omezený příjem vody vůbec je ideální způsob jak ovcím zastavit činnost bachoru.

No možná máte pravdu ale třeba sousedka která má vedle zahradu a ovce, tak za něma přijde dvakrát do týdne dá jim su.chleba o senu si můžou zdát co nevyhrabou nemají, seno tak jednou týdně a o vodě se jim může v zimě i v létě zdát.A žijou, sic někdy jehnata padnou, někdy a to když ty moje žerou seno a ty její jen větve s ořezaného stromu, tak my je jich líto.přitom vedle na zahradě ten.kurt za jednu mega a ještě nevyužitý, to jsou ty paradoksi.

11.1.2017 21:40
berrynator

XXX.XXX.18.54

Já ale předpokládám, že na ifaunu chodí především chovatelé ovcí a ne osoby, které ovci vidí pouze jako sekačku na trávu, já od ovcí očekávám určitý užitek a hodnoty, proto je mojí povinností jim k tomu vytvořit optimální zázemí.

11.1.2017 21:48

Ovce a kozy sice potřebují víc vody, ale u slepic tady na diskusi jsem někde viděla, že vyhrabali díru do země, do díry dali dutou tvárnici, do otvoru v ní svíčku a navrch nádobu s vodou. Neumím si sice představit, jak tohle dělám u sebe, když denně vypijí kolem 90 l vody, kterou nosím, protože přívodní potrubí tam je zamrzlé, ale možná by někdo na toto téma něco vymyslel. To bych asi spotřebovala svíček jako celá hřbitov.

11.1.2017 22:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je třeba nějak těch 14 dnů mrazu vydržet. Když jsem míval ovce během zimy venku, tak raději žraly sníh než pily studenou vodu.

11.1.2017 22:50
jírab

XXX.XXX.229.192

Mám vypozorovaný, že když je sníh, tak ovce mají asi poloviční spotřebu vody. Samozřejmě, že ji mají k dispozici neomezeně.

12.1.2017 07:58

S tim zranim snehu nevim, prece jen vetsina plemen tady je vyslechtena, zrava at jsou to masnaci ty zerou na maso nebo kombi nebo dojny ty zase maj apetit co se jim vrazi do mlika nebo vlny. Takze i ty vody potrebujou vic nez si dokazou nazrat. Asi zainvestuju do kablu. Jeste si ve volny chvilce zkusim spoctnout jestli bude vykon kablu stacit na tyhle mrazejky.

1.2.2017 18:16
lucyy

XXX.XXX.180.240

My máme tohle: https://www.kamir.cz/topna-deska-pod-drubezi-napajecku
a na tom železný hrnec tak na 5-7 litrů.. ale podobná zkušenost, že funguje tak do těch -5 C. Jak bylo celodenně i v poledne -7, tak už tam byly tak 2,5cm ledu.. Jinak pokud během dne je nad těch -5, tak i když v noci zmrzne, zase se to rozmrazí.

2.2.2017 11:56
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Vidím často jak oveny i kozy baštěj sníh, někdy mi příjde, že jsou líný dojít ten kousek od sena k vodě.Možná je to pro spoustu lidí nereálný, ale kozy i ovce u nás maj třikrát denně vlažnou vodu, nosím horké kýble, které pak rozmíchám rukama, led trochu aspon povolí a vlažnou vodu ocení oproti té ledové všechna hospod.zvířata u nás.
Pro ty co mi budou oponovat, že teplá voda dřív zmrzne-vím, v -20 tady zmrzne lecos.Důležitější je, že se můžou pořádně napít...ne ledové vody
Holt jsme jim kdysi dávno vzali svobodu, tak se starejme...

2.2.2017 12:28

Teplou vodu z vodovodu? :) si je takhle "otravujete"? To nebude bio masicko... :).

2.2.2017 12:44

Jamarov napsal(a):
Vidím často jak oveny i kozy baštěj sníh, někdy mi příjde, že jsou líný dojít ten kousek od sena k vodě.Možná je to pro spoustu lidí nereálný, ale kozy i ovce u nás maj třikrát denně vlažnou vodu, nosím horké kýble, které pak rozmíchám rukama, led trochu aspon povolí a vlažnou vodu ocení oproti té ledové všechna hospod.zvířata u nás.
Pro ty co mi budou oponovat, že teplá voda dřív zmrzne-vím, v -20 tady zmrzne lecos.Důležitější je, že se můžou pořádně napít...ne ledové vody
Holt jsme jim kdysi dávno vzali svobodu, tak se starejme...

Také jim dávám teplou, tak kolem 20 st., ale jen 2x denně, kolik vypijí. Přesto občas některá si dává dobrovolně "zmrzlinku" - sníh. Zkusila jsem se na to vykašlat a dávat jim studenu, ale nepily a nebyly spokojené. Radši žraly ten sníh.

2.2.2017 13:01

A nepomohlo by davat jim odstatou nekde z komory nebo od kotle? Mit tam treba 200l sud a jen dopoustet. Z bojleru bych jim nedaval. Ze sudu bude mit i ustalenejsi ph a vyprchanej chlor, bude treba i sladsi mlicko :).

2.2.2017 13:04
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Také jim dávám teplou, tak kolem 20 st., ale jen 2x denně, kolik vypijí. Přesto občas některá si dává dobrovolně "zmrzlinku" - sníh. Zkusila jsem se na to vykašlat a dávat jim studenu, ale nepily a nebyly spokojené. Radši žraly ten sníh.

Přesně tak...vymazlenky

2.2.2017 13:07
Jamarov

XXX.XXX.88.240

A nepomohlo by davat jim odstatou nekde z komory nebo od kotle? Mit tam treba 200l sud a jen dopoustet. Z bojleru bych jim nedaval. Ze sudu bude mit i ustalenejsi ph a vyprchanej chlor, bude treba i sladsi mlicko :).

Tak bio masíčko a mlíčko nebude když pijou teplou vodu?
Chlorovanou vodu nepiji ani já...máme svou studnu a kotel na ohřev..takže žádný problém

2.2.2017 13:11

Teplou vodu z bojleru, je jedno jeslti je z potrubi nebo ze studny. Je o to ze v bojleru se nahriva vetsinou na tech 60% a nejakou dobu v tom bojleru je - takze se tam mnozej ruzny breberky + jeste neco co si uz nepamatuju. No kafe si taky nedelate z vody z bojleru ne? Nebo abyste si urychlila parky nebo brambory ze to zalejete teplou z kotoutku.

2.2.2017 13:34
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Teplou vodu z bojleru, je jedno jeslti je z potrubi nebo ze studny. Je o to ze v bojleru se nahriva vetsinou na tech 60% a nejakou dobu v tom bojleru je - takze se tam mnozej ruzny breberky + jeste neco co si uz nepamatuju. No kafe si taky nedelate z vody z bojleru ne? Nebo abyste si urychlila parky nebo brambory ze to zalejete teplou z kotoutku.

No takový kohoutkový kafe ze školních let na privátě bylo celkem běžný...

Vy musíte vždycky něčím oponovat i kdyby to byl bobek na střeše tak to rozmažete a budete řešit zda bobek od kozy, králika či zda bobek může být holuba jako, že nemůže když holub nedělá bobek... někdy mě fakt bavíte

2.2.2017 13:44
lilo

XXX.XXX.201.210

Teplou vodu z vodovodu? :) si je takhle "otravujete"? To nebude bio masicko... :).

A proc ne?

2.2.2017 13:44

Tak vite jak...voda tvori nemaly procento kazdyho zivocicha...takze je dost zasadni jaka voda to je. Je pak hezky ze mame bio hospodare, co maj bio certifikaty i na vlastni stolici nebo bobek jak chcete, ale pak se napaji kdovi cim. A nemusi to bejt certivikovany, tam je to treba zakonem osetreny, ale normalni chovatele, ktery litujou ty svoje rozmazlenecky a holt tomu daj teplou vodu z vodovou :)
Ze jste zasvych jalovych let pila takovy kafe, tak to se da pricist blahovosti mladi, proste neznalost :).

2.2.2017 13:47
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mam treba vodu v bojleru na 70 st a denne udelam vanu... takze ta voda v nem rozhodne nezustava dele jak den... co se tyka legionely tak to je spis problem dalkove teple vody ve mestech nebo bojlerech ktere jsou nastavene na nizssi teplotu.. na 70 stupnu ti v bojleru neprezije zadna breberka...

2.2.2017 13:53

lilo napsal(a):
A proc ne?

UTFG

2.2.2017 13:56
lilo

XXX.XXX.201.210

Wtf utfg v prekladu what the fuck... utfg... v nasem predkladu co to do...utfg znamena...

2.2.2017 13:59

Pouzij ten zas... gugl.

2.2.2017 14:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Vidis to me nenapadlo...

2.2.2017 14:01
Jamarov

XXX.XXX.88.240

lilo napsal(a):
Ja mam treba vodu v bojleru na 70 st a denne udelam vanu... takze ta voda v nem rozhodne nezustava dele jak den... co se tyka legionely tak to je spis problem dalkove teple vody ve mestech nebo bojlerech ktere jsou nastavene na nizssi teplotu.. na 70 stupnu ti v bojleru neprezije zadna breberka...

Nás je pět plus časté návštěvy, vanu denně jako prd...bojler taky na 70st. a vidím to stejně.

2.2.2017 14:02
lilo

XXX.XXX.201.210

Aha... tak se budu muset podivat...

2.2.2017 14:04
Massaro

XXX.XXX.110.33

Nejhorší je smrt z vystrašení.

2.2.2017 14:06

Jamarov napsal(a):
Nás je pět plus časté návštěvy, vanu denně jako prd...bojler taky na 70st. a vidím to stejně.

To mate tak... hned prvni clanek co vam to najde, tady mate to hlavni

Neměli byste dlouhodobě pít vodu teplou (ohřátou bojlerem), ta je považována pouze za užitkovou (Teplá Užitková Voda - TUV) – ohřátím v bojleru se z pitné vody stává voda užitková. Mohou zde být namnožené nežádoucí (ale všudypřítomné) bakterie, usazeniny z bojleru apod.

70C neni pro xy bakterii zaden problem. Ale kazdej at si prolejva hrdlo cim chce, pouze jsem se podivil a zminil tuhle skutecnost. Domluvil jsem

2.2.2017 14:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Ahoj Massaro... jj... z toho ma pak clovek ale uplne hroznou posmrtnou grimasu...

2.2.2017 14:07
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Tak vite jak...voda tvori nemaly procento kazdyho zivocicha...takze je dost zasadni jaka voda to je. Je pak hezky ze mame bio hospodare, co maj bio certifikaty i na vlastni stolici nebo bobek jak chcete, ale pak se napaji kdovi cim. A nemusi to bejt certivikovany, tam je to treba zakonem osetreny, ale normalni chovatele, ktery litujou ty svoje rozmazlenecky a holt tomu daj teplou vodu z vodovou :)
Ze jste zasvych jalovych let pila takovy kafe, tak to se da pricist blahovosti mladi, proste neznalost :).

Nechám se poučit od chytřejšího
No jalový léta jsou prostě jalový...ale nešlo o neznalost...myslela že je to známka panku...
Nejde o to je rozmazlit, ale dát jim v těch mrazech víc než rozbitou díru v ledu...a jestli je to tak nebezpečné můžu jim tu vodu převařit...pokud i tam nevidíte komplikaci..., ale poučte mě, prosím.

2.2.2017 14:09
lilo

XXX.XXX.201.210

Z dezinfekčních metod je jednoznačně upřednostňována dezinfekce beze změny kvality vody, tedy dezinfekce vysokou teplotou. Na tuto okolnost pamatují nové normy, např. ČSN EN 806-2, která ukládá, že u vodovodu musí být možné dosažení teploty 70 °C u nejvzdálenější výtokové armatury.

Samotná metodika tepelné dezinfekce (dezinfekce tepelným rázem) není v Evropě dosud sjednocena, provádí se podle národních norem. Například v Holandsku platí:

Teplota vody: 60°C, doba dezinfekce: 20 min
Teplota vody: 65°C, doba dezinfekce: 10 min
Teplota vody: 70°C, doba dezinfekce: 5 min.

2.2.2017 14:09

Massaro napsal(a):
Nejhorší je smrt z vystrašení.

Kdyz tak z vydeseni aby to bylo jak ma.
Pred 60 rokama si taky nikdo ani nepomyslel ze koureni zpusobuje rakovinu. A ono jo.

Tak jeste pridam neco... nerika se ze by se teplota napoje mela pohybovat okolo teploty jaka panuje v prostredi nebo venku? Tozn zadny ledovy napoje kdyz je venku 40 ve stinu... nebo v -20ti si dat horkej caj? Vovce jsou venku... takze jim to prospiva kdyz maj teplotu vody okolo 20? A srnky v zime vyhledavaj jen lazensky zridla ne? :).

2.2.2017 14:13
lilo

XXX.XXX.201.210

Na druhou stranu existuji breberky kterym je ta teplota jaksi u... http://www.distantworlds.wz.cz/DisWorlds1-2/Zivot/Extre.htm.

2.2.2017 14:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Naopak se rika ze by tepota napoje mela byt co mozna podobna teplote tela... nebo se pletu?

2.2.2017 14:22
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Jenže srny nemůžete srovnávat s domácíma zvířatama přece, pak jim vodu nedávejte vubec jelikož srny ji v těch mrazech taky nenajdou a pak postrádá smysl celé vaší debaty o ohřevu vody, když máte podložku nebo kabel tak ta voda je taky teplejší než okolí-logicky jinak by zamrzla. Navíc se tu i jinde hovořilo o podpoře činnosti bachoru kdy ledová voda-které se nalokaj jim nesvědší..tak jsem z toho jelen.

2.2.2017 14:26

Ja taky, davam proste studenou z vodovodu, ovce ji vyzahnou a je to. Kdo chce davat z bojleru at dava. Kabel jsem neporidil, dostavaj denne 50l studeny kdyz nevypijou, muzou zrat snih nebo pockat dokud nedostanou novou. Diru v ledu nedelam, pomlatim ho a vodu vyleju, oklepu led a jdu pro novou, jeji teplotu jsem nemeril. Kdyz prijde srnka k rece ktera neni zamrzla, tak ta voda bude mit podovnou teplotu jak z toho vodovodu hadam. Ve vsem je srovnavat nejde ale zrovna v tomhel bych rek ze jo.

2.2.2017 14:26
Massaro

XXX.XXX.110.33

Tak které bakterie, které jsou ve studené vodě se množí při 60 a více stupních?
To s tou teplotou nápojů se týká lidí, ne? I když teda ani ja jsem teď venku nejedl ledovou tříšť.

2.2.2017 14:27
Massaro

XXX.XXX.110.33

A ona ta srnka taky někdy zdechne, víme?

2.2.2017 14:29

Copak ja vim? Kdysi jsem nasel nebo me nekdo rek tuhle informaci a od ty doby proste teplou vodu maximalne na myti sebe nebo neceho, ne na pyti. Vloni jsem to zakazal matce aby s tim napajela zvirata. Tot vse. Pohledejte v tom internetu.

2.2.2017 14:29

Massaro napsal(a):
A ona ta srnka taky někdy zdechne, víme?

Jo...prezere se bio vojtesky :) Nebo se ji zastavilo zazivany z ledovy vody nebo snehu.. :) ach jo :).

2.2.2017 14:33
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Těch řek moc na napití není a třeba v krkonoších jsou horsk potůčky zamrzl, aspon co jsem viděla.
Ta řeka pod ledem nebude mít stejnou teplotu jako vy doma studenou, pokud a to já mám napojení na horskej potok a ani tak ta voda není stejně ledová...

2.2.2017 14:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Massaro napsal(a):
Tak které bakterie, které jsou ve studené vodě se množí při 60 a více stupních?
To s tou teplotou nápojů se týká lidí, ne? I když teda ani ja jsem teď venku nejedl ledovou tříšť.

No tak ciste z evolucniho hlediska... prvni tekutina kterou clovek, ovce, savec vypije je o teplote tela... a je pro neho nejprospesnejsi...

2.2.2017 14:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Ja mam treba ted vodu o teplote okolo 9 st... v lete ta sama voda ma k 15 stupnum... jedu z radu...

2.2.2017 14:40
Jamarov

XXX.XXX.88.240

lilo napsal(a):
No tak ciste z evolucniho hlediska... prvni tekutina kterou clovek, ovce, savec vypije je o teplote tela... a je pro neho nejprospesnejsi...

To je pravda, a když už jsme si ta zvířata domestikovali...

2.2.2017 14:46

Ale já jim nedávám z bojleru. Je ohřátá na plotně, stejně jako ta na to kafe . Chápu, že je to primitivní, ale breberky tam nebudou. Když do vaničky ledové vody naliju hrnec vařící, je z ní teplá, to je jednoduché. Někdo z vás asi má taky kamna, krbová kamna s plotnou, kachlový sporák atd., to je ideální k ohřívání vody.

2.2.2017 14:56
Massaro

XXX.XXX.103.6

Tak to si ještě zamoříte hrnec :).

2.2.2017 14:57

Massaro napsal(a):
Tak to si ještě zamoříte hrnec :).

A čím proboha?

2.2.2017 14:58

Tak aspon jsme se pobavili, nekdo si z toho neco vezme a tak to chodi.
Oreb1 vas jsem pouzil nebo spis vasi teplotu, ale ani jsem si nemyslel ze byste jim to lila z bojleru :) Tak nejak jsem si rikal zebyste to vasim zviratum neudeala :) Na to tady mame jiny experty...haha, rejp.

2.2.2017 15:04

Tak aspon jsme se pobavili, nekdo si z toho neco vezme a tak to chodi.
Oreb1 vas jsem pouzil nebo spis vasi teplotu, ale ani jsem si nemyslel ze byste jim to lila z bojleru :) Tak nejak jsem si rikal zebyste to vasim zviratum neudeala :) Na to tady mame jiny experty...haha, rejp.

Díky, to jste mě poctil .

2.2.2017 15:08
Massaro

XXX.XXX.103.6

A čím proboha?

No přece těmi bakteriemi, co se vám při tom ohřevu namnoží.
BTW, tak kdo odsud dává zvířatům vodu z bojleru?

2.2.2017 15:11
lilo

XXX.XXX.201.210

Uz mlcim...

2.2.2017 17:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já normálka vodu z brojleru piju.
Je fakt, že ta Escherichie, strepto- a stafylokoky a legionela
docela škrábou v krku, ale stačí si dát Hašlerku a je to v poho.

Možná by ofcím stačilo potom dát sušený pelyněk a smrkovou větvičku.

2.2.2017 17:30
Jamarov

XXX.XXX.88.240

No tak prostě ten největší neosvícený škodič jsem jen já když v mrazech natočím vodu z bojleru.
No ty bylinky bych mohla využít a dát jim rovnou čajiček.

Myslím, že voda v létě je na tom hůř a užitková voda-není pitná, ale je na užitek pro zvířata a zahradu...aspon tak je to rozlišovaný v místech kde často voda ve studních mizí a obec vodu dováží v cisternách...zatím jsem neslyšela případ, že by někdo žaloval obec za vodu pro zvířata, která nebyla schválená jako pitná jen užitková a zvířata by onemocněla...třeba někdo zná..

2.2.2017 17:34
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nebojte, škodič nejste. Já vodu natočím, donesu, ony přijdou, čichnou...
a táhnou v dál. Sníh je prostě sníh. Moje můry Ouessant mají vlastní hlavu.
Jsou velice... specifické.

A zase kachny bojlerovou vodu upřednostňují před dešťovou nebo sněhovou.

Tak teďka babo raď.

2.2.2017 17:57
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Některý texly si taky radši daj sníh, ale kozy ty jsou v rauši z vlažné vody...

No na rady tu jsou experti..už se bojim něco říct aby to nebyla do nebe volající blbost, pak se člověk cítí jak tyran

...každý podle svého svědomí v tom nejlepšěím.

2.2.2017 19:50

Jamarov: To člověk nesmí tak baštit, ty odborníky tady...
Jsem taky zvyklá, že teplá voda by neměla být na pití, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych jí nemohla dát zvířatům na pití. Zajímalo by mě, kdo z vás tady, kteří odsuzují použití vody z bojleru k napájení zvířat, vylévají každý den v létě vodu z nádob, ty vydesinfikují a opět naplní čistou vodou z vodovodního řadu (studně schválené pro lidskou spotřebu jako pitnou)?

...

2.2.2017 20:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jsem taky zvyklá, že teplá voda by neměla být na pití, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych jí nemohla dát zvířatům na pití. Zajímalo by mě, kdo z vás tady, kteří odsuzují použití vody z bojleru k napájení zvířat, vylévají každý den v létě vodu z nádob, ty vydesinfikují a opět naplní čistou vodou z vodovodního řadu (studně schválené pro lidskou spotřebu jako pitnou)?

...

Kdybych nebyla napojena na veřejný vodovod, tak bych musela mít rozbor vody ze studny, že je nezávadná a tím pádem vhodná pro napájení. Používám i vodu ze studny, jinak bych se nedoplatila. Než byl zaveden vodovod používala jsem ji normálně na vaření. Pro děti do roka doporučili kupovat kojeneckou vodu, protože tam byl vyšší obsah dusičnanů. Teď co máme vodovod jsem rozbor vody ze studny nedávala dělat, ale vsadila bych se, že má mnohem lepší parametry než dřív. Jsme tady na písku a na každém konci vesnice byla kupa hnoje, žádné zpevněné hnojiště. A tak ta voda ve studních byla trochu "hustší" Teď se musí evidovat pomalu každý ovčí bobek aby se splnila nitrátová směrnice.

2.2.2017 20:44
jírab

XXX.XXX.229.192

Taky bych to neviděl tak tragicky. Pokud nemrzne tak napouštím užitkovou vodu ze studny a když mají led tak to ředím užitkovou z bojleru. Pokud se za vydatných dešťů udělají na louce louže, tak se z toho ovce taky napijí a taky tam asi bude spousta breberek.

2.2.2017 21:25
Martin R

XXX.XXX.123.114

Dneska je v módě mezi některými lidmi přirovnávání potřeb zvířat k potřebám lidí (a naopak), pak si na "všemocném, všechytrém" internetu přečtou, že není voda z bojleru vhodná pro lidi a hned je to téměř toxické i pro ovce...
Na druhou stranu je pravda, že ovce jsou na kvalitu vody dost citlivé a možná, že třeba zrovna hodně chloru by je mohlo od pití opravdu odradit - no jak znám ty moje potvory(ovce) tak ti by nejraději abych jim nosil vodu ze studánky třikrát denně, hodinu odstátou při pokojové teplotě a podávannou ve vydrhnutém kamenném korýtku...

3.2.2017 01:01
lesakm

XXX.XXX.104.26

Našim ovcím dávat teplou vodu tak mi ji nebudou ani pít, nejraději ji mají co nejstudenější a nebo přímo sníh jak nachumelí klesne mi okamžitě spotřeba vody o 90% a teplou vůbec nechtějí takže pro mě je ohřívání nesmysl asi záleží jak jsou od mala zvyklé u nás jsou prakticky stále venku, boudu nikdy nezavíráme takže studený odchov... ML.

3.2.2017 08:24
lilo

XXX.XXX.201.210

Presne jak pisete... jak Martin ktery v tom ma obrovskou pravdu... a jak lesakm... vcera jsem koukala na nase oveny zerou snih vubec se s nejakou vodou nemazou...

3.2.2017 08:50

Martin R napsal(a):
Dneska je v módě mezi některými lidmi přirovnávání potřeb zvířat k potřebám lidí (a naopak), pak si na "všemocném, všechytrém" internetu přečtou, že není voda z bojleru vhodná pro lidi a hned je to téměř toxické i pro ovce...
Na druhou stranu je pravda, že ovce jsou na kvalitu vody dost citlivé a možná, že třeba zrovna hodně chloru by je mohlo od pití opravdu odradit - no jak znám ty moje potvory(ovce) tak ti by nejraději abych jim nosil vodu ze studánky třikrát denně, hodinu odstátou při pokojové teplotě a podávannou ve vydrhnutém kamenném korýtku...

Dneska diky internetu mame mnohem vic informaci nez pred 30 rokama, kdyz jste byl odkazanej na knizky a na to co jedna pani povidala nebo vam poradil doktor vystudovanej kratce po valce... Takovyhle informace se rychle proflaknou, driv by se to zametlo pod koberec pripadne by se nejak ta norma upravila. Je to bic na firmy, vlady atd atd. Jestli neni vhodna pro lidi, tak neni vhodna ani pro zvirata, jakej je mezi tim prosim vas rozdil? Mozna ten, ze dost casto to zvire vypije ty vody vic za den nez vetsina lidi. Vahove jsme na tom s ovcema podobne.

Ale chapu ze starsi rocniky nebo lidi ktery se proste o neco nezajimaj tohle zveda ze zidle pripadne se potutelne posmivaj. Kdo by si pred par rokama pomyslel ze ta fialova voda kterou se miminam vymaze hubicka kdyz se neco vyskytne je karcinogenni a uz se neprodava? Kolikrat jste mel jako decko hubu fialovou? :) A to je jen kapka v mori. Jak dlouho tady je ustredni topeni s ohrevem vody v bojleru? Kolik vedcu se tomu asi tak venovalo nejakymu dopadu na zdravi lidi nebo zvirat? Sul nul tipuju ze nic moc.
A ted me nekdo napise ze diky vode z bojleru se dozivame vyssiho veku :).

3.2.2017 09:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

No tak já díky teplé vodě z bojleru, si už nemusím v zimě čúrat do vany, abych si vodu před koupáním trošku prohřál.
(Aniž bych to tušil, tak jsem byl průkopníkem urinoterapie!).

3.2.2017 10:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

profesor1 napsal(a):
No tak já díky teplé vodě z bojleru, si už nemusím v zimě čúrat do vany, abych si vodu před koupáním trošku prohřál.

Nebylo by lepší si tam nechat vypšouknout pár farářů?
A Vaše urino Vás může zatím hřát, ale stále ještě zevnitř.

3.2.2017 10:24

Hosi nejste vy jeden? Jeden vetsi cune nez druhej ? :).

3.2.2017 10:24
Jamarov

XXX.XXX.88.240

profesor1 napsal(a):

No vanu bych si s váma nedala
ale pro ty kteří koupali děti před krbem a vodu ohřívali na kamnech v hrncích...at žije bojler!

...ste hotovej lékárník a kdo říká že to nikdy nedělal, tak to dělá dodnes

3.2.2017 10:27
Jamarov

XXX.XXX.88.240

...

No právě...v létě je to horší.

3.2.2017 10:38
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Martin R napsal(a):

Jak jsem psala...nemáme chlorovanou vodu a když ji piju na návštěvě tak nic moc, studny a horské prameny podle mě ani když to proženu bojlerem a ve velkých mrazech ji naředím aby povolil a poodtál led tak ovcím ani kozám snad nezpůsobím újmu

lesakm:nedávám teplou ale mají vlahou, kozy a polovina ovcí hned přiběhnou a polovina ovcí prostě chtěj zmrzku nikoho nenutím
ovce i kozy mám venku celoročně, ještě se nestalo, že by někdy zalezli do salaše...a kozy?tak ty si hrajou na hrdinky maj kožich jak medvěd a když je venku hnus nebo mínus 28 tak je prostě násilím zavřu a sou fakt naštvaný div stáj nezbouraj takže taky studený odchov tohle maj jen mal spestření

3.2.2017 11:18

lesakm napsal(a):
Našim ovcím dávat teplou vodu tak mi ji nebudou ani pít, nejraději ji mají co nejstudenější a nebo přímo sníh jak nachumelí klesne mi okamžitě spotřeba vody o 90% a teplou vůbec nechtějí takže pro mě je ohřívání nesmysl asi záleží jak jsou od mala zvyklé u nás jsou prakticky stále venku, boudu nikdy nezavíráme takže studený odchov... ML.

Nemám ovce, mám kozy a ohřívám letos druhým rokem. Některé si dají sníh, ale ledovou vodu nechce skoro žádná. Mně je jedno, jestli jim mám donést studenou nebo teplou, je to za jedny peníze i za jednu práci, tak proč to neudělat, když se na ni těší.
Jinak k tomu chloru ve vodě - na podzim u nás přechlorovali vodu, protože byl nějaký bakteriologický problém. Trvalo to 2-3 týdny, pít se to dalo jen s odporem. Kozy přišly k vaničce, čuchly a odešly. Prostě nepily.

3.2.2017 12:27
lucyy

XXX.XXX.237.56

To mate tak... hned prvni clanek co vam to najde, tady mate to hlavni

Neměli byste dlouhodobě pít vodu teplou (ohřátou bojlerem), ta je považována pouze za užitkovou (Teplá Užitková Voda - TUV) – ohřátím v bojleru se z pitné vody stává voda užitková. Mohou zde být namnožené nežádoucí (ale všudypřítomné) bakterie, usazeniny z bojleru apod.

70C neni pro xy bakterii zaden problem. Ale kazdej at si prolejva hrdlo cim chce, pouze jsem se podivil a zminil tuhle skutecnost. Domluvil jsem

Tak ono možná nejde ani tak o ty bakterie, ty můžou být i ve studené, ale spíš o ty rezidua z bojleru. Třeba z plastu se myslím uvolňuje kadmium nebo něco právě při zahřátí. Třeba i z plastových trubek nebo i PET lahví pro lidi (proto na nich asi je chraňte před teplem a slunečním zářením..) ale toho je spousta všude, třeba i výživy pro děti se prodávají v plastu s tím, že se mají ohřát v mikrovlnce.. ono už když se člověk nadechne, tak vdechne tolik škodlivin (aspoň v posledních pár letech určitě), že skoro nemá smysl už tohle řešit.. Jsem někde slyšela radu odborníků, jak se škodlivinám vyhnout - nejíst, nepít, nedýchat..

3.2.2017 12:28
Massaro

XXX.XXX.48.196

Internet má taky jednu nevýhodu a mastnacek je toho, zdá se, důkazem. Snese všechno, víc než papír. Můžete tam napsat jakýkoliv nesmysl a šíří se to rychlostí světla.

3.2.2017 12:37

Co se zda je sen milej pane... vy si dejte po obede smrtaka z bojleru ja si to radsi ohreju ve skleneny konvici :)
Rozlisuju co je blud a kde muze bejt nejaka pravda a to ted se mozna budete divit... vlastnim rozumem.

Pro luccyy: naopak to smysl ma, u dojenych zvirat, kolik procent mlika je voda? A ze je tady kozarek kvantum. U zvirat na maso taky, proc si to vedome "zlepsovat"? Ale v pohode, beru to tak, ze jsem zase pichnul do vosi hnizda jako kdysi se susenim sena :) Jak uz jsem psal, hodil jsem sem informaci, kazdej at si s ni nalozi sam, nekdo bude spolehat na - nevim co - nekdo treba udela vlastni vyzkum :) Podle libosti.

3.2.2017 12:51

Ona ta zvířata většinou tu vodu z bojleru klidně vypijí (překlad do češtiny: voni ty zvířata tu vodu z bojleru klidně vypijou ), ale my nevíme nic o tom, jak na to reagují zdravotně. Jak působí třeba legionella na lidi, to víme, ale jestli ji ovce a kozy zvládnou, nevíme. I když zrovna legionellu doma nemáte, žejo? Když pijí z kaluží apod., není to žádná nádhera, ale to dělají tisíciletí, kdežto z bojleru tak dlouho vodu nedostávají. Břicho jim to zatím u nikoho neprovrtalo, jak je vidět, ale kdyby ji dostávaly dlouhodobě, možná by to tak jednoduché nebylo. Ale už se otepluje, za chvíli bude stačit studená.

3.2.2017 13:10
lucyy

XXX.XXX.237.56

No taky se jednu dobu říkalo třeba o antikoncepci, jak jsou to neškodné lentilky proti akné (a že to taky všechny holky jedly i když nemusely) a nedávno jsem mluvila s jednou sestřičkou z nemocnice, která vyprávěla, že ještě před pár lety měli na jipce s infarktem tak 30-50% holek mezi 25-40 lety právě kvůli tomu. A že na to i umíraly, třeba jedna s asi půlročním dítětem.. Osobně znám holku, co měla takhle trombózu nohy, protože doktor nic nezjišťoval a "že je to v pohodě". Teď musí brát do konce života léky na ředění krve, jinak může umřít..
To jen tak, že ono všechno není tak úplně v pohodě, jak se třeba všude tvrdí..

Když člověk má tu možnost, tak rozhodně používat kvalitní suroviny, vodu atd. a snažit se to tady neznečišťovat jen jsem chtěla říct, že člověk se snaží žít zdravě a bio, a pak si dá soused na střechu lepenku a stejně oba umřou na rakovinu..

3.2.2017 13:22
Massaro

XXX.XXX.117.9

Právě to je ono, "hodil jsem sem informaci", nijak nepodlozenou a už to jede. A když se člověk konkrétně zeptá na podrobnosti, tak je odkázán max tak na google.

3.2.2017 13:32

Jeezisku na krizku, vy jste to nepobral z toho co jsem psal? Me to dava smysl tu vodu nepit i na zaklade kusich informaci z internetu. A vzpomnel jsem si kdo me na to upozornil...sef, kdyz mu kolega dal varit vodu na caj predehratou z bojleru. Tuzdiz me to zaujalo, mrknul jsem na net, pouzil jsem google a od ty doby to nepiju ani neleju zviratum. Co vic vysvetlit, nevim.

3.2.2017 13:33

lucyy napsal(a):
No taky se jednu dobu říkalo třeba o antikoncepci, jak jsou to neškodné lentilky proti akné (a že to taky všechny holky jedly i když nemusely) a nedávno jsem mluvila s jednou sestřičkou z nemocnice, která vyprávěla, že ještě před pár lety měli na jipce s infarktem tak 30-50% holek mezi 25-40 lety právě kvůli tomu. A že na to i umíraly, třeba jedna s asi půlročním dítětem.. Osobně znám holku, co měla takhle trombózu nohy, protože doktor nic nezjišťoval a "že je to v pohodě". Teď musí brát do konce života léky na ředění krve, jinak může umřít..
To jen tak, že ono všechno není tak úplně v pohodě, jak se třeba všude tvrdí..

Když člověk má tu možnost, tak rozhodně používat kvalitní suroviny, vodu atd. a snažit se to tady neznečišťovat jen jsem chtěla říct, že člověk se snaží žít zdravě a bio, a pak si dá soused na střechu lepenku a stejně oba umřou na rakovinu..

Tak tak, jeste holkam rikaly ze je to vyhoda ze budou mit hezci vlasy a nehty a plet :) bussines je bussines, zdravi jde stranou. Vsak je pak budou lecit zase jinejma lekama od jejich farma firmy.

3.2.2017 13:40
Massaro

XXX.XXX.117.9

No vždyť to říkám, zase nic.

3.2.2017 13:50

Ja vam to hledat nebudu, jiste umite dat guglu srozumitelnej dotaz ohledne teply vodu z bojleru. Jestli ne, zkuste piti vody z bojleru a kochejte se.

3.2.2017 13:55

Covece ted jsem si prosel jeden odkaz a vite co znamena TUV? :) tepla UZITKOVA voda. Nikoli tepla PITNA voda :) Ale to jsou jen slovicka.

3.2.2017 13:55
Massaro

XXX.XXX.117.9

No ja právě na googlu našel, že je to blbost. Ale dočetl jsem se, že je nebezpečné se sprchovat teplou, tam právě hrozí nakažení zde zmíněnou legionellou. Tak já nevím, asi se rychle osprchovat studenou a zapít to bojlerovou, to bude sichr.

3.2.2017 13:56

A kdyz se v tom tak babrame, zajimalo jestli je tady nekdo oficialne BIO, jeslti je to osetreny v podmikch pro BIO kolchozniceni? Jakou vodou se muzou zvirata napajet.?

3.2.2017 13:58

Massaro napsal(a):
No ja právě na googlu našel, že je to blbost. Ale dočetl jsem se, že je nebezpečné se sprchovat teplou, tam právě hrozí nakažení zde zmíněnou legionellou. Tak já nevím, asi se rychle osprchovat studenou a zapít to bojlerovou, to bude sichr.

U sprchy se to myslim kazi v hlavici, jsem cet na tom internetu

3.2.2017 14:03

A kdyz se v tom tak babrame, zajimalo jestli je tady nekdo oficialne BIO, jeslti je to osetreny v podmikch pro BIO kolchozniceni? Jakou vodou se muzou zvirata napajet.?

Zajímavá otázka. Já jsem musela prokazovat, že voda, kterou zvířata napájím, je pitná. Nesmí být užitková. A nejsem BIO, to se týká každého chovatele. Obávám se, že ani sníh by místo vody neprošel u kontroly.

3.2.2017 14:10
Massaro

XXX.XXX.117.9

Tak on třeba zákon o ochraně veřejného zdraví pojem TUV už nepoužívá.
A citace z tzb-info.cz "Starý termín TUV, teplá užitková voda je nesprávný a v aktuálních odborných textech jej již nelze tolerovat pro označování vody ve vnitřních vodovodech budov, pro vodu určenou pro lidskou spotřebu.".

3.2.2017 14:11
Massaro

XXX.XXX.117.9

Bakterie nejsou bio?

3.2.2017 14:12

A co se zmenilo na TUV za ty roky?

3.2.2017 14:16

A co se zmenilo na TUV za ty roky?

Přece název .

3.2.2017 14:17
Massaro

XXX.XXX.117.9

Asi se přišlo na to, že užitková je užitková a pitná je pitná. V současné době se v drtivé většině ohřívá pitná

3.2.2017 14:21

Asi tak nejak, nevim jak to je ve mestech, jeslti jim tece v kotoutku nepitna tepla voda odkudsi? Nebo je to stejny jako u domkaru kde ma kazdej bojler a ohratim pitny vody mu vznikne TUV?

3.2.2017 14:34
Massaro

XXX.XXX.117.9

Právě že nevznikne. Ohřátím pitné vody vznikne teplá pitná a ohřátím užitkové teplá užitková.

3.2.2017 14:48

No akorát že z té teplé pitné vody může vzniknout líhniště třeba té legionelly v horším případě a jiných potvor, které bych docela nechtěla pít ani se v nich sprchovat. Čili jsme tam, kde jsme byli. Občas se nejspíš nikomu nic nestane, ale taky třeba může.

Vedra

3.2.2017 14:48
Vedra

XXX.XXX.13.145

Bojlery hřejí na vysokou teplotu, legionellu zahubí 70 C + okamžitě.

Problém jsou průtokové ohřívače kde se hřeje na 40 C což je ideální teplota.
V takovém případě pokud se do trubek dostane pár bakterií legionelly tak se budou množit pokaždé když pustíte teplou vodu.

3.2.2017 14:51

Bojlery maji stavitelnou teplotu a minimum je ruzny, ja mam myslim minimalni 50C. Takz. eko rezim. Ani u bojleru pripojenych ke kotli nemusi bejt takova teplota, nekdo sudla kotel na 50 max 60, je to ruzny.
Tak ne dokonce je tam rozsah 5 až 74
http://www.dzd.cz/images/download/OKC_OKC1m2_1_9_2016_CZ.pdf.

3.2.2017 15:03
Massaro

XXX.XXX.4.159

No akorát že z té teplé pitné vody může vzniknout líhniště třeba té legionelly v horším případě a jiných potvor, které bych docela nechtěla pít ani se v nich sprchovat. Čili jsme tam, kde jsme byli. Občas se nejspíš nikomu nic nestane, ale taky třeba může.

A čím se tedy sprchujete?

3.2.2017 15:23

Massaro napsal(a):
A čím se tedy sprchujete?

No teď jste mě dostal , taky se v teplé vodě sprchuju, ale myslela jsem to tak, že bych se nechtěla sprchovat ve vodě, kde tyhle bakterie jsou.
Ještě jsem se nesetkala s doporučením, aby lidé pili teplou vodu, kterou ohřejí někde v centrální teplárně nebo kde. Myjeme v ní nádobí, ale to pak uschne.
Taháme se tu za slova celkem zbytečně. Vy osobně pijete teplou vodu z bojleru nebo z nějaké centrální přípravny teplé vody? Nemyslím, jestli ji používáte na vaření, ale třeba na přípravu nápojů, které se vařit nemusí.

3.2.2017 15:32
Massaro

XXX.XXX.117.9

Samozřejmě, že ji cíleně nepiju. Řeč je o tom, jestli je to nebezpečné.

3.2.2017 15:51

Massaro napsal(a):
Samozřejmě, že ji cíleně nepiju. Řeč je o tom, jestli je to nebezpečné.

Ale proč píšete "samozřejmě"? Když to není nebezpečné, zdraví škodlivé, což zřejmě máte za potvrzené, proč ji tedy nepijete? O tom se tady celou dobu bavíme. Že ji nepijeme, nedáváme ji zvířatům. A Vy teď napíšete "samozřejmě". (Teď už se opravdu bavíme o slovíčkách, doufám, že to moc neprožíváte .).

3.2.2017 15:54
Massaro

XXX.XXX.117.9

Samozřejmě proto, že mi 60-ti stupňová voda přijde na pití poněkud teplá.

3.2.2017 15:58
Massaro

XXX.XXX.117.9

A ještě bych dodal, že potenciálně nebezpečnější než bojlerová bude "studená" voda, která se v rozvodech po domě ohřeje na 20-25 stupňů.

3.2.2017 20:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Psal tu někdo o ohřevu vody elektrikou? Při tomhle se myslím z kovového obalu a samotné spirály uvolňují nějaké bordely a mění taky se polarizce vody nebo co. Jestli to mám z fyziky nebo chémie už nevím. Proto nepoužívám ani rychlovarnou konvici. Navíc spirála v kombinaci s plastem.... asi chuťovka.

Když byl nedávno problém s legionellou na VŠ kolejích, tak většina študáků se stejně i přes zákaz sprchovalo.

4.2.2017 00:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tohle sice bylo v telešopu, ale řekl bych, že to má hlavu i patu.
Připadá mi to lepší, než rezavej bojler.

http://www.delimano.cz/baterie-s-elektrickym-ohrevem-vody-instant/

.

4.2.2017 10:15

Vypadá to pěkně, ale průtok 2l za minutu by mě přivedl do blázince. Kdysi jsme měli pod dřezem průtokový ohřívač z NDR, krabičku asi 15x20 cm a byla oranžová, čímž si mě získala . Moc rychle neohřívala, ale průtok byl asi 6 l za minutu a do dřezu to stačilo. Ale nikam jinam se nehodila.

4.2.2017 23:10
lesakm

XXX.XXX.104.26

Nemám ovce, mám kozy a ohřívám letos druhým rokem. Některé si dají sníh, ale ledovou vodu nechce skoro žádná. Mně je jedno, jestli jim mám donést studenou nebo teplou, je to za jedny peníze i za jednu práci, tak proč to neudělat, když se na ni těší.
Jinak k tomu chloru ve vodě - na podzim u nás přechlorovali vodu, protože byl nějaký bakteriologický problém. Trvalo to 2-3 týdny, pít se to dalo jen s odporem. Kozy přišly k vaničce, čuchly a odešly. Prostě nepily.

Věřím tomu že u koz je to trochu jinak, popisuju jen svoji zkušenost s našimi ovcemi, říká se že na kozu se stačí křivě podívat a chcípne, záleží také v jakých podmínkách jsou zvířata chovaná a v jakých podmínkách vyrostla, i na plemeni, jiné to bude u zvířete odchovaného ve skleníkových podmínkách vytápěné stáje (to nemůžete v zimě snad ani pustit ven) a jiné u studeného odchovu nebo celoročního chovu venku, já když postavím vedle sebe dvě nádoby jednu s teplou a druhou se studenou vodou tak mi nejdříve vypijí studenou a teplou pijí jen v případě že nic jiného není.
S chlorovanou vodou zkušenost nemám tahám jim vodu kbelíkem ze studny, vlastně v létě jim přidávám trošku sava do cisterny aby se voda nekazila, ale toho se dává jen kapka a píšou na něm že do 1/2hod vyprchá, tuhle vodu mi pijou bez problémů. Jinak horkou vodu z bojleru používám hodně ať už při bahnění kdy si ji vozím vždy v termosce ssebou a používám ji k naředění a přihřátí mleziva a nebo k přípravě sušeného mléka v mixéru, nikdy jsem s tím neměl za 17let nejmenší problém ML.

5.2.2017 06:08
profesor1

XXX.XXX.192.98

Moje hnědé kozy mají stejné podmínky jako ovce - ledová voda s kousky ledu + ledová senáž. Žraly, pily, přežily, nezdechly. Možná je to tím, že se na ně škaredě a křivě dívám od začátku, a proto mají strach i chcípnout

5.2.2017 08:53
moonika

XXX.XXX.234.19

Naše kozy pijú studenú až ľadovú, niektoré si dajú aj sneh, keď im dám v hrnci zohriatu vlažnú tak ju vypijú o dačo nadšenejšie ako studenú, ešte im do toho občas kvapnem feniklovú, eukalyptovú a pod.100perc. silicu(EO) tak keď už to v mrazoch musím vláčiť z domu tak mám po ceste aspoň aromaterapiu :P Inak RVPSka vyžaduje doklad o nezávadnosti vody ktorou sa napájajú, dávame pitnú z vodovodu, takže som to musela a zas budem musieť pýtať od vodární, doklad že ich pitná voda je nezávadná

5.2.2017 11:11
přezdívka

XXX.XXX.105.195

moonika napsal(a):
Naše kozy pijú studenú až ľadovú, niektoré si dajú aj sneh, keď im dám v hrnci zohriatu vlažnú tak ju vypijú o dačo nadšenejšie ako studenú, ešte im do toho občas kvapnem feniklovú, eukalyptovú a pod.100perc. silicu(EO) tak keď už to v mrazoch musím vláčiť z domu tak mám po ceste aspoň aromaterapiu :P Inak RVPSka vyžaduje doklad o nezávadnosti vody ktorou sa napájajú, dávame pitnú z vodovodu, takže som to musela a zas budem musieť pýtať od vodární, doklad že ich pitná voda je nezávadná

No tak to je na hlavu. Podle mě by mělo stačit vyúčtování vodného. Když je voda dobrá pro lidi, tak je dobrá i pro zvířata. Já jen na začátku nahlásila, že mám vodu z veřejného vodovodu a to stačilo. Že se občas napijí z kaluže a nebo z potoka to neovlivním. I když tu byli na kontrole z okresní veteriny, tak viděli, že napouštím do žlabů z vodovodu a že mají přístup i k potoku a nevadilo jim to.

5.2.2017 11:20
moonika

XXX.XXX.234.19

No naši sú fajn, oni mi nesondovali-nekukali odkiaľ pijú a pod., len proste vraj je to tak treba - mať doklad o nezávadnosti vody ktorú pijú či už je studničná alebo od vodární a to mi vraveli ešte keď som nemala schválený predaj mlieka "z dvora", teraz už by som ten doklad od vodární mala pýtať každý rok nanovo. čo mi pripomína že by som ich mala zas otravovať(vodárne):).

5.2.2017 13:20
Martin R

XXX.XXX.123.114

Mám ovce v ekologii cca šest let a nikdy žádná kontrola u mě neřešila co používám za vodu k napájení a už vůbec ne jestli jí beru z bojleru - tedy v popisu podniku mám, že mám vodu z vlastní studny na dvoře a z obecního vodovodu.

Ještě zpátky k tomu jak zde furt někteří přirovnáváte potřeby ovcí k potřebám lidí. Do pytle vždyť ovce má diametrálně odlišnej systém trávení než člověk. Zkuste žrát čtrnáct dní jen to co vaše ovce a pak spekulírujte jestli jste skončili na Jipce kvůli typu stravy anebo kvůli množství mikroorganismů v seně, trávě co jste snědli. Anebo dejte vašim ovcím Vaší stravu a schválně jak jim bude prospívat...

PS. pro masňáčka: nikdy jsem žádnou fialovou vodu nedostával a ani mé tři děti... a nepotřeboval jsem k tomu žádný internet ale stačil mě a mým rodičům asi "zdravý selský rozum".

5.2.2017 16:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Martin R napsal(a):
Mám ovce v ekologii cca šest let a nikdy žádná kontrola u mě neřešila co používám za vodu k napájení a už vůbec ne jestli jí beru z bojleru - tedy v popisu podniku mám, že mám vodu z vlastní studny na dvoře a z obecního vodovodu.

Ještě zpátky k tomu jak zde furt někteří přirovnáváte potřeby ovcí k potřebám lidí. Do pytle vždyť ovce má diametrálně odlišnej systém trávení než člověk. Zkuste žrát čtrnáct dní jen to co vaše ovce a pak spekulírujte jestli jste skončili na Jipce kvůli typu stravy anebo kvůli množství mikroorganismů v seně, trávě co jste snědli. Anebo dejte vašim ovcím Vaší stravu a schválně jak jim bude prospívat...

PS. pro masňáčka: nikdy jsem žádnou fialovou vodu nedostával a ani mé tři děti... a nepotřeboval jsem k tomu žádný internet ale stačil mě a mým rodičům asi "zdravý selský rozum".

Záleží na tom, kolik je vám let. V porodnici maminám patlali popraskané bradavky právě tou fialovou vodou a následně to ožužlala mimina. Moje zkušenost. dětem je 33 a 31 roků. Pokud už se nepoužívá, tak se musí napatlat něčím jiným, aby se trochu zmírnila ta bolest, když se hladovec přisaje.

5.2.2017 18:19

Martin R napsal(a):

Tak to byl asi nezdravej selskej rozum, protoze na tohle normalni zdravej rozhodne nestaci...

5.2.2017 22:20
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Dáváme vodu dvakrát denně, již několikrát jsem při té příležitosti viděla ovci, jak žere sníh, a to dosti dlouho, pěkně pomalu, jakoby jí chutnal.Voda stála poblíž.

7.2.2017 01:48
lesakm

XXX.XXX.104.26

Samoregulační kabel funguje na základě ohmova zákona tedy I=U/R kde I je el. proud protékající kabelem, U je napětí sítě a R elektrický odpor kabelu který je u tohoto kabelu proměnný v závislosti na teplotě, tedy když se kabel a tím i jeho okolí zahřeje tímto zahřátím se zvýší jeho odpor a tím zase automaticky klesne proud procházející kabelem způsobující jeho ohřívání takže se začne méně zahřívat a klesne výkon P který se rovná součinu U. I, při ochlazení nastane opačný proces, odpor poklesne stoupne proud a zvedne se zahřívání, nejsem učitel ale snad to je k pochopení pro všechny.. .ML.

9.2.2017 23:09
vosajda

XXX.XXX.47.34

Tady jsem před nějakou dobou, myslím na podzim, četla, ze mají u ovcí velkou pneumatiky a v ni slámu a pak na ni kývl a v něm vodu.Pry tam vydrží a pri nižším mrazu nezamrzne. Napadlo me, co dat ještě do té pneumatiky koňských hnůj. Vytváří teplo?!

10.2.2017 08:08
honzapm

XXX.XXX.182.25

Koňský hnůj má (např. oproti kravskému) přesně jednou tolik dusíku, čili N,
čili se opravdu lépe rozkládá a rozkladem zahřívá.
Je pro to ale potřeba určitá teplota. Zmrzlý hnůj se nerozkládá.
Možná ta pneumatika, pokud vykoukne sluníčko, díky její černé barvě
a nepropustnému materiálu funguje jako takový přitahovač slunce, tepla,
takže se prohřeje víc a líp, než jiné materiály a barvy.
A to teplo by mohla předat tomu hnoji, který pak zahřeje vodu.
No je to o stupíncích, stačí dva dolů navíc a nebude to fungovat,
je to slunci atd. Určitě by bylo vhodné, aby hnoje byla vyšší vrstva,
aby půda pod ním nepromrzala a vedla tak teplo i ze spodu.
A možná bych ten hnůj zabalil do igelitu, příp. překryl nějakou igelit.
plachtou, ideálně černou, aby se zapařil a hřál víc, líp, častěji,
prostě aby na ten rozjezd rozkladných (zahřívacích) procesů
nepotřeboval tolik tepelné energie z okolí (slunce).

10.2.2017 08:41

To muze fungovat tak v indii a dalsich teplich krajich. Probiralo se neco podobnyho na peermawebu, jako ze zakopat do hnoje nebo jakykoli biomasy destitky metru vodovodni hadice a udelat si bio prutokac na ohrev vody.

10.2.2017 09:58

Já jsem dřív, když ještě bylo ve stáji místo a nebylo tam tolik koz, měla vaničku s vodou zahrabanou v hluboké podestýlce a koukal jen kraj. Voda tam nezamrzala. Ale teď už se mi to tam nevejde, na všech místech leží kozy, takže vanička je venku a zamrzá.

12.2.2017 01:00
lesakm

XXX.XXX.104.26

U nás taky voda zamrzá když teda mrzne mám ji venku vedle studny, led se na vrchu rozbije kladivem či sekerou z boku se dá plastová nádoba opartně zvenku pokopat holinkou nebo gumovou paličkou, při větším mrazu se musí hodně opatrně jinak praskne a pak led vybírám z vody ohnutou drátěnnou mřížkou z ledničky, nám z toho takovej cedník, led se vyhází a doleje nová voda ze studny která má pár stupňů nad nulou, do druhého dne to zase tolik nezamrzne aby to nešlo zase rozbít a tak pořád dokola dokud nepřestane mrznout, není to tak hrozný a k ovcím se stejně musí každý den... ML.

Přidejte reakci

Přidat smajlík