Martin103

XXX.XXX.42.4
Dobrý den, já mám husy, slepice a kozy pohromadě... Nic si neudělaly. Takže nevidím problém ;).
terka.c
napsal(a):
Dobrý den. Nevíte, jestli se snesou na společném pozemku husy a koza s kůzlátkem? Nebo je nutné předělení? Děkuji za postřehy.
Bez komentáře ☺.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gaston18
napsal(a):
To asi nebude problém, také jsem to tak měla. Ale několik chovatelů mě upozornilo, že tím jak husy či jiná drůbež zaneřádí pastvu výkaly, hrozí kozám kokcidioza, hlavně tedy kůzlatům, protože jsou méně odolná.
Toho jsem se také obávala, ale někdo tady, myslím lilo a ještě někdo, psal, že kokcidie drůbeže a koz jsou jiné, že se jimi zvířata navzájem nenakazí. Třeba k tomu napíší nějaké podrobnosti, ale já tomu celkem věřím, že to bude ok.
No mě právě loni několik kůzlat habrovalo, známý chovatel mi říkal, že to vypadá na kokcidiozu. Dvě kůzlata to nepřežila, dvě jsem raději usmrtila dřív než bylo pozdě. A je pravda, že po husách jsou pořádné pozůstatky. Byla pos...aná celá louka. Letos už je spolu nedám, nebudu riskovat.
Kokcidie jsou mezi jednotlivými druhy zvířat nepřenosné. Drůbež má jiné,
Ovce mají jiné druhy než kozy.
Znečištěná pastva výkaly drůbeže ale není zrovna ideální nabídka krmení.
Ovce mají 10 druhů kokcidií a kozy o něco méně. Jehńata, kůzlata do svého
zažívání dostanou kocidie již při prvním napití. Jak hodně, záleží na tom, jak
čisté nebo znečištěné struky, cumlají. Další kokcidie získávají při prvním
seznamování a oždibování krmiva z podestýlky, která je znečištěná výkaly
dospělých koz, ovcí. Téměř všechny dospělé ovce, kozy, mají v trávícím ústrojí
kokcidie, které s trusem vylučují. Oni už ale mají vybudovanou imunitu, na rozdíl
od mláďat, která se rodí bez imunity a teprve si ji musí vytvořit.
Další podobná průjmová onemocnění u kůzlat, jehńat, jsou giardióza a kryptosporidióza.

Co se výkalů týče, to je přece věc velikosti toho pastevního pozemku.
taková společná pastva, pokud teda mají zvířata dost místa a nebrodí se výkaly, je z hlediska nematod dokonce výhodná - ono taková infekční larva vlasovky sežraná husou má smůlu, zlikviduje jí to.
terka.c
napsal(a):
No to je parádní miš maš. Úplně mě to rozesmálo, je to nádherný pohled. Asi to zkusím. Zeptám se a domů trefí každý do svého? nebo jakpak to máte vyřešené s ustájením?
Byl to mix vseho možného ale na noc každý měl sve místo zvířata jsem nezaviral v noci mezi nimi byli pouštění 2 psi na hlídání proti škodne láskám kunam hlavne lidem.

gaston18
napsal(a):
Vida, co chovatel, to jiný názor. Kamarád, co mě varoval, říkal, že se to učili na škole.
Tak aby se v tom laik vyznal.
Není kokcidióza jako kokcidióza.
kokcidií je obrovská spousta druhů, ale ty střevní jsou přísně hostitelsky specifické.

Teda na ty fotce to je sila. Nekde jsem cet ze drubezi trus obsahuje dost medi a ta je pro ovce nebezpecna, nevim jak kozy. Ale to hrozi na malym prostoru nebo kdyz slepice atd kali bylozravcum treba do sena nebo vody.
1101

XXX.XXX.193.78
Co se husích výkalů týče, nebyla zmíněna ještě jedna věc. i když už jsou vyschlé a fermentované, tak stačí slaboučký deštíček, rozpadnou se a vše je ihned zpět v půdě.
Menší pastva se dá docela dobře i večer projít a vše sesbírat, zabere to chvilku. Horší by to bylo pokud by husy na pastvě měly přístup i k zrní a dávaly mu přednost, to se sbírá špatně, je-li mokro může to být nemožné.

Jej, tak to by me bavilo :) Me se taky libi spolecna pastva, ale spis zvirat, ktery maj k sobe druhove bliz nez ta smeska co je na fotce. V prirode se to taky takhle dobrovolne nebratrickuje. Tohle je takova zoo, pripomina me to obrazky ze Strazny veze :) Na velkym prostoru nejsem proti, tam si zver ma svuj prostor, ale na dvorecku 20*20 z toho mam nutkani tam zavrit s nima i hospodare a jeho rodinu at se tam jdou "past" taky.
Můžu dát jen poznatek k soužití ovce - husy ale je to asi hodně podobné.
Já jsem nakonec zvolil variantu oddělení, těch problémů tam je dost a i když to třeba i na tý fotce pěkně vypadá, tak to je asi tak všechno...
Jednak jde o krmení - husy a to především ty na výkrm nebo ve snášce potřebují jádro a to nejlíp průběžně celý den a tak se musí řešit aby se k němu nedostali ty ovce (kozy) asi nemusím vysvětlovat proč...
Dál co se týče vody tak tu husy velice rychle znečisťujou a ovce ji pak neberou - nevím jak kozy ale ovce jsou na kvalitu a čistotu vody dost háklivý.
Potom, husy potřebujou v době hnízdění a snášky vajec klid a když budou společně s kozama bude je to hodně stresovat a klidně se může stát, že tím sníží snášku nebo sesednou z vajec.
Mám ovce společně se slepicemi kde se krmení dá řešit v kurníku a občas třeba pozoruju že nějaká slepice kulhá vlivem toho, že jí ovce šlápne na nohu. U slepic se to dá skousnout ale třeba o chovné husy anebo u housat bych měl fakt strach. Při soužití slepic a ovcí naopak kvituju jak slepice separují ovčí trus včetně zárodků střevních parazitů, to bych u hus jako striktních vegetariánů nebral jako argument společného soužití - nikdy jsem ani neviděl, že by se husa někdy šťourala v ovčím trusu.
Za mě tedy jednoznačně vyhrálo oddělení husí a ovcí od sebe, ale někdy je k sobě i tak pustím, je pak celkem legrační pozorovat jak se seznamujou...
x-XX-x

XXX.XXX.223.38
Co teda znám lidi tak husy, žerou celej rok jen trávu. Ty na výkrm dostanou pár týdnů na podzim pšenici a kukuřici (pokud má někdo ne GMO a za příznivou cenu), ty chovné dostanou s ostatní drůbeží trochu slunečnice na dopeření a ječmen přes zimu, dokud je tráva žerou trávu.
Takže oddělit spíše až na podzim. Jinak si myslím, že je mnohem vhodnější mít pastvinu pro ovce či kozy, a až to nechtějí žřát tak provést rotaci a přenechat ji husám.

napsal(a):
Není kokcidióza jako kokcidióza.
kokcidií je obrovská spousta druhů, ale ty střevní jsou přísně hostitelsky specifické.
A jsou nemoci, které můžou mít slepice i kozy, tedy jsou přenosné mezi nimi? Nemůžu se toho dopídit. Když ne kokcidioza, pak třeba něco jiného. Nebo to je tak, že kozy (ovce) jsou druhově tak odlišné od slepic (drůbeže), že společné nemoci nemají?

napsal(a):
A jsou nemoci, které můžou mít slepice i kozy, tedy jsou přenosné mezi nimi? Nemůžu se toho dopídit. Když ne kokcidioza, pak třeba něco jiného. Nebo to je tak, že kozy (ovce) jsou druhově tak odlišné od slepic (drůbeže), že společné nemoci nemají?
Je pár patogenů, které umí způsobit nemoc mnoha druhům zvířat. třeba e.coli, nebo staphyloccocus aureus, nebo vzteklina.
ale nefunguje to tak, že by nějaká epidemie vykosila slepice i kozy a uměla u nich stejné klinické příznaky.

napsal(a):
Je pár patogenů, které umí způsobit nemoc mnoha druhům zvířat. třeba e.coli, nebo staphyloccocus aureus, nebo vzteklina.
ale nefunguje to tak, že by nějaká epidemie vykosila slepice i kozy a uměla u nich stejné klinické příznaky.
Děkuji, to jsou vlastně ty, které působí skoro na všechna zvířata i na lidi. Ty tam klidně můžu donést já sama, pokud bych je měla. Vypadá to, že kozy a slepice dohromady jdou.

napsal(a):
Děkuji, to jsou vlastně ty, které působí skoro na všechna zvířata i na lidi. Ty tam klidně můžu donést já sama, pokud bych je měla. Vypadá to, že kozy a slepice dohromady jdou.
Ano, jakmile je breberce jedno, jestli bydlí ve slepici nebo v koze, způsobí klidně nemoc i u člověka, ono člověk je výrazně podobnější koze než slepici, koneckonců.

profesor1
napsal(a):
Můj taťka říkal, že přežvýkavec by neměl sežrat peří, prý to můžže zastavit trávení. Nevím, neověřeno.
Neověřeno.
péřová moučka je krmná surovina, kterou lze použít pro přežvýkavce, obsahuje hodně proteinu včetně bypass bílkoviny.
jako jasný, má spoustu jiných nevýhod, ale trávení to nezastavuje.

Tak neco jinyho je peri vcelku a nejaka ta moucka. Neco jako cinansky vlasy, kopyta atd. co se dava jako pridavek do housek aby mely pamet. A s tema sitema verim tomu, v par balikach letos jsem koupil i nasekanou sit. Dost me to nas..lo. Co jsem pri hazeni na pudu zahlid jsem vybral, ale urcite tam zustalo.
Mám ovce a kozy a na den k nim pouštím husy a kachny. Mají tam potok, tak se chodí koupat a problém zatím žádný nemám. Mám je společně od dubna. Z veteriny mi řekli, že kachny žerou slimáky, což je známé, ale že slimáci přenášejí parazity koz a ovcí, takže to prý vyčistí. Jak jsem napsal, zatím problém žádný.