Kdy zacit strihat ovce :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pecovatelka

31.1.2017 12:35
pecovatelka

XXX.XXX.69.113

Dobře odpoledne
kdy zacinate strihat ovecky?

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.1.2017 12:38

Vecne to tema :) Tentokrat na konci leta.

pecovatelka

31.1.2017 12:41
pecovatelka

XXX.XXX.69.113

No minulej rok jsme strihali v cervnu, ale tento rok to vezmem uz začátkem brezna..ponevac pan strihac odjizdi na 2 mesice pracovati pryc smajlík

31.1.2017 12:46

Strihacu je neurekom, podrizovat se jednomu je hloupost.

31.1.2017 13:38

Odpovědí je mnoho, já doporučím stříhat před připouštěním.

31.1.2017 13:57

Začínám zjišťovat, že většina lidí, co to dělají ve větším objemu, jsou naučeni stříhat, jak píše Kuba, na podzim. Pokud nemáte plemeno, kterému obzvlášť dorůstá vlna, tak se 1) dobře připouštějí,2) na jaře nemusíte řešit, jestli jehně vůbec ve vlně najde vemeno, potažmo struky...

Ale zas někdo má pocit, že by ovce umrzly, pokud by byly na zimu venku ostříhané...je to blbost, ale někomu to tak připadá.

Každopádně u mých walliserek fakt nevím, kdy budu stříhat, protože pokud na podzim ostříhám před připouštěním, tak v prosinci už mají cca 10 cm dlouhou srst, tedy není šance, že by jehňata na jaře v té hromadě vlny mléko našla (fórek - jasně, že si nějak poraděj, ale asi bude - pro klid duše - lepší, ještě před porody kolem slabin vlnu zastřihnout...).

31.1.2017 14:03
Pecovatelka :-)

XXX.XXX.69.113

Tak zatím co jsme měli male tak nemeli problém...takze je to teoreticky jedno...ja jen kdo ma jake zkusenosti..strihame urco na jare aspoň jim přes leto není horko :-D když je venku 35

31.1.2017 14:05

XXX.XXX.69.113

Jinak my jsme z jizni Moravy a je problém sem nekoho dostat takze sem prijede strihac z dalky tak se domluvime se znamym a vezme to při jednom smajlík bohužel zatím nejsme tak zrucni aby sme si ostrihalii sami a za stojek se nam nechce davat moc penez smajlík

31.1.2017 14:15

Kolik kusu?

31.1.2017 14:29

XXX.XXX.69.113

Ted momentalne mame 5ks dospělých smajlík

31.1.2017 14:39

Tak to se da rucne. Lepsi nuzky stoji okolo 800kc.

31.1.2017 15:03
lucyy

XXX.XXX.227.65

My stříháme květen, někdy začátek června, ale květen je lepší.. Ručně, nůžkama z papírnictví tak za 100 kč ale zatim 3 miniovce.. letos už jich bude šest, ale když se nemusí ostříhat v jednom dni, tak se to dá.

31.1.2017 15:23
hodek

XXX.XXX.215.194

Taky stříháme na podzim +- konec září, připouštíme v listopadu, romanovky jako dvojstřižné plemeno stříháme i na jaře, takto to vyhovuje nám i ovcím

31.1.2017 16:13

Lucyy: taky jsem to tak dělala. Minulý rok jsem se hecla a koupila "opravdické" ovčácké nůžky. Ale...upřímně?...trvá mi to s nimi skoro tak dlouho, jako s těmi Wengery na papír

31.1.2017 16:55

Já už je mám ostříhané a kopil jsem si své nůžky a je klid ale známé mě pomohl jen 8/ ks
Ted je mám v hale ustájené stejně

31.1.2017 19:49

Pecovatelka :-) napsal(a):
Tak zatím co jsme měli male tak nemeli problém...takze je to teoreticky jedno...ja jen kdo ma jake zkusenosti..strihame urco na jare aspoň jim přes leto není horko :-D když je venku 35

No já nevim, ale ona i ta vlna izoluje proti horku
Ostříhané ovce se mnohem víc drží ve stínu.
Když se ostříhaj na podzim tak se ani tolik nezakrmí přes zimu vlna a mnohem líp se pak stříhají a vlna je prodejnější.

Gocz

31.1.2017 20:19
Gocz

XXX.XXX.157.2

Z vlastní zkušenosti doporučuji jehničky zařazené do chovu určitě ostříhat na začátku září. Velmi tím jím i sobě ulehčíte práci s prvním jehnětem. U dospělých je to podle zkušenosti každého chovatele. Každý má jiný důvod proč stříhat nebo nestříhat. Asi bych ti nezobecňoval.

31.1.2017 20:37
hodek

XXX.XXX.94.186

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No já nevim, ale ona i ta vlna izoluje proti horku
Ostříhané ovce se mnohem víc drží ve stínu.
Když se ostříhaj na podzim tak se ani tolik nezakrmí přes zimu vlna a mnohem líp se pak stříhají a vlna je prodejnější.

Naprostý souhlas!

31.1.2017 21:55

Navíc na podzim stříhám za méně peněz.
Na jaře má polovina ovcí ze zeleného kaštany okolo zadku, což strašně tupí nože a to si nechávám platit, po porodech jsou ovce pohublé a musí se dávat větší pozor při stříhání břicha na žílu vyživující vemeno (ano to je můj problém), ovce častokrát rodí v dlouhé vlně což není dobré pro chovatele na odhadnutí kdy nastane porod, ani to není dobré pro jehňata, když tam mají hledat struky, navíc u jarního stříhání se častokrát setkávám s tím, že chovatel si domluví datum a pak v den kdy tam mám jet volá, že vlastně ještě nemá odrozíno, jestli bychom to nemohli posunout a další výhodou podzimního stříhání je to, že se během stříhání častokrát příjde u nějakých kusů na důvody vyřazení z chovu a nemusíte je zbytečně až do jara krmit.

1.2.2017 19:23
lucyy

XXX.XXX.180.240

Hhippie: Přesně, se toho i bojim na ty moje miniovce, že bych jim něco udělala, jak mají ty špičky, to by mi trvalo dvakrát tak dlouho. S těma obyč to jde taky a výsledky dobrý, tak o co jde?
Až jich bude na stříhání víc, tak uvažuju o nějakém strojku nebo tak, ne nic moc velkého/drahého, ale zas, abych s tím neostříhala 2 ovce a nebylo to na vyhození

1.2.2017 20:21

Sluší jim to Jediné, co mi přijde horší, je, že těmi ručními nejde ostříhat (nebo neumím jen já?) hlava. Bojím se i ty licousy u zw, natožpak ofinky u walliserek... kort s těmi ostrými špicemi bych se bála o oko...
Strojek...to vy Vám řekli kluci, co stříhají. Podle mě i pro pouze vlastní potřebu nemá smysl pořizovat strojek pod 8-10tis. A to je docela darda při pár ovečkách. Navíc i s tím se to musí umět. Takže pak je otázka, jestli se fakt při větším množství ovcí nevyplatí zavolat střihače. Už jich je docela dost, tak jistě nějakého každý chovatel ve svém okolí (třeba do 70 km?) najde.. navíc většina z nich jezdí půl republiky

2.2.2017 08:08

To aby se ovci ať už nůžkama nebo strojkem nebublížilo, je hlavně o tom umět ovci držet a to je alfou a omegou celého umu stříhání. Každýmu kdo chce stříhat doporučuju kurz. Pro ty co to myslí vážně a opravdu chtěj stříhat, doporučím ten několikadenní pořádaný SCHOKem a těm co si chtěj ostříhat jen těch svejch pár oveček, by stačil kurz na Biofarmě Dolní křečany co pořádá Vojta Hajný. Všude si budete moct vyzkoušet různé strojky od těch co stojí pár tisíc po ty třeba od Henigra za nějakejch 40tis.

2.2.2017 08:40

Strojkem spis neco usmiknete nez nuzkama kdyz se vam ovecka hne. Kurzy jsou prima vec...ja si tvrdohlave razim nazor ze internet je taky dobrej kurz, konkretne na youtube je tech postupu vcetne toho jak strihat plno. V jednom dokonce cmaraj cervenou kridou po ovci aby bylo videt tahy. Nevim jak ostatni zacatecnici ale ja jsem se soustredil hlavne na to ovci nestrihnout a jak spravne strihat... to fixovani me moc netankovalo. Ale diky polokurzu v Krinicich, jsem se vic soustredil na drzeni a pak jde vsechno lip.

6.2.2017 17:39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Strihacu je neurekom, podrizovat se jednomu je hloupost.

To bych neřekl jak kde tady na Zlínsku je jen jeden, minulí rok kdyby nebylo jednoho zachránce s Valašska tak ovce přes léto holt s kožuchem.

6.2.2017 17:42

pecovatelka napsal(a):
No minulej rok jsme strihali v cervnu, ale tento rok to vezmem uz začátkem brezna..ponevac pan strihac odjizdi na 2 mesice pracovati pryc smajlík

Ježíš on zas jede prič?No jestli je to pan stříhač se Spytáku tak to budu muset taktéž teda řešit.

Le'ňa

17.2.2017 08:47
Le'ňa

XXX.XXX.38.1

Dobrý den, jsem také začátečník a mám ovce venku pod přístřeškem - 3 strany pevné a jedna stěna celá otevřená. Takže počasí (teplota )stejná jak venku. Jsme 600nm a rodíme za 14 dní. Chtěla bych je ostřihat teď, aby pak jehňata necumlali kaštany, než najdou struk. Bude jim zima nebo ne? A při té příležitosti když už je budem mít v ruce, chci udělat paznehty a odčervit - mám tu Aldifal, ale teď čtu že tím nee, seženu něco v lékárně bez receptu, vetka mi zrovna na 14 dní odjela na hory.
Díky za jakékoliv rady smajlík

17.2.2017 08:55

Nestrihejte je cely, hodte jim obojek a zkuste jen ostrihat okolo rodidel a pak bricho u vemene. Odcerveni je na zvazeni vloni jsem odcervoval taky tak nejak letos ne. Paznehty bych taky nechal, ovce se musi posadit a nez jim je ofikate, nechte to tak 2 az 3 tejdny po porodu.

17.2.2017 14:26
sonáta

XXX.XXX.12.120

Minulý rok jsem dala manželovi k narozeninám 2 ovce vřesové. Týden před vánoci se začali nabízet našemu plemenému kozlovi, který to nesl s velkou nelibostí a tak jsme koupili mastného ročního berana. Okamžitě je obskočil a na vánoce už bylo jehněčí. Berana jsme si nechat nemohli, byl to magor.
Takže čekáme že se jehňátka narodí pěkně do teplého počasí
Já se živím 7 let stříháním psů a tak určitě zvládnu i ovečky.
Jen musím vychytat, aby se nestříhali ve vysokém stádiu březosti.
Ovce jsou březí také půl roku? Takže skok byl 20.12.2016 a rodit by se měli 20. června?
Máme ovce poprvé, nikdy jsem je nechtěla ale manžel je má rád.
Myslela jsem že se takový tryskomyši nemůžou ani ochočit a teď se na nás tak lepí a překážejí, že je to až neskutečné.
To mě potěšilo :)

Komentář k fotu: Ještě že byly ovce na připouštění zavřené s beranem v psím kotci z karisítě.
Tolik útoků od berana vůči psovi a nám by asi prkna nevydržela

17.2.2017 14:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Ovce je brezi plus minus 5 mesicu... vetsinou je datum porodu o dva dny drive nez datum poceti... ale zalezi na cetnosti vrhu, na tom jeslti jde o prvnicku nebo o matadorku... takze se udava plus minus 5 dni.

17.2.2017 14:49
moonika

XXX.XXX.189.35

A od Starého Baču z https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1627475/jak-nabrousit-noze "Další věcí je že si chovatelé nenechají poradit aby ovce stříhali na podzim. Víte proč se ve vyspělém ovčáckém světě stříhají ovce na podzim a v ovčácky zaostalém Česku na jaře? Jen se podívejte do svých chlívečků! V Československu se za minulého režimu stříhala velká stáda u JZD a Státních statků na podzim podle nadmořské výšky po zahnání ovcí po napadnutí sněhu a přechodu na zimní krmení a bahnění v ovčínech, pak měli střihači dva měsíce volno, jeli se rekreovat do termálů do Trenč. Teplic a v předjaří se zase stříhali velká stáda JZD a statků která měla dvoustřižná plemena ovcí např. šumavku, zušl. valašku, cigájě... A jelikož byl pouze omezený počet střihačů a taxátorů vlny tak poté zbyl čas i na drobné chovy na jaře a to je jediný důvod proč drobnochovatelé mají zafixováno že ovce se stříhají na jaře, ale není pro to jediný racionální důvod. Ostatně podívejte se okolo chytří chovatelé stříhají na podzim, já budu půlku stáda stříhat v týdnu před vánoci, protože se budou bahnit od 1 ledna aby byla jehnata na velikonoce, a druhá půlka stáda se budou do jara venku a stříhat se budou kolem 10. dubna protože bahnit se budou 20 dubna. Při tom se zrovna udělají paznehty a inj. se odčerví.Rozhodně nemusíte se bát že by ovci byla zima, ostříhaná ovce poloviční ovce, takže se vám jich vejde do chlíva dvojnásobek, vidíte na ovci jak se ji nalívá vemeno a ochod před porodem, jehně snadno najde sruky a napije se, necucá špinavé žmolky vlny a tudíž vám nechcípne na kolibacilozu či jiné nemoci, ovce jsou bez klošů a všenek, nic je do jara netrápí.Vlhlo, teplo, těsný tělesný kontakt je nejlepší pro rozvoj těchto parazitů, nedovedu si pak ještě představit když se vám do tohoto prostředí narodí ještě jehnata, to si musí kloši a všenky pochutnat. Těch výhod je mnoho a mnoho, mohl bych psát dál a dál.Jak píšeš jít ze stříhání ke svým ovcím bych se nikdy neodvážil, až po důkladném odhmyzení ve vaně, to pak plave na hladině klošáků, hadry namočit, údržba, mytí, seřizování, dezinfekce mašiny. Mytí, broušení, úpravy, konzervace proti korozi a řazení hřebenů a nožů do zásobníků.On si každý myslí že je stříhání jen tak, ale není to pravda. ".-

"Velmi chválím tvoje stříhání ovcí před bahněním, to je prostě ZAKLAD úspěšného chovu ovcí, škoda jen že to lidi u nás nepochopili! Vlna je krátká tudíž se nemůže zakrmit senem a pískem, ty vidíš na ovci jak se připravuje k porodu, jak se ji nalévá vemeno a vulva a už můžeš zasáhnout a ovci si oddělit do kotce, aby se ti nesmíchali jehňata nebo je některá ovce neukradla. Jehňata po porodu i když nejsi přítomen /noc, zaměstnání/ se snadno dostanou ke strukům, ty jsou čisté, necucají zahnojené žmolky vlny- tudíž potom ti nechcípají na kolibacilozu s uslintanýma hubama.Jestliže ostříháme vlnu z ovcí okamžitě vezmeme postřikovačku na stromy namícháme Neostomosan a za pár korun postříkáme hlava nehlava všechny ovce včetně ustájení- stěny, lísy, krmelce... a máme ovce bez klošů a všenek. Nic naše ovce a hlavně jehňata do jara nežere. Samozřejmě též ovce na zimu odčervíme, aby jsme do jara nekrmili červy ale ovce. Ostříhaná ovce více žere tudíž je méně náchylná na metabolické nemoci před porodem -hlavně na ketozu březích bahnic. A to bych mohl pokračovat dál a dál. Prostě jen samé výhody! Ale zvířátkomilovným chovatelům to tady těžko budeš vysvětovat, jak tady tuhle někdo psal na vlákně o kloších, ty se taky na zimu nesvlékáš,.Ty lidi totiž nevědí o čem mluví.Málo kdo ví že ke stříhání na zimu jsou speciální nože- zimní nože ty nemají 13 zubů, ale jen 9 zubů a tudíž vrchní nůž při tahu vlnou kmitne po míň zubech hřebene a tudíž na ovcích zůstává víc nedostříhaný vlny. A nebo se dá použít na zimní střiž zvedač hlavice který se přidělá pod šrouby kterými je přidělaný střihací hřeben, prostě možností je hodně. Ovce pak nejsou úplně nahaté jako při stříhání klasickými hřebeny. Stříhám tak u hodně lidí a jsou spokojeni a ovce taky. Samozřejmě že v maštali jak píšeš máš radši zimu a sucho a čerstvý vzduch, ale hlavně ho mají rádi tvoje ovce a jehňata. To je o pocitu, není rozhodující co máš rád ty, ale co je dobré pro zvířata! V tom ustájení totiž nebydlíš ty, ale tvoje zvířata, a ty jako chovatel chceš aby byla zdravá a ty jsi z nich měl užitek a ne aby ti do jara pochcípali. O tom průvanu je to ovšem absolutní pravda, ten není dobrý pro tebe ani pro zvířata. Ještě k tomu krmení, já na 60 dnech nechávám dělat sonografem diagnostiku březosti. Ovce jsou označeny jak na semaforu- jedináček zelená, dvojčata tady už pozor oranžová, a trojčata a víc tak tady velký pozor- červená. Jednoduché a dobře se to pamatuje. A v poslední fázi před porodem jsou rozděleny do kotců a každý se krmí odlišně. A o té doby nejsou absolutně problémy s ketozami a s obtížnými porody velkých a těžkých jehňat. Ovce s jedináčkem dobré seno, dvojčata velmi dobré seno a senáž půl na půl a trojčata a více jen senáž. Doporučuji ti když máš senáž krm ji již tři týdny před porodama, samozřejmostí jsou melasové lizy od několika výrobců. Samozřejmě ovce po senáži mají více mlíka než po seně i kdyby bylo sebe kvalitnější. Seno neobsahuje totiž vodu jako senáž a není tak chutné, doporučuji ti dělat senáž hodne vlhkou a mladou. Sekat zásadně před metáním rozhodujících trav a jetelovin v porostu, a každou várku nebo parcelu si popsat fixem ihned na poli či skládce. Jen více takových chytrých chovatelů, prosím tě choď krajem a hlásej výhohy podzimní střiže. Přeju ti úspěchy v chovu a zdraví tě Starý bača.

17.2.2017 15:06
sonáta

XXX.XXX.12.120

Díky, koncem března z nich budou poloviční fešandy
natočim video pro legraci a hodim ho sem pro inspiraci začátečníkům

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík