Co děláte jako malochovatel s hnojem a vytahaným senem?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2017 14:20
janapiglet

XXX.XXX.12.216

Zajima me to. Mam jen zahradu, na oddelenem kusu 4 miniovce, kazdy rok mam cca 3-4m3 hnoje a vytahaneho sena. Prokladam tim mych par zahonu, ale to je malo. Vloni jsem zkusila udelat mohylu z cerstve navezeneho hnoje z ovcina, asi 3x3m a vyska cca 30cm, uprostred jsem vyhloubila diru, dala do ni kybl klasicke hliny a zasadila1 hokaido. Sklidila jsem 15 peknych hokaidu, funguje to - budu opakovat.
Co s tim delate vy? Az na jare vymetu chlivek, rada nejaky vas napad zkusim

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2017 14:29

Prodejte nebo darujte :) Nebo proste stosujte na ty 3x3 metry, dyne to "sezerou". Ja to vozim mezi topoly. Nemam toho moc.

15.2.2017 15:49
janapiglet

XXX.XXX.12.216

...jojo sousedum jsem jiz nabizela zdarma, ale pestujeme si tu neco jen dva, ostatni maji zahrady jen travu nebo okrasne a hnuj jim nevoni smajlík. Kdyztak cast navozim do lesa, zalezou si tam slepysi a jina havet. Dyne urcite zopakuji, miluju v zime indickou curry - chilli hokaido polivku.

15.2.2017 17:18
ovcezkopce

XXX.XXX.211.216

Máme obří hromadu hnoje - hlavně do šířky - nevím, tak 15 x 15 metrů?, na jaře zasázím dýně goliáše, cukety, rajčata, melouny, všemožný pelmel. Sázím přímo do hnoje (je to spíš mokrá vytahaná sláma, seno, výkalů je menšina), udělám dolík, nasypu trochu hlíny a do toho sazenku. Výnosy mimořádné, nemusíte zalejvat, odspoda to hřeje, dýně vám velkou část hnoje sežerou, hromada sedne, po zimě přikrmím hnojem a tak pořád dokola. Metráky dýní a cuket spucnou ovce, takže takový koloběh.
Hnůj mám oplocený mobilním oplocením, jinak by to ovce sežraly naráz i s natí.

15.2.2017 21:25
igor

XXX.XXX.96.23

Praktikujeme to stejné, akorát druhým rokem to použiju na brambory. Je to náročnější na místo - máme dvě kupy, letošní na cukety, melouny, dýně a loňskou rozhrnutou do šířky na brambory. Těch jsou ročně dva, tři metráky, rostliny jsou leckdy větší než já. Okopávám je třikrát - prakticky je tím loňským hnojem přikrývám, máme pak tři patra brambor - ty spodní jsou největší, některý jsou jak dvě moje pěsti. A na ten novej hnůj dávám pod sazenice ten loňskej místo půdy.

Jedeme takhle už kolik let - patizony, melouny, cukety, dýně vnucujeme široké rodině i skrmujeme, brambory máme vlastní na celej rok.

Doporučuju napodobit.

15.2.2017 21:58
janapiglet

XXX.XXX.12.216

Diky ovcezkopce i igore...nenapadlo me dat sazenice rovnou do hnoje urcite to letos udelam. Mam hnuj mimo ovcin, z palet 3 komory. A ty brambory...zatim mam jen zahony na nejakou zeleninu, ale napad s bramborama je super. Zkusim si jich letos par takhle zasadit jak mne to pujde. Bydlim v 600m n.m. a vic, jeden kopec, ale klima jako na horach.

15.2.2017 22:09
igor

XXX.XXX.96.23

My jsme sice 440 mnm, ale těsně pod Krušnýma horama - když vyjdu na houby nad barák, tak udělám 300 metrů výškovýho rozdílu během půl hodinky, pak půl hodinky vydýchávám a cestou zpátky sbírám ty houby

Zima je tu docela solidní, letos mám na pozemku ještě teď tak čtvrt metru sněhu, nejvíc jsem ho tu měl určitě přes půl metru. Jinak hnůj mám míchaný - kozy, králíci, drůbež, a uklízím do toho i psí bobany, ono se to nějak srovná

15.2.2017 22:34

Dali jste mi výborné tipy, jak letos zpracovat hnůj. Zatím ho moc nemám, protože ovce mám krátce. Vloni na jaře jsem ho šoupla ke švestkám, což byl dobrý nápad, protože úroda stála zato letos tam zkusím přidat sazenice dýně a cuket, možná i pár brambor...takže díky!

15.2.2017 22:38
pajca

XXX.XXX.73.177

Kolik dusičnanů asi obsahují takové Bio výpěstky ? vypěstované pouze na hnoji.

15.2.2017 23:09

pajca napsal(a):

Umřem na to?

16.2.2017 00:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Určitě umřem. Někdo letos, jiný třeba za za 40let

Já pět náklaďáků hnoje na podzim zaorám a jeden náklaďák dávám na hnojiště, kde mám kalifornské žížaly. To hnojiště slouží zároveň jako kafilérní box + zbytky z kuchyně, staré seno-sláma a td. S pomocí slepic, které se v tom hnojišti neustále hrabou a těch žížal, které rostlinné a jiné zbytky zpracovávají, mám neomezené množství krásné hlíny.

16.2.2017 07:07
janapiglet

XXX.XXX.12.216

Pro pajcu - myslim si jako VS chemik, ze tyto nase vypestky i na prirodnim hnoji, jsou zdravejsi, nez to, co se ted prodava v obchodech, hydroponicky pestovana zelenina bez hliny, ktera ma v zime jen svetlo ze zarivek, strikana vsim moznym. Rozdil v chuti ovoce a zeleniny z nasich zahradek a obchodu, kde prevlada import kdo vi odkud, hlavne Spanelsko a Polsko - je nesrovnatelny.
Zizaly zkousim, ale bezne z me zahrady, ale mam asi na pocet zizal moc hnoje, nebo je sni nejaky slepys, nestihnou udelat za 2 roky hlinu - ale pracuji na tom Vloni jsem zjistila, ze mohu ovcim susit i travu z bezne sekacky, cimz se mi velikost hmoty na kompostu hodne snizila a ovce to miluji.

16.2.2017 07:23
ovcezkopce

XXX.XXX.211.57

pajca napsal(a):

Nevím kolik a je mi to jedno.
Bio tomu neříkám, ani tzv. "Bio" nekupuju a nijak neřeším.

16.2.2017 08:14

Dusicnany nejsou dobra vec, da se tim i priotravit a u malych deti to myslim muze mit trvaly nasledky. Ale utesuju se tim, ze kdyby tam toho bylo moc, tak to spali i ty rostliny. Ovci hnuj je nastesti ale samy seno a slama. Mame foliovnik nad starym bazenem kterej ma na dne metrovou vrstvu hnoje, povetsinou kravskyho a pak necelej pulmetr kompostu.

16.2.2017 08:38
janapiglet

XXX.XXX.12.216

Je rozdil mezi dusicnany prumyslovymi a "prirodnimi", ktere organismus mnohem snadneji odbourava. Hnoje se nebojme ani detem neublizi, predci na nem pestovali a dite s astmatem a alergiemi bylo jen sem tam. Ted je kazde druhe alergik - bohuzel. Pricin je vice, ale u deti je prokazane (vim od imunologu) - vyrustaji v prilis sterilnim a chemickem prostredi (matky, co doma 3x denne dezinfikuji podlahu atd.), do 3 let by meli byt mezi zviraty, i trochou spiny atd. at klidne ochutnaji bobek od ovce, pisek , tvori se jim obranne mechanismy, jsou pak odolne. Dalsi je strava, co je dnes v obchodech, nabusena prumyslovou chemii, nejen dusicnany, ale casto i ruznymi karcinogeny. Cim vice jite neco ze sveho domova, tim lepe.

16.2.2017 09:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

......Kalifornské žížaly velice intenzivně zpracovávají veškerý biologický odpad. V běžném kompostu nejsou obsaženy organismy, které by jej rozkládaly takovou rychlostí, jako kalifornské žížaly a ani zahradní žížaly nerozkládají kompost tak intenzivně.
Kalifornské žížaly, díky svému trávicímu traktu likvidují i patogenní látky a plísně, které v obyčejném kompostu přežívají.....

http://ekovesnice.cz/319-vermikompostovani.html.

16.2.2017 09:23
lilo

XXX.XXX.201.210

A to je muzes jen tak vypustit do hnoje? bez nejakeho bedneni?

16.2.2017 09:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo můžeš. Ony mají tu vlastnost, že jim nevyhovuje běžná půdá, tak že se ti nerozutečou
Ovčí hnůj jim díky slabé koncentraci jim nevadí. Potřebují hlavně rostlinné zbytky. Určitě je nemůžeš nasypat třeby do kejdy od prasat, nebo do "čistých" kravinců. To je už pro ně moc velký koncentrát.

16.2.2017 09:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Jaaaa je chciiii :).

16.2.2017 09:57

V hnoji od prasat, krav a kraliku jsou ty nase cerveny, cerveny jsou nejspis od tech dusicnanu :) Ale uz to je dlouho co jsem nakladal na pozdim tak si nevybavim v jaky hloubce je jich nejvic. Hnojniste mame asi dva metry az dva a pul metru. Tak metr nad zem a metr a neco pod, pak je jil.
Japak jim chutnal letosni mrazejk? U nasich zizal jak trosku stoupne nad nulu, tak kdyz jdu vecer s celovkou tak je dvur sama dira a cumej ven, jak na ne posvitim tak sup do doury.

16.2.2017 10:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pamatuji si že jednou jsem měl velké množství kvasu(jabkovici). Než to vezu do pálenice, tak vždy seberu tu horní - oschlou, ohnilou a poplesnivělou vrstvu. Byly toho asi tři velké kyble a šoupl jsem to na kompost. Brzy na jaře jsem do toho rýpnul ať to není jedna hromada a vespod toho sebraného kvasu bylo těch žížal šílená vrstva, jen se to červenalo. A i když dávám padané jabka na kompost tak v tom je jich opravdu hodně. Tak že ovoce asi kvašené jim chutná hodně.

16.2.2017 10:11
lilo

XXX.XXX.201.210

Http://www.zizaly.com/produkty-1/

si delaji p.rdel... to jsou ceny... ty jo...

16.2.2017 10:16

:) taky muzes chodit, lovit ty nase cesky a zkusit je premistit na svoje zizaliste. At me nikdo nerika ze ty nase nedokazou to co ty emericky mrchy... nasi predkove a tenkrat to taky slo a...bla bla :).

16.2.2017 10:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Ono tech zizal je hodne druhu... asi jsou prave pribuzny nasim hnojovkam.. a v posledni dobe jsem u nas v zahradce take objevila nesmirne mnozstvi megazizal... dlouhych treba 20 cm...

16.2.2017 10:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

lilo napsal(a):
Http://www.zizaly.com/produkty-1/

si delaji p.rdel... to jsou ceny... ty jo...

Tož su milionář! A teď si vás kúúpím fšecky!

Tož cérko pošli ádres a já ti jich pošlu v nějakém igelitu jako charitu , nebo si udělaj fýlet na Falašsko

16.2.2017 10:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

lilo napsal(a):
Ono tech zizal je hodne druhu... asi jsou prave pribuzny nasim hnojovkam.. a v posledni dobe jsem u nas v zahradce take objevila nesmirne mnozstvi megazizal... dlouhych treba 20 cm...

Ty kalifornské jsou právěže málé.

16.2.2017 10:36

Jak zacne proFFFesor harasit tak zacne fiflat... pozor

16.2.2017 10:37

lilo napsal(a):

To znaci ze je tam dobra hlina, ze ty okopavas ploskorezem :).
Vloni nebo snad uz predloni jsem presvedcil hlavni hospodarku aby se po desetiletich presunula zahradka za barak. Duvod byl ze prez cestu kolchoznik dava repku a praskuje ji. Ted je to velkej slepici vybeh, kam jsme navozili desitky kolecek hnoje. SLepice v tom hrabou jak chtej. Jen na jednom miste je vetsi kupa hnoje a tam byly vloni dyne, dve rostliny a udelali poradnou dzungli.
Myslim ze pod tou vrstvou bude taky zizal kupa. Jak se do toho dlouho nesahne rejcem.

16.2.2017 10:41
janapiglet

XXX.XXX.12.216

..a prezijou i ty ze slunne Kalifornie v kompostu i kdyz je treba -22°C?

16.2.2017 12:20
lilo

XXX.XXX.201.210

Zalezou hloubeji... :).

16.2.2017 13:24
roklanka

XXX.XXX.46.221

Https://www.borsky.cz/ tu je levnější varianta.

16.2.2017 13:36

Ale ze tam ma pan peknej obrazek :)
https://www.borsky.cz/obrazek/3/parici-se-vcely-gif/.

16.2.2017 14:58
lilo

XXX.XXX.201.210

No... mastnacku ja si ho vubec nevsimla... a vis co z toho vlastne plyne? ze vcely pichaj...
jinak zajimave... urcite tu najdu nejakyho chovatele bez dobirky poptam se...

16.2.2017 15:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale ze tam ma pan peknej obrazek :)
https://www.borsky.cz/obrazek/3/parici-se-vcely-gif/.

Jak začne mastňáček žárlit, tak začíná mít zoofffilní sklony!.. pozór

16.2.2017 18:00
igor

XXX.XXX.96.23

Žeby mastňáček dostal zálusk na včelku Máju?

Chudáci trubci

20.2.2017 11:11
Kutilka

XXX.XXX.59.242

20.2.2017 11:43
dadu

XXX.XXX.61.94

Tak já mám štěstí - soused přes silnici má zahrádku a za hnůj ode mě je vždy vděčný. Mám namíchaný od kozy, slípek a psů. Bydlím na vesnici, ale jsem jediná, kdo tu má tolik zvířat (jeden soused mívá ovce, ale vždy jen přes léto).

Přidejte reakci

Přidat smajlík