Milan54
napsal(a):
Ovce se obahnila a mladé nechala umřít, rodila na sněhu, přístřešek nemají mají jenom zastřešení na seno.Co může byt příčinou že se ovce přestala starat o mladé.Může ještě letos zabřeznout?Díky za odpovědˇ.
Dobrý den, moc se na fauně nerozepisuji, ale pročítám rád a dle možností pravidelně a co se mi líbí a souhlasím s příspěvkem tak vložím + jako kvalitní. Škoda že nejdou dát - tady bych dál celých deset!
Milan54
napsal(a):
Ovce se obahnila a mladé nechala umřít, rodila na sněhu, přístřešek nemají mají jenom zastřešení na seno.Co může byt příčinou že se ovce přestala starat o mladé.Může ještě letos zabřeznout?Díky za odpovědˇ.
Příčinu vidím v ovci, proto vyměňte ovci, třeba za ledního medvěda, tam je pravděpodobnost odchovu mladých v takových podmínkách o něco větší.
Letošní zima asi vyškolila hodně "přírodních" chovatelů
Zdravím dámy a páni...
snažím sa vytvoriť svojím ovečkám dobré ustajňovacie podmienky, sú na suchej podstieľke a pod strechou a vlani mi porodila jahnička suffolk mrtvé jahňa. Teraz porodila dve pekné jahňatá. Myslím si, že príčina úmrtia nemusel byť pôrod na snehu. I keď sám nie som zástancom chovu bez ustajnenia.
S pozdravom všetkého dobrého
Simako.
Nechápu lidi co chovají zvířata - zvlášť samice tesně před a během porodu venku na sněhu a mrazu přitom sami sedí v teploučkem obýváků,..
IKDYŽ vím že zdravým zvířatům v dobré kondici zima neškodí, jsem zástamcem toho že březí ovce, krávy, kozy by měli být ustájené,
ALE samozřejmně se může jehně narodit mrtvé i ve stáji, prostě se stane, ale asi bych ovenam udělala nějaký přístřešek a taky je dobre je během bahnení hlídat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Fofo: za sebe si dovolím nesouhlasit, s tím ustájením. Málokdo z nás má možnost mít zvířata v prostorných vnitřních ubykacích - tím myslím třeba ve stodole - tak, aby měla dostatek pohybu. Jak u žen, tak i u zvířecích samic je staletími ověřené, že zdravé "těhotné" pohyb naopak prospívá. Proto za mě - uzavření ve stáji není dobrá volba, pokud jsou jinak zvyklé na přirozený pohyb venku. Každopádně by měly mít možnost vyhledat pohodlný příbytek, aby si mohly zalézt porodit do teplé suché slámy a závětří...

Jinak mi ten dotaz přijde spíš jako fake, protože jestli je to myšleno vážně, tak... žasnu
Taky nemám bůhvíjaké zázemí, ale divit se, že jehňata odrozená na sněhu v mrazu to nepřežila, je fakt na pozdvižení obočí... jak psal kdosi nade mnou - pokud nechcete do zvířat, které chováte, investovat, přijdete o peníze / požitek jinou cestou. Tedy buď se z tohoto poučíte a změníte systém, nebo budete nadále odchovávat se ztrátami...

Milan54
napsal(a):
Ach jo, co na to říct.

Co na to rict? Treba to, ze nevime, jak velkej je ten pristresek na seno? Vime prd, ale taky vime, ze ovce je jedno z "nejchytrejsich" zvirat a je mistr ve vyhledavani zpusobu jak umrit nebo se poskodit atd. I kdyz maj moznost jit do chliva nebo pristresku, tak spej castokrat venku a o porodech ani nemluve. Vetisnou me rodej venku do chliva nezalejzaj, to jsem taky deb il a tyram zvirata? Jak psala hippie, tehotna potreje pohyb at ovce nebo zenska. I kdyz co je nase kravka pripustena tak je uvazana. Ale urcite pohyb je dulezitej.

napsal(a):
Co na to rict? Treba to, ze nevime, jak velkej je ten pristresek na seno? Vime prd, ale taky vime, ze ovce je jedno z "nejchytrejsich" zvirat a je mistr ve vyhledavani zpusobu jak umrit nebo se poskodit atd. I kdyz maj moznost jit do chliva nebo pristresku, tak spej castokrat venku a o porodech ani nemluve. Vetisnou me rodej venku do chliva nezalejzaj, to jsem taky deb il a tyram zvirata? Jak psala hippie, tehotna potreje pohyb at ovce nebo zenska. I kdyz co je nase kravka pripustena tak je uvazana. Ale urcite pohyb je dulezitej.
Jo tak to je pravda já je musím raději na noc nebo dobu kdy nejsem doma a venku je sníh, mráz atd zavírat do ovčína.Ona ta ovce na to potřebuje klid a když je v ovčíně nebo přístřešku tak stejně půjde ven do toho sněhu rodit.Takovou zkušenost také mám.
U nás máme boudu celoročně s vraty dokořán ovce chodí rodit samy dovnitř, po porodu jim na pár dní postavím v boudě ohrádky než si zvyknou na mámu a než jim dám čísla, kupírovací gumičky a tak, ohrádek mám míň než ovcí takže dovnitř mi chodí rodit do té doby než začnu vypouštět ven první "odbavené matky s jehňaty " potom už tam není takový klid a zbytek volí raději porod venku, tak chodím po pastvině jehňata po porodu posbírám a ovci s nimi odvedu do ohrádky v boudě kde je opět na pár dní zavřu, porod na sněhu zase takový problém není, záleží spíš na teplotě a na tom ja rychle jsou jehňata schopná se napít mleziva, v zimě je to boj s časem protože rychle prochladnou, také jsem je někdy našel ve stavu poloviční hybernace ale pokud ještě dýchají většinou je lze zachránit přenesením do tepla a po rozmrazení podáním teplého ! mleziva, nejhorší případy jsou s ovcemi které rodí poprvé ty totiž kolikrát samy nevědí co vlastně mají dělat, tyto případy pokud člověk nejí zrovna nablízku končí většinou úhynem ML.

Lesaku, jenže u Vás je vidět, že o ně pečujete, že víte, že je občas těm ovcím třeba pomoct, pohlídat... víte, jak se k té novomatce správať.... ale to zadavatel jaksi netuší, vidno z jeho dotazu
Právě proto kdo neví a nemá čas na kontrolu, tak by je měl mít zavřené. S tou potřebou pohybu to není tak horké, protože většinou jsou zvířata +/- od května do listopadu volně na pastvě a nějaký ten měsíc ve chlívku neuškodí. Na řetězu je nemá nikdo, tak že i ve chlívku si trošku zacvičí. Porody do bláta nebo do letošních mrazů = tetanus, nebo umrznutí, přesně jak píše Lesakm - v mrazu je to boj s časem. Navíc letos zvířata vydaly dost energie v těch mrazech na vlastní zahřátí a možná proto si teď hodně lidí stěžuje, že po porodu mají míň mléka.
napsal(a):
Lesaku, jenže u Vás je vidět, že o ně pečujete, že víte, že je občas těm ovcím třeba pomoct, pohlídat... víte, jak se k té novomatce správať.... ale to zadavatel jaksi netuší, vidno z jeho dotazu
Já bych to zase tak neprožíval, o zadavateli nic nevíme a každý nějak začínal a učil se za pochodu, soudit někoho podle jednoho dotazu je trošku zjednodušující hodnocení i když se taky říká "šaty dělají člověka" v tomto případě přeneseně tedy "dotazy dělají člověka" ?...ML.
profesor1
napsal(a):
Právě proto kdo neví a nemá čas na kontrolu, tak by je měl mít zavřené. S tou potřebou pohybu to není tak horké, protože většinou jsou zvířata +/- od května do listopadu volně na pastvě a nějaký ten měsíc ve chlívku neuškodí. Na řetězu je nemá nikdo, tak že i ve chlívku si trošku zacvičí. Porody do bláta nebo do letošních mrazů = tetanus, nebo umrznutí, přesně jak píše Lesakm - v mrazu je to boj s časem. Navíc letos zvířata vydaly dost energie v těch mrazech na vlastní zahřátí a možná proto si teď hodně lidí stěžuje, že po porodu mají míň mléka.
No on právě každý ten chlívek nemá ať už z jakékoli příčiny, ale podle mojí zkušenosti zvířata která jsou od mala zvyklá být stále venku jsou na to tak navyklá že jim to nikterak nevadí, ba spíš svědčí, jediný problém je ten porod a aby se jehně včas napilo, s tím že by ovce v mraze vydávaly nějak víc energie na zahřátí nemůžu souhlasit, mám ovčí kožich který i používám a v -20ti stupních v tom necítíte ani trošku chladu, nebál bych se v tom ani spát venku ve sněhu, u ovcí se dokonce uvádí že nepociťují chlad ani do -40ti takže pokud mají dostatek krmení (hlavně sena které má největší výhřevnost) nevidím v mrazech problém (až na ty porody) co mám zkušenost, a to už jsem bahnil i v -20ti (nadojené mlezivo mi zamrzalo přímo v misce) tak problémy začínají když je více než -10, ovce potom v pudu sebezáchovy začínají odmítat vícečetné potomstvo a soustředí se na záchranu jednoho (podle nich nejlepšího) jehněte, ostatní nechávají svému osudu, když je ovšem vezmete do tepla osušit (pokud jsou promrzlá a od bláta je nejlepší je strčit do vany s teplou vodou a potom vyfénovat) tak potom jak vidí že jsou už suchá a běhají vezmou je v pohodě zpět...ML.
...k dotazu uz nepisi, nejdriv jsem myslela, to je fake nebo provokater, ale za svym 1. komentem si stojim, neni to "chovatel" od slova chovat
Mam miniovce jen 5 let, ale nez jsem je dovezla, zjistila jsem si na netu a od prodavajicich co mam mit, vcetne pristresku - coz dela asi vetsina zacinajicich "chovatelu". Udelala jsem jim dreveny domek, celorocne otevreny maly vchod. Nevadi jim mraz, to klidne couraji venku, ale kdyz zacne prset, huste snezit, velký vítr, nebo je hodne vedro, hned si zalezou i s beranem do baraku.
Holky rodi od dubna do cervna, ale vzdy si rodicka vleze do domku a tam rodi, zatim nikdy venku. Zbytek stada pri porodu ceka venku, jen kdyz prsi, snezi, jsou ve vstupni mistnosti.(mam tam dve), ale rodicka je nerusene sama ve druhe. Videla jsem na youtube, ze rodi i venku, moje ne, ale i tam mely ovce pristresek, aspon jen strisku nebo nekolik stromu u sebe ke schovani.
Urcite muze nekdy jehne umrit, ale kdyby se ovce nemela kam schovat, rodila jehne na snehu, v letosnich mrazech, a dotycny se ptal ifauny - co muze byt asi pricinou - tak je podle me bud provokater, nebo mdleho IQ, nebo ma ta zvirata jen na sezrani, vse pro me neprijatelne.
Podivejte se jaky pocet komentu tady k dotazu je a zadavatel se ani jednou neozval...divne, ze?

Pokud jsou ovce venku pořád a není možné je kontrolovat tak dát v létě beranovi zástěru a sundat koncem října a je po starostech.Já to tak dělám, bohužel tento rok začínáme dříve.Měl jsem pučeného s papírama berana a on byl zrovna v tom termínu kdy vychází kocení na konec prosince a celý únor.jinak zástěra to jistí.
lesakm
napsal(a):
No on právě každý ten chlívek nemá ať už z jakékoli příčiny, ale podle mojí zkušenosti zvířata která jsou od mala zvyklá být stále venku jsou na to tak navyklá že jim to nikterak nevadí, ba spíš svědčí, jediný problém je ten porod a aby se jehně včas napilo, s tím že by ovce v mraze vydávaly nějak víc energie na zahřátí nemůžu souhlasit, mám ovčí kožich který i používám a v -20ti stupních v tom necítíte ani trošku chladu, nebál bych se v tom ani spát venku ve sněhu, u ovcí se dokonce uvádí že nepociťují chlad ani do -40ti takže pokud mají dostatek krmení (hlavně sena které má největší výhřevnost) nevidím v mrazech problém (až na ty porody) co mám zkušenost, a to už jsem bahnil i v -20ti (nadojené mlezivo mi zamrzalo přímo v misce) tak problémy začínají když je více než -10, ovce potom v pudu sebezáchovy začínají odmítat vícečetné potomstvo a soustředí se na záchranu jednoho (podle nich nejlepšího) jehněte, ostatní nechávají svému osudu, když je ovšem vezmete do tepla osušit (pokud jsou promrzlá a od bláta je nejlepší je strčit do vany s teplou vodou a potom vyfénovat) tak potom jak vidí že jsou už suchá a běhají vezmou je v pohodě zpět...ML.
Naprostý souhlas ve všem (skoro ) Jak přestaly ty velké mrazy, tak mě klesla spotřeba sena skoro o třetinu, tak z toho usuzuji, že ovce aťmá kožich tak energii potřebovala větší.
Taky mám odrozeno v -20, na sněhu a v pohodě, taky mám odrozeno v blátivém počasí - tady má zatím jediná zkušenost s tetanem(od té doby zastříkávám pupky i na suchoučké slámě).....
Ale chtít začít něco chovat a MNOŽIT bez potřebného zázení a navíc asi i bez zkušeností je opravdu neomluvitelné a nějaký ten poj*b- kritiku si určitě vrámci získávání zkušeností zaslouží.

janapiglet
napsal(a):
...k dotazu uz nepisi, nejdriv jsem myslela, to je fake nebo provokater, ale za svym 1. komentem si stojim, neni to "chovatel" od slova chovat
Mam miniovce jen 5 let, ale nez jsem je dovezla, zjistila jsem si na netu a od prodavajicich co mam mit, vcetne pristresku - coz dela asi vetsina zacinajicich "chovatelu". Udelala jsem jim dreveny domek, celorocne otevreny maly vchod. Nevadi jim mraz, to klidne couraji venku, ale kdyz zacne prset, huste snezit, velký vítr, nebo je hodne vedro, hned si zalezou i s beranem do baraku.
Holky rodi od dubna do cervna, ale vzdy si rodicka vleze do domku a tam rodi, zatim nikdy venku. Zbytek stada pri porodu ceka venku, jen kdyz prsi, snezi, jsou ve vstupni mistnosti.(mam tam dve), ale rodicka je nerusene sama ve druhe. Videla jsem na youtube, ze rodi i venku, moje ne, ale i tam mely ovce pristresek, aspon jen strisku nebo nekolik stromu u sebe ke schovani.
Urcite muze nekdy jehne umrit, ale kdyby se ovce nemela kam schovat, rodila jehne na snehu, v letosnich mrazech, a dotycny se ptal ifauny - co muze byt asi pricinou - tak je podle me bud provokater, nebo mdleho IQ, nebo ma ta zvirata jen na sezrani, vse pro me neprijatelne.
Podivejte se jaky pocet komentu tady k dotazu je a zadavatel se ani jednou neozval...divne, ze?
Je možné, že to může být provokace, ale na druhé straně na jeho místě už bych si jen přečetla příspěvky a neozývala se. Nic hezkého se tady o sobě nedočetl, poučení snad dostal, jaké má podmínky a jaké byly okolnosti nevíme nikdo, jen on sám. Čili mně nepřipadá divné, že se neozval.
profesor1
napsal(a):
Naprostý souhlas ve všem (skoro ) Jak přestaly ty velké mrazy, tak mě klesla spotřeba sena skoro o třetinu, tak z toho usuzuji, že ovce aťmá kožich tak energii potřebovala větší.
Taky mám odrozeno v -20, na sněhu a v pohodě, taky mám odrozeno v blátivém počasí - tady má zatím jediná zkušenost s tetanem(od té doby zastříkávám pupky i na suchoučké slámě).....
Ale chtít začít něco chovat a MNOŽIT bez potřebného zázení a navíc asi i bez zkušeností je opravdu neomluvitelné a nějaký ten poj*b- kritiku si určitě vrámci získávání zkušeností zaslouží.
Souvislost mezi mrazem a spotřebou sena tedy u nás nepozoruji ta mi spíš kolísá v závislosti na bahnění nejvyšší je těsně před a po bahnění potom klesne aby následně opět stoupla jak začínají přižírat jehňata. Tetanus jsme u jehňat zatím nezaznamenali jednou asi před 15ti lety nám ho chytla stará ovce ani do dneška nevím kde, museli jsme ji utratit, jinak pupeční šňůry nejen že stříkám ale i zavazuji, používám na to takové ty plastové zatahovací zubaté pásky které se používají na svazování kabelů, hodně lidí to nedělá ale mám pocit že kvůli případné infekci je to lepší, potřebné zázemí je relativní pojem protože pro každý způsob chovu potřebujete něco jiného a pro některé taky třeba nic, na druhou stranu čím tvrdším podmínkám zvířata vystavíte tím odolnější kusy vám zůstanou do dalšího chovu který je tímto následně na tyto těžší podmínky lépe připravený, je to otázka úhlu pohledu a chovatelovy filosofie
ostatně jak tu kolega bak píše pokud někdo nechce bahnit v zimě a minimalizovat ztráty může si přece posunout dobu připouštění, ML.
Opět naprostý souhlas. To seno jak skončily mrazy - cca před 14 dny, tak sežerou skoro o balík míň (můj malý kulatý). Senáže dávám pořád stejně, tu sežerou i kdybych jim jí dal pětkrát tolik Bahnění mě začalo 12 ledna a stále probíhá. Teoreticky by spotřeba sena měla jít už nahoru, protože hodně jehňat má už měsíc.
V téhle diskuzi jde ale o to, že je špatné když někdo bez zkušeností a trošku vhodných podmínek nechá odrodit v těch mrazech a teprve pak se ptá jak je to možné a kde se stala chyba.
Mám obyč stodolu, kde je teplota stejná jako venku +/-, ale je tam obrovská výhoda "podlahového " topení díky vrstvě hnoje. Tak že pokud se zpozdím s kontrolou o pár hodin, tak je větší pravděpodobnost záchrany, narozdíl od porodu na sněhu. Tak že v noci klidně spávám bez nějakého stresu, co ráno najdu na sněhu zmrzlé. A když slyším jak tady okolo letos dopadli ti co otužují ovce venku, tak vím že to dělám ač pracněji, tak lépe.
S těmi tvrdými podmínkami máte naprostou pravdu, to prosazuji i já, ale všeho moc škodí. A taky je rozdíl jaké plemeno chceme v takových podmínkach chovat.
A když se bavíme o té odolnosti, tak nejlepší příklad jak se to dělat NEMÁ vidím v současném boji s ptačí chřipkou. Než by se to nechalo odeznít s tím, že by zůstala odolná generace tak se bezhlavě plní nesmyslné nařízení úředníků z EU a zabíjí se zbytečně zvířata a vyhazují se peníze. To už je ale jiná vesnice
Take je rozdil kdyz nekdo chova 10 ovecek a jinej 50... u tech malych chovu povazuju porody na mrazu spis za diletantismus... vzdyt to ani pro toho chovatele neni nic hezkeho kdyz v obdobi ovcackych zni chodi a sbira mrtvolky...
co se tyka ptaci chripky... tak to nema samosebou logiku... a zvlaste u tech uzavrenych halovych chovu... kde jde spise o ranec penez... jen si to vem... mas tisic brojleru... ve veku dva tydny... no jeste by 6 tydnu zrali... takze se to i vyplati... mozna jde o kalkul... protoze mu to odskodnej, provedou desinfekci, likvidaci a jeste uspori na zradle ktere by prozrali... a to nemluve o cene za kterou se prodavala kurata... proste byl previs masa ktere bylo potreba zlikvidovat aby se zachovala trzni cena... jsem zvedava kdy se ukaze nejaka nemoc u krav... :) aby se vybily kravy a zvedla se cena mlika.

profesor1
napsal(a):
Opět naprostý souhlas. To seno jak skončily mrazy - cca před 14 dny, tak sežerou skoro o balík míň (můj malý kulatý). Senáže dávám pořád stejně, tu sežerou i kdybych jim jí dal pětkrát tolik Bahnění mě začalo 12 ledna a stále probíhá. Teoreticky by spotřeba sena měla jít už nahoru, protože hodně jehňat má už měsíc.
V téhle diskuzi jde ale o to, že je špatné když někdo bez zkušeností a trošku vhodných podmínek nechá odrodit v těch mrazech a teprve pak se ptá jak je to možné a kde se stala chyba.
Mám obyč stodolu, kde je teplota stejná jako venku +/-, ale je tam obrovská výhoda "podlahového " topení díky vrstvě hnoje. Tak že pokud se zpozdím s kontrolou o pár hodin, tak je větší pravděpodobnost záchrany, narozdíl od porodu na sněhu. Tak že v noci klidně spávám bez nějakého stresu, co ráno najdu na sněhu zmrzlé. A když slyším jak tady okolo letos dopadli ti co otužují ovce venku, tak vím že to dělám ač pracněji, tak lépe.
S těmi tvrdými podmínkami máte naprostou pravdu, to prosazuji i já, ale všeho moc škodí. A taky je rozdíl jaké plemeno chceme v takových podmínkach chovat.
A když se bavíme o té odolnosti, tak nejlepší příklad jak se to dělat NEMÁ vidím v současném boji s ptačí chřipkou. Než by se to nechalo odeznít s tím, že by zůstala odolná generace tak se bezhlavě plní nesmyslné nařízení úředníků z EU a zabíjí se zbytečně zvířata a vyhazují se peníze. To už je ale jiná vesnice
Mno, ono u nemoci, co má úmrtnost přes 90% nějak moc nová odolná generace nevzniká.
okamžikem objevení se nákazy v chovu to nemá cenu krmit, stejně to chcípne. a jakákoliv manipulace, hnůj, holinky, může být zdrojem nákazy pro další ptáky.

lilo
napsal(a):
Take je rozdil kdyz nekdo chova 10 ovecek a jinej 50... u tech malych chovu povazuju porody na mrazu spis za diletantismus... vzdyt to ani pro toho chovatele neni nic hezkeho kdyz v obdobi ovcackych zni chodi a sbira mrtvolky...
co se tyka ptaci chripky... tak to nema samosebou logiku... a zvlaste u tech uzavrenych halovych chovu... kde jde spise o ranec penez... jen si to vem... mas tisic brojleru... ve veku dva tydny... no jeste by 6 tydnu zrali... takze se to i vyplati... mozna jde o kalkul... protoze mu to odskodnej, provedou desinfekci, likvidaci a jeste uspori na zradle ktere by prozrali... a to nemluve o cene za kterou se prodavala kurata... proste byl previs masa ktere bylo potreba zlikvidovat aby se zachovala trzni cena... jsem zvedava kdy se ukaze nejaka nemoc u krav... :) aby se vybily kravy a zvedla se cena mlika.
Počkejte, slintavka a kulhavka už dlouho nebyla.
to byste pak viděli, jak vypadá MVO. po ptačí chřipce byste plakali, jaká to bylo pohoda.

Mankote to je zase rozumuuu.) Neni to treba i proto, ze v hale to muze lip zmutovat a navic se prenyst na osetrovatele?! Osobne bych ne zrovna zvesela chodil kazdej den mezi nemocny ptaky. A venku me nepos..ral zadnej ani nepamatuju.

lilo
napsal(a):
No... to je zvlastni ze ty divoky ptaci... pri takove umrtnosti jeste nevyhynuli... :).
jj.. ale rozumim tomu ze preci jen ten venkovni odchov je oproti nejake koncentraci 10000kusu v hale proste rozdil... tam si tu umrtnost 90pr. umim predstavit...
Ale tak u divokých ptáků je to něco jiného a prozradím vám proč Je to vlastně jednoduchý a má to co dělat s hustotou populace. Aby se jakákoliv nemoc mohla přenést, musí se potkat minimálně dva, nakažený a vylučující virus, a zdravý. Pokud je někde hostitelů hodně, jde to skvěle. Ale jak hostitelé ubývají, jde to hůř a hůř a nakonec "poslední" hostitel chcípne aniž by potkal hostitele nového a epizootie končí.
Jenže tohle jaksi v podmínkách velkokapacitních velkochovů neplatí. Tam je hostitelů až až, a když dojdou, na holínce či na pneumatice od traktoru, co vyvážel hnůj, se vždycky může virus dostat do velkochovu dalšího.
napsal(a):
Mno, ono u nemoci, co má úmrtnost přes 90% nějak moc nová odolná generace nevzniká.
okamžikem objevení se nákazy v chovu to nemá cenu krmit, stejně to chcípne. a jakákoliv manipulace, hnůj, holinky, může být zdrojem nákazy pro další ptáky.
10% odolné generace je pořád víc než 0% a finančně to vyjde levněji.
Když se to bude takhle řešit vymlácením do nuly, tak se to bude stejně opakovat možná každý rok. Ale máte pravdu, ty velkochovy to je opravdu problém a navíc vždy časovaná bomba.

profesor1
napsal(a):
10% odolné generace je pořád víc než 0% a finančně to vyjde levněji.
Když se to bude takhle řešit vymlácením do nuly, tak se to bude stejně opakovat možná každý rok. Ale máte pravdu, ty velkochovy to je opravdu problém a navíc vždy časovaná bomba.
Mno, vtip je v tom, že v chovu drůbeže se většinou začíná "od nuly". i kdyby v tom velkochovu 10% zvířat přežilo, stejně to jde všechno na jatka. protože většina chovů je užitkových, v trošku lepším případě rozmnožovací. tam o žádnou selekci už dávno nejde.
...souhlas s profesorem. Lidi doma je maji i jako mazlicky, budou se bat si koupit nove. Jako kdyz vybili tomu staremu panovi jeho celozivotni chov holubu, meli i medaile, znal je jmeny, cena 1ks medailisty pry az desetisice, a mel chov zavreny. Dedu to urcite i psychicky odrovnalo, vzali mu jeho radost. A dalsi den rekli v TV, ze to vlastne nemuseli zabijet, kdyz to bylo zavrene. Arogance uredniku je bezmezna a bezcitna.
Pritom sem vozi kurata nejen z Poslka, ale az z Brazilie, Ciny, nalozi kuratka na lod a na brehu vyvezou boxy zpracovaneho kureciho, pry za 10 Kc cele kure a muze mne nekdo tvrdit, ze jsou 100% kontrolovana...ze by otocili lod a vse vybili, kdyby tam neco vypuklo.

No jak se o nem vubec dozvedeli? Nenahlasil se sam?

Tak to je blbe, mel se jim postavit a ze je ma zavreny.
janapiglet
napsal(a):
Také to může být dítě, milá Jano.
Dle reakcí většiny, viz. výše, je vidět, že i odpovědi dělají člověka...
O mrazech navíc zadavatel nic nepíše.
Takže ovce mohla rodit třeba předevčírem, to ještě někde sníh byl,
a někde stále je, ale mrazy žádné nejsou.
Evidentně je to člověk neznalý, protože ani neví, po kolika měsících
se u ovcí dostavuje znovu říje, či jak dlouho jsou březí.
Navíc je to velice odlišné u každého plemene, a plemeno tazatel neuvádí.
Na tom se shodneme, ale více usuzovat není možné.
Moje Ouessant rodí pod lískami nebo u cihlové zídky nebo pod avií/valníkem,
v salaši porodily tak všehovšudy 4x.
Nevíme, zda ovce měla původně např. dvojčata, jedno jí odtáhla liška,
při boji ušlapala druhé, mohlo se stát.
Nevíme, zda je to nezkušená prvorodička.
Nevíme, zda jehně dýchalo po narození.
Nevíme, čím, krom zastřešeného sena, zadavatel krmí.
Ale víme, že jehně zemřelo z důvodu neexistence přístřešku v krutých mrazech.
Super...

NO hozno, nekdy podle tvych vet by si jeden myslel ze ti vcera bylo deset.).

Tohle má být reakce na mastnackův příspěvek, že se ten starý pán měl bránit, když měl holuby zavřené. Zapomněla jsem ho citovat.
Jenže takový člověk už třeba nemá energii na to, aby se ozval, neví jak atd. Starší lidi jsou takoví, i ti, kteří třeba dřív byli bojovní, ve stáří se bránit nedokážou. Chyba veterinářů. Celkově to na mě nedělá vůbec dobrý dojem. Velkochovy neumím posoudit, tam asi není jiná možnost. Ale slepice na dvoře, i kdyby jich bylo 100, se takhle vybíjet nemají. Učili nás, a je to prokázané výzkumy, že i při silné nákaze uhyne v průměru 60 procent zvířat a 40 procent přežije (netýká se to velkochovů, tam jsou podmínky jiné). Ta přeživší jsou odolnější. Pokud se zjistí, že nějaký pták v chovu je nakažený, musí se zabít a ostatní izolovat od okolních chovů a sledovat, případně nechat, co to v tom chovu udělá. Obávat se už dopředu, že by nějaký virus mohl zmutovat a nakazit člověka, můžeme kdykoliv u čehokoliv, to není omluva pro tohle bezohledné řádění.

Tezko rict, kdyz se kaci les tak litaj trisky, snaha je asi o to aby to nezmutovalo, proc by to jinak vybijeli kdyz "sezrat" se to da? Me by to taky hlo zlucej, ale vic by me hlodalo, kdyby se neco podelalo a ohrozilo to rodinu, okoli... vzdycky ty epidemie zacinaj na prvnim nemocnym. A kdyz si sectu plusy a minusy, tak me vzdycky vyjde, ze radsi obetuju zvire nebo konicek atd.

Jenže to všechno je jen proto, že BY se mohlo stát, že ten virus zmutuje. Kdyby zmutoval a byl opravdu nebezpečný, je to všechno na místě. Tohle totiž není skutečná prevence. Ta spočívá ve způsobu chovu, zvyšování odolnosti zvířat apod.

Ano, predchazeni. A treba zrovna ten pan se s nima muchloval, mel daleko blizsi kontakt nez pracovnici ve velkochovech. Je to smutny, ale zase tak bych to neodsuzoval. Je to kapka v mori. Ted to odsuzujeme, protoze to chudaci holubi odnesli. Za mesic bysme takhle mohli litovat uz treba lidi, na ktery to preskakalo. A co si budeme povidat, ted maj epidemie daleko snazsi cestu se sirit nez v drivejsich dobach. Nejaky lobby dovozcu chinskych kurat bych v tom nevidel.

No ti Číňani mě vůbec nenapadli . Ale možná vybití nějaké haly s x kuřaty vlastně majiteli pomůže. Za každý kus dostanou zaplaceno víc, než by zřejmě utržili, a nemusí hledat odbyt. To je jen nápad, komu by se to mohlo hodit. Možná to tak není. A ten holubář nebyl jediný, komu na svém chovu záleželo. Vemte si Lázně Toušeň. Atd. Vlastně mně vadí hlavně to, co už jsem napsala. Bojíme se něčeho, co není. Kdosi napsal Nejvíc ze všeho se bojím svého strachu.

Tyramisu.

napsal(a):
Tyramisu.
To je skvělý lék na všechno . Nejvíc na nervy. Škoda že to nikde nepředepíšou a pojišťovna to nehradí, klidně bych začala chodit po doktorech.

To voni vam daj recept, ale ukuchtit si to budete muset sama :).

Oreb: Jak jsem tu nedávno řešila, že mi u ustájeného (nevlastního) koně našel kovář hnilobu kopyt, a aby se nepřenesla na ovce a cobykdyby...taky jsem si v tom největším stresu pro odlehčení opakovala moudro: "Nejhorší smrt je z vyděšení."

Jista mira "strachu" je dulezita pro pokrok. Jinak budeme hnit ve smradku radoby jistoty a pak se budeme divit.

No tak vemte si to na triko.
Necháte ty slepice žít s tím, že co pochcípe pochcípe, ale potom najednou frk, přeskočí to na chovatele starého pána a novináři a veřejnost vás ukamenuje, že ho máte na svědomí, že je nikdo nevaroval a kdesi cosi...

Presne tak! Tohle je zajem vetsiny, tak holt par operencu zakokrha. I starej pan to musi pochopit. Srdicko musi stranou.

Ale tak zrovna s těma holubama to byl dost úlet, protože holubi nejsou k chřipce vnímaví, prostě jí nechytnou. nakazit holuba chřipkou je mnohem těžší než nakazit holubáře.
ale ta chřipka prostě na lidi přenosná je. je to pořád jedna chřipka, akorát různé kmeny mají různé oblíbení hostitele. zároveň ale jeden kmen snadno mutuje v druhý a dochází neustále k různým změnám, chřipkový virus je na tohle expert. takže riziko spojené s nemocnou drůbeží nikdy není nenulové. a chřipka u neoblíbeného hostitele má extra těžký průběh, v podstatě to funguje tak, že když by teda člověk chytil tu chřipku od ptáků, tak je to u něj smrtelná choroba, není to jako s "lidskou" chřipkou, kde dotyčný jen leží jako lazar ale po pár dnech je mu fajn. teda pokud mu není 70 a není kardiak, to pak může uhynout i na obyč chřipku raz dva.
a kdo si tohle vezme na svou zodpovědnost? že někdo po kontaktu s nemocnou drůbeží - s potvrzeně nemocnou drůbeží ve vyhlášeném ohnisku - zařve?
napsal(a):
No tak vemte si to na triko.
Necháte ty slepice žít s tím, že co pochcípe pochcípe, ale potom najednou frk, přeskočí to na chovatele starého pána a novináři a veřejnost vás ukamenuje, že ho máte na svědomí, že je nikdo nevaroval a kdesi cosi...
A jsme zase u toho - jednak omezení svobody a jednak neučení lidí k zodpovědnosti a hlavně alibismus. Co tím chci říct : Úředník příjde k chovateli, informuje jej o stavu a o možných rizicích a nech se chovatel rozhodne. ( asi teda si bude muset nechat podepsat papír) Určitě to není smrtelná nákaza, tak že tag.

Profesor si to vezme na triko :) a jeste janapiglet a oreb1 :).

profesor1
napsal(a):
A jsme zase u toho - jednak omezení svobody a jednak neučení lidí k zodpovědnosti a hlavně alibismus. Co tím chci říct : Úředník příjde k chovateli, informuje jej o stavu a o možných rizicích a nech se chovatel rozhodne. ( asi teda si bude muset nechat podepsat papír) Určitě to není smrtelná nákaza, tak že tag.
Blbost. Stat nedovoli rozhodovat jednotlivcum o tom, jestli vysoce nakazliva nemoc na kterou nebude nejakej cas lek, propukne nebo ne, kvuli par ptakum. Kdepak konci svoboda profesore? To je spis na papir na hlavu.

profesor1
napsal(a):
Hele u člověka nad pětašedesát s nějakou chronickou chorobou je chřipka smrtelná choroba jen to hvízdne a ani nemusí být ptačí. Můj strejda jí dostal minulý rok, normál kmen, týden si poležel na kyslíku na ARU a je rád, že odešel po vlastních.
A ptačí kmeny neadaptované na člověka, pokud se jim podaří přeskočit, dělají zápal plic pravidelně. Takže tag.

Bodlinko, profesor je verici, ty berou smrt trosku jinak. Ale divim se ze nadrazuje jako katolik smrt zvirat mozny smrti cloveka.

Jeje profesore, ja vim ze pul kila veprovyho a belik brambor se travi pomalu je to napor na telo i mysl, ale takovyhle reci...

Ja vim, ta vase cirkev a pravda to nejde moc dokupy

A? :) dobre vite jak to myslim tak nedelejte...

napsal(a):
Oreb: Jak jsem tu nedávno řešila, že mi u ustájeného (nevlastního) koně našel kovář hnilobu kopyt, a aby se nepřenesla na ovce a cobykdyby...taky jsem si v tom největším stresu pro odlehčení opakovala moudro: "Nejhorší smrt je z vyděšení."
Popsala jste to přesně. Tak jsem to myslela. Já se prostě odmítám bát už dopředu. To je stres, který člověka oslabuje a mohlo by se stát, že dostanu ptačí chřipku .
Tím nechci nijak zpochybnit nemoc bodlinčina strýce.

Podle te vasi katolicke tentononc nema prece zvire dusi ne? Clovek ano, tak jak muzete placat nesmysle o podepsani nejakyho papiru. Kdyz dedek spadne z tresne, zlomi si zebro a podepise revezr aby moh vecer nakrmit kraliky, tak budiz, ohrozuje sebe, maximalne tak jeste kraliky kdyz ho klepne pepka a oni pojdou hlady. Mozna epidemie chripky proste neni v rozhodovaci kompetenci nejakyho dedouska s holubem za krkem. To se na me jako nezlobte.
Jojo, jsem proti vybijeni zdravych ptaku v malych chovech - at majitel zabiji jen nemocna.
Ptaci chripka je u ptaku uz cca vsude v prirode, ale nastesti nemuze urednik vybit vsechny labute, kachny, ptacky...sbiraji jen mrtve nemocne a hlasi nam to v TV...domaci chovy se ted vybijou, lidi si koupi nove slipky, husy, pstrosy, atd., kolem proleti par ptaku z prirody a jede se nanovo teoreticky se muze nekdo nakazit kdyz treba s detmi krmi labute, racky, ale praxe je jina.

napsal(a):
Popsala jste to přesně. Tak jsem to myslela. Já se prostě odmítám bát už dopředu. To je stres, který člověka oslabuje a mohlo by se stát, že dostanu ptačí chřipku .
Tím nechci nijak zpochybnit nemoc bodlinčina strýce.
Ano, nikdo nikoho nenuti se bat to je kazdyho vec. Ale urady musi konat a chovatele to musi chapat. To ze pak televize natoci dedouska jak breci nad holubem... televize potrebuje jakoukoli emotivni reportaz, dela jim to prachy prece.).

Jeje, tady to nekdo s tim buckem prehnal. Nevybiji se to kvuli tomu ze je PROKAZANEJ PRENOS ale ze JE MOZNEJ. Cejtite to tam? Rika se tomu PREVENCE :)
Nebojim se dokonce ani vylizt ze dveri natoz z postele. Rozumim tem krokum a nemam s tim problem. Vy jste v tomhle pripade problemovej kdyz se k tomu stavite jinak. To je cele.

A vubec, jakej konkretne blbol furt mate na mysli? Nejsem jedinej, kdo ty kroky chape, takze popiste muj i bodlincin blabol.

Ajooo dalsi aspekt tehle organizace... prachy :)
Po dlouhy dobe plodna debata, jeste ze mame ty chripky.

profesor1
napsal(a):
Píšete že nadřazuji život zvířat nad život člověka... = váš blábol.
Mě jsou nějaké slepice, kačeny, nebo holubi celkem ukradení, i když chápu chovatele, kteří o ně přišli. Mě jde o PRINCIP. Ale to vy asi nechápete jak vidím.
Jakej princip? Svobody? Nebo ceho? Je to proste prevence, tak jakej princip, furt to nechapu. ALe to je jedno, padla a jde se neco delat.

No možná jste se trefil, jestli ty prachy nejsou ten skutečnej důvod... Pročpak to jinde jde, jen ne u nás? Nechci se nikoho dotknout, ale PREVENCE není zbavit se všeho. Když nic nemáme, ani život, není žádné riziko. To už bychom mohli zavést preventivně eutanázii třeba po dosažení padesátky. A přitom já se teda jako riziková skupina necítím, i když bych tam patřila podle kalendáře. Stejně je to s těma slepicema.
profesor1
napsal(a):
No jo ale o zadavateli dotazu nevíte ani to jestli se jedná o jeho ovci či ovci sousedovu, a pokud je jeho, tak jak k ní přišel, mohl ji klidně nechtěně podědit a teď si s tím neví rady, co my víme...doma jsme takhle přišli před pár lety ke čtyřem kočkám po bábině a taky do dneška nevím co s nimi, nikdo je nechce ani zadarmo útulky jsem obvolal snad v celé republice úplně bez šance, v chalupě momentálně nikdo nebydlí, postupně ji spravujeme takže kočky jsou venku a ve stodole a vždycky když tam občas někdo jedeme vezmeme jim něco k žrádlu někdy k tomu člověk přijde jak slepej k houslím, tak to v životě chodí no a ptačí chřipka a SVS to je už zase jiná kapitola...ML.

profesor1
napsal(a):
Píšete že nadřazuji život zvířat nad život člověka... = váš blábol.
Mě jsou nějaké slepice, kačeny, nebo holubi celkem ukradení, i když chápu chovatele, kteří o ně přišli. Mě jde o PRINCIP. Ale to vy asi nechápete jak vidím.
Profesore, jsem na vaší straně tábora.
Je to přesně, jak píšete.
V našem státě není žádná úřední odpovědnost!
Pokud něco někdo pohnojil, je pod tím stoprocentně podepsanej, tak by se mělo jít po něm, ať vše nahradí z vlastní kapsy (svojí pojišťovny, je-li pojištěn proti blbosti).
Škoda, že je pan holubář tak starý. Stát se to mě, vynaložila bych velmi velké úsilí s kamarády právníky, na vyrovnání této újmy! Rozumím, že je těžké, stát jako soukromá osoba proti státu, na druhou stranu - bylo to jasné pochybení a v médiích to bylo rozmáznuto dostatečně, tak by to mohlo dopadnout pozitivně pro chovatele..
Accuracy

XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Bodlinko, profesor je verici, ty berou smrt trosku jinak. Ale divim se ze nadrazuje jako katolik smrt zvirat mozny smrti cloveka.
A kde to bodlinka píše? Vždyť jen vysvětluje, proč se děje to, co se děje, jaká jsou rizika a proč se ti ptáci vybíjejí. Nehodnotí, že je to dobře nebo špatně, jen řekla, že vybíjet holuby je hloupost, protože nakazit holuba je mnohem těžší než člověka.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Accuracy
napsal(a):
A kde to bodlinka píše? Vždyť jen vysvětluje, proč se děje to, co se děje, jaká jsou rizika a proč se ti ptáci vybíjejí. Nehodnotí, že je to dobře nebo špatně, jen řekla, že vybíjet holuby je hloupost, protože nakazit holuba je mnohem těžší než člověka.
Aha, jsem trubka. :D Už mi to došlo.
tosmen

XXX.XXX.255.40
Dobrý den, v jakem staří ovce muže mit prvni jehata diky.

Az pohlavne dospeje, lip i kdyz telesne. Www.schok.cz plemena, najdete si tu svoji.