Rekultivace pozemku - nálety

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2017 19:49

Abych se nenudila, vymyslela jsem si zase novou práci

V našem kraji je velmi málo nevyužitých pozemků. Jediné, co mám v okolí svojí "základny", jsou různě roztroušené převážně velmi zarostlé bývalé orné půdy. Jejich majitelé (dědici) často vůbec nevědí, kde jejich pozemky leží, nepečují o ně, ale čekají, až se z nich stanou stavební pozemky, aby je mohli prodat za 3500 - 4000 Kč / m2 a tak zbohatli.

Jsem tedy ráda za každou trávu, která se najde.
Oslovený majitel mi dovolil spásat jeho pozemek s tím, že by bylo prima, abychom postupně začali pozemek čistit. Ono vykácet náletové břízy zas taková komplikace není. Pokud to nemá ALE.... ALE je, že ten pozemek bych ráda používala i jako zimní pozemek pro koně a v tom případě je velmi nežádoucí, aby tam zůstávaly pařezy.
Břízy mají cca 12 cm v průměru (měřeno dle standardu,130 cm nad zemí), některé víc, některé míň. Do toho nějaká křovíčka, dřín, habry, ovocné stromky, ostružiny, šípky.

Jakým způsobem byste prosím řešili tuto situaci?
Ne, že bychom neměli žádné nápady, ale nic se nezdá být optimální, nebo je to za strašné peníze a na strašně zdlouhavé mýcení...

Fotka: nalevo udržovaný proužek - napravo zmiňovaná hrůza

26.2.2017 20:57
lilo

XXX.XXX.201.210

Vim pustit tam kozy... pak co zbyde vzit krovinakem, pilkou a bud to zmulcovat nebo spalit... a pujcit si frezu na parezy...

26.2.2017 21:36

No právě... fréza na pařezy. Byla na pořadu dne, ale jaksi... umíme sehnat kdeco, ale zrovna tohle nikdo nemá a půjčovné je cca 4 tisíce...předpokládám, že tím uděláme tak 5 pařezů za hodinu? Při odhadem cca 400 stromech... si to nedokážu představit. Navíc stroj má 140 kg a pán se mě opatrně ptal, jestli si fakt myslím, že bych s tím pracovala sama... (= že jsem se asi zbláznila, jako ženská...).

S tou drobností si poradím. Co se dá vyřezat křoviňákem, mě nebere. Tam se trochu dá zajet pod zem. Ale to mi právě nevyřeší ty břízy a dříny a prostě větší stromy nad cca 7 cm v průměru. Pila na křoviňák funguje mizerně - to byly vyhozené peníze. Na poloprofi řady strojů to je asi moc. Mají malý výkon a efektivita nula :( Je mi pohodlnější to projít po kolenou s pákovými nůžkami, které mají stejný výkon (do cca 6 cm průměru) a je to rozhodně rychlejší

26.2.2017 22:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Traktor s navijákem. Na ty větší bagr. Břízu prodat na topení do krbu.

Podbřízák

26.2.2017 23:10
Podbřízák

XXX.XXX.16.4

Houba (přirozeně se vyskytnuvší) je třiceticentimetrový březový pařez schopná za dva roky sežrat (natolik aby nedržel v zemi). Možná cíleně naočkovaný o něco dřív. Zase po něm ale zůstane, až odhnijí kořeny a odkopne se, docela velká díra.

Nemyslím si ale že se vyplatí očkovat 6 cm pařízky, možná magor s rýčem a zkusit usekat kořeny.

27.2.2017 07:52

Profesor: právě to beru takhle - že sice dřu na cizím, ale 1) tam můžu pást,2) bude čím topit :)
Traktor bychom si měli snad zvládnout půjčit a zkusili bychom to vytahat. Nejdřív ale musíme k němu sehnat štěpkovačku, protože ty hromady klestí, co z toho jsou, mě skoro děsí :) Štěstí je, že ty břízy nejsou tak "chlupatý" jako jiný stromy a těch větví je míň než z kdekterých jiných typů stromů...ale stejně

Add houba: jo, ona se rozkládá, ale tím, že fungují kořeny, to není tak rychlé, jako by to bylo, kdyby na zemi prostě ležel kmen..a dva roky je hodně optimistický výhled.
Každopádně děkuji za nový náhled na věc. Jistě i toto by se dalo :).

27.2.2017 08:15
berrynator

XXX.XXX.225.103

Loni jsem propachtoval nové pěkné pole, cca 11 ha, nicméně hospodaření posledních cca 40 let kolchozníky vytvořilo okolo tohoto pole džungli v šířce od 1 do 5 metrů nepropustného spletence všelijakého křoví, nechtěl jsem plot strkat dál do pole, tak jsme se pustili do čištění zhruba 600 metrů délky dané divočiny, no musím říci, že větší pakárnu jsem snad ještě nezažil, sice jsme vyřezali dřeva možná na jednu zimu, ale bylo to zatraceně drahé dřevo, posledních asi 20 metrů už jsme nestíhali (už možná ani psychicky nedávali), tak se zastavil známý s bagrem a měl asi za 10 minut hotovo, pak ještě vytahal překážející pařízky, druhý den ještě přijel doladit sloupky, takže práce, s kterou bych strávil minimálně týden (a ještě bych u toho asi padnul) byla hotová za den s rukama v kapse, takže ve finále z toho vychází to, že mnohdy zaplatit stroj vyjde mnohem laciněni, než u toho vypustit duši a tvářit se, jak jsem na tom vydělal, když jsem si vše udělal sám.

27.2.2017 09:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Z březových větví udělat košťata a můžeš si udělat letecký den

27.2.2017 10:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

V našem kraji je velmi málo nevyužitých pozemků. Jediné, co mám v okolí svojí "základny", jsou různě roztroušené převážně velmi zarostlé bývalé orné půdy. Jejich majitelé (dědici) často vůbec nevědí, kde jejich pozemky leží, nepečují o ně, ale čekají, až se z nich stanou stavební pozemky, aby je mohli prodat za 3500 - 4000 Kč / m2 a tak zbohatli.

Oslovený majitel mi dovolil spásat jeho pozemek s tím, že by bylo prima, abychom postupně začali pozemek čistit. Ono vykácet náletové břízy zas taková komplikace není. Pokud to nemá ALE.... ALE je, že ten pozemek bych ráda používala i jako zimní pozemek pro koně a v tom případě je velmi nežádoucí, aby tam zůstávaly pařezy.
Břízy mají cca 12 cm v průměru (měřeno dle standardu,130 cm nad zemí), některé víc, některé míň. Do toho nějaká křovíčka, dřín, habry, ovocné stromky, ostružiny, šípky.

Ne, že bychom neměli žádné nápady, ale nic se nezdá být optimální, nebo je to za strašné peníze a na strašně zdlouhavé mýcení...

Hhippie, není to moc velká samota?

27.2.2017 11:07

Souhlasím s lilo. Ohraďte to a pusťte tam nejdřív kozy. Teď to nevypadá, ale jakmile se začne zelenat, bude tam pro ně spousta zdravého krmení. A až to bude z nejhoršího, může nastoupit mechanizace viz další příspěvky. Ale ty kozy tam budete muset občas pouštět ještě pár roků, protože i když vytaháte kořeny, stejně tam něco zbyde a bude to obrážet.

27.2.2017 11:47

Vetsina listnacu obrazi. Je to skvela vlastnost pro obnovu porostu a prisun palivovyho drivi :) Co bych za to dal. No, jestli toho neni x desitek hektaru, tak bych si tam udelal vejlet s motorovkou, idealni spaliky do krbu. A pak zver. Budou ozirat kazdej novej vyhonek. Me do se do louky vysemenovala osika. Hroznej mor. Ale staci jednou posekat louku a pak uz se o to ovce postaraj. Dospely osiky uz jsou vymlaceny a uz to skoro nevyhani.

27.2.2017 12:48
ver

XXX.XXX.160.129

Abych Vás trochu povzbudila, nejste v tom sama
Vymysleli jsme si na sebe úplně to stejné, jenom s tím rozdílem, že pozemek je v brutálním svahu. Zarostlý džunglí z trnek, bezu a šípek. Makáme na tom s motorovkou. Štěpkovat jsme taky chtěli, ale nesehnali jsme štěpkovač. Z kmenů děláme palivové dřevo na zimu a větvě pálíme. Je to asi nejjednodušší, jak se toho svinstva zbavit. Jinak nápady máme podobné jako Vy. Fréza na pařezy nepřipadá v úvahu kvůli svahu, houba by to žrala strašně dlouho. Takže uvažujeme vytahat pařezy traktorem a pak se pokusit vzít to bagrem (kam se dostane). Přes léto tam asi pustíme kozy, aby ožírali to, co zase vyraší. Je to boj. Nejjednodušší by bylo domluvit se s hasiči, ať si na pozemku udělají požární cvičení , ale jsme u lesa.

27.2.2017 12:54

A kam se podejou chudaci ptacci, zajicci, srnecci... lidi jim vezmou i to posledni utociste By me zajimalo co na takovy rokama "zahluseny" zemi vyroste za travicku.

27.2.2017 13:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Na nic nečekej a hned se do toho pusť. Obrážet to bude ještě dlouho, tak že kozy neošidíš. Takhle by jsi mohla čekat pět-deset let, než by kozy trošku zredukovaly porost.

27.2.2017 18:36

Hhippie, není to moc velká samota?

? jak to myslíte?

27.2.2017 19:01

Kozy jsou k ničemu. Mě jde o ty pařezy, které tam nemůžou zůstat. Už z toho důvodu, kdy by se to někdy mělo sekat traktorem, tak tam těžko můžou být pařezy v podrostu.
Kozy naštěstí nemám - jen dojku a dvě zakrslice - a i tak mám zničenou většinu stromků, které v jiném výběhu byly. Naštěstí je mi to jedno - jsou to taky nálety určené k postupnému vysekání. Ale ty jsou relativně malé a právě ovce/kozy to postupně umoří - to už mám vyzkoušeno na náletech habrů - postupně umírají, ale je to už 5 let, co je ve výběhu mám... ale fakt nevím, jak by mi měly pomoct kozy s tím, co mě trápí nejvíc - jak se zbavit těch vzrostlých bříz, aniž by po nich něco zbylo.

Nejspíš to tedy vypadá na vytahávání tím traktorem? Prý naviják nic moc, že je lepší na tvrdo na řetězech? Vůbec s tím nemáme zkušenosti. Známý (bagrista) nám půjčí svůj nevyužívaný traktor (který utáhne tu štěpkovačku, takže nějaký starší traktor, ale nemá úplně malý výkon), tak si s tím nějak budeme muset poradit. Ale stejně se s tím podle mě budeme děsně párat. Manžel neumí jezdit traktorem, já vazačské zkoušky fakt nemám, s koněm v lese jsem taky v životě nestahovala... snad seženeme někoho, kdo nám ukáže, jak na to. Znáte to - člověk přijde na ledacos, ale někdy ho osvítí až daleko později, než by si přál. Navíc to není obzvlášť bezpečná činnost, navíc když jsou dva nezkušení ...se budeme vymlouvat, že jsme blonďáci (já teda moc ne)...

Obrázek = podoba rozpracovaného pozemku (to mi tam ještě zvládla vlítnout divoká prasata, takže mám přeoráno... ).

27.2.2017 19:10

Veru, upřímně... tohle bych fakt nechtěla! Vím, o čem mluvím.
Na tohle si prostě najměte traktor s lesní frézou - sice to stojí hromadu peněz, ale je to čistá práce a máte za chvíli hotovo. Ručně se z toho zblázníte :(

Dole posílám fotky, jak jsme začínali se školkou... je fakt, že terén byl schovívavý oproti tomu Vašemu, ale i tak... co jsme klestili růčo, byla makačka. A to to byly jen habry a zlatobýl. To Vaše...je ten největší hnus, jaký může být. Pak už jen to, co máte, prorostlé ostružinami...

První fotka - nekonečná ruční dřina
Druhá fotka - fréza v práci
Třetí fotka - výsledek... nádhera! Jen zasít!

A to tehdy bylo přes nějakého tatínka, který se hlásil s dcerou do školky...domluvil to a my jak byli nešťastní z toho nekonečného klestění, tak jsme nakonec přijali nabídku za 20.000 Kč / ha... dělal cca půl hektaru... nikdy si ty peníze nevzal...prý ho pozvu na kafe... už je to 5 let a ten dluh jsem ještě nesplatila...už se neozval... asi dar z nebes... Děkuji.

27.2.2017 21:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Naviják dle síly lana a tonáže vytrhne menší strom i skořeny. Samotný traktor ne.

27.2.2017 21:18

? jak to myslíte?

No, jen mě to tak napadlo...podle fotky, to vypadá na osamělé místo někde dál od obydlí...

27.2.2017 21:29

Jo? Aha. Dobře. Naviják prý taky umíme sehnat. A lano na to stačí, jo? Nějaká smyčka prostě... mno, jsem zvědavá. Zatím bude primární seštěpkovat ty hromady. Proto se to takhle prasilo - aby zůstaly kůly, než se to zvládne pořešit úplně. Aby se o to koně nezabili a aby byly stromy vidět a zároveň už z nich nebyl bordel. Takže se odvozilo topivo v metráži, nanoseny větve na hromady, další stupeň je štěpkovač a pak likvidace zbytků stromů.
Pokud to takhle půjde, můžeme pokračovat. Otázka je, zda to zvládneme, protože v březnu končí vegetační klid a tak se může začít až v říjnu zas. Mezi tím bude chlap na dovče s dětmi (nejedu kvůli porodům - to už jsem se tu svěřovala ) a běží mu výpověď, co dával, takže spouta starostí navíc... tak uvidíme. Co se udělá, to se udělá. Blbý je, že na to máme tedy vždy jen sobotu. V neděli má obec klid.

Právě Arus to tak mimo není. Prakticky za posledními domky v obci, přes potok už jsou chatové osady pražských důchodců...a procesí, co chodí na procházky do Brd. Takže si tu moc nemůžu dělat, co bych ráda...

Dobré je, že se nám podařilo vyřezat jednu z částí, kde je nějaký travní podrost. Takže něco na pasení bude. A zbytek zase příště :)
PS: Pro kozaře: kozám jsem nechala nálety habrů - ty milují velmi. Hodím je tam pak do sítí. Snad mi to zas divočáci neroznosí na ryjích

27.2.2017 21:33
pajca

XXX.XXX.73.177

Byly doby, že když se dva na něčem dohodly a svou dohodu potvrdili podáním
ruky, tak ta dohoda platila. V dnešní době, při pouhém ústním svolení, že mohu
pozemek jiného majitele spásat s tím, ( snad podmínkou) že by bylo prima, abych
začala pozemek postupně čistit, bych do toho nešla.
Jedině s řádnou smlouvou za kolik a na jak dlouho. Mohlo by se Vám lehce stát
to, že až to za nemalý peníz, nebo po velké námaze vyčistíte, majitel zjistí,
že se sitace změnila a že má třeba na pozemek kupce.

27.2.2017 21:57

Máte pravdu. Chtěla jsem to zasmluvnit. Pán to ale nechápal. Že mi přeci řekl, že s tím nic neplánuje, dokud to nebude jako stavební pozemek, tak ať tam vynikám se zvířaty. Ať si s tím dělám, co chci.
To, že to vyčistíme, je vítané plus, ale není to podmínkou používání pozemku. (Jenže on je dost zarostlý, takže by mi jinak nebyl až tak k užitku, jako když ho prosvětlíme).

Takže to beru tak, že se mi do toho nechce investovat moc prostředků za techniku / brigádníky, ale že z toho bude užitek 1) v podobě většího luxusu výběhu, který holt nebudu kydat, ani jinak se o něj extra starat (zasévat, hnojit...),2) že bude dřevo na otop.

Svolení majitele máme, protože jsem vyřizovala povolení na kácení.

28.2.2017 06:20

Hhippie: ty vetve a stromky by sly pouzit na "tudorovskej plot" :) Dve rady kulu, od sebe daleko podle dylky materialu ale nejlspi maximalne tak 2m a druha rada naproti tak tricet ctyricet cisel a do vznikle ulicky nahazet to vase rosti. A ptacci a hadi a stiri budou mit peknej kryt :).

28.2.2017 07:16
berrynator

XXX.XXX.225.103

Mastnacku, přesně tohle jsem chtěl navrhnout, co tady Veronika řeší, když už má prakticky hotovo, koně se už na pozemku prohání, navíc kolíky má už taky hotový, navíc tyhle kolíky jen tak neshnijou.

28.2.2017 08:01

Nojo, jenže za tohle by nás mohli popotahovat nějací chytří kolemjdoucí skrze úřad. Takhle asi nemá vypadat vykácení náletů...
Berry - právě, že máme hotové to nejsnadnější...

28.2.2017 08:15

Za EKO plot? Tak se pred nej hodi ohradnik a je to plot z 21. stol :).

28.2.2017 22:06

Mastňáčku... tenhle "plot"...viděl jste to někdy v reálu? Co to za pár let udělá? A pár let myslím opravdu 2-3 roky... kort z břízy! V Německu v jednom dětském přírodním parku-hřišti měli tenhle "krásnej" eko plot. Po 3 letech to bylo rozpadlé, lezly z toho ztrouchnivělé větve (resp.jejich zbytky) do všech stran... rozumím, že myslíte na drobnou divokou havěť, ale myslím, že zrovna tohle fakt není ten správný směr... apropo - tady fakt nedostatkem netrpěj. Je tu spousta keřového pásma, protože pozemky zarůstají hlavně trnkami s ostružiním, které bez lesní frézy a na cizím, byť by pronajatém, pozemku, nikdy likvidovat nebudu. A pochybuji, že někdo jiný ano..

28.2.2017 23:47
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Právě pročítám možné variace, řešíme možný přivýdělek v krnapu kdy z bývalé pastviny vznikl les náletů, ale horší než ten váš...jde o buky a jiné listnáče tak asi 2 kusy na metr...v poměrně příkrém svahu o rozloze několik hektarů.Dotace jsou zajímavé ovšem nikdo do toho doposud nešel.Asi proč? Myslím, že je to na práci s koněm...
Jinak kozy Vám to hezky vyplení.Keře, ostružiní, maliny...malé nové stromky...vše zpracujou
Jinak dřevo je o.k. a přimluvila bych se k těm koštatům na čarodějnice, veškeré větve a jiné pálíme na čarodky-čím víc tím líp dělám pro děti čarodějnou sešlost a jak jim svítí oči...sešlost se rozrůstá každým rokem a už jsme mohli konkurovat vesnicím okolo...jen se divím, že ještě nevolali hasiče
Ale nechám si poradit než do toho půjdem, jde mi o pastviny i o tu možnost si přivydělat-pokud to je reálné...a koneckoncům obnovit louky kolem, kde stěží už projdete a když vidím ty mapy, krasby a fotky před odsunem...život tu byl těžký, ale měl své kouzlo...nyní jen zbytky kamenných půdorysů a života...bohem zapomenuté místo...

1.3.2017 00:40
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Ha. A jak jste si tady loni ťukali na čelo s naším sadem .

Jsme v podstatě se stejné situaci jako Hhipp. Jediné pozemky k mání jsou ty, na které všichni leta s..li.

Takže jsme se dohodli (a po chvíli vjednávání zamluvnili) s obcí, že jim dáme dokup 100letou třešňovku a budem to využívat jako pastviny a zimoviště. Když jsem si pak spočet, kolik mě ten hektar bude stát na obnově, došlo mi, že bych si za ty prachy stejnou plochu na vysočině pronajal tak na 300 let.

Ale stojí to za to - nádhernej sad s agrárníma terasama, kamenými snosy, do toho výchozy rostlých skal.

Akorát tý práce tři pr... Zrovna příští tejden tam děláme dobrovolnickou brigádu s bronťákama a turistickým oddílem.

Cha, tak kdybyste si chtěli udělat vejlet k Práglu, dejte vědět .

Fotky "před" a "v průběhu"... na podzim doufám přibude 50 novejch vysokokmennů třešní, tak dodám "po".

1.3.2017 06:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tome, sám si klepeš na čelo když sis spočítal ten nájem na 300 let a nám to vyčítáš
Praocko Čech tyhle problémy řešil efektivně a rychle - pohozením nedopalku do suché trávy.
Pořád tu nadhazujete kozy. To je taky efektivní, ale Hipííí je nemá, musela by dokoupit a bylo by to na dýl. (teda kozy má, ale prý jen dvě zakrslice no a dvojku, teda dojku ) A když mají na dovolenou, tak budou mít i na bagr, případně ten traktor. Asi bych to dělal jako ona. Zlikvidovat keře, břízy odřezal kus od země, aby ten kůň, nebo koně, nebo coto tam chce mít si o to nepolámyli pajdy a pak ty zbylé kmeny odstraňovat postupně.

1.3.2017 07:26

Profesore: jakou dovolenou? přeci zůstávám doma kvůli ovcím...
Udělám si dovolenou, až bude kamarád rodit svých pár stovek bahnic a pojedu zas k němu na pár dní, třídit a vážit jehňata. To je alespoň jiná práce, než doma..
Každopádně díky za podporu.

Tome, to si pamatuju, žes sem dával tyhle fotky... to je mazec. U nás je v podrostu alespoň tráva. Na těch fotkách vašeho pozemku vypadá, že ani žádná nebude... ale jako zimoviště dobrý a až se to vyklučí, postupně něco vyroste. Ty třešně kozy neožíraj? Ale asi ne. Na Točníku (hrad) mají taky asi 30hlavé smíšené stádo kozy-ovce-prasátka ve starém třešňovém sadu a stromy to přežívaj... blbý je, že na sad se prý nevztahují dotace na spásané pozemky, takže si na sebe zvířata vydělávají jen odchovama, což je bída... ale na seno maj :)

Jamarov: Jak říkám - tohle se nejlíp řeší lesní frézou - jak jsem dávala fotky. Tak do 12 cm průměru stromu to sežere všechno... některé jsou něco jako bobcat, ale místo lžíce má tu frézu. Používají to ČEZáci třeba, na podsekávání drátů v ploše... ale v takové ploše, jako u vás, by to bylo tak na to ten stroj koupit z bazaru, použít a pak dál prodat (což je pro většinu pěšáků sci-fi). Velké stromy se vyřežou dodatečně. Jediné co, tak že zůstane ta masa štěpky ležet... ale některá to umí i zapracovat pod zem - že vezme vše i s kořeny (tak jsme to měli my - viz foto). Pak už jen projít tu kyprou půdu, vytahat zbytky kořenů (některé sakra drží) a zasít (ev. utáhnout válcem, jak by se to správně mělo dělat). A máte do roka pastvinu jedna báseň

Ta teorie je tak krásná...

1.3.2017 07:53

Mastňáčku... tenhle "plot"...viděl jste to někdy v reálu? Co to za pár let udělá? A pár let myslím opravdu 2-3 roky... kort z břízy! V Německu v jednom dětském přírodním parku-hřišti měli tenhle "krásnej" eko plot. Po 3 letech to bylo rozpadlé, lezly z toho ztrouchnivělé větve (resp.jejich zbytky) do všech stran... rozumím, že myslíte na drobnou divokou havěť, ale myslím, že zrovna tohle fakt není ten správný směr... apropo - tady fakt nedostatkem netrpěj. Je tu spousta keřového pásma, protože pozemky zarůstají hlavně trnkami s ostružiním, které bez lesní frézy a na cizím, byť by pronajatém, pozemku, nikdy likvidovat nebudu. A pochybuji, že někdo jiný ano..

Jste to? :) Nevidel, videl jsem to v Tudorovsky farme. Taky k tomu rikaj ze doplnovat doplnovat. Pak tam byl jeste proplejtanej plot kuly jen v jedny rade, je hezci a pevnejsi, ten jsem videl nazivo snad v zoo ve dvore kralove.
A kdybys to chtela nechat uplne na prirodni sukcesi :) tak kravy, kone, ovce a za par let tam je paseka. Prej.

1.3.2017 08:06

Mastňáček: rozumím. Každopádně díky za tip. Pro někoho by to jistě mohlo být taky řešením

4.3.2017 20:56

Tak posílám fotodokumentaci.
Před - v průběhu - po štěpkování...a tedy zbývají ty pařezy, na které prý nejlépe "džísíbo"... mno, tak fakt nevím, jestli se mi do toho cizího pozemku, abych platila práci JCB, byť ze známosti se slevou... Asi se zkusím domluvit s majitelem, jestli by to spíš nebral jako brigádku... Jenže ono, co si budem povídat - dokud si to někdo nevyzkouší, pracovat rukama, těžko pochopní pracnost takovéhle činnosti... Protože pár vzrostlých bříz by takový průšvih nebyl, ale takhle zarostlý pozemek, s nálety nejen březovými, ale taky spoustou pichlavých oblud od špendlíků a planých jabloní, až po rozvětvené dříny a shluky stromků prorostlých šípky a ostružinami se šlahouny třeba i 7m dlouhými, které propojují ve 2,5metrech několik stromů vedle sebe rostoucích... to už je teda fakt dost nepříjemná práce

A ještě fotečka mého prskoletu. Ta rikša je fakt super! Rozvážela jsem s ní štěpku po sousedech do zahrádek... tak ještě kápla semtam nějaká pozornost "pro pána i pro paní"

PS: To bylo prvně, co jsme něco dělali traktorem (půjčeným). Jsme fakt malozemědělci, zatím jsme si vystačili s ručními stroji a nástroji, popřípadě zaplatili službu JCB nebo bobcatu s vrtákem. Tohle bylo naše "traktorové poprvé" skvělej makáč ten štěpkovač (žere do 15 cm průměru). Vůbec nevím, jak bychom tohle jinak likvidovali. U lesa je sci-fi to pálit po proschnutí, navíc těch kubíků větví... hrůza :).

4.3.2017 21:03

A tím půjčeným traktorem by ty kůly-pařezy nešly vytáhnout? Když už ho máte půjčený a jste tak šikovní.. (Osobně bych je tam nechala jako drbadla, ale vím, že máte jinou představu a chováte jiná, ušlechtilejší zvířata než jsou mé drzé vychytralé kozy .).
Teď už můžete nabízet podobné služby jiným, rozšíříte oblast své činnosti. Klobouk dolů, je to krásné.

4.3.2017 21:15

Tak posílám fotodokumentaci.
Před - v průběhu - po štěpkování...a tedy zbývají ty pařezy, na které prý nejlépe "džísíbo"... mno, tak fakt nevím, jestli se mi do toho cizího pozemku, abych platila práci JCB, byť ze známosti se slevou... Asi se zkusím domluvit s majitelem, jestli by to spíš nebral jako brigádku... Jenže ono, co si budem povídat - dokud si to někdo nevyzkouší, pracovat rukama, těžko pochopní pracnost takovéhle činnosti... Protože pár vzrostlých bříz by takový průšvih nebyl, ale takhle zarostlý pozemek, s nálety nejen březovými, ale taky spoustou pichlavých oblud od špendlíků a planých jabloní, až po rozvětvené dříny a shluky stromků prorostlých šípky a ostružinami se šlahouny třeba i 7m dlouhými, které propojují ve 2,5metrech několik stromů vedle sebe rostoucích... to už je teda fakt dost nepříjemná práce

A ještě fotečka mého prskoletu. Ta rikša je fakt super! Rozvážela jsem s ní štěpku po sousedech do zahrádek... tak ještě kápla semtam nějaká pozornost "pro pána i pro paní"

PS: To bylo prvně, co jsme něco dělali traktorem (půjčeným). Jsme fakt malozemědělci, zatím jsme si vystačili s ručními stroji a nástroji, popřípadě zaplatili službu JCB nebo bobcatu s vrtákem. Tohle bylo naše "traktorové poprvé" skvělej makáč ten štěpkovač (žere do 15 cm průměru). Vůbec nevím, jak bychom tohle jinak likvidovali. U lesa je sci-fi to pálit po proschnutí, navíc těch kubíků větví... hrůza :).

To je úžasný výsledek Ta námaha stála za to Ať Vám tam daří!

4.3.2017 21:22

Ty jo:)

Já jsem takhle velmi levně získala pronájem zahrady, že si tam dám slepice:D No, zahrady. S džunglí bojuju už od minulého jara, teda, bez jakékoliv mechanizace, v jednom člověku a ve volném času. Teď jsem ve stadiu všude hromady větví. Pařezy mám vyfrézované. Přivezla jsem drtič, tak něco nadrtím. Velké větve co nejdou do drtiče jsem dneska pálila. Byla to velká několikahodinová akce, na jejímž konci jsem spálila možná tak čtvrtinu (když si budu hodně fandit) té největší z hromad.

Takže komu se daří rekultivace větších ploch než mých 700m2 má můj hluboký obdiv.

4.3.2017 21:37

Děkuji, ženy, jste milé.

Já si právě dnes říkala, jeslti to mám za potřebí. Ten pozemek jsme mohli využívat tak jako tak, zvířata by si tam něco nanípala a na zimu tam pouštět koně a bylo by to bez práce.. ale já jsem taková poctivka, že když už mi někdo něco dá, tak jakože něco za něco.. a samozřejmě vidina lepší pastviny je taky lákavá. Ale vidím to na pokračování :) Blbý je, že tam migruje velmi mnoho černé zvěře, takže mi na podzim ničila sítě :( Tak vlastně nevím, co si s tím počnu. Nakonec to bude kontraproduktivní, že budu mít víc pozemků, než potřebuju. Budu mít tlusté koně a spoustu práce při podsekávání prostor

Mno, jdu si ještě vynípat nějaké trny, co se nevytáhly "samy", namazat šrámy na rukou Sudocreamem a do pelechu. Jsem dnes fakt urvaná :)
Každopádně děkujeme za podporu. (PS: Mám fakt statečného muže - byl celej nateklej, neviděl na oči, ale celý den tu lítal po venku a makal až do tmy... tak se nadopuje antihistaminiky, aby splaskl a půjde do pelechu taky :).

5.3.2017 10:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vítej v klubu rukama pracujícího lidu . Ty jo co si stěžuješ, vždyť tam máš topení na tři zimy.
Myslím už jsem tu psal, že bych břízu prodal jako topení do krbu.
Traktor kmen s kořeny nevytáhne, to by se muselo obkopat.

5.3.2017 16:15
tera1

XXX.XXX.64.22

Hhippi, maš můj hluboký obdiv, ty i tvůj statečný muž.
čeká nás něco podobnýho,3/4ha náletový jívy. Najali jsme známého, že to pokácí, palivový dřevo srovná, větve seštěpkuje a odveze si štěpku na topení... pokácel, zinkasoval peníze... a zmizel, takže to všechno obrazilo a zarostlo travou, takže je to v horším stavu než bylo, tak letos svolat synky na brigádu, půjčit štěpkovač, všechno to vyčistit a pak asi pustit ty kozy.
Chtěla jsem poprosit o radu či tip kde zjednat tu půdní frézu, nějak se mi nedaří sehnat někoho kdo jí má a je ochotnej udělat i takovej "kousek".

5.3.2017 19:34

Tera, jakoze to nechal lezet, jo? Tak to by ode me nevidel ani floka, dokud by to neuklidil ignorant. jestli jde jen o to, ze to obrazilo, tak na to kozy zafungujou vyborne ona vetsina stromu umi vyhnat, ze je to vetsi marast, nez byl... S tou frezou je to slozite. Pochybuji, ze by ji mel jakykoli bezny pesak. Pro frezu na parezy do pujcoven naradi (ne kazda ji ma aa je to pekelne drahe) a pro lesni frezu (pokud vam tam fakt nechal lezet ty vetve, tak tohle zere hromady klesti i 3m vysoke, zustane za ni jen stepka a par caru) za lesaky. Ale bude slozite ji pronajmout a jak jsem zminovala vyse - ma to velkou spotrebu a je to drahe zarizeni, tedy si rikaji.mezi 15 a 20tis./ha. Ale je to "cista prace", tak pokud je to vas pozemek, vyplati se investovat Kdybyste se pousteli do cisteni svepomoci, pustila bych do toho, az se zazelena, kozy a uvidite, co z toho zbyde a podle toho treba vymyslite nejaky system.. Good luck a levneho masera preju

5.3.2017 19:40

profesor1 napsal(a):
Vítej v klubu rukama pracujícího lidu . Ty jo co si stěžuješ, vždyť tam máš topení na tři zimy.
Myslím už jsem tu psal, že bych břízu prodal jako topení do krbu.
Traktor kmen s kořeny nevytáhne, to by se muselo obkopat.

Hele, nejspis zase dostanu vynadano, ze jsem vztahovacna. Ale tady's me fakt nasr*l! Mozna to bude znit pritazene za vlasy, ale ac jsem holka z panelaku, tak kdyz by se nekdo zeptal, co si vybavim pod pojmem detstvi, reknu stahovani drivi. Tata odjakteziva mel jako brigady udrzbu zelene, takze ja jsem od cca 8let? chodila stahovat vetve na hromady a hrabat za krovinakem po sidlistich. Ikdyz mam vystudovano, prace rukama me provazi celym zivotem (kone) a mam ji rada. Kdyz jsme predelavali skolku kvuli ziskane dotaci, musel se v tech extremnich vedrech prestavet senik a to jsme v 6 rano zacinali a v 23h koncili! Tak se do me nenavazej, ze konecne pracuju rukama Teeeda, to jsem zas namichnuta

5.3.2017 22:36
tera1

XXX.XXX.64.22

Já vím, že je to drahé... a štve mě to o to víc, že už jsme za to jednou zaplatili. Taky jsem nesměle namítala, že by to bylo lepší zaplatit až to bude hotový... ale bylo mi řečeno, že je to kamarád, že by nás přeci nepodrazil... inu... výsledek mluví sám za sebe
Byla jsem se ptát místních lesáků a ty nevěděli a koukali na mně jak zjara co to po nich chci.
Nejdřív to musíme vyčistit od pokácenýho než do toho pustim zvěř, jinak si tam zpřerážej hnátky
Pozemek je náš, tak budu hledat. Našla jsem asi tak dvě firmy a obě z Moravy, ve středních čechách zatím pátrám neúspěšně
Ale děkuju za optimismus, že se to dá přeprat.

6.3.2017 08:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ano, typická vztahovačná ženská Jedna nepodstatná větička a ty to hned bereš jako výsměch. No co už. Podstatné byly ty další věty. Kdybych se chtěl vysmívat, tak se řehním už od začátku
(Ale vzhledem k tomu že se tě to dotklo, tak to jen značí, že víš prdlajs o tom, co to je nadělat se rukama ).

6.3.2017 16:33

profesor1 napsal(a):
Ano, typická vztahovačná ženská Jedna nepodstatná větička a ty to hned bereš jako výsměch. No co už. Podstatné byly ty další věty. Kdybych se chtěl vysmívat, tak se řehním už od začátku
(Ale vzhledem k tomu že se tě to dotklo, tak to jen značí, že víš prdlajs o tom, co to je nadělat se rukama ).

Profesore, vzhledem k vašemu profesorskému statutu, byste měl více zastávat práci hlavou než rukami.

6.3.2017 16:54

Arus: profesor je prej asiat nebo spis vychodniar... a tam se clovek vyuci profesorem...jenze pak prijde trosku na zapad, titul mu tady neuznaj a je z nej ovcak kozar :) humooor profesore ale realita takova je. Mam v pribuzenstvu nekolik profesoru a ucitelek z UK a tady muzou tak mejt nadobi a nosit cihly.

6.3.2017 17:59

Tera: mám pocit, že nějaké takové služby nabízel pán z Petrova (to je Pha-západ, jakoby u Jesenice... ale Středočeský kraj je široký pojem. Tady u toho stroje je třeba, aby byl co nejblíž, jinak se nedoplatíte už na naftě na cestu...). Mohla bych pohledat kontakt. Zkuste se se zeptat třeba na městě (technických službách), kdo jim spravuje les (mají-li nějaký), nebo prostě přes úřad sehnat nějaké kontakty.

6.3.2017 18:02

Profesor: ok, potvrdili nám to i jiné zdroje, že traktor na to tahání dobrý nebude. Prý by dělal rýhy ve smyku, než strom povolí... mno, zkusím na pár hodin to JCB, pokud bude efektivní. Jinak se na to fakt vykašlu. Dnes jsme doštěpkovali zbytek a vrátili techniku. Tak už zas máme jenom rikšu a Terušku

6.3.2017 19:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Profesore, vzhledem k vašemu profesorskému statutu, byste měl více zastávat práci hlavou než rukami.

Bohužel dneska chcou všichni zastávat práci JEN hlavou. Mám příbuzenstvo v JČ (naštěstí né z mé strany! ) Ale tam se razí heslo - "... byl bych blbej, kdybych se dřel..." Když přijedou tak jen brečí jak jsou nadělaní. Přitom "ráno se začíná hrubě po 9:00hod. po snídani a kafíčku. Za hodinu opět kafíčko a něco sladkého. Pak oběd, po kterém se musí dáchnout. Pak po dvou hodinách kafíčko a nějaký kexík, pak zase max hodina jakože práce a pak už jsou mrtví od přepracování No zásadně odmítám s nima něco dělat. protože tady se víc dělá než o práci mluví (myšleno práce o víkendu, když jsou doma)
Nemyslím to teď na nikoho z vás ze západu. Oni jsou určo v JČ vyjímky no a já si rád rýpnu
P.S. Za práci rukama jsem se nikdy nestyděl! Ba teď se stydím jak začínám být líný.

7.3.2017 09:29

profesor1 napsal(a):
Bohužel dneska chcou všichni zastávat práci JEN hlavou. Mám příbuzenstvo v JČ (naštěstí né z mé strany! ) Ale tam se razí heslo - "... byl bych blbej, kdybych se dřel..." Když přijedou tak jen brečí jak jsou nadělaní. Přitom "ráno se začíná hrubě po 9:00hod. po snídani a kafíčku. Za hodinu opět kafíčko a něco sladkého. Pak oběd, po kterém se musí dáchnout. Pak po dvou hodinách kafíčko a nějaký kexík, pak zase max hodina jakože práce a pak už jsou mrtví od přepracování No zásadně odmítám s nima něco dělat. protože tady se víc dělá než o práci mluví (myšleno práce o víkendu, když jsou doma)
Nemyslím to teď na nikoho z vás ze západu. Oni jsou určo v JČ vyjímky no a já si rád rýpnu
P.S. Za práci rukama jsem se nikdy nestyděl! Ba teď se stydím jak začínám být líný.

Rod mého manžela má kořeny v JČ, když jsme dávali dohromady rodokmen, navštívili jsme tam vzdálené příbuzné. Udivilo mě, jak při minimálně vynaloženém usilí (z pohledu valacha ) dosáhli výsledku, který pohladil oko i duši. Šlo o citlivou rekonstrukci staré šumavské chalupy a přilehlého okolí. Dokázali spojit um + šikovné ruce a bez "dřiny do úmoru" vytvořili krásu i užitek.

7.3.2017 14:45
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak že pro zadavatelku - odvolávám vše co jsem tu radil a přeju ať to zvládneš s vynaložením minimálního úsilí (z pohledu valacha) a dosáhneš výsledku oku a duši lahodícím.
( musíš si ale nachystat pěkně naditou peněženku!)

Arus - já se nebavil o umu a zručnosti. Ona je totiž při čištění pralesa celkem k ničemu, i když...
Tady se holt buď nadřeš, nebo zaplatíš.
Z mého pohledu je tam dřeva minimálně za 10 tisíc. Tak že já osobně bych si trošku máknul, Ať se mě nějaký ten stroj zaplatí, ale to je jen pohled Valacha.

7.3.2017 15:09

Profesore, rozumím. A souhlasím. Až na tu částku. Vzhledem k tomu, že jsme jen za ty dva dny, kdy není vykáceno ani čtvrtina lesa (logicky jsme se soustředili na místa řidší, s podrostem trávou) a máme tak kolem 4 kubíků dřeva, lze předpokládat, že ho tam bude za částku vyšší :) Ale když si představím samosběr v lese po lesácích, kdy je všechno odvětvované, ležící někde do 20 od cesty, za pár stovek... tak bych asi věděla, co vybrat, kdybychom se bavili o úspoře peněz při investici vlastních sil a času... ale tohle je i o té nadhodnotě "pastviny", takže mlčím a hákuju... držte palce, dnes by mělo přijet na zkoušku to JSBo prej ale maká dobře - že zahákne jeden zub pod kořen a pákou to vytahuje jak prd... tak jsem zvědavá, na tu slávu je fakt, že to zas takový kolosy stromy nejsou, tak snad jo..

7.3.2017 16:00
profesor1

XXX.XXX.192.98

Neboj, jestli to bude otočák a nebude se muset patkovat, tak strom i s odhozením bude tak na 3 min..

7.3.2017 22:10
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Hmm, tak my jsme dneska v Raslku čistili ve dvou 1,5 ha. Naštěstí dost řídce zarostlých.
Byl z toho tak 1,5 m palivovýho A 20 metrů klestu. Tak už jenom počkat na sucho a blafnout to .
Velmi se těším na víkend a 0,7 ha zapojenejch trnek a pajasanů. Asi to nechám na brigoších a odklidím se do kuchně a "dětskýho koutku" u jehňat. Cítím se jaksi ošoupaně.

7.3.2017 22:36
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Profesore, rozumím. A souhlasím. Až na tu částku. Vzhledem k tomu, že jsme jen za ty dva dny, kdy není vykáceno ani čtvrtina lesa (logicky jsme se soustředili na místa řidší, s podrostem trávou) a máme tak kolem 4 kubíků dřeva, lze předpokládat, že ho tam bude za částku vyšší :) Ale když si představím samosběr v lese po lesácích, kdy je všechno odvětvované, ležící někde do 20 od cesty, za pár stovek... tak bych asi věděla, co vybrat, kdybychom se bavili o úspoře peněz při investici vlastních sil a času... ale tohle je i o té nadhodnotě "pastviny", takže mlčím a hákuju... držte palce, dnes by mělo přijet na zkoušku to JSBo prej ale maká dobře - že zahákne jeden zub pod kořen a pákou to vytahuje jak prd... tak jsem zvědavá, na tu slávu je fakt, že to zas takový kolosy stromy nejsou, tak snad jo..

Jen poznámka k tomu samosběru po lesácích:my si děláme dřevo v krnapu 2.pásmo-kde ho nikdo dělat nechce -protože traktorem tam vjet nemůžete, a známej s koněm už jen pije...a k cestě daleko, to co chlap pokácí, nebo leží po domluvě s hajným odvětvený není...a ty klády které jsme odhazovali po metrech skoro půl km sice z prutkýho svahu stálo za natočení-soutěže o největší hod

K tomu ještě dobrá historka-můj bývalý favorit-s vlekem jako terénák a v něm partička dredařů jako, že kradou dřevo-tak se za náma spustili myslivci, kolem kterých sme profrčeli...
blikali, troubili...my polem, nepolem-přez louky...až se nám podařilo zastavit..můj favoušek to už neunesl a urvali se brzdy...pak jsme jim museli vysvětlovat co tam děláme a proč jsme z toho kopce nejeli po cestě, ale brázdíme louky

Zas u tý práce se zažije hodně

Tak at se Vám daří.

7.3.2017 22:47

Haha, to je příběh Jo, u práce se zažije hodně. proto nesedíme na zadcích v panelácích a neluštíme sudoku, ne?

Tome, mno, to je taky lahůdka. Alespoň ty náletový jasany se dobře kácej i stahujou - jsou to snad nejmíň "chlupatý" stromy - jak jsou hnaný nahoru. Tu břízu nám mnohdy nechtěl ani brát štěpkovač, jak byla jemná ("chlupatá" právě...) na koncích. Ale zvládl to. My to tu máme v přímém sousedství s lesem, tak to já se tomu bráním, něco rozdělávat. Ale je fakt, že jak je to mimo civilizaci, tak by snad alespoň nikdo nepindal, že mu jde čmoud do oken... což se u nás ve školce v té chatové osadě říct nedalo. Naštěstí mi pak ty hromady, co jsem postupně pálila, právě pak projela ta lesní fréza a z třímetrové hromady zbylo něco kolem 50 cm vrstvy dřevěných drobků... bagr nepřijel, prej není co zkoušet. Ví, že to funguje... tak až bude mít pár hodin, rovnou to porovná. :).

7.3.2017 23:05
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Přesně-proto jsem si řekla, že kdybych byla v paneláku tak by mě bavilo dělat prádlo...

ale to fakt nesnáším, určitě to znáte...taže po3hod.mám dožehleno, uklizeno a jdu si za odměnu dát kolečko u zvířat... zkontrolovat nové přírůstky a ty co je to teprv čeká..a pak hurá na půdu za mužem...teda ale makat...štukovat-dětem pokojík...minimálně do půlnoci...a pak v pět ráno vstávat, zvířata, děti a koloběh života

Ti v panelácích neví co dělat a jen tiše závidí

7.3.2017 23:06
Jamarov

XXX.XXX.88.240

Takže všem ostatním dobrou noc

26.3.2017 23:54
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Tak tady je náš recept na rekultivaci:
12 litrů skopového guláše
10 litrů zelňačky
30 špekáčků
a nahnat na pozemek přes víkend 30 lidí.

p.s. někde nahoře jsou fotky "před".

27.3.2017 07:38

Nojo, Tom, ten to umí zorganizovat :D

Když jsme začínali se školkou - klestit ten bordel a stavět ohrady - taky jsme měli hromady brigádníků-dobrovolníků. Teď nějak nevím, pod jakým argumentem bych je sháněla...

Tak hlavně, že se vám to pohlo, Tome

27.3.2017 08:07

Hhippie: nejses spravne velkorysa a stedra, tom dal jasnej navod akorad to chtelo jeste konkretni recepty :).

27.3.2017 12:25

Nojo, Tom, ten to umí zorganizovat :D

Když jsme začínali se školkou - klestit ten bordel a stavět ohrady - taky jsme měli hromady brigádníků-dobrovolníků. Teď nějak nevím, pod jakým argumentem bych je sháněla...

Tak hlavně, že se vám to pohlo, Tome

Hhippie, půjčím vám kamerunky jsem bez náletů a jehličnany mám oholené odspodu do výšky kam dosáhnou

27.3.2017 12:39

Arus: ty mi nesmí přes práh. Stačí likvidační četa z koz...

Já vím, že to myslíte v legraci, ale upřímně... ono to, že jsou stromy oholené (taky to tak mám) neznamená uklizený pozemek, že...? Někdo pak musí stejně jít a ty stromy odřezat u země a uklidit do háje (z háje).

27.3.2017 13:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hipííí, já ti pošlu "noty" na ten guláš a na tu zelňačku

Přidejte reakci

Přidat smajlík