Dobrý den,
prosím o radu a vaše zkušenosti, jestli někdo zpracovává srst z dlouhosrstých koz (nebo i jiných třeba zimní srst)
Chci si pořídit dlouhosrsté kozy, hlavně protože se mi líbí, ale když už na ně koukám, tak přemýšlím, že by toto, už někdo vyzkoušel přede mnou.
Děkuji za vaše zkušenosti a postřehy! :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja s tim teda zkusenost nemam, mam spis pouseni zkusit sprist ovci a pokusit se udelat platno, deckam na pizamka :) overal z merina stoji majlant a ja mam kupu vlny z ovci. Praded mel stav a celou zimu cvak cvak cvak. Ale kozi srst si nedovedu nejak predstavit jestli je mozny z ni udelat vlakno? Ono ani z takovy sumavanky, tu jsem mel v rukach nekdy koncem leta nebo zacatek podzima a prislo me to jak srst nez jak vlna.

napsal(a):
Ja s tim teda zkusenost nemam, mam spis pouseni zkusit sprist ovci a pokusit se udelat platno, deckam na pizamka :) overal z merina stoji majlant a ja mam kupu vlny z ovci. Praded mel stav a celou zimu cvak cvak cvak. Ale kozi srst si nedovedu nejak predstavit jestli je mozny z ni udelat vlakno? Ono ani z takovy sumavanky, tu jsem mel v rukach nekdy koncem leta nebo zacatek podzima a prislo me to jak srst nez jak vlna.
A tak mohér je vlákno ze srsti angorské kozy, ne? A kašmír vlákno ze srsti kašmírské kozy.

Asi jo, nepohybuju se v tom :) Me je blizky konopi a vlna :).

Asi by šla i "polomáčená" koza walliserská, ne? Ta má obzvlášť dlouhou srst samozřejmě nevím, jakou má kvalitu :).

Polomáčená? Co to znamená?

napsal(a):
Polomáčená? Co to znamená?
Jejda, to mám ale dlouhé vedení, už mi to došlo .

Oreb: jj
CB Koza: už jsou v Čechách docela k sehnání. Zkuste oslovit nějaký spolek, co se zabývá spřádáním - třeba bude mít někdo nějaký tip, z čeho po spředení leze dobrý matroš