Dobrý deň.
Včera doobeda sa nám okotila jedna staršia ovca. Má dve veľké jahňatá a obrovské vemeno, ale ľavá polovica vemena je nefunkčná. Mlieko v nej je, ale vôbec sa nedá vydojiť, ani jahňatá ho nedokážu cucať. Druhá polovica funguje ako má. Potreboval by som poradiť, čo sa s tým dá robiť. Tá nefunkčná časť vemena je navretá a tvrdá. Ovcu sme kupovali pred kotením, predpokladám, že mala asi neliečený zápal. Masíroval som jej to aj skúšal pomaly oddájať, ale nič nepomohlo. Asi ju to aj bolí, pri dotyku vemena uteká. Už vopred vďaka za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

stoklasa_jaroslav
napsal(a):
Vydojiť som sa to snažil už niekoľko krát, ale nič nejde. Nedá sa to vydojiť ani na silu.
Na sílu ne, spíš rozmasírovat. Pořád a pořád a pořád, dokud to nepovolí.

Nevydojite nic kdyz je zarostlej struk. Akorat ji budete zpusobovat bolest jeste vetsi. Vloni jsem mel ten samej priapd, osmileta ovce, rok pred tim mela povrchovej zanet.
Tady je to vlakno je tam i recept na mast.
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/2921031/ovce-zanet-vemene.
Tak jak víte že tam mléko je?
Jestli jde odstříkávat po kapkách, tak se s tím klidně hodinu hrajte - odstříkat - promasírovat s mazáním-odstříkat - promasírovat s mazáním - odstříkat........
Jestli je v tom mléko a ne jen voda s bílím nádechem ze zánětu, tak nejlepší vysavač je jehně.
Včera večer pár kvapiek vytieklo. Potom už nič. Jahňatá do toho dorážali, ale nič. Skúšal som to ráno vydojiť nasilu dvakrát. Nič.Stále sa to nalieva viac a viac. V tej funkčnej polovici je mlieka pre obe jahňatá dosť. Na jeden pôdoj som vydojil vyše 1,2 litra mlieka z tej jednej polovice. Vemeno má obrovské, ešte som ovcu s takým nikdy nemal (asi ani nevidel). Kupovali sme ju od jedného mládenca, ktorý sa hŕŕ pustil do chovu suffolkov a potom si to rozmyslel. Nechcem o ňu prísť, lebo je inak vynikajúca, veľká, zmäsilá, krásna hlava. Ideálny suffolk. Budeme mastiť a skúsime to teda nasilu dojiť, ak to pôjde.
profesor1
napsal(a):
Tak jak víte že tam mléko je?
Jestli jde odstříkávat po kapkách, tak se s tím klidně hodinu hrajte - odstříkat - promasírovat s mazáním-odstříkat - promasírovat s mazáním - odstříkat........
Jestli je v tom mléko a ne jen voda s bílím nádechem ze zánětu, tak nejlepší vysavač je jehně.
I jestli je tam jen voda ze zánětu, tak to musí ven. Zachraňoval jsem kdysi takhle u tchýně čtvrtku mladý krávě, a už jsem to viděl i u koz.
Jestli ji to bolí, tak už k tomu jehně nepustí - musíte to z ní dostat. Opatrně - a taky, protože to bolí ji, bude to bolet i vás - na tu krávu jsem jsem chodil s provazem (vyvázal jsem jí nohu aby nemohla kopat), měl jsem na sobě jégrovky, tepláky, vaťáky, holiny - a stejně jsem se pak snad dva týdny nemohl ani převrátit v posteli bez bolesti, jak jsem byl pokopanej...
A hodina hraní nic nespraví - to je záležitost na celej den, zkoušet to co hodinu. Ze začátku z ní dostanete za čtvrt hodinu frťana, nechat odpočnout a narovnat si záda, vrátit se pro dalšího frťana, hádám tak na šestej-desátej pokus budete mít pár deci. Než jí tu půlku opravdu vydojíte, je to fakt na celej den.
Veterinářem teda taky nic nezkazíte - ale podle mých zkušeností vám zachrání ovci, ne půlku vemene.
Jestli je tam voda tak bylo myšleno nepřikládat jehnata. Určitě to hodina nespraví
Když se to nalívá a nechcete o ovci přijít - což by u takové dojky bylo škoda, tak nečekejte tady na rady a volejte veta. To už chce injekci a odborný zásah. (ale od znalého veta). Možná i kanylu, ale s tou kanylou je to trošku ryziko
(a sežeňte si konopnou mast - ale domácí, ta dělá zázraky!).
Už je to vyriešené. Bol veterinár. Ďakujem za rady. Je to najlepšia ovca, prísť o ňu ani jej potomstvo určite nechcem. Podľa slov veterinára ide o neliečený chronický zápal (pôvodný majiteľ asi na to nejako nedbal), nasadil antibiotiká injekčne a odporučil masáž, vydojenie a masť. Tak uvidíme. Vďaka za všetky rady.

stoklasa_jaroslav
napsal(a):
Už je to vyriešené. Bol veterinár. Ďakujem za rady. Je to najlepšia ovca, prísť o ňu ani jej potomstvo určite nechcem. Podľa slov veterinára ide o neliečený chronický zápal (pôvodný majiteľ asi na to nejako nedbal), nasadil antibiotiká injekčne a odporučil masáž, vydojenie a masť. Tak uvidíme. Vďaka za všetky rady.
Masáž a vydojení je stejně na vás A nemyslete si, že celková antibiotika vám nějak ušetří tu práci. Neušetří. Zabrání šíření zánětu, ale pokud chcete zachránit to vemeno, pak prostě namažte záda, namažte vemeno, zafixujte ovci a směle do toho.