Mam dotaz. Chceme chovat dve hnede kozy...Bydlime na vesnici, ale...Kousek od nas je bytovka a vedle sousedi, kteri zvirata spis trapili, nez chovali a ted nemaji nic...
Lihnu dost slepice a uz jednou jsme meli problem, ze na me, vlitli" dva sousedi z bytovky, ze jako ten kohout porad kokrha a slepice rvou - snasely vejce. Nerekla jsem na to nic. Kohouta jsme zabili a poridili jineho, ktery - je pravda - tolik nerve. Jini sousedi mi zase rikaji, ze jsme na vesnici a zvirata k tomu patri...odebiraji vajicka, berou si kuratka...
Pritel uz ma naplanovany kozin a chce holkam do dveri udelat takovou ohradku, aby na nas v lete mohly koukat ven, kdyz nebudou zrovna na pastve...kozin bude na dvorku, kde se dost pohybujeme...tak si rikam, jestli kozicky nebudou porad mecet, kdyz nas uvidi...
A taky kozin by mel stat kousek od sousedova domu, kdyz budeme hodne menit slamu, myslite, ze se mu tam ponese, vune z chlivku"?
Jsem odhodlana proste kozy chovat, chci mleko pro nase ditko, ktere potrebuje posilit imunitu, ale zaroven jsem vynervovana z reakce nekterych sousedu...
Diky za odpovedi a rady...
měšťák

XXX.XXX.33.6
Neřešil bych to. Ať si říkají, co chtějí, pokud nejste zrovna v nějaké části tzv.satelitní městečko, ale jste v normální části normální vesnice, tak to vůbec neřešte. A když přijdou si stěžovat, tak jim řekni ať jdou teda bydlet do města, když se jim na vesnici nelíbí. Lidi si jaksi odvykli na kolorit vesnice a to je špatně. Nedejte se!
Já jsem prodala kohoutka vlašky lidem do hradce králové...nežijí v centru ale stejně...hlídá hejno a dává to dost najevo...navíc od brzkého rána...a sousedi to nemohli rozdejchat...přijela na ně dvakrát policie nakonec musel na polívku...přitom hluk z města nikoho nepopudí...
Taky bych to neřešila a zvlastní zkušenosti u mě víc naděla hluk právě ta drůbež i toho smrádku je od nich víc...Takže kozám zdar a pokud nebudou porušovat noční klid tak maj ostatní smůlu, kozy vám v noci mečet nebudou...když nebudou mít hlad
Tak směle do toho!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Směle do toho, jak píše Jamarov, ale na stížnosti se připravte tak jako tak. Když se blbě někdo vyspí nebo bude mít jiný problém, najde si hromosvod ve Vás. Ale tak to bohužel funguje všude a ve všem. Snažte se chovat kozy co nejlíp a v rámci možností v čistotě a pak se Vám i bude líp hájit, když budete vědět, že to děláte nejlíp, jak umíte. A třeba budete mít štěstí a nebudu mít pravdu .
Pokud je nenaučíte na pamlsky a budete krmit pravidelně, tak budou mečet jen v době krmení a pak v říji a s tím nic neuděláte, ale ani sousedi. Eliminujte problémy hned od začátku, pokud budete staět kozín, tak s povolením, aby nebylo za co vás popotahovat. Jinak hurá do chovu, kam jinam by hospodářská zvířata patřila, když ne na vesnici.

Na to vůbec nespoléhejte.
Normálně zajděte na Stavební úřad a zeptejte se, co tento konkrétní pro tuto stavbu bude vyžadovat. Už jsem se mnohokráte přesvědčila, že přestože pravidla, zákony a vyhlášky mluví jasně, úředník si to dokáže přizpůsobit k obrazu svému a čte jaksi mezi řádky. Tedy pro věci, nad kterými někde mávnou rukou, se jiný úředník může roztrhat, aby měl nákresy a zaměřovačky, se souhlasy sousedů...
Pokud už předem očekáváte problémy od sousedů, dělejte věci preventivně. Můžete si být jistá, že jakmile něco začnete stavět, že se nějaký dobrák, stále výrajíc z okna, půjde zeptat na úřad, zda o tom vědí... protože to bychom nebyli v Česku, aby se nějaký závistivý udavač nenašel...
Vím, o čem mluvím. Stavěla jsem lesní školku s farmou v chatové osadě a to bylo tóčo. Nakonec mám zakreslené i přenosné kadibudky, které jsou prostě krabičky, které jsme přivezli na vleku a ve 3 lidech umístili... nic z nich nejde do země, nijak nestraší nikomu pod okny, přesto s nimi byl problém... o přístřešcích pro zvířata (do 16 m2) ani nemluvě. Na vše mám plánky, nákresy (svou rukou narýsované, okótované), zakreslené do pozemku... a orazítkované Stav.úřadem. Pak už mi všichni mohli políbit šos!
Prostě radši zahrát hlupáka na Stavebním úřadě se psíma očima a komentářem, že chcete všechno udělat správně, aby byly klidné vody,... než po sobě pak nechat vozit ty chudáky z bytovek.

Já vždycky říkám, že až mě jednou ti osadoví pražští důchodci naser*ou, pořídím pávy a oslíky
Ale naštěstí máme zakopané válečné sekyry a... po prvotních bojích nakonec moje zvířata dokonce hlídají, opečovávají a rozmazlují