Dobrý den,
Chováme Kamerunské ovečky teprve prvním rokem. Máme jednu v očekávání, nalité vemínko, a pohyby jdou vidět. Chtěla jsem se zeptat dnes jsem byla s něma na pastvě a v bobkách jsem si všimla malé hlenovité kuličky... Je to normální ? Signalizuje to porod nebo to může značit nějaké onemocnění ? Mám o ní strach protože to je prvnička. Děkuji za odpoved.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží i na celkové kondici zvířete. Určité množství parazitů je přirozené a zvíře neohrožuje. Nemá-li zdravotní problémy, buď se tím nezabývejte nebo odeberte vzorek trusu a nechte udělat rozbor. Ale ani koprologický rozbor není směrodatný, rozhodující by měla být kondice.
Dobrý den, mám před porodem kamerunskou kozu. Je to její druhá březost. Bohužel nemohu říci přibližný termín porodu, protože máme kozla ve stádě. Napíná mě už asi 3 týdny. Břicho jí hodně vyrostlo, postupně se nalévá vemeno.Hlenová zátka postupně odkapává, úplně se separovala od ostatních, postává nebo polehává někde v koutě, v rohu, byla velmi žravá, teď už jí velmi střídmě. Zkrátka prokazuje všechny přípravné znaky před porodem. Mě ale zaskočilo, že se hrozně třese. Ať je to ráno nebo večer. Troufám si tvrdit, že trochu zkušeností s porody koz a ovcí mám, ale třes jsem nikdy tak nějak nezaznamenala. Nesignalizuje ten třes nějakou poruchu, nemoc, potíž? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji.
Kondici mají velmi dobrou nebo se nezdají nějakým způsobem divný... Ještě jsem se chtěla zeptat jak nejlépe poznat blížící se porod. ovečku hlídáme už tři týdny od doby co se jí začlo nalévat vemínko. Četla jsem na netu že prvničkám se může nalévat i přes měsíc ale mám strach že článek psal teoretik. Jak to tedy funguje v praxi ?
Matsik

XXX.XXX.126.5
kotlajana
napsal(a):
Kondici mají velmi dobrou nebo se nezdají nějakým způsobem divný... Ještě jsem se chtěla zeptat jak nejlépe poznat blížící se porod. ovečku hlídáme už tři týdny od doby co se jí začlo nalévat vemínko. Četla jsem na netu že prvničkám se může nalévat i přes měsíc ale mám strach že článek psal teoretik. Jak to tedy funguje v praxi ?
Může to tak být, abych pravdu řekla moc si nepamatuju jak to bylo u naší Blaničky, ale většinou jak se nalévá vemínko tak asi měsíc někdy i malinko déle záleží na tom jak moc je nalité. Těsně před porodem bude mít vemínko opravdu hodně velké a taky bude mít oteklou vulvu. Jinak Vás můžu uklidnit většina kamerunek rodí naprosto bez problémů a rychle aspoň já jsem žádné komplikace nezaznamenala. Tak přeji hodně štěstí.
eržika
napsal(a):
Dobrý den, mám před porodem kamerunskou kozu. Je to její druhá březost. Bohužel nemohu říci přibližný termín porodu, protože máme kozla ve stádě. Napíná mě už asi 3 týdny. Břicho jí hodně vyrostlo, postupně se nalévá vemeno.Hlenová zátka postupně odkapává, úplně se separovala od ostatních, postává nebo polehává někde v koutě, v rohu, byla velmi žravá, teď už jí velmi střídmě. Zkrátka prokazuje všechny přípravné znaky před porodem. Mě ale zaskočilo, že se hrozně třese. Ať je to ráno nebo večer. Troufám si tvrdit, že trochu zkušeností s porody koz a ovcí mám, ale třes jsem nikdy tak nějak nezaznamenala. Nesignalizuje ten třes nějakou poruchu, nemoc, potíž? Nerada bych něco zanedbala. Děkuji.
Čichněte k tomu hlenu jestli nesmrdí. Ten třes jsem zaznamenal, ale jen vyjímečně, a to těsně před porodem, nebo při porodu. Možná bych ještě s citem do ní prsty šáhl, jestli není něco "šprajclé" v porodních cestách.
profesor1
napsal(a):
Čichněte k tomu hlenu jestli nesmrdí. Ten třes jsem zaznamenal, ale jen vyjímečně, a to těsně před porodem, nebo při porodu. Možná bych ještě s citem do ní prsty šáhl, jestli není něco "šprajclé" v porodních cestách.
Tak už mám po starostech. Koza mě napínala asi do 10ti hodin. Ale strach už jsem měla. Protože bylo vidět, že dobře jí opravdu není ale taky už nebyl žádný hlen ani částečné otevření, které bylo zřejmé v 11 večer. Vulva jí vlastně ani vůbec neotekla, jak bývá také zvykem. Z toho obrovského břicha se narodilo jedno kůzlátko. Plod. obaly byly tak hutné, bílá tkáň, ještě jsem takové neviděla.