Dobrý den, mám trochu možná blbý dotaz, ale potřebuji vědět:
Jak řešíte, když vám uhyne jehně?
Mám je zaregistrované na centrálním registru, že se narodilo, které ovci... a dostane přidělenou ušní známku a ono si do pár dnů - protože je prostě slabé, uhyne...
Když zadám do registru ÚHYN, chce po mně registr informaci o partnerovi, který zlikvidoval kadávery..nemám nic takového... my ho prostě zakopeme doma na zahradě. Je tento náš postup vlastně legální?
Zatím to s registrem řeším tak, že klikám na jinou kolonku - domácí porážka a tam už se mě pak dál neptají na další podrobnosti, že není.
Umíte mi poradit, jak to správně udělat, abych měla čisté svědomí?
Moc děkuji za odpovědi.Lída.
Já to třeba řeším tak, že počkám jak to s takovým jehnětem dopadne. Jestli přežije nebo ne. Narození a označení můžete do registru hlásit až do 1/2 roku věku jehněte. Hlavně je musíte mít označené, aby nemohlo dojít k záměně. Nikde není psané, že musí dostat do ucha známku, kterou pak hlásíte do registru. Prodávají se úzké páskové známky s čísly od 1 do 100 v různých barvách. Je to podstatně levnější záležitost. Pokud takové jehně uhyne, tak napíšu, že bylo mrtvě narozené a nikam nic nehlásím. Jo a až dostanou známku, která se hlásí do centrální evidence, tak tu pomocnou ucvaknu.
Trochu mimo dotaz - netuším, jak jste přišli na půlroční lhůtu pro hlášení narození - co mě přišlo z ministerstva zemědělství, tak už osmý den od události je brán jako pozdní hlášení (výňatek z dopisu chovatelům 2017):
V souladu s pravidly EU se od 1.1.2017 mění posuzování včasnosti hlášení, které náleží mezi požadavky Kontroly podmíněnosti. Tato změna se promítne i do posuzování požadavku pro hodnocení způsobilosti u plateb na skot, ovce, kozy a do posuzování včasnosti hlášení v rámci národních kontrol prováděných Českou plemenářskou inspekcí (ČPI).
Za pozdní se považují všechna hlášení, která dorazí ke zpracování pověřené osobě počínaje 8. kalendářním dnem ode dne hlášené události s tím, že pokud konec sedmidenní lhůty připadne na sobotu, neděli či svátek, je posledním dnem lhůty pro včasné nahlášení nejbližší příští pracovní den. Sedmidenní lhůta pro zaslání hlášení je zachována, je-li posledního dne lhůty hlášení doručeno pověřené osobě (Českomoravská společnost chovatelů, a.s.), nebo je-li v tento den podána poštovní zásilka adresovaná pověřené osobě.
A jinak co se týče úhynu jehněte - označuji většinou 3.-4. den po narození, to už je zřejmé, jestli jehně přežije či nikoliv. Pokud i přesto uhyne (třeba na deseti dnech), kdy už mám hlášení poslané - taktéž hlásím domácí porážku (a zkrmím psům), protože pakárna v podobě placení kafilerie mi připadá v mém případě, kdy z jehněte nic nezbyde, opravdu zbytečná. Takže buďte v klidu, úhyn asi nehlásí nikdo, nebo je tu někdo takový?
pvc
napsal(a):
Trochu mimo dotaz - netuším, jak jste přišli na půlroční lhůtu pro hlášení narození - co mě přišlo z ministerstva zemědělství, tak už osmý den od události je brán jako pozdní hlášení (výňatek z dopisu chovatelům 2017):
V souladu s pravidly EU se od 1.1.2017 mění posuzování včasnosti hlášení, které náleží mezi požadavky Kontroly podmíněnosti. Tato změna se promítne i do posuzování požadavku pro hodnocení způsobilosti u plateb na skot, ovce, kozy a do posuzování včasnosti hlášení v rámci národních kontrol prováděných Českou plemenářskou inspekcí (ČPI).
Za pozdní se považují všechna hlášení, která dorazí ke zpracování pověřené osobě počínaje 8. kalendářním dnem ode dne hlášené události s tím, že pokud konec sedmidenní lhůty připadne na sobotu, neděli či svátek, je posledním dnem lhůty pro včasné nahlášení nejbližší příští pracovní den. Sedmidenní lhůta pro zaslání hlášení je zachována, je-li posledního dne lhůty hlášení doručeno pověřené osobě (Českomoravská společnost chovatelů, a.s.), nebo je-li v tento den podána poštovní zásilka adresovaná pověřené osobě.
Možná, že letos vymysleli zase nějakou buzeraci navíc. Už neberu dotace, tak už nejsem tak moc v obraze. Bylo to do 7 dnů po označení nahlásit a hlásil se datum označování. A ten musel být zapsán ve stájovém deníku. Na řádku, kde se dříve psalo " vlastní chov" se psal datum označení. Kdo to dělá přes portál farmáře, tam se to asi píše jinak. To neznám.
§ 22
Způsoby a termíny označování ovcí a koz
(1) Každá ovce nebo koza musí být nejpozději do 6 měsíců od narození, vždy však před tím, než opustí hospodářství, kde se narodila, označena v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie o stanovení systému a evidence ovcí a koz28) dvěma identifikačními prostředky.
Podle mne se tohle nezměnilo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1
napsal(a):
§ 22
Způsoby a termíny označování ovcí a koz
(1) Každá ovce nebo koza musí být nejpozději do 6 měsíců od narození, vždy však před tím, než opustí hospodářství, kde se narodila, označena v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie o stanovení systému a evidence ovcí a koz28) dvěma identifikačními prostředky.
Podle mne se tohle nezměnilo.
Je to přesně takhle, jak píše profesor. Už jsem tu někde psala, v čem je změna. Jen v tom, že hlášení musí mít oni už na stole nebo v počítači do těch 8 dnů od dne, kdy máte povinnost zvíře ohlásit. Neomlouvá nikoho už to, že se dopis ztratil, pokud posíláte poštou. To je jediná změna.
Podle mě "8. kalendářním dnem ode dne hlášené události" znamená osmý den od porodu a je úplně jedno, kdy označíte (logicky samozřejmě do těch osmi dní, kdy budete hlášení posílat). Jen nechápu, že opět levá ruka neví, co dělá pravá a nemůžou se domluvit, aby platili jedny pravidla pro všechno a ne, že jednou je to do osmi dní a podruhé do půl roku.

lentilka1982
napsal(a):
Lhůta 7 dnů platí od označení.
U skotu je např. lhůta 21 dnů od narození do označení, u ovcí půl roku od narození do označení.
Při hlášení se udává datum narození a označení.
Přesně tak, označení musí být nejpozději do 6 měsíců od narození, pokud zvíře zůstává na hospodářství a do 7 dnů od označení musí být zaevidováno. Takže když mu někdo dá známku při narození, musí ho zaevidovat do 7 dnů od narození. Ale nikdo nás nenutí dávat známky dřív než v 6 měsících. Volala jsem na ČMSCH, potvrdili to.

reznade
napsal(a):
Já bych objednávala jen tolik známek kolik potřebuju. Na co navíc když nevím jaké budou potřeba.
Ale přece nebudete objednávat každý týden jednu nebo dvě známky, když Vám budou přibývat mláďata postupně. Počkáte, až budete vědět, kolik čeho potřebujete, a objednáte všechno najednou. U malých chovů není potřeba mít velkou zásobu známek, ale když budete mít o pár navíc, prostě je máte na příští rok.
Však ano, až mi všechny porodí, tak budu teprve objednávat známky. Tolik a takové jaké budou potřeba. Ale to až příští rok, letos mi bude rodit jenom 1 koza. Za rok to bude veselejší. Kdybych pořídila do začátku bahnice a ne jehnice, jen abych měla jistotu, že jsou čisté, tak bych měla užitek už letos.

profesor1
napsal(a):
No přece buď na ovečky-kozičky, nebo na beránky-kozlíky, případně na hermouše.
Na hermouše není zvláštní známka, sám si určíte, jestli ho povedete jako kozu nebo kozla. Jiná možnost není.

Jéžiš, to se tu zase řešej nesmysly.
Na registru se vám přeci přesně vypočítává, jaké množství mladých můžete od držených samic mít a podle toho se dají i objednat ušní známky (maximální množství). Co se nespotřebuje letos, spotřebuje se příští rok a doobjedná se podle aktuálního počtu samic.
Reálně se to dá dobře dopočítat prostě tak, že vím, že moje plemeno (kříženky) rodí nejčastěji dvě mladé, tak k tomu přihodím nějaké procento navíc, abych měla "doforoty" a nemusím vymýšlet nesmysly, že budu po každém porodu objednávat známku za pár korun + 120 za poštovné... to je přitažené za vlasy, Reznade...
Add. úhyn jehněte: rozumný chovatel označí jehně pomocnou známkou a v "nějakém věku", klidně až při odstavu (ten jistě proběhne do půl roka věku jehněte) ho označí ušními známkami a zapíše do registru. Pomocných známek může být tolik druhů, kolik je krativních chovatelů. Jak různé plastové pásky, co se dají koupit, tak jsem viděla třeba proužky silné gumy, na kterých jsou napsána čísla a ty se to zápisníku zapíšou k dané matce. Při naštípávání ušních známek se prostě sundají a na příští rok použijí znovu. Jediná nevýhoda těchto je, že se nedají použít, pokud máte nějaká křovíčka ve výběhu, protože hrozí jejich ztráta.
Při úhynu jehněte píše chovatel nejčastěji porážku a zpracuje (zlikviduje) ho svépomocí.
Pokud by to mělo být ofiko, aby vůbec někdo odepsal zadavatelce, jak to je:
každý chovatel drobných hospodářských zvířat je povinen mít nádobu na tyto "zbytky" - jak z porážky (vše, co se nezpracuje k snědení - kůže, kosti, vnitřnosti...), tak na uhynulé kusy. Tato nádoba musí být uzavíratelná a desinfikovatelná. Do ní se vše ukládá a (v) z ní se to vydává kafilerce. Potřebné údaje se zapíšou do registru (identifikace kafilerky). To je dané v zákoně. (nevím paragraf).

Takova nadoba se da poridit za cca ctvrt kila vlastniho sadla, mozna i za min :) Vezmou se vidle a odhazuje se hnuj do tvaru diry... kdyz se narazi na ulezelej tak to jde i rejcem nebo lopatou. Vznikne kouzelna nadoba kde takove zbytky casem zmizi... :).

profesor1
napsal(a):
A co ty pruhované známky - žlutočervené
Safra, asi jsem nějak mimo... Jaké?
Paní já se moc omlouvám, ale nesmíte profesorovi věřit všechno!
Hermouši se opravdu neznámkují, to jsem napsal jen tak, když už se tu řešilo to striktní dodržování něčeho co se ani nemusí . Jen mě napadlo jak by mě poradil kompetentní orgán, kdybych ho požádal o radu - Jak označit hermafrodita, kterého si chci nechat déle než půl roku
(Nebo si teda myslím že se neznámkují zvlášť ).

Zkuste pohledat, mam pocit ze nedavo jsem cet ze se to stava i u lidi a nejak museli vyresit nevyhranenonst nebo obojakost pohlavi u nich. Jestli maj v vrodnym liste pohlavi ONO nevim :).
Prosím pěkně - to chce klid.
Uvědomte si, jak velké je např. jehně od minioveček.
Má kilo. Opravdu si myslíte, že ho budu do 7 dnů včetně označovat
a hlásit? A když si pro něj přiletí orel a jehně zmizí? A co liška? Pes?
Krkavci?
Vždyť to nedává rozum. Oni ti úředníci jsou sice jinej gang, ale zase
tak mimo, jak jim tu mnozí přičítáte, opravdu nejsou.
Vždyť kilové jehňátko má ouško pouze 2 cm velké, maximálně.
Tam rozhodně nikdo nic píchat (známky) nebude a nemůže.
Vždyť by z toho to jehně chcíplo. V opačném případě by mělo uši
vytahané jako ženy z afrických kmenů, které si tam od dětství vetkávají
různé předměty, záměrně.
Jednou mi v zoo označili dvouměsíční ovečku docela velkými (hranatými)
známkami, a měla to jako rolničky, pořád klepala hlavou a byla (psychicky)
zničená.
Takže zdravý rozum vpřed.
A přečtěte si ještě jednou - a důkladně - dokument, který skvělá Oreb1
dávala do tématu, co tu založila Klára.

profesor1
napsal(a):
Paní já se moc omlouvám, ale nesmíte profesorovi věřit všechno!
Hermouši se opravdu neznámkují, to jsem napsal jen tak, když už se tu řešilo to striktní dodržování něčeho co se ani nemusí . Jen mě napadlo jak by mě poradil kompetentní orgán, kdybych ho požádal o radu - Jak označit hermafrodita, kterého si chci nechat déle než půl roku
(Nebo si teda myslím že se neznámkují zvlášť ).
Já jsem pochopila, že to nemyslíte vážně, i když mám někdy delší vedení . Ale za kytku díky. Mimochodem hermafroditi se opravdu značkují, protože číslo mít nějaké musí. Jak jsem psala, sám si člověk rozhodne, jestli bude veden jako samec nebo samice. Tak mně poradil ten kompetentní orgán , protože jsem chtěla pozorovat chování hermafrodita i dál, nejen do půl roku. A je to zajímavé .

Honzapm Děkuji, ale s tou skvělostí to nepřehánějte nebo se ještě budu stydět a červenat. Navíc mám i tepláky červené, to už by bylo fakt moc .