Boule pod čelistí ovce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2017 10:33
janabezakova

XXX.XXX.204.133

Poraďte, prosím, už jsme zoufalí. Některým kusům se objevila boule nebo spíš otok pod spodní čelistí. Ta boule je na pohmat měkká, někdy zmizí a pak se ukáže. Ani jeden z veterinářů nedokáže říct, co to je. První, co nás napadlo, bylo začervení. Ovce pravidelně odčervujeme. Nyní jsme je odčervovali znovu a po týdnu dávky opakovali, a přesto se to objevilo znovu. Jedna z ovcí stále bojuje, znovu jsme odčervili, cpeme železo a B12. Žere bez problémů. Bobky jsou v laborce, netušíme, jak dlouho to bude veterinářům trvat. Pořád jsem přesvědčená, že to je začervení. Nemáte někdo zkušenost s tím, jaký parazit by to mohl být a co ovcím nasadit? Díky.

22.3.2017 10:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Odčervit!Co jste dávali za odčervovadlo? Chtělo by to injekčně IVOMEC nebo něco takového.

22.3.2017 12:17
moonika

XXX.XXX.242.107

Áno podľa opisu je to zo začervenia, súvisí to s hypoproteinémiou a anémiou spôsobenou parazitmi. Povedzte vetom aby si zadali do gúgla "bottle jaw", nech sa dovzdelajú. A nech si zadajú aj "FAMACHA". Pozrite im sliznice. Hlavne odčervite niečím iným ako predtým, lebo tam asi máte už parazity rezistentné voči tomu odčervováku.

22.3.2017 12:53
janabezakova

XXX.XXX.204.133

přezdívka napsal(a):
Odčervit!Co jste dávali za odčervovadlo? Chtělo by to injekčně IVOMEC nebo něco takového.

Dávali jsme Ivomec. Taky nás napadlo, že ti červi už jsou otrlí a měli bychom zkusit jinou očkovací látku.

22.3.2017 13:16
moonika

XXX.XXX.242.107

Určite zmeňte látku, napr dajte aldifal, ak už porodili, alebo helmigal/panacur, a nešetrite s dávkou.

22.3.2017 13:53
janabezakova

XXX.XXX.247.11

moonika napsal(a):
Áno podľa opisu je to zo začervenia, súvisí to s hypoproteinémiou a anémiou spôsobenou parazitmi. Povedzte vetom aby si zadali do gúgla "bottle jaw", nech sa dovzdelajú. A nech si zadajú aj "FAMACHA". Pozrite im sliznice. Hlavne odčervite niečím iným ako predtým, lebo tam asi máte už parazity rezistentné voči tomu odčervováku.

Díky za tip , příznaky jsou jasné a naprosto se shodují. Podle toho by to tedy měla být vlasovka slezová, snad už bude veterinář vědět, čím je odčervit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2017 15:04

Me takhle jedna ovce posla, byla cerstve koupena, asi tri dny po prevozu. Uz presne nevim co ji tenkrat doktorka pichla ale skapala na miste par minut po injekci. Tenkrat jsem byl jelito a nejmenovanej chovatel se zbavil dobryho braku.

22.3.2017 19:01
moonika

XXX.XXX.244.60

janabezakova napsal(a):
Díky za tip , příznaky jsou jasné a naprosto se shodují. Podle toho by to tedy měla být vlasovka slezová, snad už bude veterinář vědět, čím je odčervit.

Len nech nedá ivermectin, keď ním bývali odčervované.

Gocz

23.3.2017 11:42
Gocz

XXX.XXX.27.34

Moc prosím, napište sem další postup léčby i její výsledky. Mě to stálo dva berany a do dneška vlastně nevím, na co pošli. Jediné, co mohu dodat je, že to odčervení musí proběhnout rychle. Mezi objevením bulky pod bradou a smrtí zvířete bylo u mne 5 dní.

23.3.2017 11:57

Mel jsem za to ze na slezovku nebo jak se ta mrcha jmenuje nic jinyho nez ivermectin nezabira, nebo rozhodne ne nic s albendazolem?

23.3.2017 12:05

Souhlasím - vlasovka slezová. Mám to potvrzené od vet, špatně se likviduje. Odčervovali jsme opakovaně, měnili preparáty. Objevuje se to u slabších jedinců - více vnímavých, méně odolných nebo jak bych to napsal.. Někteří jedinci ji mohou mít, ale standartní systém odčervování jim stačí a jsou stále v dobré kondici. Jedna z možností je, pokud se to objevuje u stále stejných kusů, vyselektovat tyhle jedince.

23.3.2017 13:09
janabezakova

XXX.XXX.204.133

Gocz napsal(a):
Moc prosím, napište sem další postup léčby i její výsledky. Mě to stálo dva berany a do dneška vlastně nevím, na co pošli. Jediné, co mohu dodat je, že to odčervení musí proběhnout rychle. Mezi objevením bulky pod bradou a smrtí zvířete bylo u mne 5 dní.

Po kontaktování veterináře nám bylo řečeno, že proti vlasovce máme odčerveno. Po opakované aplikaci, v úterý u jedné ovce boule zmizela úplně, u druhé zatím je, ale už ne tak velká. Doufáme, že se vstřebá. Na rozbory z veteriny stále čekáme. Ta třetí stále bojuje. Je bez boule, ale zatím nemá sílu vstát. Cpeme železo (sliznice už je růžová), B12 a vodu s cukrem. Ovce žere, stále více reaguje. Zatím se ale neudrží na nohou.

23.3.2017 14:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mel jsem za to ze na slezovku nebo jak se ta mrcha jmenuje nic jinyho nez ivermectin nezabira, nebo rozhodne ne nic s albendazolem?

Proti vlasovce "normálně" funguje všechno. Jako přírodní stav.

Ale lidi si vyrobili rezistentní vlasovky tím, že odčervují naslepo, pořád stejným přípravkem a prostě blbě.

Takže máte chovy, kde nefunguje fenbendazol, chovy, kde nefunguje albendazol, chovy, kde nefunguje ivermektin, chovy, kde nefunguje vlastně nic :D

MImochodem, ono na to sice není vůbec roční doba, ale oteklé brady umí taky motolice a na tu ivermektin nefunguje nikde a nikdy, to je přírodní stav toho zvířátka.

23.3.2017 14:40

A nebo se valely pul dne na boku... :).

23.3.2017 14:41
enducha

XXX.XXX.113.13

Boule bývá klasicky u mototlice..bacha na to..na ni jedině IVOMEC super-drahé odčervovadlo, ale na motolici zabírá jediné..pokud začnou ovce malátnět, tak je to na 100%..a pak rychle, nebo vám zinknou..

23.3.2017 14:44
enducha

XXX.XXX.113.13

enducha napsal(a):
Boule bývá klasicky u mototlice..bacha na to..na ni jedině IVOMEC super-drahé odčervovadlo, ale na motolici zabírá jediné..pokud začnou ovce malátnět, tak je to na 100%..a pak rychle, nebo vám zinknou..

Klasické příznaky - nejdřív boule pod hubou (měkké-jako rosol), pak začnou jedinci malátnět, přestanou chodit a během pár dní je konec...nejčastěji je to z vlhkých pastvin, ale stalo se mi to i na zimovišti, kde bylo sucho. Já s tím bojuji každoročně a fakt jedině ten ivomec super. Nic jiného nezabere a vytáhne to ovci doslova hrobníkovi z lopaty. Jiné odčervovadlo nepomahá.

23.3.2017 14:46
janabezakova

XXX.XXX.204.133

Proti vlasovce "normálně" funguje všechno. Jako přírodní stav.

Ale lidi si vyrobili rezistentní vlasovky tím, že odčervují naslepo, pořád stejným přípravkem a prostě blbě.

Takže máte chovy, kde nefunguje fenbendazol, chovy, kde nefunguje albendazol, chovy, kde nefunguje ivermektin, chovy, kde nefunguje vlastně nic :D

MImochodem, ono na to sice není vůbec roční doba, ale oteklé brady umí taky motolice a na tu ivermektin nefunguje nikde a nikdy, to je přírodní stav toho zvířátka.

Tak předpokládám, že od toho mám veterináře , aby mi dal to, co těm ovcím zabere. Navíc se to objevilo ne u celého stáda, ale jen u některých kusů. A co mi vůbec nejde do hlavy, je fakt, že starší ovce, u kterých by podle mého názoru měli být červi více ´otrlí´ a nemělo by to na ně fungovat, to nemají. Napadá to ovce, kterým jsou tak dva tři roky.

Gocz

23.3.2017 15:41
Gocz

XXX.XXX.27.34

janabezakova napsal(a):
Po kontaktování veterináře nám bylo řečeno, že proti vlasovce máme odčerveno. Po opakované aplikaci, v úterý u jedné ovce boule zmizela úplně, u druhé zatím je, ale už ne tak velká. Doufáme, že se vstřebá. Na rozbory z veteriny stále čekáme. Ta třetí stále bojuje. Je bez boule, ale zatím nemá sílu vstát. Cpeme železo (sliznice už je růžová), B12 a vodu s cukrem. Ovce žere, stále více reaguje. Zatím se ale neudrží na nohou.

Dík za info. Takže opakování ivomecu nebo nově aldifal? Nějak jsem to nepochopil.
Jen pokud mi bylo dobře raděno, tak nahraďte cukr medem. Prý je to lepší.

23.3.2017 15:54
janabezakova

XXX.XXX.204.133

Takže výsledky už máme. Nakonec to opravdu není vlasovka, ale vážně motolice. Takže nasazujeme Ivomec a budeme doufat.

23.3.2017 16:27

janabezakova napsal(a):
Takže výsledky už máme. Nakonec to opravdu není vlasovka, ale vážně motolice. Takže nasazujeme Ivomec a budeme doufat.

Pozor, ivomec na motolici nefunguje ! Potřebujete ten ivomec super, nebo levatum super, nebo panacur, aldifal, proste benzimidazoly.

Ale když dáte jen obyč ivomec, biomectin nebo tak, tak se vám motolice bude akorát hlasitě chechtat, až se bude za přísavky popadat.

23.3.2017 16:47
janabezakova

XXX.XXX.62.41

Pozor, ivomec na motolici nefunguje ! Potřebujete ten ivomec super, nebo levatum super, nebo panacur, aldifal, proste benzimidazoly.

Ale když dáte jen obyč ivomec, biomectin nebo tak, tak se vám motolice bude akorát hlasitě chechtat, až se bude za přísavky popadat.

Výsledky už dostal veterinar, podle nich namíchá medicínu snad nebude pro ty tři pozdě. Hlavně, že už víme, co je to za neřáda. Konkrétně jde prý o motolici jelení.

23.3.2017 17:42
moonika

XXX.XXX.244.60

Mali by ste vymeniť veta, ak vám na motolice chcel dať samotný ivermectin...Okrem motolice vie bottle jaw spôsobiť napr. aj premnožená ostertagia aj trichostrongylus
Vlasovka sa dá ľahko odhadnúť ak popori bottle jawe sú aj bledé sliznice, tie síce spôsobuje aj motolica ale nie v takej miere.
S motolicou je to horšie lebo väčšina odčervovákov nezaberá na všetky štádiá.

13.5.2018 14:31
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.220.120

Včera som odčervoval ovce prípravkom closamectin. Jednej jahničke natiekol priestor pod čeľusťou. Dovčera ho mala normálny, po odčervení za noc natiekol. Čím to môže byť? Vyzerá to ako pri motoliciach alebo vlasovke slezovej, ale kým sme nepichli closamectin, mala hlavu normálnu. Po closamectine vznikol otok. U ostatných oviec v stáde je všetko v poriadku.

13.5.2018 16:25
moonika

XXX.XXX.147.196

stoklasa_jaroslav napsal(a):
Včera som odčervoval ovce prípravkom closamectin. Jednej jahničke natiekol priestor pod čeľusťou. Dovčera ho mala normálny, po odčervení za noc natiekol. Čím to môže byť? Vyzerá to ako pri motoliciach alebo vlasovke slezovej, ale kým sme nepichli closamectin, mala hlavu normálnu. Po closamectine vznikol otok. U ostatných oviec v stáde je všetko v poriadku.

a closamectin ste dali kvôli bledým slizniciam? lebo ak ich má bledé môže byť opuch len dôsledok anémie a náhodou sa prejavil akurát po odčervení. S parazitmi bottle jaw súvisí len ak sú súčasne aj bledé sliznice.

13.5.2018 17:28
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.220.120

Vyskytol sa nám svrab a mali sme podozrenie aj na pľúcne červy v stáde. Closamectin používame u nás bežne raz alebo dvakrát ročne na plošné odparazitovanie stáda. Ovca anémiu nemá. Ten opuch nemala nikdy doteraz. Ani včera. Je veľká, statná, jedna z najlepších v stáde. Anemické ovce vyzerajú úplne inak, mal som také. Táto má podľa mňa od nich na míle ďaleko (vôbec tak nevyzerá). Opuch vznikol až pár hodín po aplikácii closamectinu. Dovtedy ho nikdy nemala. Možno je to len precitlivelá reakcia na closamectin, i keď nikdy doteraz s ním problém nemala. Doposiaľ sme sa s ničím takým nestretli. Natieklo jej to až niekoľko hodín po aplikácii. Možno sa to vstrebe. Správa sa normálne, žerie rovnako ako pred tým, sliznice sa mi zdajú v pohode, nie sú bledé.

13.5.2018 17:31
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.220.120

Tá ovca nepôsobí vôbec choro. Anemické ovce boli vychudnuté, nevládali sa presúvať dlhodobo so stádom, oddychovali veľmi často, pri pokuse o chytenie neutekali, ale líhali si na zem (nevládali utiecť) a pod... Bolo na nich vidieť už dlhšie, že nie sú v poriadku. Táto ale okrem toho otoku nevykazuje nič, čo by ukazovalo na anémiu.

13.5.2018 18:24
moonika

XXX.XXX.147.196

tak to bude možno nejaká alergická reakcia. Kamarátkina koza napr. má alergiu na niektoré atb a opuchli jej ústa a časť tváre po tom ako oblizovala pupočnú šnúru kozliatku, tá šnúra bola postriekaná pederiprou. Za deň dva cca ten opuch zmizol.

Přidejte reakci

Přidat smajlík