Včera se nám narodily kůzlata a jedno má špatné kolínko na zadní noze - dokáže na ní stát, chodí, ale kolínko se prolamuje na druhou stranu a zase se vrací do normální polohy. Dá se s tím něco dělat, aby se to spravilo?
Tak nám se narodila 3 kůzlata 19.3. a kozička měla to samé, ale na obou zadních nohách! Nic nikam nevažte, byla jsem z toho taky "špatná", vezla jsem jí druhý den k veterináři, ten řekl, že je to ze špatné polohy v děloze, že se to do cca.5 dnů "srovná" samo. A taky jo, do týdne běhala úplně v pohodě, vůbec není znát, že po porodu se jí obě zadní nohy prolamovaly dopředu. Bude to dobré, uvidíte.
ustulina
napsal(a):
Já přidávám k "obvazu" tyčku od nanuku jako dlahu :).
Souhlasím, loni se nám to stalo u kůzlete a uvedení nožky do správné polohy + provizorní dlaha + zavázat izolepou (nebo něčím jiným, to je jedno tak, aby noha nebyla zaškrcená) a je to. Kůzle si zvyklo za chviličku, jednou jsem převazovala a nechali jsme celkově 2 týdny a vše bylo v pořádku. Nic tím nepokazíte
Kamilko

XXX.XXX.121.107
Tiež som mal capka ktory dokonca prvy den len sa plazil na prednych labkach a zadne ťahal za sebov, a tiež sa mu zadne labky prelamovali do zadu, ale spravilo sa to a ja v poriadku, netreba viazať.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Kamilko
napsal(a):
Tiež som mal capka ktory dokonca prvy den len sa plazil na prednych labkach a zadne ťahal za sebov, a tiež sa mu zadne labky prelamovali do zadu, ale spravilo sa to a ja v poriadku, netreba viazať.
Dost záleží na tom, zda se kůzle s takhle mizernýma nožkama po porodu dokáže postavit, dohonit kozu a napít se. Pokud ne, je lepší nožku na pár dní zafixovat, aby měl člověk jistotu, že kůzle je dost nakrmené, že je schppné matku následovat a nezůstane někde samo. Jasně, dobrá koza mladé nenechá aby se ztratilo, ale náhoda je blbec a je jistější vědět, že kůzle je schopné se matky držet a v tom je ta fixace lepší než nechat to být jen tak. Je něco jiného, když jde o jedno kůzle a jednu kozu ve stáji nebo o kůzle ve stádě na pastvině.
jolyha
napsal(a):
Dost záleží na tom, zda se kůzle s takhle mizernýma nožkama po porodu dokáže postavit, dohonit kozu a napít se. Pokud ne, je lepší nožku na pár dní zafixovat, aby měl člověk jistotu, že kůzle je dost nakrmené, že je schppné matku následovat a nezůstane někde samo. Jasně, dobrá koza mladé nenechá aby se ztratilo, ale náhoda je blbec a je jistější vědět, že kůzle je schopné se matky držet a v tom je ta fixace lepší než nechat to být jen tak. Je něco jiného, když jde o jedno kůzle a jednu kozu ve stáji nebo o kůzle ve stádě na pastvině.
Tak to je jasné, pokud bych viděla, že kůzlátko se nezvedne na napití, tak bych ho musela přikládat nebo krmit z lahve, ale ta kozička se normálně postavila a chodila, akorát se o ty zadní nožky nemohla pořádně opřít, jak se jí prolamovaly. To mi říkal i veterinář, že mám hlídat pití, to jsem tedy zapomněla napsat.
kamerunská koza

XXX.XXX.117.2
Roklanka jednou radila z papírové krabice udělat dlahu, přelepila jsem izolepou a funguje to.
Děkuji všem za rady, kolínko jsme zafixovali obinadlem a přidali dlažku z čínské hůlky na nudle (zkrácené). Kozička dělala nemocnou a nechtěla moc chodit, skoro pořád ležela. Včera jsem se tedy rozhodla pro převaz, protože jsem se bála, jestli to nemá moc utažené. A kolínko už se po rozvázání neprolamovalo. Nožička byla nejistá a klepala se, ale nechala jsem to tak. A dneska ráno už kozička hopsala úplně bez problémů.