Dobrý den, potřebuji akutně poradit. Máme 3 týdenní jehňata, trojčata. Přikrmovala jsme je mlékem co nám zbylo z minulého roku. Bohužel mléko došlo a co jsem měla objednané, tak ne a ne dojít. Už jsem i volala do obchodu a nemají představu, kdy dojde. Tak proto se chci zeptat, jestli můžu něčím nahradit mléko nebo něčím je přikrmovat. Chtějí stále víc a víc a bohužel ovečka nemá dostatek mléka. Děkuji za rady.
misa160
napsal(a):
Dobrý den, potřebuji akutně poradit. Máme 3 týdenní jehňata, trojčata. Přikrmovala jsme je mlékem co nám zbylo z minulého roku. Bohužel mléko došlo a co jsem měla objednané, tak ne a ne dojít. Už jsem i volala do obchodu a nemají představu, kdy dojde. Tak proto se chci zeptat, jestli můžu něčím nahradit mléko nebo něčím je přikrmovat. Chtějí stále víc a víc a bohužel ovečka nemá dostatek mléka. Děkuji za rady.
Odkud jste? Mohu pomoci, pokud jste z oblasti Vysočina / Jižní Morava.
misa160
napsal(a):
Bohužel nejsem. Myslíte, že je možné použít jako náhradu Sunar pro děti?
Náhrada Sunarem možná je, stejně jako levnější variantou kravského mléka (najdete v diskuzích jak vhodně připravit "nápoj"), ale obecně není moc dobré měnit příkrmy kvůli možným zažívacím potížím. V případě, že všechny jehňata pijí od matky, můžete jako možnou variantu zvolit rovnou příkrm v podobě granulek (http://www.energyshobby.cz/produkt/jehne)
Podávají se už od 1 týdne věku jehňat a jsou k sehnání celkem jednoduše..
Pro příště: objednávat přímo u výrobce nebo dovozce. Vyprdnout se na překupníky. Většinou máte do druhého dne doma, pokud objednáte v dopoledních hodinách. Třeba takový LAMLAC je přímo od dovozce o 300 Kč levnější - 25 kg pytel, proti inzerátu, který tu visí už druhý týden. To máte na poštovné. A pokud zbyde, tak pořádně zabalit a uskladnit v suchu.
hodek
napsal(a):
Asi ano, ale je to skoro zbytečně drahé. Plnotučné kravské mléko, v nouzi i z krabice, můžete přidat trochu glukopuru a rozmíchat žloutek, na chvíli než dojde mléko jim to stačí.
Opravdu kravské mléko z krabice? Já jsem zase někde četla, že z krabice se podávat nesmí. TAk nevím.
přezdívka
napsal(a):
Pro příště: objednávat přímo u výrobce nebo dovozce. Vyprdnout se na překupníky. Většinou máte do druhého dne doma, pokud objednáte v dopoledních hodinách. Třeba takový LAMLAC je přímo od dovozce o 300 Kč levnější - 25 kg pytel, proti inzerátu, který tu visí už druhý týden. To máte na poštovné. A pokud zbyde, tak pořádně zabalit a uskladnit v suchu.
Už vím. Bohužel paní mě ujišťovala, že mléko dorazí. Bohužel se nestalo.
hodek
napsal(a):
Asi ano, ale je to skoro zbytečně drahé. Plnotučné kravské mléko, v nouzi i z krabice, můžete přidat trochu glukopuru a rozmíchat žloutek, na chvíli než dojde mléko jim to stačí.
Jak se to vezme zbytečně drahé. Počítala jsem to a litr mléka namíchaný z LAMLACu výjde asi na 20 Kč. Kolik stojí plnotučné kravské nevím, ale určitě víc než 15 Kč. K tomu připočítat vejce a trochu toho glukopuru a jsme na té 20 taky. LAMLAC má tu výhodu, že se může podávat i studený a nehrozí žádné průjmy. Je to dobré pro ty chovatele, kteří nejsou celý den doma. Naučit na dudák - se spětným ventilem - teče jen když jehně tahá - a ono si vezme během dne kolik potřebujie.
Mikrop Ovis jsem nepoužívala. Začínala jsem se sušákem pro telata a míchala ho trochu silnější. Pak jsem objevila JEHNĚSAN z Boditu Tachov. Dva tři roky dobré a pak jsem při dodržování všeho co předtím přišla o všechny flaškáče. Hledala jsem tedy dál. To už bylo na trhu náhražek určených pro jehňata víc. Používala jsem GALACID O z Univitu Uničov. Potom firma VOLAC Běstovice začala dovážet náhražku LAMLAC. Je sice dražší, ale pro mě to výjde stejně jako GALACID s dopravou, protože do Běstovic to mám pár kilometrů a nejméně 1x za týden jedeme kolem na velký nákup. LAMLAC je to nejlepší co tady na trhu je.
přezdívka
napsal(a):
Jak se to vezme zbytečně drahé. Počítala jsem to a litr mléka namíchaný z LAMLACu výjde asi na 20 Kč. Kolik stojí plnotučné kravské nevím, ale určitě víc než 15 Kč. K tomu připočítat vejce a trochu toho glukopuru a jsme na té 20 taky. LAMLAC má tu výhodu, že se může podávat i studený a nehrozí žádné průjmy. Je to dobré pro ty chovatele, kteří nejsou celý den doma. Naučit na dudák - se spětným ventilem - teče jen když jehně tahá - a ono si vezme během dne kolik potřebujie.
Cena plnotučného kravského mléka se do 15 vejít může a nemusí, ale tady byl dotaz na Sunar pro děti, tam litr vyjde určitě mnohem mnohem dráž, nevím, kolik ta krabice stojí a kolik se z ní udělá, jen vím, jak láteřej matky, co nekojej, kolik je to stojí...