Akutní - krmení jehňat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2017 10:14
misa160

XXX.XXX.99.104

Dobrý den, potřebuji akutně poradit. Máme 3 týdenní jehňata, trojčata. Přikrmovala jsme je mlékem co nám zbylo z minulého roku. Bohužel mléko došlo a co jsem měla objednané, tak ne a ne dojít. Už jsem i volala do obchodu a nemají představu, kdy dojde. Tak proto se chci zeptat, jestli můžu něčím nahradit mléko nebo něčím je přikrmovat. Chtějí stále víc a víc a bohužel ovečka nemá dostatek mléka. Děkuji za rady.

28.3.2017 10:17
janau.

XXX.XXX.162.61

misa160 napsal(a):
Dobrý den, potřebuji akutně poradit. Máme 3 týdenní jehňata, trojčata. Přikrmovala jsme je mlékem co nám zbylo z minulého roku. Bohužel mléko došlo a co jsem měla objednané, tak ne a ne dojít. Už jsem i volala do obchodu a nemají představu, kdy dojde. Tak proto se chci zeptat, jestli můžu něčím nahradit mléko nebo něčím je přikrmovat. Chtějí stále víc a víc a bohužel ovečka nemá dostatek mléka. Děkuji za rady.

Odkud jste? Mohu pomoci, pokud jste z oblasti Vysočina / Jižní Morava.

28.3.2017 10:29
misa160

XXX.XXX.99.104

janau. napsal(a):
Odkud jste? Mohu pomoci, pokud jste z oblasti Vysočina / Jižní Morava.

Bohužel nejsem. Myslíte, že je možné použít jako náhradu Sunar pro děti?

28.3.2017 10:40
janau.

XXX.XXX.162.61

misa160 napsal(a):
Bohužel nejsem. Myslíte, že je možné použít jako náhradu Sunar pro děti?

Náhrada Sunarem možná je, stejně jako levnější variantou kravského mléka (najdete v diskuzích jak vhodně připravit "nápoj"), ale obecně není moc dobré měnit příkrmy kvůli možným zažívacím potížím. V případě, že všechny jehňata pijí od matky, můžete jako možnou variantu zvolit rovnou příkrm v podobě granulek (http://www.energyshobby.cz/produkt/jehne)
Podávají se už od 1 týdne věku jehňat a jsou k sehnání celkem jednoduše..

28.3.2017 10:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pro příště: objednávat přímo u výrobce nebo dovozce. Vyprdnout se na překupníky. Většinou máte do druhého dne doma, pokud objednáte v dopoledních hodinách. Třeba takový LAMLAC je přímo od dovozce o 300 Kč levnější - 25 kg pytel, proti inzerátu, který tu visí už druhý týden. To máte na poštovné. A pokud zbyde, tak pořádně zabalit a uskladnit v suchu.

28.3.2017 10:43
hodek

XXX.XXX.215.194

Asi ano, ale je to skoro zbytečně drahé. Plnotučné kravské mléko, v nouzi i z krabice, můžete přidat trochu glukopuru a rozmíchat žloutek, na chvíli než dojde mléko jim to stačí.

28.3.2017 10:44
misa160

XXX.XXX.99.104

hodek napsal(a):
Asi ano, ale je to skoro zbytečně drahé. Plnotučné kravské mléko, v nouzi i z krabice, můžete přidat trochu glukopuru a rozmíchat žloutek, na chvíli než dojde mléko jim to stačí.

Opravdu kravské mléko z krabice? Já jsem zase někde četla, že z krabice se podávat nesmí. TAk nevím.

28.3.2017 10:45
misa160

XXX.XXX.99.104

přezdívka napsal(a):
Pro příště: objednávat přímo u výrobce nebo dovozce. Vyprdnout se na překupníky. Většinou máte do druhého dne doma, pokud objednáte v dopoledních hodinách. Třeba takový LAMLAC je přímo od dovozce o 300 Kč levnější - 25 kg pytel, proti inzerátu, který tu visí už druhý týden. To máte na poštovné. A pokud zbyde, tak pořádně zabalit a uskladnit v suchu.

Už vím. Bohužel paní mě ujišťovala, že mléko dorazí. Bohužel se nestalo.

28.3.2017 10:46
hodek

XXX.XXX.215.194

No není to nic extra, ale určitě se může udělali jsme to několikrát, když nebyla jiná možnost, nic se nestalo, všechna jehňata se ve zdraví dočkala porážky...

28.3.2017 10:53
misa160

XXX.XXX.99.104

hodek napsal(a):
No není to nic extra, ale určitě se může udělali jsme to několikrát, když nebyla jiná možnost, nic se nestalo, všechna jehňata se ve zdraví dočkala porážky...

Dobře, děkuji. Momentálně je to asi nejlepší řešení.

28.3.2017 10:56
misa160

XXX.XXX.99.104

hodek napsal(a):

A ještě se chci zeptat, kolik toho glukopuru se přidává? A mléko normálně můžu ohřát?

28.3.2017 11:23
hodek

XXX.XXX.215.194

Glukopur dávat ani nemusíte, jestli máte, dávali jsme tak 2 lžičky do litru, ohřejte určitě, ve vodní lázni třeba, na těch 40 st., jinak si zaděláte na průjem.

28.3.2017 11:44
roklanka

XXX.XXX.45.78

Glukopur nedávat, dodržet teplotu.

28.3.2017 12:02
přezdívka

XXX.XXX.105.195

hodek napsal(a):

Jak se to vezme zbytečně drahé. Počítala jsem to a litr mléka namíchaný z LAMLACu výjde asi na 20 Kč. Kolik stojí plnotučné kravské nevím, ale určitě víc než 15 Kč. K tomu připočítat vejce a trochu toho glukopuru a jsme na té 20 taky. LAMLAC má tu výhodu, že se může podávat i studený a nehrozí žádné průjmy. Je to dobré pro ty chovatele, kteří nejsou celý den doma. Naučit na dudák - se spětným ventilem - teče jen když jehně tahá - a ono si vezme během dne kolik potřebujie.

28.3.2017 12:06
janau.

XXX.XXX.162.61

Máme 2 flaškáče a krmíme MIKROP OVIS, tam vyjde cena na 13 Kč / 1 l.

28.3.2017 12:25
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Mikrop Ovis jsem nepoužívala. Začínala jsem se sušákem pro telata a míchala ho trochu silnější. Pak jsem objevila JEHNĚSAN z Boditu Tachov. Dva tři roky dobré a pak jsem při dodržování všeho co předtím přišla o všechny flaškáče. Hledala jsem tedy dál. To už bylo na trhu náhražek určených pro jehňata víc. Používala jsem GALACID O z Univitu Uničov. Potom firma VOLAC Běstovice začala dovážet náhražku LAMLAC. Je sice dražší, ale pro mě to výjde stejně jako GALACID s dopravou, protože do Běstovic to mám pár kilometrů a nejméně 1x za týden jedeme kolem na velký nákup. LAMLAC je to nejlepší co tady na trhu je.

28.3.2017 13:03
hodek

XXX.XXX.215.194

přezdívka napsal(a):
Jak se to vezme zbytečně drahé. Počítala jsem to a litr mléka namíchaný z LAMLACu výjde asi na 20 Kč. Kolik stojí plnotučné kravské nevím, ale určitě víc než 15 Kč. K tomu připočítat vejce a trochu toho glukopuru a jsme na té 20 taky. LAMLAC má tu výhodu, že se může podávat i studený a nehrozí žádné průjmy. Je to dobré pro ty chovatele, kteří nejsou celý den doma. Naučit na dudák - se spětným ventilem - teče jen když jehně tahá - a ono si vezme během dne kolik potřebujie.

Cena plnotučného kravského mléka se do 15 vejít může a nemusí, ale tady byl dotaz na Sunar pro děti, tam litr vyjde určitě mnohem mnohem dráž, nevím, kolik ta krabice stojí a kolik se z ní udělá, jen vím, jak láteřej matky, co nekojej, kolik je to stojí...

Přidejte reakci

Přidat smajlík