jarkanova

XXX.XXX.62.5
Dobrý den, chci se zeptat, jestli mohu ovci ostříhat nůžkama?Jestli někdo už stříhal, tak jak dlouho trvá jedna ovce?Máme jich 6.Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A není lepší si pozvat střihače? Ale jo, nůžkama to taky jde, do 10 minut jí mám s nimi ostříhanou.

:) napoprve to bude trvat i pul hodky, casem se dostanete na lepsi cas.Lepsi jsou perovy nuzky nez obyc.

Jarko, úplně v pohodě jde ostříhat je nůžkama na papír, s kvalitním ostřím.
Pokud máte ovce velmi klidné, můžete stříhat i ve stoje, přivázané na obojku.
Ale je to práce na dlouho a ikdyž se to nezdá, tak velmi namáhavá.
Pro 6 ovcí bych neváhala zavolat střihače. Zas taková investice to není.
Kažodpádně pokud máte ráda dobrodružství a není Vám ovcí líto, můžete nakoukat nějaké reportáže na youtube a jít do toho.
Mastňáček je už borec v ručním stříhání.
Já to mám pořád cca na 40 minut Stříhám teď už pérovými nůžkami, detaily hlavy dostříhávám nůžkami na papír. Jak mají ty pérovky ostré špice, tak se bojím, abych jim nevypíchla oči nebo jinak neublížila Od lokte jakožto nejhoršího místa stříhání jsem se přesunula ještě na dřív... největší problém mám s břichem. Většina ho má děsně zplstnatělé a já se prostě bojím tam ty nůžky bodnout A na krku se taky trápím (jak to není pořádně začaté od toho břicha). Zbytek těla už mi tak těžký nepřijde.

Njo, to jsme my ženský - na všechno si uděláme vlastní systém
Já chápu ten postup, jaký je - od břicha ke krku a pak zboku nohy, zadek a postupně trup... ale už se vyšťavim na tom břichu, který mi nejde, ke krku se nedostanu pořádně vůbec, takže udělám jakžtakž to břicho a pak rovnou nohy na jedný straně, trup až kam to jde a zbytek většinou stříhám už ve stoje ovce - takhle jsem to dělala od počátku, když jsem ještě žádné video neviděla a taky jsem to ostříhala. Normálně jsem si stojící ovci "rozdělila" podél páteře a pak postupovala prostě shora dolů :) měly pak takový pěkný žebrování jak zebra než jim to za pár dní zarostlo..
A já to loni právě začala dělat od hlavy - prvně krk, pak postupně tělo a jak to přichází tak přední nohy a zadní nohy a břicho až naposled
A fakt je to rozdíl, ta kůže se mi všude (resp. hlavně na krku a na nohou) lépe napíná, líp tam nůžky zajíždí a ještě navíc se mi ta pitomá vlna nikde neplete, páč tu sedící ovcí stříhám "odshora", hlavně co se gravitace týče. Bylo to na nějakým videu tuším z Balkánu, zkusím to večer najít...

Bricho chce strihat odboku a podstrihat ten "kolac" ulezenej. Pichat do toho nema smysl. Kdyz budes bricho delat az do boku, tak on ten kolac vetsinou podrusta, mas par milimetru nezasvineny vlny mezi brichem a kolacem. Jak u kterych ovci a taky zalezi kdy se striha. Ten postup z videi je proverenej a funguje. Taky mam svuj zpusob, ale to je jen berlicka, protoze me tak uplne neslo prostrihat se sikmo od hrudniku prez krk k hlave. Ruce uz me srvbej, nejspis je strihnu nez pujdou definitivne ven po odcerveni a kopytech.
jarkanova

XXX.XXX.62.5
Dneska se na to vrhnu.3 ovce jsme si vzali loni na pozim-jsou jim 3 roky a nikdy nebyli ostříhané, tak to bude asi potřeba křovinořez . Jestli mi neupadnou ruce tak pošlu foto...

Natocte videjo :) Muzeme udelat pak promitani :).
Https://www.youtube.com/watch?v=ndjjwjFC5rY
Tak tu je to video s postupem, který se osvědčil mi
Akorát koukám, že ta ovečka nemá na břiše vlnu. Ale ono to samo nějak při stříhání přišlo

Mno, tak na většinu svých ovcí si nedovedu přestavit, že bych dosáhla, kdybych stála u krku, až na zadní stranu stehen.. taky to není fér, protože jeho ovce nemá porost na břiše a pod krkem...to se to pak stříhá :D asi mám nějaký naručnístříhánínevhodný plemena
Tenhle způsob bych mohla dělat jen na některých kusech. Např. náš skopec je naprosto histerický při jakékoli manipulaci a stříhání obzvlášť nesnáší, takže to by mě umlátil rohama, mít ho obráceného k sobě čumákem
Každopádně díky za tip. Dobrý vědět, že se to taky mění kraj od kraje..

Tak to máte vymakanej systém.
Já jsem přišla na to, že to (k mé smůle) není o síle, ale o tom grifu. Který zatím nemám a marně hledám. Pořád neumím posadit ovci chmatem "zkroucení hlavy" dozadu...tak jí musím zvednout a "podrazit" jí nohy, aby si na tu zadnici sedla..
napsal(a):
Tak to máte vymakanej systém.
Já jsem přišla na to, že to (k mé smůle) není o síle, ale o tom grifu. Který zatím nemám a marně hledám. Pořád neumím posadit ovci chmatem "zkroucení hlavy" dozadu...tak jí musím zvednout a "podrazit" jí nohy, aby si na tu zadnici sedla..
Stoupněte si z boku ovce a přes hřbet držte ovci pevně za přední nohu a pak chyťte i zadní ze stejné strany a svalíte ji na bok zády k sobě. Dělám to tak i u ovcí dvakrát těžkých než jsem sama, nevím tedy, jestli je to vůbec nějaký "odborný postup", ale funguje to. Jak pak leží na boku, skulím ji na pr.del

No, to můžu taky zkusit. Díky
Jinak pro Lesaka posílám výsledek svého snažení

Teda to jsou kostitrasove a jeste k tomu maj nohy do O :) Jinak pekna prace.. nozicky uz se ti nechtely? :)
Premejslim zatim jen tak potichu, jestli nenabidnout na Nachodsku strihani perovkama do sesti ovci za cenu benzinu a obcerstveni. Abych se potrenoval... :).

Tak to si s nabídkou pospěš, protože po neděli jedu na Broumovsko stříhat nějaké ovce a kozy a říkal jsem si že bych se tam poohlídnul po něčem dalším na stříhání, tak abych ti to nevyfoukl

Mastňáček: jak říkám - vlastně nevím, kvůli čemu jinému, než že jsou tak atypické a kontaktní, by je lidé chovali. Mají tolik negativ, že je to až k neuvěření v jednom plemeni Každopádně proti nohám do O se musím ohradit. Asi blbá fotka. Ono vyfotit je není jednoduché, protože když nemáš "dlouhý oko", tak jakmile člověk zasedne na bobek, už je má v náručí...jsou to prostě přerostlí psíci...chrti, no
napsal(a):
No, to můžu taky zkusit. Díky
Jinak pro Lesaka posílám výsledek svého snažení
Krásná práce, jsou nádherní s těma chlupatýma nohama vypadají fakt vtipně
Jinak s tím "složením" ovce na zem je opravdu nejjednodušší postup s podlomením přední nohy - přidržení ovce za krkem, podlomení zadní nohy na stejné straně a pak převalení ovce na bok a na záda, zvládnu to taky a mám Suffolky, kteří nejsou žádní drobečkové. Přemýšlím, že bych tedy zkusila ruční střihání, zase budu čekat na střihače do května, než bude mít čas
Kromě toho chci letos zahájit i podzimní střih.. Poradili byste mi někdo nějaké osvědčené nůžky prosím? Popř. pokud byste byl někdo z Vysočiny (okr. Třebíč), znal by někdo ne tak vytíženého střihače? Ovce tu má kdekdo a střihači nejsou..

napsal(a):
Tak to si s nabídkou pospěš, protože po neděli jedu na Broumovsko stříhat nějaké ovce a kozy a říkal jsem si že bych se tam poohlídnul po něčem dalším na stříhání, tak abych ti to nevyfoukl
To me dneska rano tak napadlo, ono to nebude tak horky, treba sousedoj rikam poslyste ja vam ty ovce ostriham zadarmo abych potrenoval... a on nee neee, me prijede Barina :).

Kdepak, ja jsem z niziny... na vysocine operuje profesor, kdyz mu poslete fotku do soukr. zpravy tak ho tam mate natotata je to hroznej proutnik :).

Tak tak, mam stejny. Na brouseni mam keramickou tycinku z elektrickych akumulacek, ale poslouzi jakejkoli jemnej brousek zrnitost 1000 a vetsi.

Dlouha se aspon me striha jeste lip nez kratsi. Volni jsem stirhal dvakrat a dlouha sla lip.

Jen mimo rec, koukam ze Oslavan nabizi v eshopu i travni smes
http://eshop.oslavan.cz/travni-smes-pastvina-pro-ovce-a-kozy.
napsal(a):
Dlouha se aspon me striha jeste lip nez kratsi. Volni jsem stirhal dvakrat a dlouha sla lip.
No, tak to vidíte, jde vidět, že ze mě mluví opravdová nezkušenost.. Jinak v tom Oslavanu koukám, že mají spoustu zajímavých věcí včetně té travní směsi, asi si udělám výlet, mám to tady kousek
napsal(a):
Kdepak, ja jsem z niziny... na vysocine operuje profesor, kdyz mu poslete fotku do soukr. zpravy tak ho tam mate natotata je to hroznej proutnik :).
Prosím aby někdo už konečně vysvětlil tomuto všeználkovi kde se nachází Valašsko a kde Vysočina!

Valašsko je tam u Ukrajiny a vysočina u Prahe?

Na ukrajine jsem byl trikrat, ale nemuzu vedet kde lezi kdejaka rozvojova zeme

Já bych to tak nedramatizovala. Prostě všechno od Prahy na východ je Asie. To se líp pamatuje
PS: Profesore - taky jsem si říkala, že nemám pocit, že Vysočina a Valašsko je tamtéž. Ale já fakt od Vysočiny na východ naší zemi neznám, tak jsem se neodvažovala na to reagovat :).

Ach ten nacinalismus :) vsechno je to na V tak jakypak copak...

napsal(a):
Já bych to tak nedramatizovala. Prostě všechno od Prahy na východ je Asie. To se líp pamatuje
PS: Profesore - taky jsem si říkala, že nemám pocit, že Vysočina a Valašsko je tamtéž. Ale já fakt od Vysočiny na východ naší zemi neznám, tak jsem se neodvažovala na to reagovat :).
Hhippie, mám to podobně s tím rozdílem, že znám více Slovensko než Čechy. Na západ (Čechy) jezdíme navštěvovat přátelé. Nedávno jsem byla poprve v Berouně a moc se mi tam líbilo. Na východ (Slovensko) jezdíme na hory.
A taky občas slýchám, že v Praze žije většina moraváků. Prostě moravané jsou všude...nejen v Asie

No prosím...byla jste v Berouně, ale nepřijela jste na to kafe... to si budu pamatovat. K Profesorovi jo, ale k nám nee...
...vlastně, kafe jste nabízela Vy mě, ne já Vám... mno, tak nic.
Tak musím tedy nejdřív já k Vám, abych pak mohla hubovat, že jste se nestavila Vy u nás a já nemohla "obrátit" pohostinnost...

Jinak...jo, půlka Moraváků bydlí v Praze a blízkém okolí, ale Prahu a Pražáky nesnášej... to mě podrž!

napsal(a):
Jinak...jo, půlka Moraváků bydlí v Praze a blízkém okolí, ale Prahu a Pražáky nesnášej... to mě podrž!
A pak tací jedou někam s pražskejma SPZkama a dělaj nám všude ostudu
napsal(a):
Jj, pocházím od Kroměříže, čili Moravačka jsem, v Praze jsem po studiích chtěla zůstat, koupila i domek u Prahy, ale stejně mě to tam nějak nakonec přestalo bavit, tak jsem zkusila náhodně Vysočinu a ejhle, je to přesně to pravé ořechové, malinká vesnička u lesa, samé hospodářské stavení, žádný satelit s novostavbama a po 2 letech si připadám, že tady žiju snad od narození. I ti místňáci jsou pohodoví. Ale na druhou stranu - v Praze je přeci blaze

napsal(a):
A pak tací jedou někam s pražskejma SPZkama a dělaj nám všude ostudu
U nás v Asii moc těch pražských značek nepotkávám...chtěla jsem se zeptat, jestli Hhippií a Kostey náááhodou nemají předky z moravy a vida Hhippie mě předběhla a co Kostey?
Jinak mi přijde legrační, že jsme pro pražáky už Asie...moje dcera byla vloni o prázdninách na Dombase pomáhat jako dobrovolník. Jela tam autobusem z Olomouce a vlakem z Kyjeva skoro dva dny...a pořád ještě byla v Evropě
Nadruhé straně, když mě přijede navštívit kamarádka z Bavorska, tak pro ni je východ (Asie) už v Chebu

janau.
napsal(a):
Jj, pocházím od Kroměříže, čili Moravačka jsem, v Praze jsem po studiích chtěla zůstat, koupila i domek u Prahy, ale stejně mě to tam nějak nakonec přestalo bavit, tak jsem zkusila náhodně Vysočinu a ejhle, je to přesně to pravé ořechové, malinká vesnička u lesa, samé hospodářské stavení, žádný satelit s novostavbama a po 2 letech si připadám, že tady žiju snad od narození. I ti místňáci jsou pohodoví. Ale na druhou stranu - v Praze je přeci blaze
Blaze je v Praze turistům a politikům

Arus: Jsem čistokrevná Severočeška
Doufám, že tohle rýpání každý ze zúčastněných bere s nadhledem. Zatím to tak vypadá. Aby se to tu zbytečně nerozhádalo. Už pár měsíců mám pocit, že tu panuje příjemné klima..

Az na toho valacha co me rika ittydyt, zilkoun jeden.

Arus: Předkové byly z Čech, ale když to vezmem o nějakých 150 let nazpět, tak nějaké promile germánské krve se u mě najde. jinak jsem narozen v Praze, nejmenší dětství jsem trávil v Krkonoších, školy vychodil v Praze, a během toho jsem jen jako lufťák do Krkonoš jezdil, pak jsem žil asi 7 let ve Skotsku, nejdřív v Edinburku, pak v menších městech, pak ve vesnicích a poslední etapu jsem tam bydlel na skoro nejsevernějšim malinkym ostrůvku orkneyského souostroví. Po návratu do ČR z takového prostředí zkrátka Praha nebyla možná, tak jsem zakotvil v Krkonoších a začal farmařit.

profesor1
napsal(a):
Prostě nezývám věci pravými jmény. Valašsko je známé upřimností a pohostinností!
Tak jestli to je podle ty pisnicky ktera se da prelozit jako kamen šu ka cihlu...tak jste podobny jelito jak bolecek polivku? :) jako verici jelimanek jste dost popudlivej a odsuzovacnej. zaroven proutnik a takova trosku koketa. meli by vam tam poslat nakyho reformatora do kostelika. na tu vasi hrisnou dusi uz zdravasove nezaberou...
Když to zkrátíme, tak jsem obyč hříšník, kráčející po cestě života za Kristem Omlouvá vás že tomu nerozumíte. Nastudujte, třeba porozumíte, třeba uvěříte.
Mě totiž vytáčí ten kdo káže vodu a pije víno a je netolerantní.(to už jsem vám psal stokrát)
Že se mě stále vysmíváte za to že jsem věřící jen svědčí o tom, že jsem se ve vás už od začátku nemýlil!

Presne tomu se vysmivam, ze jste normalni posmevacny hovad a kdovi co jeste ale ta vase prodejna tentononc vam jeste falesne slibuje za to raj :) po vasem by se reklo...to je vuuuuuuul :).

A ted pozor vsichni valasi, za chvili poleti rychla protoze jednomu valachoj zaskoci vzteky kneeedl.

Mě to vždycky pobaví, jak se navzájem vy dva dokážete vytočit...
A zase k tomu vlákno vůbec nenabádalo... prostě si dokážete najít důvod, proč se do sebe pustit. Věřím, že kdybyste se jednou sešli u stolu a padlo pár panáků, možná by někdo odcházel s natrženou košilí.
Upřímně: co se víry v Boha týče, taky si myslím, že je to vymývárna mozků. A že nikomu nic dobrého nepřináší. Kolem mě je mnoho důkazů. Lidi žijí ve fiktivním světě iluzí, které si personifikují. Ale kdo to chce podstupovat, ať si to dělá. Pokud mi to netluče o hlavu, je mi šumák.
Mastňáčku, doporučuji přehodnotit postoj a prostě se nad to povznést.
Kluci, stejně vás mám oba ráda.
(oba stejně :).

napsal(a):
Arus: Předkové byly z Čech, ale když to vezmem o nějakých 150 let nazpět, tak nějaké promile germánské krve se u mě najde. jinak jsem narozen v Praze, nejmenší dětství jsem trávil v Krkonoších, školy vychodil v Praze, a během toho jsem jen jako lufťák do Krkonoš jezdil, pak jsem žil asi 7 let ve Skotsku, nejdřív v Edinburku, pak v menších městech, pak ve vesnicích a poslední etapu jsem tam bydlel na skoro nejsevernějšim malinkym ostrůvku orkneyského souostroví. Po návratu do ČR z takového prostředí zkrátka Praha nebyla možná, tak jsem zakotvil v Krkonoších a začal farmařit.
Kostey,
žádná moravská historie, nu což ...chápu proč jste se usadil v Krkonoších. Ať se vám tam dál daří i líbí

napsal(a):
A zase k tomu vlákno vůbec nenabádalo... prostě si dokážete najít důvod, proč se do sebe pustit. Věřím, že kdybyste se jednou sešli u stolu a padlo pár panáků, možná by někdo odcházel s natrženou košilí.
Upřímně: co se víry v Boha týče, taky si myslím, že je to vymývárna mozků. A že nikomu nic dobrého nepřináší. Kolem mě je mnoho důkazů. Lidi žijí ve fiktivním světě iluzí, které si personifikují. Ale kdo to chce podstupovat, ať si to dělá. Pokud mi to netluče o hlavu, je mi šumák.
Hhippie, lidem, co vymývají mozky se vyhýbám...ale přesto jsem měla v životě období, kdy jsem přemýšlela o smyslu života, co se se mnou stane po smrti... našla jsem doma Bibli, četla jsem a srovnávala historická fakta o Ježíši, zkoumala, co na to věda (velká část světových vědců je věřící)...a dobrala jsem se k závěru, že Bible má pravdu. Od té doby jsem taky věřící.

profesor1
napsal(a):
Když to zkrátíme, tak jsem obyč hříšník, kráčející po cestě života za Kristem Omlouvá vás že tomu nerozumíte. Nastudujte, třeba porozumíte, třeba uvěříte.
Mě totiž vytáčí ten kdo káže vodu a pije víno a je netolerantní.(to už jsem vám psal stokrát)
Že se mě stále vysmíváte za to že jsem věřící jen svědčí o tom, že jsem se ve vás už od začátku nemýlil!
Profesore,
líbí se mi vaše odvaha, neschovávat svou víru i když víte, že může být nepochopena a že se stává snadným terčem.
Užijte si krásnou neděli
napsal(a):
Hipíííí, Hipiiii, Hipiiii. Často píšeš rychleji než přemýšlíš. Až z tebe jednou bude pokornější děvče, tak se na to na všechno budeš dívat jinak a nikdy nenapíšeš o dětech to, co jsi napsala kdysi!
Ale taky tě mám sem tam rád, i když často cítím jak jsi na mne nas*aná
napsal(a):
Profesore,
líbí se mi vaše odvaha, neschovávat svou víru i když víte, že může být nepochopena a že se stává snadným terčem.
Užijte si krásnou neděli
Jejdááá děkuji a... a nápodobně
Tak ono v mém věku už nech si za tohle do mne střílí kdo chce a jak chce
Kdysi dávno jsem se za to snad styděl, teď se stydím za to že jsem se kdysi stydě
No a navíc jsem v životě viděl už hodně " hrdinů", které po čase život "donuti" pokleknout před křížem.
A krásná neděle je, tak si ji užíjme všecíííííí
Jejda jsem to ale proutníííík!

napsal(a):
Kostey,
žádná moravská historie, nu což ...chápu proč jste se usadil v Krkonoších. Ať se vám tam dál daří i líbí
Děkuji, to samé přeji i já Vám

profesor1
napsal(a):
Hipíííí, Hipiiii, Hipiiii. Často píšeš rychleji než přemýšlíš. Až z tebe jednou bude pokornější děvče, tak se na to na všechno budeš dívat jinak a nikdy nenapíšeš o dětech to, co jsi napsala kdysi!
Ale taky tě mám sem tam rád, i když často cítím jak jsi na mne nas*aná
Tak to čteš mezi řádky
Člověk nemusí svou víru nazývat a nechávat si jí schvalovat v k tomu určených budovách. Diktovat, co může a co nemůže. Je mnoho formátů víry - a každý si svobodně můžeme najít tu svojí cestu. To, že nenazývám svou víru konkrétním slovem a k nikomu se nehlásím, s nikým jí nesdílím, neznamená, že v nic nevěřím.
Věci, které mají pravidla a nutí lidi dělat něco, co nechtějí, jen proto, protože se to tak prostě dělat musí, jinak nejsi správný praktikující, odmítám. Ať je to křešťanství nebo skautismus. Nevím, proč bych měla někde každý den zpívat v pozoru pod vlajkou. Do lesa na výlety, při uznávání lidských i přírodních hodnot, můžu chodit i bez mundůru a salutování pod stožárem.
Moje prsty jsou pomalejší než můj jazyk, ale nemyslím si, že než mozek

Hhippie: krásně napsáno, naprostou souhlasim

Jj. Nemůžu. Taky nečekám. Já totiž vím, že cokoli dělám, zodpovídám se jen sama sobě. A z toho si i ponesu následky
Mám ráda život. Baví mě (viď, Kubo? ).

No opět s hhippie naprosto souhlasim
Promiň Profesore, ale my dva jsme zkrátka z jinýho těsta. Mimochodem pořád máš rád toho Bureše?
Kubikulo, proč se omlouváš? Já přeci nikomu nic nevnucuji, nebo jo? Taky tu nikde nevypisuji že by "nevěřícího" nebo jinak věřícího mělo čekat nějaké cojávím co hrozného, nebo horšího než mne Naštěstí jsme každý jinačí, jinak by byla děsná nuda! a naštěstí "Cesty páně jsou nevyspytatelné "
No a jestli myslíš Babiše, tak ještě jsi mě stále neporadil, koho bych měl mít raději?!

Život máme určitě rádi všichni...a dnes je na Valašsku zase krásný den, tak hurá ven
napsal(a):
No opět s hhippie naprosto souhlasim
Promiň Profesore, ale my dva jsme zkrátka z jinýho těsta. Mimochodem pořád máš rád toho Bureše?
Mimochodem:
https://www.novinky.cz/domaci/434040-na-demonstraci-proti-babisovi-prisla-jen-bara-stepanova-a-par-organizatoru.html
ANO - Máme ho rádi
" Protestovali proti mně tři lidé, jedna z nich šílená Štěpánová " - Andrej Babiš.
napsal(a):
Profesore,
Užijte si krásnou neděli
Niektoré veci sa ťažko vysvetľujú keď to človek nezažil, omnoho viac SLEPEJ viery podľa mňa má ten čo verí že je len tento viditeľný hmotný svet...
Nejdem tu na kozách vysvetľovať ako som sa stala kresťankou, ale pamätám že boli časy keď mi celé to čo som vtedy považovala za kresťanstvo pripadalo podobne ako píše hippie, lenže to nebolo to čo priniesol Ježiš, sḱlzlo to u väčšiny rádobykresťanov už len do bezmyšlienkovitého navštevovania kostola, pritom ich život s Kristovým učením nemá často ani štipku spoločného...a mnohí podľa nich mylne posudzujú kresťanstvo. Človek "prirodzene" vždy všetko prekrúti na zlé, takže niet sa čo diviť že sa to aj v cirkvi často zvrhlo...ale kresťanstvo nie je o nasledovaní ľudí...

:) vidite to... s tim se da souhlasit, proto se ale te osobe "posmivam" protoze se jako krestan nechova a o nejakym nasledovani Krista? Nez aby nastavil druhou tvar nebo mlcel, protoze kdo mlci ten prece vi... tak se chova jak se chova. A vymlouva se ze je obyc hrisnik no. A jelikoz katolicka cirkev je strujcem hooodne velkyho zla a bezpravi na zemi co se stalo i co se deje tak uz vubec je me to k "smichu". Odrtzeno od prirody a v podstate i od cloveka zamereno na majetky a MOC.
napsal(a):
:) vidite to... s tim se da souhlasit, proto se ale te osobe "posmivam" protoze se jako krestan nechova a o nejakym nasledovani Krista? Nez aby nastavil druhou tvar nebo mlcel, protoze kdo mlci ten prece vi... tak se chova jak se chova. A vymlouva se ze je obyc hrisnik no. A jelikoz katolicka cirkev je strujcem hooodne velkyho zla a bezpravi na zemi co se stalo i co se deje tak uz vubec je me to k "smichu". Odrtzeno od prirody a v podstate i od cloveka zamereno na majetky a MOC.
Mastnacek vy ho riadne skúšate, keby do mňa niekto tak rýpal tak zo mňa tiež ktovie čo vylezie... aj kresťan je len človek :P
Profesor, berte mastnacka ako praktický duchovný tréning pokory a i. :) "Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú ".

myslite volakeho parazita? :) Ze me to nenapadlo, budu ty moje vovce nasi rat a bude to prirodni cestou :).

moonika
napsal(a):
Niektoré veci sa ťažko vysvetľujú keď to človek nezažil, omnoho viac SLEPEJ viery podľa mňa má ten čo verí že je len tento viditeľný hmotný svet...
Nejdem tu na kozách vysvetľovať ako som sa stala kresťankou, ale pamätám že boli časy keď mi celé to čo som vtedy považovala za kresťanstvo pripadalo podobne ako píše hippie, lenže to nebolo to čo priniesol Ježiš, sḱlzlo to u väčšiny rádobykresťanov už len do bezmyšlienkovitého navštevovania kostola, pritom ich život s Kristovým učením nemá často ani štipku spoločného...a mnohí podľa nich mylne posudzujú kresťanstvo. Človek "prirodzene" vždy všetko prekrúti na zlé, takže niet sa čo diviť že sa to aj v cirkvi často zvrhlo...ale kresťanstvo nie je o nasledovaní ľudí...
Mooniko, mluvíte mi z duše
Při pročítání všech možných zajímavých témat na ifauně by mě ani ve snu nenapadlo, že v tématu Stříhání ovcí nůžkama najdu takovouhle diskuzi.
Nikdy jsem neměla větší chuť se zapojit. A i když pořádně nevim jak, připojuji se.
Holt každý si ke své víře musí přijít sám. Někdo s vírou získá naději v těžké životní situaci, někdo získá smysl života a někdo třeba "jen" společenství a přátelé se stejnými názory.
Ať tak nebo tak myslím si, že jste ochuzeni o některou část, kterou ve víře sdílíme.
Ať se vám i nadále žije dobře s vírou nebo bez

Tresnovacka
napsal(a):
Při pročítání všech možných zajímavých témat na ifauně by mě ani ve snu nenapadlo, že v tématu Stříhání ovcí nůžkama najdu takovouhle diskuzi.
Nikdy jsem neměla větší chuť se zapojit. A i když pořádně nevim jak, připojuji se.
Holt každý si ke své víře musí přijít sám. Někdo s vírou získá naději v těžké životní situaci, někdo získá smysl života a někdo třeba "jen" společenství a přátelé se stejnými názory.
Ať tak nebo tak myslím si, že jste ochuzeni o některou část, kterou ve víře sdílíme.
Ať se vám i nadále žije dobře s vírou nebo bez

Od stříhacích nůžek, přes Andreje až k Ježíši? To je teda vákno
Profesore: kdyby mi Bára Štěpánová dala vědět, že se něco takového koná, tak jí v tom nenechám. Na FB jsem dost aktivní a přesto se ke mně žádná zpráva o konání téhle akce nedostala.
A k tý víře? Já pocházím z křesťansky založené rodiny, ale od nějakých 15 let jsem se v kostele ukázal snad jen o nějakých svatbách nějakého příbuzenstva. Ani nevím v co věřím a určitě o tom neumím napsat, když ani v duchu v hlavě si neumím říct v co vlastně věřím.
Jj myslím že včera som kukala že z témy o strihaní nožničkami je to zrazu samé predstavovanie kto odkiaľ je(vždy sa smejem keď o Moravákoch píšete ako o Ukrajincoch, lebo čo sme potom my Slováci? :D) a dnes som kukala ešte viac ako sa to zas posunulo a to určite nie je vlákno na konci :D.

Tomu se rika personifikace anonymniho fora :).
moonika
napsal(a):
Mastnacek vy ho riadne skúšate, keby do mňa niekto tak rýpal tak zo mňa tiež ktovie čo vylezie... aj kresťan je len človek :P
Profesor, berte mastnacka ako praktický duchovný tréning pokory a i. :) "Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú ".
Moniko, nevím jak dlouho jste tady, ale tak rok - dva nazpět, tento pán - určujíc tady pravidla kdo, co a jak, a jestli vůbec tady může psát, narazil na mne Od té doby už udělal velký pokrok např. v "zasí*ání vláken a v toleranci, což kdybych jej několikrát neposlal do patřičných míst, tak by se pravděpodobně nestalo
Ač samochvála smrdí, tak si připisuji velkou zásluhu na jeho vykročení správným směrem a určitě mě to tam nahoře vyretušuje pár mojich špatných vlastností
Ono i proti zlu se musí bojovat a ne mu jen ustupovat

profesor1
napsal(a):
Moniko, nevím jak dlouho jste tady, ale tak rok - dva nazpět, tento pán - určujíc tady pravidla kdo, co a jak, a jestli vůbec tady může psát, narazil na mne Od té doby už udělal velký pokrok např. v "zasí*ání vláken a v toleranci, což kdybych jej několikrát neposlal do patřičných míst, tak by se pravděpodobně nestalo
Ač samochvála smrdí, tak si připisuji velkou zásluhu na jeho vykročení správným směrem a určitě mě to tam nahoře vyretušuje pár mojich špatných vlastností
Ono i proti zlu se musí bojovat a ne mu jen ustupovat
Po vasem...to je vuuuul :) Ze zasiram jako vy to neni vase zasluha, ale na hrubej pytel hrubej mastnacek.

Tresnovacka
napsal(a):
Pro profesora: A není to tak, že když reagujete na jeho příspěvky tak mu pomáháte "zasírat" vlákna? Kdyby nikdo nereagoval, tak by se jeho příspěvek ztratil mezi rozumnými příspěvky.
Těžko říct jestli se jedná boj nebo napomáhání zlu
Nevim jak sem dlouho chodite, moc jsem vas nepostrehnul ale vrhcni zasirac nejsem ja :) Puvodne jsem byl proti takovym zmenam tematu. Bohuzel na profesora zrcadlo neplati, ten se v tom vyziva a me uz to zustalo. S tim Blbisem je to krasnej priklad. Jezise jeste tak zkousnu.. ale volit jen proto ze neni koho jinyho...hodim prazdnej listek a je to.
Já neříkám, že zasíráte vlákna. Je mi fuk jestli jo nebo ne a kdo to je. Jde o to, že pokud někdo píše příspěvky mimo téma, pak je kravina na ně reagovat. A pokud na ně reaguju, abych "bojoval proti zlu" pak spíš napomáhám k rozvinutí diskuze mimo téma. No ne?
PS: Nejsem tady dlouho, ale minimálně půl roku pečlivě sleduji veškeré diskuze na "ovce/kozy" a vás dvou si nejde nevšimnout.
Súhlasím s tresnovackou že v tomto prípade mi pripadá najrozumnejšie na provokácie nereagovať, aj keď to chce teda riadne sebaovládanie
A som tu dávno, občas narazím na svoje úsmevné príspevky typu https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/713776/fialove-struky-foto#a790829 a pod :D tak tu už nejakú chvíľu som, ale históriu láskyplného vzťahu mastnacek versus profesor nemám až tak do hĺbky zmapovanú :P.

Profesore tak třeba i toho Kalouska bych tam viděl radši než Babiše. A vždycky jsem byl spíš pravičák, než levičák. U levice je třeba z koho vybírat, ale u pravicových stran to je těžký když jich je jak šafránu.
Tartara

XXX.XXX.234.7
napsal(a):
Mno, tak na většinu svých ovcí si nedovedu přestavit, že bych dosáhla, kdybych stála u krku, až na zadní stranu stehen.. taky to není fér, protože jeho ovce nemá porost na břiše a pod krkem...to se to pak stříhá :D asi mám nějaký naručnístříhánínevhodný plemena
Tenhle způsob bych mohla dělat jen na některých kusech. Např. náš skopec je naprosto histerický při jakékoli manipulaci a stříhání obzvlášť nesnáší, takže to by mě umlátil rohama, mít ho obráceného k sobě čumákem
Každopádně díky za tip. Dobrý vědět, že se to taky mění kraj od kraje..
Čo keby si seba ostrihala trocha? Sedliačina z teba srší! Antižena!

Jééé, to budete zasír*at vlákna i na Ovcích, když vás posílaj do zadele na Exotech? Takovejch trollů jako vás je tu mrtě... (není tu smajl "To bych blil)

Koukam ze mas napadnika, ale je takovej neotesanej. Dal bych si s nim rande a vzal bych ho tema bergerama, po hlave.).

Tak si s ním klidně dej rande, Mastňáčku. Trochu adrenalinu do všedních dní. Třeba je pod obojí a užijete si to oba
Jinak mě k těm vírám ještě napadlo, že je zajímavé, že pokud někdo věří v "něco", co nenazývá, tak si to nechává pro sebe. Ale většina, co tu vykřikovala o křesťanství, tak přidala alespoň lehký náznak (když ne přímý) výhružky, že "však ty na to, nezbožníku, přijdeš! Až ti bude ouvej, budeš ještě rád, až budeš moct poprosit Boha o pomoc..." nebo jak jsou nevěřící ochuzeni... hahááá.
A to je přesně to, jaký je rozdíl mezi věřícími v kontrolované víry a věřícími ve vlastní víry My, bezbožní, jsme rádi, že máme tu svou víru. Žijeme ji, dává nám smysl. Pomáhá. A to je celé. Nenabízíme, nevyhrožujeme, neblahořečíme...neodsuzujeme ty, kteří jí nesdílí. Prostě si žijem vlastním životem.
Tak by to měli dělat všichni a na světě by bylo blaze
napsal(a):
Tak si s ním klidně dej rande, Mastňáčku. Trochu adrenalinu do všedních dní. Třeba je pod obojí a užijete si to oba
Jinak mě k těm vírám ještě napadlo, že je zajímavé, že pokud někdo věří v "něco", co nenazývá, tak si to nechává pro sebe. Ale většina, co tu vykřikovala o křesťanství, tak přidala alespoň lehký náznak (když ne přímý) výhružky, že "však ty na to, nezbožníku, přijdeš! Až ti bude ouvej, budeš ještě rád, až budeš moct poprosit Boha o pomoc..." nebo jak jsou nevěřící ochuzeni... hahááá.
A to je přesně to, jaký je rozdíl mezi věřícími v kontrolované víry a věřícími ve vlastní víry My, bezbožní, jsme rádi, že máme tu svou víru. Žijeme ji, dává nám smysl. Pomáhá. A to je celé. Nenabízíme, nevyhrožujeme, neblahořečíme...neodsuzujeme ty, kteří jí nesdílí. Prostě si žijem vlastním životem.
Aneb Když se každý postará o sebe bude o všechny postaráno.
Veronika nie je to celkom tak, takisto aj nekresťania zdieľajú s inými svoje životné priority, svoju vieru, životnú filozofiu a pod. niektorí aj násilne v dobrej viere že iným tak môžu pomôcť(niektorí násilne bez snahy pomôcť:D). niektorí nenásilne láskovou formou, niektorí nevedomky.(teraz nevravím o ľuďoch tu na fórku ale celkovo, keď je človek v kontakte s ľuďmi, mnohí nabízejí, občas aj vyhrožují, odsuzují) Ja často cítim averziu niektorých voči nám, ale neriešim to, inakosť je vždy ťažšie prijímaná)
A nie som si vedomá že by som niekoho ani náznakom strašila :). Bolo by škoda aby to skĺzlo do temy kresťan versus nekresťan.

napsal(a):
Kdybych žila jen vlastním životem, byla bych osamělá, vnitřně prázdná a nedával by mi takový život hlubší smysl. Mám ráda lidi. Několik z nich našlo u nás doma i přechodné bydlení, když se ocitli z čistajasna na ulici. Např. jedna mladá dívčina před maturitou. Zůstala u nás bydlet dva roky a pak jsme ji pomohli vystrojit svatbu. Chtěla ji mít velkou, na svatbu přišlo 150 hostů.
Nebo před 17lety nás požádal jeden tatínek, kterého jsme téměř neznali, abychom se ujali jeho devítileté dcery, že nezvládá péči a chtějí mu ji vzít do děcáku. Maminka ji už před časem zemřela. Zůstala u nás v pěstounské péči do své plnoletosti. Pak se vrátila ke své původní rodině. Po čase jsme zjistili, že má v kojeňáku dva syny. Měli jeden a dva roky, když šli k nám do pěstounské péče. Dnes je jim šest a sedm let a jsou součastí naší rodiny a budou jí tak dlouho, jak dlouho budou potřebovat, nebo chtít.
Mohla bych vyprávět dál...ale o to nejde, chtěla jsem tím říct, že nic z toho nedělám protože mám dejme tomu sociální cítění- to bych brzy vyhořela... ale tím, jak jsem četla Bibli a poznávala Ježíše, tak jsem uvěřila všemu, co říká...a on říká, že nás lidi má Bůh rád, proto poslal (Ježíše) mezi nás, abych se dozvěděli, jaký Bůh je, vždyť my Ho (Boha) neznáme.
Víra v Ježíše dává mému životu smysl a současně i sílu nebát se jít do nových věcí...i když mě často přesahují.
Víra a náboženství jsou dvě rozdílné věci. Náboženství mě ubíjí, ale víra v Ježíše mi dává pokoj v srdci i sílu.
Omlouvám se všem, ale přišlo mi, že nejlepší jsou praktické příklady a tady se mi hodily k tomu, abych vysvětlila rozdíl mezi vírou a náboženstvím, jak tomu rozumím já... tak a teď už o mě opravdu hodně víte

Vy jste zvlastni :) Nemyslim to zle. Kvuli jezisoj delate co delate ne kvuli socialnimu citeni? To me prislo zvlastni. Kdybych neco takovyho delal tak prave spis z toho socialniho citeni.
A kterej ze to buh nas lidi ma rad? Jsou potom sulejmani nelidi? Zidi, asiati... ty maj zase svyho boha a nekteri bozi nabadaj k vrazdeni tech co verej v jinyho boha. Aby se v tom prase vyznalo. Jsem pro prirodni viru, klidne i mnohobozstvi, severskej panteon se me libi. Ale jeden buh, nemuze byt vseobjimajici a milujici dyt se to tluce. Kdovi kolikrat byl starej i novej zakon zrevidovanej aby se hodil k ovladani mas. CO jsem tak trosku cet a videl tak i to jezisovstvi ba i zvyky vydavany za krestansky se v zacatcich roubovali na pohansky zvyky, aby to divosi jak v evrope tak ve svete prijali lip.

Mě jen překvapuje, že na světě je hromada různých náboženství a každá skupina si je skálopevně jista, že zrovna ten jejich Bůh je ten pravý

NO prave :).

Kubo, proto mi přijde nejlepší žádnýho nemít

napsal(a):
Vy jste zvlastni :) Nemyslim to zle. Kvuli jezisoj delate co delate ne kvuli socialnimu citeni? To me prislo zvlastni. Kdybych neco takovyho delal tak prave spis z toho socialniho citeni.
A kterej ze to buh nas lidi ma rad? Jsou potom sulejmani nelidi? Zidi, asiati... ty maj zase svyho boha a nekteri bozi nabadaj k vrazdeni tech co verej v jinyho boha. Aby se v tom prase vyznalo. Jsem pro prirodni viru, klidne i mnohobozstvi, severskej panteon se me libi. Ale jeden buh, nemuze byt vseobjimajici a milujici dyt se to tluce. Kdovi kolikrat byl starej i novej zakon zrevidovanej aby se hodil k ovladani mas. CO jsem tak trosku cet a videl tak i to jezisovstvi ba i zvyky vydavany za krestansky se v zacatcich roubovali na pohansky zvyky, aby to divosi jak v evrope tak ve svete prijali lip.
Mastnačku, znám se, mít jenom soc. cítění mi nestačilo. Sama ze sebe bych už neměla sílu na to, abych si po padesátce vzala na výchovu dva mrňousky. Naše (všech lidí) emocionální síla má své hranice, když ji vyčerpáme, jsme na dně... Moje děti byly velké a znovu se vracet k plínkám a nočnímu vstávání, by mě brzy fyzicky i psychicky vyčerpalo...a tohle je běh na dlouhou trať. Potřebovala jsem se opřít o něco silnějšího a účinnějsího než je moje skvělá rodina.
A který Bůh nás má rád? Já mluvím o Bohu o kterém píše Bible.

Vim o kterym pisete :) No nic, nebudu se do toho dal poustet, je to zbytecna debata :) At kazdymu pomaha co pomaha.

napsal(a):
Mě jen překvapuje, že na světě je hromada různých náboženství a každá skupina si je skálopevně jista, že zrovna ten jejich Bůh je ten pravý
Mě ta hromada různých náboženství nepřekvapuje...co mě však překvapuje, je to jak biblický Bůh respektuje naši svobodnou vůli. Nikoho nenutí, aby v Něho věřil.

Arus: Mně je taky třeba to dnešní křesťanství nejsympatičtější, ale když se na něj podívám, do nějakého 12. - 15. století tak mě jímá hrůza. Upalování, mučení, konfiskace majetku, doživotní vezení a tresty smrti... Biskupové si žili v přepychu, lid strádal... To jako tihle co to zapříčinili věřili ve stejného Boha jako vy?

napsal(a):
Arus: Mně je taky třeba to dnešní křesťanství nejsympatičtější, ale když se na něj podívám, do nějakého 12. - 15. století tak mě jímá hrůza. Upalování, mučení, konfiskace majetku, doživotní vezení a tresty smrti... Biskupové si žili v přepychu, lid strádal... To jako tihle co to zapříčinili věřili ve stejného Boha jako vy?
Kdybych žila v těch stoletích, jak zmiňujete, byla bych pronásledovaná pro stejnou víru, jako měl Jan Hus

Arus: A když už jsem teda psal o tom zabíjení, tak příjde Vám správné kolik lidí dle Bible zabil přímo Bůh a nebo "jeho lidi"? Tím myslím Sodomu a Gomoru, potopu světa, egyptské prvorozené syny, ono to bude safra velké číslo.

napsal(a):
Arus: A když už jsem teda psal o tom zabíjení, tak příjde Vám správné kolik lidí dle Bible zabil přímo Bůh a nebo "jeho lidi"? Tím myslím Sodomu a Gomoru, potopu světa, egyptské prvorozené syny, ono to bude safra velké číslo.
Kostey:...to je těžká otázka. Můžu věci posuzovat jenom z úhlu pohledu, co obsáhnu svým vlastním rozumem...a pak je tady (skoro) ničím neomezený Bůh, který může naprosto všechno a nemusí se nikomu zodpovídat. Omezený je pouze naší svobodnou vůlí, kterou naprosto respektuje.
Historie i současnost ukazuje, že nás nechává svobodně konat dobro i zlo...ale Boha neobsáhneme, přesahuje nás...na některé otázky nemám odpověď...ale věřím, že On je má. Možná, když se Ho na to zeptáte, odpoví vám

A jaký je vlastně rozdíl mezi katolíkama, evangelíkama a židama? Maj všichni stejného Boha, v čem se jejich víra liší?

napsal(a):
A jaký je vlastně rozdíl mezi katolíkama, evangelíkama a židama? Maj všichni stejného Boha, v čem se jejich víra liší?
Necítím se fundovaná na to, abych vám odpověděla, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými náboženstvími...vím jen, že živá víra v Ježíše Krista jde napříč církvemi, denominacemi a hnutími. Je to hluboká osobní záležitost.

Děkuji Vám za odpovědi, nicméně pořád z toho nejsem moudrej. Chápu že nějaká náboženství nejsou tak tolerantní k jiným náboženstvím jako jiné, ale třeba v Irsku boje katolíků s protestantama (evangelíkama) - obě skupiny patří mezi křesťany a věří v Boha který káže že zabíjení je špatné a přitom se to tam mezi sebou mele už od 60. let a na obou stranách jsou asi nějaké tisíce mrtvých. Mně se zdá, že jen co se jednotlivec co se jeho víry týče někam škatulkuje, tak z toho jsou jen problémy. Zkuste se zamyslet kolik jen válek zapříčinilo rozdílné náboženství.
No nic, dělal jsem nějaké sýry, tak byl čas na psaní, ale teď běžím něco dělat

napsal(a):
Děkuji Vám za odpovědi, nicméně pořád z toho nejsem moudrej. Chápu že nějaká náboženství nejsou tak tolerantní k jiným náboženstvím jako jiné, ale třeba v Irsku boje katolíků s protestantama (evangelíkama) - obě skupiny patří mezi křesťany a věří v Boha který káže že zabíjení je špatné a přitom se to tam mezi sebou mele už od 60. let a na obou stranách jsou asi nějaké tisíce mrtvých. Mně se zdá, že jen co se jednotlivec co se jeho víry týče někam škatulkuje, tak z toho jsou jen problémy. Zkuste se zamyslet kolik jen válek zapříčinilo rozdílné náboženství.
No nic, dělal jsem nějaké sýry, tak byl čas na psaní, ale teď běžím něco dělat
Mě manžel pozval na večeři do restaurace...tak taky běžím
Accuracy

XXX.XXX.1.187
napsal(a):
Ono se to náboženství ani moc nezměnilo.
Změnila se církev a přístup lidí k náboženství. Ta bible je pořád víceméně stejná, jen se špatně vykládá.
Křesťanství ani není tak mírumilovné, jak se teď obecně myslí. Např. Kdo prolil krev druhého, toho krev bude prolita - co je to jiného, než krevní msta? Taky přikázání Nezabiješ zní původně Nevinného a spravedlivého nezabiješ, takže trest smrti křesťanství povoluje. A tak dál. O velbloudovi a uchu jehly, Adamově svedení, zahradě v Ráji a dalších nesmyslech vzniklých špatným překladem ani netřeba mluvit.
Mně je nejbližší buddhismus, ten nemá ani boha, ani církev. :).
Ono taky musíte trošku rozlišovat starý a nový zákon. Navíc se bible stále studuje a i to křesťanství se posouvá dál a dál. Krásný příklad je momentálně papež František.
Dalo by se říct že názory hipííí, kostěje, akuraky... nejsou vůbec špatné, ale mne křesťanství učí (ač to na mě není vidět ) nebýt sobeckým, kdežto vaše názory tou sobeckostí tak nějak smrdí
Arus jsem velice rá že jsem vás i osobně poznal! Ale ta mléčná čokoláda od vás mě teď tak nějak zhořkla. Jesli jste ji vzala dětem od pusy, tak se styďte
A vůbec. Vybrala jste si ten jeden balík zdarma a od teďka 20 zdarma

Otazka jestli se posouva nebo slevuje ze svych omezeni aby jim ovecky postupne nevymrely... sodomie temhle strejdum v rouchach neni vubec cizi, takze by bylo divny ji dal verejne odsuzovat, na rade jsou potraty atd atd atd. A ten chtic po moci a majetcich ten je furt stejnej.

Mastňáčku, naprostý souhlas.
Navíc ono od začátku "novodobé" historie se Bible překládá k obrazu svému. Protože v hebrejštině má mnoho slov mnoho významů a tím je jasné, že je prakticky nepřeložitelná. Každý překlad z originálu je vlastně nový výtvor autora, který se "domnívá, že takto to bylo myšleno..." a překlad překladů už je úplná pohádka tak, aby se to hodilo do krámu pro současné potřeby co nejlépe...
Profesore: jo, jsem ráda, že čtete občas mezi řádky mojí nasranost. Protože to je třeba právě to ono, na co vlastně občas upozorňuje Mastňáček, ale Vy sám jste k sobě slepý... že se povyšujete nad ostatní... vzhledem k tomu, že jsme tu svou životní filosofii neměli potřebu rozpitvávat (např. já a Kuba jsme se krajem zmiňovali, "jak to máme"), tak můžete těžko posuzovat a odsuzovat, zda jsme sobečtí či nikoli.
A už jsme zase u toho: kde někdo z nás, nevěřících, se napřímo navážel do někoho z věřících? Hodnotil, posuzoval, kritizoval?...
Rozumím, tohle je vždycky téma, které spolehlivě rozohní lidi na dvou táborech, ale já pořád nějak nemám potřebu se hádat, útočit... jen přidávám svoje názory. Ale štve mě, když mě za to, že nesdílím společný náhled na věc, někdo odsuzuje, kritizuje, vyhrožuje... chytnete se už konečně za nos, nebo to zase smetete ze stolu zlehčením a vyzdvihnutím vlastního já?

profesor1
napsal(a):
Ono taky musíte trošku rozlišovat starý a nový zákon. Navíc se bible stále studuje a i to křesťanství se posouvá dál a dál. Krásný příklad je momentálně papež František.
Dalo by se říct že názory hipííí, kostěje, akuraky... nejsou vůbec špatné, ale mne křesťanství učí (ač to na mě není vidět ) nebýt sobeckým, kdežto vaše názory tou sobeckostí tak nějak smrdí
Arus jsem velice rá že jsem vás i osobně poznal! Ale ta mléčná čokoláda od vás mě teď tak nějak zhořkla. Jesli jste ji vzala dětem od pusy, tak se styďte
A vůbec. Vybrala jste si ten jeden balík zdarma a od teďka 20 zdarma
Jejda, profesore, abych vás balíkami nepřivedla na mizinu...vždyť to je pro mé kamerunky zásoba na půl zimy!
No, musím se zastydět, fakt jsem čokoládu malému vzala. Den předtím měl narozeniny a sešlo se mu těch čokolád víc...a já jsem si říkala, že by vám třeba taková drobnost udělala radost. A pak jsem měla radost, když jsem viděla, že vám radost udělala. ...ale nebojte, malý si dal slaninový rohlík, má ho radši než čokoládu

napsal(a):
Navíc ono od začátku "novodobé" historie se Bible překládá k obrazu svému. Protože v hebrejštině má mnoho slov mnoho významů a tím je jasné, že je prakticky nepřeložitelná. Každý překlad z originálu je vlastně nový výtvor autora, který se "domnívá, že takto to bylo myšleno..." a překlad překladů už je úplná pohádka tak, aby se to hodilo do krámu pro současné potřeby co nejlépe...
Profesore: jo, jsem ráda, že čtete občas mezi řádky mojí nasranost. Protože to je třeba právě to ono, na co vlastně občas upozorňuje Mastňáček, ale Vy sám jste k sobě slepý... že se povyšujete nad ostatní... vzhledem k tomu, že jsme tu svou životní filosofii neměli potřebu rozpitvávat (např. já a Kuba jsme se krajem zmiňovali, "jak to máme"), tak můžete těžko posuzovat a odsuzovat, zda jsme sobečtí či nikoli.
A už jsme zase u toho: kde někdo z nás, nevěřících, se napřímo navážel do někoho z věřících? Hodnotil, posuzoval, kritizoval?...
Rozumím, tohle je vždycky téma, které spolehlivě rozohní lidi na dvou táborech, ale já pořád nějak nemám potřebu se hádat, útočit... jen přidávám svoje názory. Ale štve mě, když mě za to, že nesdílím společný náhled na věc, někdo odsuzuje, kritizuje, vyhrožuje... chytnete se už konečně za nos, nebo to zase smetete ze stolu zlehčením a vyzdvihnutím vlastního já?
A co si budeme namlouvat, silne pochybuju ze jakakoli bible obsahuje celou "pravdu" Tu znaj jen iluminati :).
napsal(a):
Hipííí, jsi asi slepá že mě za tu dobu neznáš Jsem provokatér, ale vždy doplňuji smajlíkem pro upřesnění. Že to někdo nepochopí..... No a za další někteří zaslouží trošku víc poškádlit
A to chceš říct že já se začal do "nevěřících" navážet? Taky jsem nikomu z vás nevyhrožoval nějakým zatracením. Pravda napsal jsem že jsem viděl nějaké frajery pokleknout, ale když mě nazval někdo tím čím mě nazval.....
A vůbec, vnucuji někomu svou víru?

napsal(a):
Profesor bude asi stir, ty umej bodnout hezky nemilosrdne, neco si na tebe ulozej v hlave a pak to vybalej ve vsi parade a je jedno jeslti u toho na klavesnici mrkaj a smejou se smajlikama.
Tak ja se verejne do nej navazim protoze proto uz jsem to psal. A nejaky poklekani pred krizem je jen projev totalni slabomyslnosti.

profesor1
napsal(a):
Hipííí, jsi asi slepá že mě za tu dobu neznáš Jsem provokatér, ale vždy doplňuji smajlíkem pro upřesnění. Že to někdo nepochopí..... No a za další někteří zaslouží trošku víc poškádlit
A to chceš říct že já se začal do "nevěřících" navážet? Taky jsem nikomu z vás nevyhrožoval nějakým zatracením. Pravda napsal jsem že jsem viděl nějaké frajery pokleknout, ale když mě nazval někdo tím čím mě nazval.....
A vůbec, vnucuji někomu svou víru?
Hhippie, nasadila jste mi brouka do hlavy, těmi překlady Bible. Můj manžel je překladatel knih, tak jsem se ho šla na to zeptat. Řekl mi, že podstata zůstává, že v roce 1947 se našly rukopisy (Kumránské), staré asi 200 let před Kristem a překvapením bylo, že odchylky byly minimální.
Když si sama nejsem jista nějakým slovem, či významem v Bibli, jdu za manželem, který se trochu hebrejsky naučil, aby mrkl do originálu. Významově se obvykle nezmění nic.
napsal(a):
Profesor bude asi stir, ty umej bodnout hezky nemilosrdne, neco si na tebe ulozej v hlave a pak to vybalej ve vsi parade a je jedno jeslti u toho na klavesnici mrkaj a smejou se smajlikama.
Tak ja se verejne do nej navazim protoze proto uz jsem to psal. A nejaky poklekani pred krizem je jen projev totalni slabomyslnosti.
Žádal jsem vás NĚKOLIKRÁT v minulosti aby jste mě nekomentoval? Žádal. Poslechl jste? Neposlechl.Tak si nestěžujte. Mimochodem s ovcema jste už končil myslím před rokem. V léčbě jste byl pro chemii, teď jste protichémii, přitom jste se vysmíval mojí téměř všeléčbě jabkovicí, případně radikálnímu vyřazování nemocného zvířete... je opravdu zajimavé jak měníte své názory rock co rock... Proto vás mám tak ráááád
(ano ukládám si do hlavy některé hlavně vaše "rady" proto tak reaguji, když se změní a navíc radikálně ).

Profesurku, pozor na zilku. Aspon vidite ze jsem to PRIZNAL ze jdu pro chemii. JInyho by bylo kdybych dal rikal jak jsem proti ni a tajne si doma odcervoval. Takhle bych se moh posmivat ze tady zehrate na jabkovici jakej to je vselek a pritom tady lzete a lecite klasicky.
Bezte najit kde se vysmivam vyrazovani. Myslim ze maximalne najdete reakci ve stylu pidichovatel si tohle nemuze dovolit jinak to muze zabalit. Tak sup punto, hledat :).

A jeste k tomu stezovani si, nestezuju si, reagoval jsem na hippie ze o ni jste si cosi ulozil a ted to tahate, takzechytnout se za nos. ALe chapue ze vama zase cloume vysokej tlak to pak clovek lecos ani nepochopi.

Hhippie a mastnáčku, věřím, že i po té, co jsem vám odhalila, čemu věřím, zůstaneme i dál "virtuální přátelé"...vaše rady a zkušenosti jsou pro mě přínosem a osobnostně si vás vážím a mám ráda. Přeji vám hezký víkend

profesor1
napsal(a):
Tak to se mě ulevilo
Profesore, taky jsem vás ráda osobně poznala. Škoda, že tu možnost nemají i ostatní...setkali by se s někým úplně jiným než na fauně
Už teď se těším až si k vám pojedu pro těch 20 balíku sena ...a pozdravujte vaši Dorotku!

Arus: já to tu zas tak nebaštím, abych se hroutila z neshod, které prostě nutně musí mezi přispěvateli být. Takže za mě - nemám vůbec problém. Jediné, že se protě potřebuji ozvat, pokud s někým hrubě nesouhlasím. Tak jsem se ozvala, vysvětlili jsme si názory z obou stran a život jde dál
Krásný den.
PS: Profesor říkal, že se nejmenuje Dorotka, ne?

napsal(a):
Arus: já to tu zas tak nebaštím, abych se hroutila z neshod, které prostě nutně musí mezi přispěvateli být. Takže za mě - nemám vůbec problém. Jediné, že se protě potřebuji ozvat, pokud s někým hrubě nesouhlasím. Tak jsem se ozvala, vysvětlili jsme si názory z obou stran a život jde dál
Krásný den.
PS: Profesor říkal, že se nejmenuje Dorotka, ne?
Hhippie (pst), vím, že se tak nejmenuje...
TVL, Sorry jako, chtít se tady dovědět něco o stříhání ovcí, tak beru ty Bergery a jdu pěkně po budhisticku spáchat harakiri.
Myslím, že málo kdo tady je schopný zvážit a diskutovat různé aspekty a funkce (duchovní, sociální, politické...) organizovaných náboženství. A taky reflektovat svoje vlastní hluboká výhodiska a postoje se kterýma k diskuzi o ruční střiži přistupuje.
Někomu přinese víra "jen" zakotvení a oporu v určitém hodnotovém systému a společenství (v životě, který je přeci jen jaksi nejistý), jinému dá fokus pro jeho žitý autentický vztah k něčemu v životě/světě, o čem cítí, že ho přesahuje, vede a naplňuje.
Ale hlavně jsem chtěl říct tohle: bejt teda pohan, jak někteří tady , a přečíst si, co Arus ve svém životě dělá (a ne že bych jí věřil to o sociálním cítění : ) tak ku.va sklapnu podpatky a jdu zjistit, jestli na tom jejch pánubohu něco nebude .
Arus, kdybyste to k nám neměla daleko, tak tu druhou půlku krmení na zimu máte u nás!
P.s.: ještě že se do toho nezapojli vegetariání a zvířatomilové.
P.p.s: vypadá to, že Neregistrovaný nechovatel je někde na dovči bez možnosti připojení, veliká škoda, určitě by měl co přínosného říci

Tome, vědět to dřív, tak novou sekačku nekupuji a nehuntuji tak rodinný rozpočet ...ale kdybyste jel na na vsetínsko, můžete s sebou nějaký balík vzít, sena není nikdy dost
Accuracy

XXX.XXX.1.187
tom.tady
napsal(a):
TVL, Sorry jako, chtít se tady dovědět něco o stříhání ovcí, tak beru ty Bergery a jdu pěkně po budhisticku spáchat harakiri.
Myslím, že málo kdo tady je schopný zvážit a diskutovat různé aspekty a funkce (duchovní, sociální, politické...) organizovaných náboženství. A taky reflektovat svoje vlastní hluboká výhodiska a postoje se kterýma k diskuzi o ruční střiži přistupuje.
Někomu přinese víra "jen" zakotvení a oporu v určitém hodnotovém systému a společenství (v životě, který je přeci jen jaksi nejistý), jinému dá fokus pro jeho žitý autentický vztah k něčemu v životě/světě, o čem cítí, že ho přesahuje, vede a naplňuje.
Ale hlavně jsem chtěl říct tohle: bejt teda pohan, jak někteří tady , a přečíst si, co Arus ve svém životě dělá (a ne že bych jí věřil to o sociálním cítění : ) tak ku.va sklapnu podpatky a jdu zjistit, jestli na tom jejch pánubohu něco nebude .
Arus, kdybyste to k nám neměla daleko, tak tu druhou půlku krmení na zimu máte u nás!
P.s.: ještě že se do toho nezapojli vegetariání a zvířatomilové.
P.p.s: vypadá to, že Neregistrovaný nechovatel je někde na dovči bez možnosti připojení, veliká škoda, určitě by měl co přínosného říci
Ale hlavně jsem chtěl říct tohle: bejt teda pohan, jak někteří tady, a přečíst si, co Arus ve svém životě dělá (a ne že bych jí věřil to o sociálním cítění) tak ku.va sklapnu podpatky a jdu zjistit, jestli na tom jejch pánubohu něco nebude.
Zjistit není jak. Víra není otázkou volby. Buďto věřím, nebo ne. Nemůžu si říct, a tak ode dneška věřit začnu a když se mi to nebude líbit, budu věřit v něco jiného nebo s tím přestanu.
Ostatně všichni lidi jsou věřící, jen se nehlásí k žádné církvi nebo oficiálnímu náboženství.
Jsem agnostik. Když se mě někdo zeptá, jestli existuje Bůh, řeknu, že ano. Někdo ho nazývá Hospodin, někdo Alláh, někdo ho dělí na spostu božstev, někdo mu říká přírodní zákony, příroda. Ale v podstatě je to jedno a to samé. Jsou věci, které nás přesahují, jsme proti nim bezmocní, nerozumíme jim a přesto na nás mají vliv, který se uplatňuje v sociálním životě i ve fyzikálních zákonitostech přírody. Fyzikální zákon (např. o přitažlivosti zemské) je stejně mocný jako zákon sociální (cokoli z Desatera, libovolný filosofický směr, který říká, jak má morální člověk žít). A jsou to zákony uplatňovány široce a v celé lidské společnosti; která společnost se vzepřela sociálním zákonům, vždy na to doplatila. Jako Ikaros, který se vzepřel fyzice, chtěl letět ke hvězdám a doplatil na to. Ty zákony jsou totiž propojené, jedno bez druhého nemůže existovat, jsou jedno a totéž; když se vzepřete jednomu, vzepřete se obojímu.
Víra a věda také nemůžou jedno bez druhého existovat, jsou to dva aspekty jedné mince. Když nebudu věřit v důkazy, nebudu mít vědu. Ale pořád je to víra: víra ve vědu. Takový člověk dává přednost těm fyzikálním zákonům před sociálními, ale aniž by si to uvědomoval, poznává sociální zákony skrze ty fyzikální. A tak poznává celé přírodní zákony, tedy Boha, ať mu řekneme jakkoli.
Věda nás učí ekologii, péči o naše okolí, pokoře před silnějšími mocnostmi, ať to je sucho nebo tornádo, učí nás ochraňovat slabé, třeba chráněné živočichy a rostliny. Učí nás, že jsou souvislosti, které nevidíme, jako když Bůh chtěl po tom otci, aby zabil svého syna (jména si už opravdu nepamatuju, promiňte). Věda nás učí, že ne vše na této planetě je určeno pro nás, učí nás respektu, vlídnosti, vděčnosti a toleranci. Věda nás učí tomu samému, co víra. Je to jedno a totéž.
Akorát já k tomu nepotřebuji papeže.
A samozřejmě, stejně jako náboženství lze zneužít ke křížovým výpravám nebo terorismu, i vědu lze zneužít k jaderné bombě nebo GMO potravinám. A na to taky doplatíme, protože je to proti přírodě, tedy proti Bohu.
Jinak pro pohany: o vztahu řádu (organzovaného náboženství, jeho regulí a rituálů) a živé(žité) víry. Thomas Merton - Jonášovo znamení. Je to deník mnicha připravujícího se na kněžské svěcení. A strašná pr.del . Obzvláště ten džíp rozsekaný v lese anebo vrata od stodoly vyvrácené na dva novice...
Sám jsem spíš cynik než agnostik, ale dojímá mne ta hloubka a vřelost vztahu k hodnotám, které nás přesahují, které jsou lidé schopní dosáhnout. Zároveň mně nedráždí, když se tento vztah odehrává na půdorysu institucí nebo staveb.
Na každé svaté knize a chrámu (snad s vyjímkou Kálí ) by měla být jako varování pro lidi zvenčí ikonka vaničky s dítětem a text :NEVYLÍVAT!

profesor1
napsal(a):
Tome sorry jako, ale kdyby jsi nezačal tím rýpnutím do lídra strany kterou chci volit, tak ti přidám tři hlasy a ne jeden.
Posílám ti do zpráv č. účtu, kde mě přepošli dva tisíce za tu druhou půlku krmení. Já to Arus předám tvojim jménem
Kluci, seno si nasuším, máme novou sekačku, tak to půjde jedna báseň

profesor1
napsal(a):
Chyťte příležitost za pačesy a pošlete to číslo! Já budu chtít jen menší podíl - jen na ty levnější koblihy, bez polevy!
Když já koblihám moc nefandím

Dobrý den.
Já už taky nevím, co jste kde vyčetla - taky to nechci číst znovu
Mám zwartbles a "snažím se" o walliserské černonosé
Tak nakonec jsem raději pozvala střihače, byl to fofr, tentokrát nebyly ovce ani naštvané a normálně se se mnou po stříhání "bavily" Beran hned zkoumal, jestli jsou to opravdu ty jeho holky a za pár minut už se zase spokojeně všichni pásli..
Chtěla jsem se zeptat - já bych asi ostříhala všechny ještě jednou v září a stříhala jen na podzim kvůli bahnění a celkově mi to přijde lepší mít je ostříhané na zimu (mám je přes zimu zavřené ve chlívě na podestýlce). Myslíte, že je to dobrý nápad, neb je lepší v tomto případě provádět jarní i podzimní střih?
A ještě jeden dotaz - nevíte, co je to za ovci na té poslední fotce? Pokud je to tedy plemeno, nebo nějaká kříženka?Je to 3 měsíční jehně, je u nás jen na dokrmení na 2-3 měsíce.. (výhra v tombole).

Vloni jsem strihal dvakrat. Naposledy nekdy koncem srpna nebo nejak v zari, to bych musel tady dohledat. Taky ted premejslim ze az se jeste trosku ta jedina moje bahnice obali tukem tak je strihnu. Jestli zrovna nechcete vlnu spradat tak muzete strihat treba trikrat :) Suffolky docela obrostou a jestli je mate ve chlive, tak jim bude lip.
Ta vovce je cokoli je asi ne zadny konkretni plemeno. Mate odvahu ze si ji date k ostatnim, byla karantena-odcerveni a poradna prohlidka kopejtek? :).
napsal(a):
Vloni jsem strihal dvakrat. Naposledy nekdy koncem srpna nebo nejak v zari, to bych musel tady dohledat. Taky ted premejslim ze az se jeste trosku ta jedina moje bahnice obali tukem tak je strihnu. Jestli zrovna nechcete vlnu spradat tak muzete strihat treba trikrat :) Suffolky docela obrostou a jestli je mate ve chlive, tak jim bude lip.
Ta vovce je cokoli je asi ne zadny konkretni plemeno. Mate odvahu ze si ji date k ostatnim, byla karantena-odcerveni a poradna prohlidka kopejtek? :).
Vlnu z těch ovcí si loni brala jedna šikovná studentka střední školy řemesel, vyčistila, upředla a upletla svetr a rukavice, prý ovce z našeho kraje mají přesně tu vlnu, kterou potřebuje, suffolky z jižní Moravy prý mají jinou stavbu, ne tak vhodnou (lanolin?)..
No, přiznám se, že doma proběhl živý rozhovor na téma karanténa té bílé ovce s mým chlapem, trvala jsem na 4 týdnech karantény, ale byla to rychloakce, takže jsme hned odčervili a řádně prohlédli kopýtka a šla hned k ostatním, doufám, že nebudu litovat.. Snažím se tady vyčíst kde co a jsem si rizik moc dobře vědoma, ale holt jsem doma jenom ženská, co nadělám...

Právě že jsi ženská, to znamená, že máš větší moc, máš své zbraně a pokud je umíš použít, tak jsi krkem co s hlavou rodiny otáčí kam se mu zachce. Já bych bez karantény do stáda fakt nic nepustil.

A fakt se mi tohle dávání zvířat do tombol nelíbí. O zvířatech to chce aspoň něco málo vědět a člověk musí chtít se o ně hezky starat a né že si to kdejakej jouda (tím nemyslím vás) nechtěně donese z tomboly domů, kde to to nemá připravené podmínky, pak se to všude možně uvazuje, krmí se to pečivem, bývá to jen jedno zvíře oddělené od stáda, je většinou samo, strádá, pohubne a když to přežije, tak ho stejně čeká jen řezník a to ještě v lepším případě. V tom horším nastupuje palice a lidi se pak divěj, že beránkovi daj palicí do čela a ono ho to neomráčí... Apeluju na všechny chovatele, nedávejte živé zvířata do tomboly.
napsal(a):
Právě že jsi ženská, to znamená, že máš větší moc, máš své zbraně a pokud je umíš použít, tak jsi krkem co s hlavou rodiny otáčí kam se mu zachce. Já bych bez karantény do stáda fakt nic nepustil.
se o to snažím už tolik let Není to jednoduché, navíc když se sejde beran s býkem
napsal(a):
A fakt se mi tohle dávání zvířat do tombol nelíbí. O zvířatech to chce aspoň něco málo vědět a člověk musí chtít se o ně hezky starat a né že si to kdejakej jouda (tím nemyslím vás) nechtěně donese z tomboly domů, kde to to nemá připravené podmínky, pak se to všude možně uvazuje, krmí se to pečivem, bývá to jen jedno zvíře oddělené od stáda, je většinou samo, strádá, pohubne a když to přežije, tak ho stejně čeká jen řezník a to ještě v lepším případě. V tom horším nastupuje palice a lidi se pak divěj, že beránkovi daj palicí do čela a ono ho to neomráčí... Apeluju na všechny chovatele, nedávejte živé zvířata do tomboly.
Vadí mi to také a tady u nás na těch vesnickejch plesech je to bohužel běžný standard Můj chlap má ty zvířata v podstatě hrozně rád a proto asi "zachraňoval" tohle jehně, aby nedopadlo, jak píšeš, bohužel si neuvědomuje, jak moc si může pak zavařit u nás.. Nebo asi si to spíš uvědomil, ale pozdě.. sakrapráce!
janau.
napsal(a):
Vlnu z těch ovcí si loni brala jedna šikovná studentka střední školy řemesel, vyčistila, upředla a upletla svetr a rukavice, prý ovce z našeho kraje mají přesně tu vlnu, kterou potřebuje, suffolky z jižní Moravy prý mají jinou stavbu, ne tak vhodnou (lanolin?)..
No, přiznám se, že doma proběhl živý rozhovor na téma karanténa té bílé ovce s mým chlapem, trvala jsem na 4 týdnech karantény, ale byla to rychloakce, takže jsme hned odčervili a řádně prohlédli kopýtka a šla hned k ostatním, doufám, že nebudu litovat.. Snažím se tady vyčíst kde co a jsem si rizik moc dobře vědoma, ale holt jsem doma jenom ženská, co nadělám...
Není pozdě dávat chlapa do karantény ?