Jak často dojit ovci, když přišla o jehnatka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.4.2017 14:15
IvaSp

XXX.XXX.145.211

Dobrý den, prosim o radu, máme dvě ovečky, z nichž jedna 31.3 porodila 2 jehnatka, dostala se k nim ale liška a mladé ji odtahla :(, bydlíme u lesa, takže teď ji nemá kdo mlíčko odsavat, naučila jsem se jí dojit, ale nevím jak často bych měla a jaké množství, případně jak dlouho a jestli je lepší cecicky při dojení střídat nebo je odstrikat jedno po druhém, bojím se, aby do veminek nedostala zánět :( tak prosím o radu. Zatím ji dojim 2X denně, dokud teče hodně, ale mléka má dost, tak nevím, jestli to není málo. Nemáme v plánu mlíčko využívat, tak jsem se také chtěla zeptat, jestli existuje něco na zastavení laktace nebo jestli se po nějaké době mlíčko ztratí samo. Moc děkuji za odpovědi, nemáme žádné zkušenosti, ovečky nemáme na chov, máme je jen pro radost. Za každou radu moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.4.2017 14:40

Nejlip ji sehnat jehnata jinde a zkusit aby je prijala. Vcera jsem daval inzerat ja mel opacnej problem, ovce dostala na struky jakysi bradavice a uz nenechala mlady pit, ted uz se tvari ze mliko je fuc. Takze si pro ne dneska nekdo prijede na flasku a ovci na vypas.

3.4.2017 15:07
kkamila

XXX.XXX.45.29

No to není moc radosti, když vám jehňata zblajzla liška.
Ovce nejsou jako krávy, ty se zasušují lehce, nepouštět na trávu, dát jen seno a málo vody, dojit jen v případě že je vemeno fakt plné a nevydojit úplně.

3.4.2017 15:29
IvaSp

XXX.XXX.145.211

Také jsme přemýšleli nad tím, sehnat jehně náhradní, ale máme strach z toho, aby jej ovečka přijala, aby jsme nakonec ještě nemuseli krmit jehně z flašky :) a také aby ta Liška nepřišla i pro něj, musíme jim domeček pořádně zabezpečit, veminko mi přijde nalite pořád, i po oddojeni, akorát není pak tak tvrdé. Ale má ho pořád docela teplé a z jednoho struku teče mléko hůř, tak jsem se právě bála, aby ji nějak nezatvrdlo... Takže tedy 2X denně by mělo stačit? Když má to veminko plné pořád? Bývala by se jehnatka měla... My je máme jen pro potěšení, tak jsem to pěkně obrečela, bylo mi té mámy líto... Tak pro příště si dáme pozor. Děkuji Vám za odpovědi :).

3.4.2017 15:39
kkamila

XXX.XXX.45.29

Já dala do ovčína rádio, lišky nemají rádi hudbu a hlavně mluvené slovo, taky jsme kvůli lišce přišli o jehně, ale to se narodilo venku a liška si ho neodnesla, zmrzlo, liška si vzala jen placentu, ale ovci tak rozhodila, že na jehně zapomněla, teda asi to tak bylo podle stop na sněhu, je to moje chyba, páč jsem ji neuhlídala, měla být zavřená, než se rozsypala, mámě 35 jehňat, to se těžko uhlídá všechno.

3.4.2017 18:16
lucyy

XXX.XXX.190.119

Můžete zkusit dát místo vody šalvějový čaj, měl by zastavovat laktaci.

5.4.2017 11:56
IvaSp

XXX.XXX.145.211

Děkuji za odpovědi, teď jsem vycetla z internetu, ze někdo natrha větvičky z vrby, prý působí protizánětlive, tak by veminko nemělo dostat infekci, tak zkusím dávat, když to nepomůže, tak snad neuškodí... Dojime 1X denně a ne do sucha, jedno veminko teče krásně, ale druhé jen maličko, přijde mi tvrdé, je teplé, ale ne horké, je možné, že už se mlíčko z veminka ztrácí? Nebo mam ho nejdříve pořádně promasirovat a pak zkusit podojit? Vím, že u lidi-maminek se podávají nějaké léky, nevíte, jestli je něco podobné i pro ty ovečky? Děkuji.

5.4.2017 11:57
IvaSp

XXX.XXX.145.211

Salvejovy čaj zkusíme, třeba to také pomůže, když se napije i dá druhá ovečka, která není březí, tak ji to asi vadit také nebude, ne?

7.4.2017 10:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Odvar z babského ucha jí vadit nebude.

7.4.2017 20:55
Martík

XXX.XXX.78.21

Také nam uhynula jehňata dvojčata dle rady vet jsme ododjili 2x dene cca 2dcl a druhý den už méně a pořád ubírat cca 3- dny pak jen 1x za den zmírnit tlak aby nebylo vemínko napjaté tvrdé a trochu oddojit a stále prodlužovat doby mezi oddojením 2dny pak 4dny.ted už kontroluji 1x za týden. vemínko je malé měkké vypadá to dobře.

7.4.2017 20:59

IvaSp napsal(a):
Salvejovy čaj zkusíme, třeba to také pomůže, když se napije i dá druhá ovečka, která není březí, tak ji to asi vadit také nebude, ne?

Tu šalvěj jim dejte nejlíp celou bylinu, k čemu odvary, když to sežerou s chutí celé?

16.4.2017 23:04
IvaSp

XXX.XXX.145.211

Dodatečně děkuji za rady, už to máme za sebou, postupně jsme oddalovali dobu dojení a časem se mléko ztratilo, zkoušeli jsme šalvěj i větvičky z vrby, tak to zřejmě také pomohlo, super, děkuji mockrát

Přidejte reakci

Přidat smajlík