Úhyny jehňat - rozuzlení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2017 12:13
enducha

XXX.XXX.139.250

Tak, jak jsem slíbila, po obdržení výsledků rozborů z veteriny sdílím výsledek.

Vypadá to na clostiridiovou infekci a mírnou kokcidiózu..Ale že nezabralo očkování na clostridii je mi záhadou.Mno což, příští rok je asi naočkuju alespoň dvakrát.

Gocz

6.4.2017 12:50
Gocz

XXX.XXX.27.34

Loni jsem řešil něco podobného, myslím s clostridiovou infekcí. Je pravda, že neočkuji. Letos jsem se nechal přesvědčit a čerstvě narozeným jehňatům jsem dal LAMB AID C-Guard. Nejsem si jistý jestli to může mít vliv na množení clostridií, ale kokcidioze to brání spolehlivě. Možná, že by to mohlo pomoct v budoucnu i vám. Každopádně díky za info.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.4.2017 13:05

Neni to to ockovani co se musi dat brezim matkam aby jehnata prisly na svet uz "osetreny" a pak se to musi kazdej rok preockovavat ne li dvakrat?

6.4.2017 13:54
enducha

XXX.XXX.113.13

Očkování se provádí každoročně, pokud vynecháte, pak je tam přeočkování po myslím měsíci..

6.4.2017 14:37
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Gocz napsal(a):
Loni jsem řešil něco podobného, myslím s clostridiovou infekcí. Je pravda, že neočkuji. Letos jsem se nechal přesvědčit a čerstvě narozeným jehňatům jsem dal LAMB AID C-Guard. Nejsem si jistý jestli to může mít vliv na množení clostridií, ale kokcidioze to brání spolehlivě. Možná, že by to mohlo pomoct v budoucnu i vám. Každopádně díky za info.

Lamb Aid též, letos 100 procent živých. I při narození i teď, kdy je nejstaršímu dva měsíce a nejmladšímu pět týdnů. Ale nejásám, sousedka říká, pokud není maso v mrazáku a ovoce v sudu a zelenina ve sklepě, není vyhráno.

6.4.2017 17:52
přezdívka

XXX.XXX.105.195

JanaKostelec napsal(a):
Lamb Aid též, letos 100 procent živých. I při narození i teď, kdy je nejstaršímu dva měsíce a nejmladšímu pět týdnů. Ale nejásám, sousedka říká, pokud není maso v mrazáku a ovoce v sudu a zelenina ve sklepě, není vyhráno.

Vaše sousedka je žena se zkušenostmi. Nebo se také říká nechval dne před večerem.

6.4.2017 21:38
enducha

XXX.XXX.139.250

JanaKostelec napsal(a):

Jojo, ale Lamb Aid na clostridie nepomůže.

Gocz

7.4.2017 06:34
Gocz

XXX.XXX.27.34

enducha napsal(a):
Tak, jak jsem slíbila, po obdržení výsledků rozborů z veteriny sdílím výsledek.

Vypadá to na clostiridiovou infekci a mírnou kokcidiózu..Ale že nezabralo očkování na clostridii je mi záhadou.Mno což, příští rok je asi naočkuju alespoň dvakrát.

Víte, možná se pletu, ale vemte si fakta z toho, co jste zatím napsala v přízpěvcích. V chovu se vám šíří klostridie a kokcidie, ovce nepřijímají jehňata, hynou vám jehňata i ovce. Mi z toho nějak tak vychází, že je máte na moc malém prostoru. To, co se vám následně děje je pak výsledek stresu a příliš blízkého kontaktu zvířat mezi sebou. Samozřejmě se můžu plést a proto prosím o názor i zkušenější chovatele.

7.4.2017 08:17
enducha

XXX.XXX.113.13

Gocz napsal(a):
Víte, možná se pletu, ale vemte si fakta z toho, co jste zatím napsala v přízpěvcích. V chovu se vám šíří klostridie a kokcidie, ovce nepřijímají jehňata, hynou vám jehňata i ovce. Mi z toho nějak tak vychází, že je máte na moc malém prostoru. To, co se vám následně děje je pak výsledek stresu a příliš blízkého kontaktu zvířat mezi sebou. Samozřejmě se můžu plést a proto prosím o názor i zkušenější chovatele.

Nemohu říct, že plošně nepřijímají jehňata..většinou to bylo u vícepočetných vrhů, ale s tím, že ovce pak chouluji. Ta kokcidie byla dle veta zanedbatelné množství. problém je v clostridiové infekci. Matek bylo 15 a jsou na cca 30m2, pokud dobře počítám.
Každopádně zkusím příští rok nezavírat a nechám je venku s přístřeškem. Uvidíme, zda bude změna a třeba jim ten prostor nevyhovuje, ačkoli vždy byly zavřené přes zimu a takové problémy nebyly.

7.4.2017 08:21

Dobre reseni. Ja si myslim ze me se ty jehnata zacly posravat prave proto, ze jsem je jak roztal shnih zavrel. Staci jeden bacilonosic slabsi a uz to jede. Metry mate podle normy v cajku, ale realita je jina. Me se tohle jeste nestalo protoze vzdycky byly venku a jen si mohly zalizt. Chtelo by to chliv poradne vykydat a asi i dezinfekce jestli tam maj mit nadale pristup. Ja je budu muset vyhnat nemilosrdne ven protoze momentalne spravuju techniku a na kolecku to vozit nebudu :).

7.4.2017 08:26
enducha

XXX.XXX.113.13

Já už je poženu o víkendu na pastvu, tráva roste jak blázen. Takže budou venku. Není to úplně chlév, mám je v hrádích ve stodole, otevřené, sice nemohou ven, ale vzduch atd problém není..Hnůj půjde technikou, roste mi břicho s vetřelcem uvnitř, takže bych toho moc nenavozila..:) Ještěže ten čelák je..:).

Gocz

7.4.2017 09:13
Gocz

XXX.XXX.27.34

Nestyďte se to ustájení po vykydání sjet pořádně savem. Netvrdím, že to bude 100% účinné, ale nic tím neztratíte a určitě si jen pomůžete. Jinak 2 metry by měly být na ovci podle tabulek v pohodě. Moje zkušenost, je ale trochu jiná. Tento rozměr se dá realizovat prakticky celý chovatelský rok s jedinou výjimkou a to je doba porodů. Mám 6 ovcí na 16,2 metrech a jsem přesvědčen, že je to málo. Málo je to v okamžiku, kdy rodí poslední ovce a má trojčata. Málo je to i případě, že už tam nějaká jehňata jsou a k tomu rodí dvě ovce najednou a obě rodí dvojčata. Zkoušel jsem různé rozdělení předěly, ale jen jsem je víc vystresoval a bylo to k ničemu. Navíc stačí, aby tam byla jedna"nekontakníů ovce a je na průser zaděláno.

7.4.2017 09:56

Preeesne, takovou jednu nekontaktni debilku mam a ta je schopna porazit a uslapat kohokoli. Vcera probehla mezi krmelcem a sloupem no probehla, proletela. Mezera tak 30cisel, jestli je v pulce brezosti jak by teoreticky mohla, tak nevim co se udalo vevnitr. Jsem v pokuseni ji pretransformovat do klobas, bude dleat problemy pri prehaneni mezi ohradama.

7.4.2017 10:15
enducha

XXX.XXX.113.13

Jo možné, že částečně je problém i toho..uvidíme, zda se to napřesrok obytem venku změní. Sama jsem zvědavá. Uděláme jim jen dřevěný příbytek a do stodoly nepůjdou vůbec. A děj se vůle páně..:)
Já je mám krom jedné ochočené na zavolání, ale jedna debilka je..ale zase, je to elita a super matka, takže asi zůstane kde je..

7.4.2017 11:39
moonika

XXX.XXX.135.35

A ako sa vám tie klostrídie potvrdili? z pitvy?(z čreva)
(Klostrídie budú mať aj po očkovaní, len im nebudú spôsobovať problémy, aspoň u covexinu ide o imunitu voči TOXÍNU klostrídií).

7.4.2017 13:59
enducha

XXX.XXX.113.13

moonika napsal(a):
A ako sa vám tie klostrídie potvrdili? z pitvy?(z čreva)
(Klostrídie budú mať aj po očkovaní, len im nebudú spôsobovať problémy, aspoň u covexinu ide o imunitu voči TOXÍNU klostrídií).

Posláno na rozbor na státní veterinu.

7.4.2017 14:01
enducha

XXX.XXX.113.13

Nehledě na to, že covexinem očkované byly..! Ve zprávě je clostr. sordellii. Musime s vetem mrk, zda ji covexin vlastně potírá...

7.4.2017 14:09
moonika

XXX.XXX.135.35

enducha napsal(a):
Nehledě na to, že covexinem očkované byly..! Ve zprávě je clostr. sordellii. Musime s vetem mrk, zda ji covexin vlastně potírá...

"Trvání pasivní imunity jak bylo prokázáno sérologií / přetrvávájícím titrem protilátek je pouze:
U jehňat:
minimálně 2 týdny pro C. septicum a C. chauvoei, minimálně 8 týdnů pro C. perfringens typ B a C. perfringens typ C a minimálně 12 týdnů pro C. perfringens typ A, C. perfringens typ D, C. novyi typ B, C. tetani a C. sordelli" písané na Covexine8

Takže ak myslíte pasívnu imunitu cez kolostrum očkovaných matiek, mali by byť mladé pred toxínom C.sordelii chránené 3mesiace.

7.4.2017 14:15
moonika

XXX.XXX.135.35

Máte pravdu, Covexin 8 ich nema vobec uvedené, iba covexin 10.

7.4.2017 14:19
moonika

XXX.XXX.135.35

moonika napsal(a):
"Trvání pasivní imunity jak bylo prokázáno sérologií / přetrvávájícím titrem protilátek je pouze:
U jehňat:
minimálně 2 týdny pro C. septicum a C. chauvoei, minimálně 8 týdnů pro C. perfringens typ B a C. perfringens typ C a minimálně 12 týdnů pro C. perfringens typ A, C. perfringens typ D, C. novyi typ B, C. tetani a C. sordelli" písané na Covexine8

Takže ak myslíte pasívnu imunitu cez kolostrum očkovaných matiek, mali by byť mladé pred toxínom C.sordelii chránené 3mesiace.

Omlúvam sa toto bolo citované z Covexinu 10, ten berie aj sordelli. Vy ste asi dávali Covexin 8.

7.4.2017 14:42
enducha

XXX.XXX.113.13

moonika napsal(a):
Omlúvam sa toto bolo citované z Covexinu 10, ten berie aj sordelli. Vy ste asi dávali Covexin 8.

Jo, bohužel...

7.4.2017 14:43
enducha

XXX.XXX.113.13

Zase je člověk poučen..jen si vždy říkám, že se mi třeba takovéhle breberky vyhnou, když nejsou až tak časté..a ejhle...

7.4.2017 15:04
RETRO

XXX.XXX.201.210

A to vam pochcipalo vsechno?

7.4.2017 15:17
moonika

XXX.XXX.135.35

Len to prepojím s pôvodným vláknom https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3287634/uhyny-a-vyziva-bahnic#a3290254 nech je to úplné.

7.4.2017 15:28
moonika

XXX.XXX.135.35

Enducha: fakt to bol 8 ? Lebo vraj na trhu by asi mala byť už len 10? Možno bodlinka poradí.

7.4.2017 16:49

moonika napsal(a):
Enducha: fakt to bol 8 ? Lebo vraj na trhu by asi mala byť už len 10? Možno bodlinka poradí.

Covexin vím jen kde koupit desítku. Nebo pak je miloxan, ale ten v sobě taky má C. sordelii

Jak že jste očkoval? přesné schema ?

12.4.2017 12:57
enducha

XXX.XXX.113.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Covexin vím jen kde koupit desítku. Nebo pak je miloxan, ale ten v sobě taky má C. sordelii

Jak že jste očkoval? přesné schema ?

Pokud po podzimním očkování stejně k tomuto došlo, předpokládám, že to covexin 10 nebyl, jinak by asi nemoc nepropukla..a že šlo tedy zřejmě o 8..
Budu muset optat veta. Mám napsáno v deníku jen covexin..

12.4.2017 13:05

enducha napsal(a):
Pokud po podzimním očkování stejně k tomuto došlo, předpokládám, že to covexin 10 nebyl, jinak by asi nemoc nepropukla..a že šlo tedy zřejmě o 8..
Budu muset optat veta. Mám napsáno v deníku jen covexin..

No jestli jste očkoval někdy na podzim, je to jasné.

Totiž no, příbalový leták samotné vakcíny: Použití v průběhu březosti
Pro zajištění pasivní ochrany mláďat prostřednictvím kolostra by se měla podat jedna dávka mezi 8 a 2 týdny před porodem, za předpokladu, že zvířata byla před graviditou řádně vakcinována.

12.4.2017 13:07

Prostě očkování 1x za rok někdy na podzim chrání před klostridiovou infekcí matky.

Pokud nechcete, aby vám kapala jehňata, potřebujete mlezivo nabušené protilátkami a k tomu musíte očkovat zvířata vysokobřezí. Pokud jsou naočkovaná. Pokud ne, tak se očkují v graviditě 2x, ale zase tak, aby ta druhá dávka šla vysokobřezí bahnici.

12.4.2017 13:13
enducha

XXX.XXX.113.13

Asi jsem to špatně napsala, ono, podzim je pro mne když zavírám oveny do stáje..což je někdy v prosinci..tak dobře, bylo to zhruba 2,5 měsíce před bahněním.

12.4.2017 13:14

Panenko skakava z toho jdou na me mrakoty. V avataru mate tele, tak jeslti mate i hovezi a ovce delaj takovy potize tak je vyruste? Me by to nedelalo radost a ve vysledku to nedela ani penize.

12.4.2017 13:17
enducha

XXX.XXX.113.13

Pro příští rok pozměním očkovací postup.

12.4.2017 13:20
enducha

XXX.XXX.113.13

Panenko skakava z toho jdou na me mrakoty. V avataru mate tele, tak jeslti mate i hovezi a ovce delaj takovy potize tak je vyruste? Me by to nedelalo radost a ve vysledku to nedela ani penize.

Kdyby to bylo jen o tom, že to nenese peníze a že mě to štve, tak bych se na to vykašlala...ale vzhledem k tomu, že mám ty ovky cca 6 let a prostě jsou to tak trochu i členky rodiny (trochu rozmazlené atd..), tak je prostě rušit nechci. S dobytkem je to jiné. To i koně mám vlastně pro radost a i když do toho sypu peníze, tak přece je nezruším jen proto, že se nějaký rok nevyvede...

12.4.2017 13:21

Nebo omezte to zavirani. Maximalne par dni v choulu po porodu kdyz je matka debilka a pak sup ven. Me to stve ze jsem letos zavrel, byly tam tak tri tejdny jak to roztalo venku. Nikdy nebyly problemy takovyhleho razu a zacerveni se projevovalo az po dvou a vic mesicich. Clovek se furt uci.

12.4.2017 13:22
enducha

XXX.XXX.113.13

Nehledě na to, že byl problém trochu vloni a letos, tak se snažím najít řešení a ne hned couvnout a všeho se zbavit, to se na mě nezlobte, ale to dokáže každý blb...

12.4.2017 13:29

To je otazka, pokud to nezasahuje nekam dal, negeneruje to zbytecnej stres, neshody v rodine atd. Chovat za kazdou cenu a rvat to horem dolem lekama treba me nedava zadnej smysl. A zrovna ovce je jak houba, nasaje kdejakou nemoc a parazita ze to nema obdoby. A se vsude pise jak je to nenarocnej tvor :)Na kazdou vec je vzdycky nekolik uhlu pohledu, takze pro nekoho blb, pro nekoho rozumny reseni.

12.4.2017 13:57

Tohle pořekadlo, že ovce je nenáročný tvor, podle mě vychází z historie. Ty ovce prostě chodily po horách, pásly neúživnou trávu, pak se napily z potoků a šlo se dál. Když se bahnilo, nikam se nezavíralo, ovce roděj za pochodu stáda a taky to nějak zvládaj. Pokud by to takhle nefungovalo, těžko by to přežilo tolik tisíc let, tenhle systém chovu... ovce byly užitečné nejen spásáním, ale i vlnou, masem, mlékem... Teď jsou šlechtěné k co nejvyšší užitkovosti v mase/mléce, tedy mají jiné nároky. Jsou proto také chované jiným způsobem, v jiném prostředí. S tím se pojí i náchylnost a zanesení nemocemi a parazity.... V rámci udržení ekonomiky se ze zvířat ždíme co nejvíc, za cenu dopování chemií a dalšími nepřirozenými procesy...
Kdybys choval pochozí horské ovce, systémem jako dřív, a byly to ty původní odolné kmeny, věřím, že bys nemusel lamentovat nad tím, jak jsou ovce nasákavé nemocemi a podobně.
Je to těžký. Nějak mám pořád pocit, že si za to můžeme sami... že za to nemůžou ta zvířata. Jen to zbytečně odnášejí...

12.4.2017 14:01

Samozrejme ze za to muzou chovatele o tom snad nikdo nemuze pochlebovat :)
"Nadavam" na ovce ale jasne ze to nemyslim ze by za to mohly, je to jen konstatovani. Bohuzel az na toma a par dalsich to nemuzeme honit po kopcich tak, ze na misto kde uz byly se dalsi rok nepodivaj, takze je pretizeno vsim moznym a tohle jsou dusledky. Za dalsich xset let tady budou ovce prizpusobeny tomuhle chovu. Mozna.

12.4.2017 14:20
enducha

XXX.XXX.113.13

O nenáročnosti ovce se snad už v tuto dobu nedá mluvit..stejně tak mě dokáže pobavit, když mi někdo tvrdí, jak je masný skot nenáročný..je to háklivější než celé mléčné plémě.
Každopádně mám stejný náhled na to, že je rozumné toho nechat, když se nedaří, ale třeba několik sezon..vloni bylo pár problémů, ale v mém případě šlo hlavně o rok letošní..proto říkám, že hned, po pomalu prvním nezdaru, umí skončit každý blb. Lepší je najít problém a následné řešení. Pokud ani po úpravách nedojde ke zlepšení, pak je to něco jiného.
Já pro příští zimu zkusím variantu nechat holky jen pod přístřechem a nezavírat..a uvidí se..

12.4.2017 14:22

Das stimt :).

12.4.2017 14:35
enducha

XXX.XXX.113.13

Tohle pořekadlo, že ovce je nenáročný tvor, podle mě vychází z historie. Ty ovce prostě chodily po horách, pásly neúživnou trávu, pak se napily z potoků a šlo se dál. Když se bahnilo, nikam se nezavíralo, ovce roděj za pochodu stáda a taky to nějak zvládaj. Pokud by to takhle nefungovalo, těžko by to přežilo tolik tisíc let, tenhle systém chovu... ovce byly užitečné nejen spásáním, ale i vlnou, masem, mlékem... Teď jsou šlechtěné k co nejvyšší užitkovosti v mase/mléce, tedy mají jiné nároky. Jsou proto také chované jiným způsobem, v jiném prostředí. S tím se pojí i náchylnost a zanesení nemocemi a parazity.... V rámci udržení ekonomiky se ze zvířat ždíme co nejvíc, za cenu dopování chemií a dalšími nepřirozenými procesy...
Kdybys choval pochozí horské ovce, systémem jako dřív, a byly to ty původní odolné kmeny, věřím, že bys nemusel lamentovat nad tím, jak jsou ovce nasákavé nemocemi a podobně.
Je to těžký. Nějak mám pořád pocit, že si za to můžeme sami... že za to nemůžou ta zvířata. Jen to zbytečně odnášejí...

Já bych byla taky raději, kdyby je člověk nemusel, chemicky dopovat", ale jak říkáte, bohužel šlechtěním jsme si to udělali sami a děláme to dál, protože se nám to holt líbí. Asi tak jako s tím, jestli je plemeno ustálené jestli tento znak je v pořádku nebo není, jestli je jedinec vhodný k dalšímu chovu podle výběru ve 100 dnech vážení atd..Už se nekouká n to, v jakém prostředí zvíře vrůstá, jak je krmeno..a hlavně, jaké jsou jeho přirozené vlastnosti, třeba právě růstu.. Hodnocení je jen na člověku, který by do toho z hlediska přírodního výběru neměl co, kecat". na co je mi například koupený plemenný beran, který vyroste na siláži..potomci pokud nebudou opět krmeni podobně nikdy takových váhových kvalit nedosáhnou..tak kde to jsme..

12.4.2017 14:38

A chápu teda správně, že pokud neočkuju a chcípne mi z ničeho nic třeba 2 měsíční jehně, tak ho mám co nejdřív otevřít a podívat se na jeho střeva a pokud by je mělo zčernalé tak rychle začít shánět Borgal, nebo podobné ATB která zabrání, nebo aspoň zmírní přemnožovování clostridií?

12.4.2017 14:40
enducha

XXX.XXX.113.13

A chápu teda správně, že pokud neočkuju a chcípne mi z ničeho nic třeba 2 měsíční jehně, tak ho mám co nejdřív otevřít a podívat se na jeho střeva a pokud by je mělo zčernalé tak rychle začít shánět Borgal, nebo podobné ATB která zabrání, nebo aspoň zmírní přemnožovování clostridií?

Může uhynout na cokoliv...

12.4.2017 14:42
enducha

XXX.XXX.113.13

enducha napsal(a):
Může uhynout na cokoliv...

Asi ani vet jen po makroskopickém ohledání mrtvolky zevnitř nediagnostikuje 100% úmrtí na clostridie..

12.4.2017 15:11

Ne, jakmile vám začnou chcípat jehňata a je to enterotoxémie, budiž vám nebe milostivo. Celý průběh choroby je tak rychlý, že než seženete borgal, bude po všem.

12.4.2017 15:41
moonika

XXX.XXX.208.178

Ne, jakmile vám začnou chcípat jehňata a je to enterotoxémie, budiž vám nebe milostivo. Celý průběh choroby je tak rychlý, že než seženete borgal, bude po všem.

A ta masovosť výskytu v krátkom časovom úseku je vďaka náhlej zmene kŕmenia, náhlemu stresu(a pod.) u všetkých alebo je za tým aj iný faktor? ďakujem.

12.4.2017 15:44
enducha

XXX.XXX.139.250

Clostridia perfringens především...vyskytující se hojně kolem nás..

12.4.2017 15:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Jsou to dva roky zpátky, co jsem nějak nestihla naočkovat březí ovce. Potom enterotoxemie vystrčila růžky a vzala si nejleší jehně. Na doporučení veta jsme všem jehňatům 3x po sobě dali BETAMOX. Naštěstí to učinkovalo, ubrala jsem jádro a po týdnu od posledního BETAMOXu urychleně naočkovali COVEXIN. Ale chce to hned, Nečekat, jestli to odnese ještě nějaké jehně nebo ne.

12.4.2017 16:03
moonika

XXX.XXX.208.178

enducha napsal(a):
Clostridia perfringens především...vyskytující se hojně kolem nás..

No však preto že je napr. Cl.perf. tak bežná, aj v tráviacom trakte, tak nerozumiem prečo vie spôsobit v krátkom úseku náhle veľa úmrtí. Ak to premnoženie spúšťa strava a stres tak, už pri prvom príznaku by stálo za to o.i. urobiť zmeny v krmení prípadne, zasiahnuť proti acidoze a pod. aby sa nepodporovali v množení... a rýchlo naočkovať. Škoda že tu nie je dostupný CD+T antitoxín(inde dostupný), ako je dostupný antitoxin(sérum) proti tetanu.
https://www.valleyvet.com/ct_detail.html?pgguid=4ab21064-c5c1-4e0d-b525-163ff936450b ten by ich pokryl na nejaké dva týždne, keď sa zjavia prvé prípady.

12.4.2017 16:36

moonika napsal(a):
No však preto že je napr. Cl.perf. tak bežná, aj v tráviacom trakte, tak nerozumiem prečo vie spôsobit v krátkom úseku náhle veľa úmrtí. Ak to premnoženie spúšťa strava a stres tak, už pri prvom príznaku by stálo za to o.i. urobiť zmeny v krmení prípadne, zasiahnuť proti acidoze a pod. aby sa nepodporovali v množení... a rýchlo naočkovať. Škoda že tu nie je dostupný CD+T antitoxín(inde dostupný), ako je dostupný antitoxin(sérum) proti tetanu.
https://www.valleyvet.com/ct_detail.html?pgguid=4ab21064-c5c1-4e0d-b525-163ff936450b ten by ich pokryl na nejaké dva týždne, keď sa zjavia prvé prípady.

Tak jednoduchý to není.

Cl. zabíjí při přemnožení. Přemnoží se při přebytku bílkovin v krmné dávce - proto ale zabíjí největší = nejžravější jehňata. Když budete držet jehňata hubená a hladová, tak enterotoxémii spíš mít nebudou, ale stojí to za to?

nic účinnějšího a ekonomičtějšího než vakcinaci březích bahnic nikdo nevymyslel. enterotoxémie není nakažlivá jako taková, opatření při výskytu jsou vám k ničemu, v té chvíli už jste o ta nejlepší jehňata přišel a ta ostatní neonemocní. protože nejsou ta nejlepší.

12.4.2017 17:00
moonika

XXX.XXX.208.178

Tak jednoduchý to není.

Cl. zabíjí při přemnožení. Přemnoží se při přebytku bílkovin v krmné dávce - proto ale zabíjí největší = nejžravější jehňata. Když budete držet jehňata hubená a hladová, tak enterotoxémii spíš mít nebudou, ale stojí to za to?

nic účinnějšího a ekonomičtějšího než vakcinaci březích bahnic nikdo nevymyslel. enterotoxémie není nakažlivá jako taková, opatření při výskytu jsou vám k ničemu, v té chvíli už jste o ta nejlepší jehňata přišel a ta ostatní neonemocní. protože nejsou ta nejlepší.

No, z kaluže do blata
Ale nie je to najmä tam kde sa chová moc intenzívne?(myslím konkr. premnoženia u Cl.perf. nepíšem o iných Cl.) Lebo čím to je, že som to tu nikdy nemala premnožené(aj keď je to bežne v tráv.trakte), aj keď som tu mala občas kozľatá čo dokázali denne vypiť sami aj 4l a celkovo som ich nemala nikdy nejaké biedne či hubené a neumrelo mi zatiaľ žiadne kozľa(koledujem si :P).
V intenzívnejšie kŕmených chovoch je určite vakcinácia na mieste.

12.4.2017 17:12

Enducha ale jehnata neprikrmuje nebo jo?

12.4.2017 17:16
moonika

XXX.XXX.208.178

Ona myslím písala že tam mala iný druh, sordellii, ja som písala o perf.

12.4.2017 17:52

moonika napsal(a):
No, z kaluže do blata
Ale nie je to najmä tam kde sa chová moc intenzívne?(myslím konkr. premnoženia u Cl.perf. nepíšem o iných Cl.) Lebo čím to je, že som to tu nikdy nemala premnožené(aj keď je to bežne v tráv.trakte), aj keď som tu mala občas kozľatá čo dokázali denne vypiť sami aj 4l a celkovo som ich nemala nikdy nejaké biedne či hubené a neumrelo mi zatiaľ žiadne kozľa(koledujem si :P).
V intenzívnejšie kŕmených chovoch je určite vakcinácia na mieste.

Se nerouhejte

s klostridiemi se to má tak, že buď v určitém chovu "jsou" a pak je bez očkování problém, nebo nejsou. i cl. perfringens je vícero kmenů.

stačí až jednou přikoupíte zvíře z chovu, kde jsou, pak uvidíte :D.

12.4.2017 19:46
moonika

XXX.XXX.208.178

Se nerouhejte

s klostridiemi se to má tak, že buď v určitém chovu "jsou" a pak je bez očkování problém, nebo nejsou. i cl. perfringens je vícero kmenů.

stačí až jednou přikoupíte zvíře z chovu, kde jsou, pak uvidíte :D.

Nebudem pokúšať:)
(A som trošku paranoidná čo sa týka prísunu nových, radšej si už keď tak odchovávam z vlastných).

12.4.2017 19:52
přezdívka

XXX.XXX.105.195

moonika napsal(a):
Nebudem pokúšať:)
(A som trošku paranoidná čo sa týka prísunu nových, radšej si už keď tak odchovávam z vlastných).

Jenomže někdy je potřeba přidat novou krev. Mě se tahle potvora dostala do chovu s plemenným beranem. A od té doby se snažím očkovat. No někdy se i nezadaří - jak jsem psala výše.

12.4.2017 19:55
moonika

XXX.XXX.208.178

přezdívka napsal(a):
Jenomže někdy je potřeba přidat novou krev. Mě se tahle potvora dostala do chovu s plemenným beranem. A od té doby se snažím očkovat. No někdy se i nezadaří - jak jsem psala výše.

Tiež keby sa mi to tu vyskytlo tak očkujem.

12.4.2017 21:19
enducha

XXX.XXX.139.250

Přikrmuji přikrmuji..

13.4.2017 06:31

Proc?

13.4.2017 07:20
enducha

XXX.XXX.113.13

Protože co mám ovce v KU, tak musim, jinak se s beranama můžu jít vycpat...bohužel..

13.4.2017 07:39

Tak to bych se vybodnul na ku, ovce neni prase. smesny je ze ti nejnej co by meli mit rozum ho nemaj.

13.4.2017 07:41
moonika

XXX.XXX.208.178

Pekný článok http://vetweb.cz/klostridiove-infekce-skotu/ i"nfekce vyvolané klostridiemi nastupují u celého stáda nebo u většiny zvířat náhle, při hromadných akcích (kastrace, značkování), při současně probíhající infekci (kokcidióza, pasterelóza, endoparazitózy), ve velkých vedrech, vlhku nebo v zimě. Nikdy nevakcinujte mokré ovce! Terapie spočívá v podávání ATB, p.o. (PNC), potencovaných sulfonamidů, tetracyklinů, převádíme zvířata na porost s vysokým obsahem vlákniny a podáváme okyselené mléko (zabránění pomnožení původce). Agresivní toxiny poškozují ledviny, játra, i když se jedinec vyléčí, rekonvalescence trvá šest týdnů až tři měsíce. Nejlepší cestou je prevence spočívající ve správné vakcinaci a ve správný čas: stádo musí být vakcinováno jako celek a jehňata před odstavem, podáváme kvalitní vyváženou krmnou dávku, zvířata se musí pást ve vysokém porostu (pozor na plazivý jetel), podáváme vyšší sušinu v mléčné krmné směsi"

enducha: je zvláštne že aj matky vaše sa nechovali normálne, že ako ste písali, oproti iným rokom mali mnohé nezáujem o jahňatá. Ak boli na jeseň očkované tak u nich by problém s klostrídiami nemal byť(u väčšiny druhov cl, aj u sordellii imunita u dospelých má trvať rok), u mladých to chápem ale nie u matiek. A niektoré sa rodili aj mŕtve? Podľa mňa ani tie matky nie sú celkom ok. Hlavne sa spýtajte veta či dával 10 alebo 8, lebo ak dával 10, tak si myslím že tam je aj iný problém pridružený.

13.4.2017 07:59
moonika

XXX.XXX.208.178

To je z pôvodného príspevku "Krmeni kvalitním senem, senáží, vody dostatek, lizy s melasou (Kybliky s mineraly). Ostříhané jsou vždy na jaře, podzim jen kol vemen atd..mno, takže mám dotaz..proč to pořád chcípá? Jehňata se rodí pěkná, akorát veliká, ale ovce je kolikrát nepřijmou, ačkoli už jehňata měly a bez problémů.Pochopím u hloupé prvničky, ale ne u starších osvědčených..může to být i třeba nedostatkem pohybu? Je lepší je nechat venku?Už mě to fakt štve a nevím, co jim ještě poskytnout.mimochodem odčervené samozřejmě jsou".

13.4.2017 08:43
enducha

XXX.XXX.113.13

Tak to bych se vybodnul na ku, ovce neni prase. smesny je ze ti nejnej co by meli mit rozum ho nemaj.

Myslím, že příkrm není nějaký extra problém..nebo v čem ho vidíte vy? Nepředpokládám, že než jdou ovce s jehňaty na pastvu, tak jim to nějak ublíží..nebo alespoň do teď byly ok..

13.4.2017 08:54
RETRO

XXX.XXX.201.210

At si kdochce co chce rika ja za tim vidim ockovani...

13.4.2017 09:22
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

RETRO napsal(a):
At si kdochce co chce rika ja za tim vidim ockovani...

Přítomnost či absenci očkování?

13.4.2017 09:31
enducha

XXX.XXX.139.250

JanaKostelec napsal(a):
Přítomnost či absenci očkování?

Přítomnost nutná, ale zřejmě příliš brzy před porody.

13.4.2017 09:40
RETRO

XXX.XXX.201.210

Oboji... ale prvopocatkem byla pritomnost...uz jsem to sem kolikrat vkladala psal o tom stary baca jak funguje princip tohodle ockovani... a pokud je tak, to bez nej pak "nejde" a uz jsem popisovala pripad me spriznene chovateky... ktera prvni rok neodchovala nic... mela jehnice z ockovanych matek... dalsi roky byly uz bez vaznejsich pripadu bez ockovani takze pak je otazka jestli je ta pritomnost nutna...

13.4.2017 09:52
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

RETRO napsal(a):
Oboji... ale prvopocatkem byla pritomnost...uz jsem to sem kolikrat vkladala psal o tom stary baca jak funguje princip tohodle ockovani... a pokud je tak, to bez nej pak "nejde" a uz jsem popisovala pripad me spriznene chovateky... ktera prvni rok neodchovala nic... mela jehnice z ockovanych matek... dalsi roky byly uz bez vaznejsich pripadu bez ockovani takze pak je otazka jestli je ta pritomnost nutna...

Zajímavé. Letos máme konečně konečně 100 % přežití, zatím tedy. Nejstarší matka je čtyřletá, jehnata má potřetí, byla dříve očkovaná, my neočkujeme. V předchozích letech byly problémy, napr i při porodu, uhyn jednoho jehněte atd.Letos zatím ne. Krmíme seno a příkrm oves 20 dkg ovce. Liz voda samozřejmě. Volný přístup na pastvu. Po narození choulujeme tak nejméně na týden. Porody únor. Podáváme po narození selen a Lamb Aid. Máme tedy šest bahnic a berana. Suffolk a jedna kříženka.

13.4.2017 10:27
RETRO

XXX.XXX.201.210

Ono je to strasne slozity posoudit... ale jak pise mastnacek ovce neni prase... a pokud chovam neco na omezenem prostoru s takovou intenzitou prikrmu je potreba pocitat s "civilizacnima" chorobama stejne tak jako u lidi... kdyz se podivam na konsekvence populace tak dostupnost leciv a zradla nedela civilizaci zdravejsi ale to uz odbocuju do sfer nejake filozoficke roviny prirozeneho vyberu, ktery si chovatele zavisli na ziscich nemohou dovolit pravdepodobne.

13.4.2017 10:48
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

RETRO napsal(a):
Ono je to strasne slozity posoudit... ale jak pise mastnacek ovce neni prase... a pokud chovam neco na omezenem prostoru s takovou intenzitou prikrmu je potreba pocitat s "civilizacnima" chorobama stejne tak jako u lidi... kdyz se podivam na konsekvence populace tak dostupnost leciv a zradla nedela civilizaci zdravejsi ale to uz odbocuju do sfer nejake filozoficke roviny prirozeneho vyberu, ktery si chovatele zavisli na ziscich nemohou dovolit pravdepodobne.

Příkrm dáváme jen ke konci březosti a pak v laktaci. Myslíte, že 20dkg je hodně? Dáváme jen na bahnici a berana. Jehnata nemají moc šancí si kousnout Pastviny máme tři. V zimě jsou asi tak na 1500 m. Ted půjdou na 2000m, tam sušíme otavu, a pak na další 6000m. Ještě další pozemek kolem 4000 m sušíme.2x. Letos před zimou je tam také chceme dát.

13.4.2017 10:49

Nekdo si mozna vzpmene, na podzim tady psal pan jak mu suffolk jehnice bleje zeleny kolace... elita od znameho chovatele. nebo jak er berani po prichodu na normalni pastvu chradnou nebo ani neumej past. kam jsme se to dostali? je jasny ze masny plemeno miso ukazat rustovou chopnost. ale potrebuje pidi chovatel takovyho plemenika? draze vykrmenyho a poradne oznamkovanygo? nepottebuje. a s lecenim vseho moznyho stejne tak. a pak pisou na strankach jak je jehneci zdravy a dietni a vhodny detem a nemocnejm. pritom se to pro jistotu zisku pere lekama uz v deloze prez placentu. dekuju pekne nechci. az budu shanet novyho skokanka tak se budu ptat cim vsim byl lecenej a sahnu jen po maximalne odcervovanaym, zadny endotercosi, footvax, vodicky na klistata apod.
masnej dobytek jsme chovali v podstste od revoluce a jediny problemy byly porody u prvnkcel. u krizeek s cestrem ani to. krmeno s rozumem, tata byl zootechnik. ani ted ta nase straka nema celej de pristup k senu. a na pastve nemaj nic krom lizu na jare aby je nebrnely drzk. taky ma vliv skladbs pastvy. za me je krava at masna nebo kombi min narocna nez ovce.

13.4.2017 11:00
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Také si myslím, že kříženky jsou zdravější a životaschopnější. A čistokrevný dotovaný plemeník pro nás, kteří máme šest bahnic, je nesmyslný. Považuji za lepší tříletého berana porazit a pořídit nového. Starší bývá nebezpečný. Šest bahnic je mu málo.

13.4.2017 11:02
RETRO

XXX.XXX.201.210

JanaKostelec napsal(a):
Příkrm dáváme jen ke konci březosti a pak v laktaci. Myslíte, že 20dkg je hodně? Dáváme jen na bahnici a berana. Jehnata nemají moc šancí si kousnout Pastviny máme tři. V zimě jsou asi tak na 1500 m. Ted půjdou na 2000m, tam sušíme otavu, a pak na další 6000m. Ještě další pozemek kolem 4000 m sušíme.2x. Letos před zimou je tam také chceme dát.

Ja myslim ze to delate dobre Jano... to same Mastnacku neda se nez souhlasit...

13.4.2017 11:11
RETRO

XXX.XXX.201.210

JanaKostelec napsal(a):
Také si myslím, že kříženky jsou zdravější a životaschopnější. A čistokrevný dotovaný plemeník pro nás, kteří máme šest bahnic, je nesmyslný. Považuji za lepší tříletého berana porazit a pořídit nového. Starší bývá nebezpečný. Šest bahnic je mu málo.

Hlavne my si to na tech oveckach delame na maso...

13.4.2017 11:41
enducha

XXX.XXX.113.13

RETRO napsal(a):

Je..očkované matky mám také...

13.4.2017 11:49
enducha

XXX.XXX.113.13

Nekdo si mozna vzpmene, na podzim tady psal pan jak mu suffolk jehnice bleje zeleny kolace... elita od znameho chovatele. nebo jak er berani po prichodu na normalni pastvu chradnou nebo ani neumej past. kam jsme se to dostali? je jasny ze masny plemeno miso ukazat rustovou chopnost. ale potrebuje pidi chovatel takovyho plemenika? draze vykrmenyho a poradne oznamkovanygo? nepottebuje. a s lecenim vseho moznyho stejne tak. a pak pisou na strankach jak je jehneci zdravy a dietni a vhodny detem a nemocnejm. pritom se to pro jistotu zisku pere lekama uz v deloze prez placentu. dekuju pekne nechci. az budu shanet novyho skokanka tak se budu ptat cim vsim byl lecenej a sahnu jen po maximalne odcervovanaym, zadny endotercosi, footvax, vodicky na klistata apod.
masnej dobytek jsme chovali v podstste od revoluce a jediny problemy byly porody u prvnkcel. u krizeek s cestrem ani to. krmeno s rozumem, tata byl zootechnik. ani ted ta nase straka nema celej de pristup k senu. a na pastve nemaj nic krom lizu na jare aby je nebrnely drzk. taky ma vliv skladbs pastvy. za me je krava at masna nebo kombi min narocna nez ovce.

Mě taky vytáčí, že není možné si pořádně sehnat plemeníka, který vyrost přirozeně, nevidím růstové schopnosti jaké opravdu má...soused má suffolky v KU a berany cpe siláží a šrotem pro dojné krávy, tak to pak vypadá samozřejmě jinak!
Pokud před pastvou dávám jehňatům příkrm, aby se dobře rozjeli, neberu to jako něco zlého. Pořád lepší trochu jádra na začátku a pak klasika pastva, než je mít zavřený na pidi place a ládovat je horem dolem.
U masného skotu se pohybuji již dlouho a také pracuji jako zootechnik u dobytka. Masňáci jsou mrchy háklivý..na nohy, na krmení, na porody. Samozřejmě závisí to na kvalitě, ustájení a bla bla..spoustě faktorech. Nedá se říci, že by kráva byla méně náročnější než ovce. Zkuste si chovat čisté a budete koukat, co je to za havěť..je to kus od kusu a plemeno od plemena. S masnými telaty je taky více crcání..už jen proto, že zůstávají pod krávou, problémy s pupky atd..holt, pořád je to jen zvíře..

13.4.2017 12:56
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

RETRO napsal(a):
Hlavne my si to na tech oveckach delame na maso...

Naprostá pravda chováme ovce, protože vše mladé, co se dožije osmi až deseti měsíců dáváme do mrazáku:D masné plemeno nebo kříženci mají minimálně loje, jen příjemnou jehněčí příchuť. Dělám z nich vše, řízky, peču, guláše, perklet, minutky, čínu. Je to skvostné maso. Dosti vykostujeme před mražením a to si daj naše feny, kůže posíláme do Brtnice. Letos jsem zkusila černou kříženku v choulu dojit, moc dobré mléko, imi to vcelku šlo. Chci dát pryč jejího beránka za měsíc, nechat si ji při domě a zkusím dojit :) Komplexní užitek. A navíc je mám ráda.

Jaatyaon

15.10.2017 10:14
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

Chci se pripojit s dotazem - koza dostala par tydnu po porodu prujem, tak jsme ji odcervili (mame tu bohuzel vlasovku a kozy oslabene po porodu mivaji problemy, hubnou, natekla tlama, ani to odcerveni nam moc nezabira) a dostala i Vecoxan na kokcidie, protoze se ji taky premnozily. Prujem bohuzel neustal, ani po dalsim odcerveni. Dostava proto pak i atb, Betamox a pak pry silnejsi Tetravet. Obcas se to trosku zlepsilo, nebyly to bobky, ale kase, ale pak to z ni zase uz jen strikalo. Nechali jsme tedy pri koprologii udelat i bakt. a nasli ji clostridie perf. (neni psano jakydruh, ani mnozstvi) a e-coli. Ma u sebe jeste kuzlata a asi to uz od ni chytla taky. Neockujeme, s clostridiemi jsme dosud problem nemeli. Zatim dostava Tetravet, odcervena Ivermectinem a predtim Fenbendazolem, zelezo, B12, Hepagen, na prujem Farmatan, ale zadna zmena k lepsimu. Porad ma hlad, aspon to. Poradite prosim, co s tim?

15.10.2017 17:13
roklanka

XXX.XXX.45.157

Nestačí jen farmatan, je třeba přísná dieta, seno + voda, přípravek na podporu trávení a to alespoň dvakrát denně.

Jaatyaon

15.10.2017 20:59
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

roklanka napsal(a):
Nestačí jen farmatan, je třeba přísná dieta, seno + voda, přípravek na podporu trávení a to alespoň dvakrát denně.

Na podporu traveni mame Prodigestan, ale nevim, jestli delam neco spatne, protoze mi ho kozy vubec nechteji pit, rozpoustim ho v teple vode, promicham a davam strikackou do tlamy, vyvadi u toho tak, jako by se dusily, vali se po zemi... U jinych leku problem nemam, jen ten Prodigestan, Ruminal apod. Musi to byt uplne rozpustene? Dekuju.

16.10.2017 00:14
moonika

XXX.XXX.225.154

Jaatyaon napsal(a):
Na podporu traveni mame Prodigestan, ale nevim, jestli delam neco spatne, protoze mi ho kozy vubec nechteji pit, rozpoustim ho v teple vode, promicham a davam strikackou do tlamy, vyvadi u toho tak, jako by se dusily, vali se po zemi... U jinych leku problem nemam, jen ten Prodigestan, Ruminal apod. Musi to byt uplne rozpustene? Dekuju.

To je normálne, Prodigestan im nechutí, ja som si pomohla tak že ho miešam v silnom kmínovom odvare, vtedy zďaleka tak neprotestujú, kmín majú rady. Nemiešate to len v troške vody?Ak hej, pridajte viac vody-resp.toho kmínového odvaru. A po čom vtedy ten prujem trochu ustal? Robili ste kontrolný rozbor po poslednom odčervení či to vôbec zabralo?

Jaatyaon

16.10.2017 07:46
Jaatyaon

XXX.XXX.116.82

moonika napsal(a):
To je normálne, Prodigestan im nechutí, ja som si pomohla tak že ho miešam v silnom kmínovom odvare, vtedy zďaleka tak neprotestujú, kmín majú rady. Nemiešate to len v troške vody?Ak hej, pridajte viac vody-resp.toho kmínového odvaru. A po čom vtedy ten prujem trochu ustal? Robili ste kontrolný rozbor po poslednom odčervení či to vôbec zabralo?

No tezko rict, po cem bylo zlepseni. Nejprve jsem myslela, ze po Vecoxanu, ale to bylo par dni, za tyden znovu jen jako voda, tak jsem ho dala znovu a uz to nepomohlo. Pak jsem myslela, ze zabrala atb, ale ted uz taky ne. Kontrolni rozbor jsme delali, nic moc, jen mirne zlepseni, z vykricniku na ctyri krizky. Kokcidie z vykricniku na tri krizky. Na odcerveni jsem pouzivala pastu pro kone (iverm.a myslim praziquantel), fenbendazol, virbamec (iverm.), behem tech cca 2 mesicu. Bohuzel uz nemam Dectomax, uz ho prodavaji jen ve velkem baleni, jinak bych radsi dala ten. Takze uz nevim, co s ni, nejspis uz mame rezistenci na nektera odcervovadla. A to odcervuju uz jen ty problemove, coz jsou vetsinou kozy po porodu. Snad jen jeste zkusit sehnat ten Borgal, ten pry na Clostridie zabira.

16.10.2017 09:23
roklanka

XXX.XXX.45.157

Tak zkuste udělat z prodigestanu kaši, tu jim na lžíci dát na kořen jazyku a pivo, to berou kozy bez větších protestů, pokud se jim lije do krku. A nebo se naučte drenčovat a bude po problému s podávání léčiv v tekutém stavu.

16.10.2017 09:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Nepeisete jak chovate... pisete pouze o dusledku.. musite najit pricinu... pokud mate tuhle kozu co tam za sezonu vysype miliardu vlasovek je potreba se bud ty kozy zbavit nejlepe vysekem... pokud chcete lecit musite omezit chemii a pouzivat ji uvazene pak muze byt dobrym pomocnikem... a stimulovat u kozy prirozenou imunitu... ta se zaklada ale na dobre psychicke a fyzicke kondici... posudte zda koza ma podminky... pisete ze mate koz vice...jak je to s jejim postavenim ve skupine... to je alfa a omega... jinak jak pise roklanka... kozu postavit na prisnou dietu, voda seno mineraly... muzete pridavat jehlicnany a dubove, oresakove vrbove listi a vetyvky... krmit musite velmi pravidelne z pocatku nekolikrat denne... psalo se tu take o kombinaci dubove kury a preslicky... bude to zdlouhavy proces tak si ujasnete zda to ma vubec cenu... osobne razim cestu nechat jen silne jedince... nejslabsich kuzlat se zbavit co mozna nejdrive... zkratka byt tim predatorem ve volne prirode... ten take povetsinou slovi jen slabe a nemocne kusy..

16.10.2017 09:47
moonika

XXX.XXX.225.154

Jaatyaon napsal(a):
No tezko rict, po cem bylo zlepseni. Nejprve jsem myslela, ze po Vecoxanu, ale to bylo par dni, za tyden znovu jen jako voda, tak jsem ho dala znovu a uz to nepomohlo. Pak jsem myslela, ze zabrala atb, ale ted uz taky ne. Kontrolni rozbor jsme delali, nic moc, jen mirne zlepseni, z vykricniku na ctyri krizky. Kokcidie z vykricniku na tri krizky. Na odcerveni jsem pouzivala pastu pro kone (iverm.a myslim praziquantel), fenbendazol, virbamec (iverm.), behem tech cca 2 mesicu. Bohuzel uz nemam Dectomax, uz ho prodavaji jen ve velkem baleni, jinak bych radsi dala ten. Takze uz nevim, co s ni, nejspis uz mame rezistenci na nektera odcervovadla. A to odcervuju uz jen ty problemove, coz jsou vetsinou kozy po porodu. Snad jen jeste zkusit sehnat ten Borgal, ten pry na Clostridie zabira.

Clostrídie za tým stavom nemusia byť aj keď sú bežne prítomné. Raz som sa pýtala bodlinky(veterinárka) na kamoškinu kozu ktorá mala E-coli -nehemat.-(aj vy to tak máte?)a Cl. perfrigens v truse a toto mi odpísala:

"E.coli a Cl. perfringens, s těmi je to tak, že záleží na množství a na kmenu, hlavně u té E. coli. Bez typizace kmenu fakt těžko říct, jestli to může být příčina.

Ale obecně platí, že pokud je určitá breberka příčinou onemocnění, je v čisté kultuře, tzn. objevila by se jen jedna bakterie, ne dvě. A obě v tom trusu být můžou normálně"

Hlavne treba zlikvidovať tie parazity, máte tam rezistenciu, ak po odčervení má GIN na 4krížky. Albendazol ste nedávali? (ak ani ten vám nezaberá, držím si tu trošku moxidectinu, cca na 100kg ž.hm. ale nepotrebovala som ho nikdy este použit, tak ak ani albendazol nefungoval pošlem vám to, na to rezistenciu mať nebude).

Jaatyaon

16.10.2017 11:59
Jaatyaon

XXX.XXX.116.82

Moc vam vsem dekuji. Albendazol jsem uz dlouho nepouzila, nejmene tak tri roky, chtela jsem koupit Aldifal, ale neda se pry uz objednat. Nebo jaky jiny pripravek s albendazolem ted maji?
Nerekla bych, ze koza je slabsi kus, je po odolnych rodicich, do porodu (ted prvne, ve trech letech), byla v pohode. Po porodu zacnou mit posledni dobou problem vsechny, proto jsem se rozhodla letos nepripoustet, musim lepe vyresit pastvinu, mama sice pres 4ha, ale v jednom kuse, chci to rozdelit a stridat. Jinak koza je zavrena, jen na sene, zaludy, smrkove vetve ty ted moc nechce, jinak je zrava hodne, denne ji uklizim, ale ma to tam vzdycky... Mam tu jeste trochu Levitape, ale asi sotva jeji vahu a uz asi 3roky stary, tak to jsem ji radsi nedala.
Taky si myslim, ze prvotni pricinou jsou paraziti (ty vlasovky - koza mela obcas i nateklou tlamu a nekdy i oci) a k tomu se pak pridaly kokcidie a ty clostridie.

16.10.2017 12:06
moonika

XXX.XXX.225.154

Jaatyaon napsal(a):
Moc vam vsem dekuji. Albendazol jsem uz dlouho nepouzila, nejmene tak tri roky, chtela jsem koupit Aldifal, ale neda se pry uz objednat. Nebo jaky jiny pripravek s albendazolem ted maji?
Nerekla bych, ze koza je slabsi kus, je po odolnych rodicich, do porodu (ted prvne, ve trech letech), byla v pohode. Po porodu zacnou mit posledni dobou problem vsechny, proto jsem se rozhodla letos nepripoustet, musim lepe vyresit pastvinu, mama sice pres 4ha, ale v jednom kuse, chci to rozdelit a stridat. Jinak koza je zavrena, jen na sene, zaludy, smrkove vetve ty ted moc nechce, jinak je zrava hodne, denne ji uklizim, ale ma to tam vzdycky... Mam tu jeste trochu Levitape, ale asi sotva jeji vahu a uz asi 3roky stary, tak to jsem ji radsi nedala.
Taky si myslim, ze prvotni pricinou jsou paraziti (ty vlasovky - koza mela obcas i nateklou tlamu a nekdy i oci) a k tomu se pak pridaly kokcidie a ty clostridie.

Aldifal sa musí dať zohnať, oslovte iných vetov. Ale treba dať dávku 20mg/albendazolu /kg ž hm, rozdelené do dvoch dávok, podané s odstupom 12h- Tak to radili vetky odborníčky v Zpravodaji SCHOK vyslovene pre kozy. Napíšte mi do správy adresu, pošlem vám pre ňu zajtra ten moxidectin nech sa chuderka toľko netrápi, lebo kto vie či aj na aldifal to tam nemáte rezistentné. (ale aldifal si zožeňte a otestujte niekedy účinnosť, rozbor pred aj po - u jednej kozy).

16.10.2017 12:08
roklanka

XXX.XXX.45.157

Albex je náhrada za Aldifal.

Jaatyaon

16.10.2017 12:50
Jaatyaon

XXX.XXX.116.82

Dekuji, ptala jsem se prave primo v lekarne, vet.mi napise recept a ja objednam cele baleni. Driv jsem brala i Dectomax 50ml, ale uz maji jen 500ml asi za 10tis., - Tak zkusim jeste ten Albex, ale mam dojem, ze na ten jsem se taky ptala. To je prave to, clovek odcervi a mysli si, ze se to bude zlepsovat, a kdyz ne, popr.je to za par dnu zase stejne, tak ma dilema, jestli odcervit znovu, nebo jestli se toto minulo ucinkem... To jsem resila u te kozy uz v lete, mela nateklou tlamu, odcervila jsem a za tri dny ji mela nateklou znovu.

Bekkky

16.10.2017 13:43
Bekkky

XXX.XXX.252.41

A nemáte na pastvě třeba nějaké jedovaté byliny? Otoky po odčervení do tří dnů, to mi přijde hodně rychle... Jak ty otoky vypadají? Je to horší, když je teplo?

16.10.2017 13:53
roklanka

XXX.XXX.45.157

A dáváte 1,5 dávky, než je psané? U vás bych asi po 10 dnech zopakovala odčervení znovu. Já odčervuju jen na jaře, matky + kůzlata před odstavem a pak matky měsíc před porodem, to celé stádo. Pokud vznikne problém, tak individuálně, ale už dlouho nebyl. Mám taky jen jednu pastvinu, odčervovadla střídám a slabé kusy vyřazuju.Někde děláte chybu.

Bekkky

16.10.2017 14:28
Bekkky

XXX.XXX.252.41

No, taky to vidím na nějakou kombinaci nepříznivých okolností. Také jaké minerály, to je hodně důležité a kolik. Co selen? Jaký zdroj vody? Pokaždé při problémech máte prokázané začerveni? Jsou zvířata anemicka? Nemohou se zvířata dostat na pastvě či ve stáji k něčemu jedovatému? U téhle konkrétní kozy bych asi vysadila všechny přípravky, nechala ji na kvalitním senu, čisté vodě a soli a odstavila alespoň částečně kůzlata. A pokud by se dramaticky nezhoršila, nechala bych ji pár dní odpočinout od veškeré chemie.

16.10.2017 14:46
moonika

XXX.XXX.225.154

Keď tam mávajú vlasovku, a koza má aj po odčervení výsledok na 4krížiky tak to len samotná diéta nevyrieši, treba ju zbaviť tých parazitov.

16.10.2017 15:58
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

No maji to vetsinou k veceru, pouze, kdyz jsou na pastve, otekla brada, lalok, a tahle mela i oci, popr.sliznice u dolnich vicek, ta to mela hodne. Asi to bude spis tim zacervenim, spatnym vstrebavanim bilkovin, nebo tak nejak..., ostatni kozy to nemaji.
Jelikoz vahu kouy jen odhaduju, davam min.1,5nasobek, radsi vic nez min. K tomu po odcerveni davam Hepagen. Teto koze jeste ostropestrec, cely, kouse ho.

16.10.2017 16:05
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

Bekkky napsal(a):
No, taky to vidím na nějakou kombinaci nepříznivých okolností. Také jaké minerály, to je hodně důležité a kolik. Co selen? Jaký zdroj vody? Pokaždé při problémech máte prokázané začerveni? Jsou zvířata anemicka? Nemohou se zvířata dostat na pastvě či ve stáji k něčemu jedovatému? U téhle konkrétní kozy bych asi vysadila všechny přípravky, nechala ji na kvalitním senu, čisté vodě a soli a odstavila alespoň částečně kůzlata. A pokud by se dramaticky nezhoršila, nechala bych ji pár dní odpočinout od veškeré chemie.

Mineraly - ruzne soli, kostky a jednu ve vanicce, ale lize ted hlavne obyc.bilou. Kuzlata uz necucaji, neni co, jedno krmim z lahve, druhe nechce, jsou jim tri mesice. Uz ten prujem maji taky, ted jde o to, jestli z parazitu, kokcidii, nebo klostridii. Ale jinak jsou v pohode, zerou... Davam jim zaludy.
Mam doma Selevit, muzu dat? Kuzlata dostala selen jen po narozeni, koza ne, jen v lizech a do jadra pridavam Nutrimix, jenze to ted skoro nedostava.

Bekkky

16.10.2017 16:31
Bekkky

XXX.XXX.252.41

Tak to bych nejprve znovu odčervila. A pak to ostatní... Při začerveni by mohli být anemický (kůzlata). Mají pak málo prokrvená (bledá) vnitřní víčka. Ten selen jsme dávali ve třech dnech a pak v cca 6ti týdnech.

16.10.2017 16:35
moonika

XXX.XXX.140.252

Kozľatá by som ja riešila o.i. kvalitným esenc.oreganovým olejom ktorý funguje aj na kokcídie aj proti hlístam aj je antibakteriálny,. Zišiel by sa rozbor aby ste vedeli čo riešiť, či kokc. či hlísty. Sliznice majú kozľatá aké?

16.10.2017 17:24
roklanka

XXX.XXX.45.157

Mám tomu rozumět tak, že pouštíte na pastvu zvíře, které má průjem a večer mu otéká hlava? Vy nezavíráte nemocné zvíře do karantény?

16.10.2017 17:39
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

roklanka napsal(a):
Mám tomu rozumět tak, že pouštíte na pastvu zvíře, které má průjem a večer mu otéká hlava? Vy nezavíráte nemocné zvíře do karantény?

Ted uz ne, je zavrena na sene, to bylo z pocatku problemu, to jeste snad ani nemela prujem, ale oteklou tlamu ano, proto jsem tenkrat odcervovala. Ale co dostala prujem, tak je ve staji jen se svymi kuzlaty. Ony by ji ostatni kozy i mlatily, vyciti potvory, kdyz je nekdo oslabeny.

16.10.2017 17:59
roklanka

XXX.XXX.45.157

Kdybych byla na vašem místě, kozu a kůzlata bych odčervila, nechala si natáhnout hepagen (na týden) a ob den bych jí ho píchla. Ráno by dostávala kaši z ruminu (nebo jiného podpůrného trávicího prostředku) zalila pivem, večer znovu. Pokud je anemická, tak zavadlé kopřivy (jako jediné zelené). Odčervení bych zopakovala po 10 -14 dnech. Pokud se koza za tuhle dobu nedá do kupy, zlomila bych nad ní hůl a porazila jí.

16.10.2017 18:48
Jaatyaon

XXX.XXX.115.252

roklanka napsal(a):
Kdybych byla na vašem místě, kozu a kůzlata bych odčervila, nechala si natáhnout hepagen (na týden) a ob den bych jí ho píchla. Ráno by dostávala kaši z ruminu (nebo jiného podpůrného trávicího prostředku) zalila pivem, večer znovu. Pokud je anemická, tak zavadlé kopřivy (jako jediné zelené). Odčervení bych zopakovala po 10 -14 dnech. Pokud se koza za tuhle dobu nedá do kupy, zlomila bych nad ní hůl a porazila jí.

Dekuju za radu, Hepagen mam celou lahvicku, vse ostatni taky, tak snad uz ty potvory konecne premuzeme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík